torsdag 19 november 2009

Scones

På söndagsmorgnarna brukar vi ofta äta scones. För några år sedan var vår sconestradition så hårt inarbetad att när jag åkte till Tyskland för att vara utbytesstudent i några månader så fortsatte Olof att göra scones till sig själv varje söndag. Min Tysklandsfrukost var däremot under all kritik. Men nu är vi back in business med scones igen! Det är gott och lyxigt och man blir tyvärr alltid mätt alldeles för fort. Det här receptet räcker till minst 5 personer (och går självklart jättebra att halvera).

100 g kallt smör
8 dl mjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
Blanda allt till en deg (blanda gärna de torra ingredienserna för sig först) och daska ut den i två delar på en bakplåtsklädd plåt. Deppa inte ifall degen är kletig, det gör inget, det blir gott ändå. Platta ut de två sconesen och rista in ett par snitt tvärs över varje scones där du sedan kommer att vilja bryta dem. Nagga lite med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen på 250C tills sconesen fått fin färg, ca 13 minuter.

1 kommentar:

  1. Vilken fin tradition att käka scones varje söndagmorgon :) Jag och Kristian gör scones då och då enligt detta recept:
    3 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 krm sat
    50 g smör
    250 g keso ( fibercottage cheese eller naturell keso)

    Blanda ihop alla ingredienser och grädda i ugnen (250 grader) i 15 minuter.

    Sconsen kan bli lite kladdiga men sååå goda med ost och lite sylt på :)

    Kram Emelie

    SvaraRadera