onsdag 4 november 2009

Risoni med ricotta, tomater och basilika

Innan jag lagade den här maträtten hade jag aldrig hört talas om risoni. Jag letade som en galning på ICA utan att egentligen veta vad jag letade efter, tills jag hittade det lilla paketet. Ifall det finns fler som aldrig hört talas om risoni, så är det en blandning av ris och pasta. Eller det går väl egentligen under kategorin pasta, men det ser ut som ris, och man tillagar det på samma sätt. Det här receptet räcker till 5 portioner. (Jag har dubblat det, så uppenbarligen går det jättebra att halvera ;-)

2 askar cocktailtomater, totalt 500 g
4 dl risoni
2 pressade vitlöksklyftor
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 burk ricotta á 250 g
2 dl hela, färska basilikablad
svartpeppar & flingsalt
riven parmesan att garnera med

Fräs den pressade vitlöken i lite smör, och häll ner de hela cocktailtomaterna. Fräs en liten stund, tills tomaterna börjar mjukna lite. Häll i vatten, buljongtärningar och risoni. Småkoka utan lock i ca 15 min, tills risonin svällt och vattnet har kokat bort. Rör ner ricotta och basilika och smaka av med salt och peppar. Toppa tallrikarna med lite riven parmesanost och ev. ett par klickar ricotta och något basilikablad.

Så här ser paketet ut, ifall det är någon som undrar...

1 kommentar:

  1. Mmm, ser jättegott ut! Jag har använt risoni i sallader, det funkar alldeles utmärkt det också!

    SvaraRadera