onsdag 30 september 2009

Hallonpannacottapaj!

Häromdagen på jobbet åt vi hallonpannacottapaj som jag bakat ur "Sommarens Söta". Himla bra kakbok för övrigt, man kan lite på att författarsystrarna Eisenmans recept alltid är härligt onyttiga! Det här behövs till pajen:

12 digestivekex
75 g smält smör
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl socker
250 g hallon
200 g philadelphiaost
ev. färska bär till garnering

Kör digestivekexen i en matberedare med det smälta smöret, och tryck sedan ut massan i en form med avtagbara kanter och ställ in i kylen. Lägg gelatinbladen i en skål med vatten. Sjud grädde och socker i en kastrull. Ta upp de tre gelatinbladen och vispa ner dem, låt blandningen svalna lite. Mixa hallonen med t ex en stavmixer. Vispa ner dem och även philadelphiaosten i gräddsmeten, och häll i allting i pajskalet. Låt stå i kylen tills blandningen stelnar, ca fyra timmar, eller över natten. Garnera gärna med jordgubbar och hallon.

Mera skördefest!

I Björnhovda växer det kiwi!
En välgödd kattunge tog igen sig bland pumporna...




Finfina potatisar i billigt storpack! :-)








tisdag 29 september 2009

Ölands Skördefest

Bally har fått syn på en tik som är roligare än mattes grönsaker...


I helgen har det varit Ölands Skördefest, ett ypperligt tillfälle att köpa på sig pumpor, hemkokta marmelader, ekologiska grönsaker och annat ätbart. Även om Eriksöre har mycket att erbjuda, så tycker jag att man hittar de bästa och mest genuina och prisvärda varorna i Björnhovda. Där finns två gårdsbutiker som säljer ekologiskt odlade grönsaker som majs, lök, vitlök, tomat, gurka, och även kryddor och hemlagade produkter som inlagda gurkor, sylt, rosensocker och marmelad. Har ni vägarna förbi Björnhovda, stanna till och handla lite, det är öppet varje dag mellan 10-18.

Ingen fisk här inte...


En annan sak som kan vara värd att bringa lite klarhet i är att det nog aldrig kommer att förekomma några recept på fisk här. Jag har verkligen försökt att lära mig tycka om fisk, men det går väldigt dåligt. Ibland på seriösa middagar när det inte finns någon återvändo gulpar jag ner en firre och sköljer ner den med välkomstdrinken, men det är med vånda.

måndag 28 september 2009

Ny blogg!


Välkomen till mitt första blogginlägg! På den här bloggen kommer jag att skriva om mitt stora intresse - att äta, baka och laga mat. Det var nog rangordning där, faktiskt. Jag kommer även att göra små inlägg om annat som har med mat att göra, som tips på var man handlar bra varor, äter god mat och får tag i bästa fikat! (Fika är viktigt.) Restaurangtips, shoppingtips och annat kommer också att florera i bloggen. Eftersom jag bor på Öland och handlar mycket av mina ingredienser i lokala små butiker, kommer det nog att bli en del fokus på Ölandsregionen.


För övrigt är det lika bra att jag nämner det redan nu: Jag gillar inte nyttig mat. Bara så ni vet.