söndag 15 november 2009

Lasagne

Den här lasagnen är smidig tack vare att ostsåsen inte behöver kokas upp, man kan bara röra ihop ingredienserna till ostsåsen i skål, och sedan sleva ner den i lasagneformen. Det här receptet är anpassat till en stor lasagneform, men det går lika bra att halvera till mindre former:

Köttfärssås till fyllning
1-2 pkt färska lasagneplattor
5oo g nötfärs (alt. blandfärs)
1 gul lök
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 pkt krossade tomater
1 tsk sambal oelek
gärna några blad färsk basilika alt. timjan eller oregano
salt och peppar

Ostsås:
2 burkar ricottaost (totalt 500 g)
2 pkt färsk mozarella (totalt 250 g)
2 dl riven parmesanost (minst)
1 ägg
lite muskotnöt
salt och peppar

Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna, bryn i lite smör i en stund. Häll i köttfärsen och bryn lite till. Häll i de krossade tomaterna och kryddorna. Låt småputtra medan du gör ostsåsen.

Ös ner ricottan och den rivna parmesanosten i en bunke. Skär den färska mozarellan i bitar och blanda ner. Rör ner ägget och krydda med muskot, salt och en hel del svartpeppar. Varva lasagneplattor med ostsåsen (är mer som en röra än en sås i konsistensen) i en ugnsfast form. Jag brukar inte ha så många lager, bara ett lager ostsås i lasagnen och sedan det övre lagret ostsås som ska toppa själva lasagnen, och lite extra riven parmesan högst upp. Gratinera i mitten av ugnen på 225C tills osten har fått fin färg, ca 20 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar