tisdag 8 december 2009

Lingonglass med varm kolasås

Det här brukar jag ofta bjuda på när vi har gäster. Lingonglassen kan göras flera dagar i förväg och snällt vänta i frysen, och kolasåsen kan man göra ett par timmar innan gästerna kommer och hälla i en termos, däri håller den sig rykande varm ända fram tills gästerna har gått hem (och då kan du äta upp resten av såsen). Glassen räcker till 8 portioner:

Lingonglass:
4 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl florsocker
2 dl rårörda lingon

Kolasås:
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap

Till lingonglassen; vispa grädden i en skål. Vispa äggulorna och sockret i en annan skål tills det blir fluffigt, vispa sedan ner de rårörda lingonen. Blanda ner grädden, och häll smeten i en frysbar form. Låt frysa i minst 5-6 timmar före servering. Till kolasåsen blandas alla ingredienser ihop i en kastrull och kokas i ca 15-20 min för en bra kolasåskonsistens.

5 kommentarer:

 1. Ahh härligt tips! Ser jättegott ut! Hoppas allt är bra med dig inför jul å stök!

  SvaraRadera
 2. Vad bra med ett recept på lingonglass. Det hade jag tänkt göra till en middag framöver. Kanske i kombination med chokladglass...
  Tack för recept!
  Hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 3. Har gjort lingonglass med aldrig med kolasås till. Ser grymt gott ut! Du borde kanske satsa på ett dessert-jul-bord istället för ett traditionelt ;-) Kram.

  SvaraRadera
 4. Åh, vad gott, ingen kan väl motstå en varm kolasås och glass.

  SvaraRadera
 5. Jag längtar tills jag får smaka din underbart goda lingonglass på laktosfri grädde som gör den lika god
  Kram Désiree

  SvaraRadera