lördag 31 oktober 2009

Havrekakor

Jag tycker om havrekakor, så är det bara. Det här receptet räcker till en plåt på ca 16 kakor, beroende på hur stora man gör dem, i och för sig. De tar slut fort, i alla fall.

150 smör
3 dl havregryn
3/4 dl socker
3/4 dl russin
1,5 dl mjöl
1 tsk bikarbonat

Smält smöret, blanda det med havregrynen och låt stå så några minuter. Rör ner sockret, russinen och sist mjölet blandat med bikarbonaten. Gör en smet och klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i mitten av ugnen på 200C i ca 12 min. De bränns lätt runt kanterna, så man får hålla lite koll på dem.

fredag 30 oktober 2009

Happy Halloween

Den här överförfriskade alternativt influensasjuka pumpan förevigade vi för en månad sedan på Ölands Skördefest, och den passar ju bra nu när det är Halloween. Jag undrar om det är ikväll som de utklädda Halloween-barnen kommer? (Eller hallogen-barn som min mormor brukar kalla dem.) Det är ju inte så svårt att skrämma bort dem annars, det räcker nog om jag öppnar dörren osminkad. Fast jag har nog några gamla Ahlgrens bilar i ett skåp någonstans.

Per Morbergs vilda matlagning

Igår såg jag premiären av Per Morbergs matlagninsgsprogram "Vad blir det för mat". En tidning hade recenserat programmet med en kommentar i stil med "Ifall du tyckte att Per Morberg var läskig i rollen han spelade i Rederiet, är det ingenting emot vad han är i rollen som själv." Ja, vad ska man säga? Programmet var ju inte uppstressande på samma sätt som Tinas cookalong, där jag trots att Tina är glad och duktig mest blir uppjagad och nervös. (Det kanske är jag som har svaga nerver) Och Per Morberg var ju Leilas raka motsats, hon är så lugn och harmonisk när hon bakar eller lagar mat på landet att det är rena fåtöljterapin att titta på. Men jag gillade ändå hur Per Morberg trashade köket, slängde slevar omkring sig (känner igen vissa av de här dragen hos mig själv...) och drog halvsnuskiga skämt. För det mesta verkade han mest tycka att kameramannen var störig som ville filma honom över huvud taget. Men maten såg god ut, och jag tror att jag gillar hans excentriska stil, så jag tänker bänka mig framför TV:n nästa torsdag igen. (Bilden är lånad av TV4)

torsdag 29 oktober 2009

Pappas risotto

Min pappa brukade laga den här risotton som är väldigt god, och hör och häpna - den är faktiskt nyttig, om man tänker efter. I alla fall för mig, som helst inte äter sallad i onödan. Jag försöker faktiskt köpa rolig sallad ibland, men jag är dålig på att äta upp den... I den här maträtten är grönsakerna "inkorporerade", så att varken små eller stora barn kommer undan. ;-) Och nej, hunden fick inte smaka. När vi var upptagna med kameran var det någon som obemärkt lyckades ta sig fram till bordet och hoppas på att vi skulle bjuda på något roligare än torrfoder. Eller i bästa fall tappa något.
Den här risotton räcker till minst 6 personer:

500 g nötfärs (blandfärs går också bra)
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
1 dl vatten
2 dl ris (helt vanligt matris)
3 tomater
1 grön paprika
en halv gurka
0,5 dl rödvinsvinäger (kan uteslutas)
några stänk tabasco
salt och peppar

Hacka löken och pressa vitlöken, fräs i lite smör i en gryta. Tillsätt köttfärsen, och bryn den. Häll i de passerade tomaterna och vattnet och sedan riset. Låt småputtra under lock på svag värme i ca 20 min tills riset har svällt, rör om då och då. Hacka under tiden tomaterna, paprikan och gurkan. Rör ner grönsakerna och rödvinsvinägern och krydda med tabasco, salt och peppar. Låt stå på plattan i ca 5 minuter, sedan är det klart att äta!

Emmys pepparkaksmüsli

Emmy har startat en matblogg! Emmy är gift med Berra på mitt jobb, och varje dag kl 12 är Berras lunchlåda föremålet för allas avund. Alltid är det något nytt, och alltid är det gott! (Jodå, vi vet, för vi har provsmakat.) Det första receptet Emmy la ut var på den här jättegoda pepparkaksmüslin, som jag redan har gjort och i stort sett ätit upp. Receptet hittar du här.

onsdag 28 oktober 2009

Lavendelsocker

Häromdagen var jag ute på en razzia i trädgården efter den absolut sista lavendeln. Vem vet när det börjar snöa på Öland... Inspirerad av Leilas bok gjorde jag en burk lavendelsocker, det är bara socker och så mycket lavendelblommor man lyckas skramla ihop som gäller. Jag har tänkt använda sockret när jag bakar, ska bli spännande att se hur mycket det kan göra för smaken!

Fläskfilé i skördetid

God maträtt i höstens färger! Även det här receptet kommer från Mariannelund, man får god mat där helt enkelt. :-)

1 fläskfilé
3 paprikor (en gul, en röd och en grön)
1 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1,5 dl köttbuljong
2 dl crème fraiche (minst)
1 kruka färsk timjan
1 dl riven ost
vitpeppar & salt

Skiva fläskfilen, salta och peppra den med vitpeppar och bryn skivorna i en stekpanna. Ta upp dem igen och lägg dem på en tallrik. Hacka löken och paprikorna, och fräs ihop med vitlöken i smör i en stekpanna med höga kanter eller en kastrull. Lägg tillbaka fläskfilén, och rör ner buljongen, crème fraichen och timjan, och låt koka upp. Ta av pannan från värmen, och rör ner den rivna osten tills den har smält. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera med potatis eller sallad.

tisdag 27 oktober 2009

Mellanmål!

Jag är en sån som måste matas ofta! På jobbet måste jag ha mellanmål vid 10-tiden varje dag, annars blir jag outhärdlig. I jobbets kyl brukar jag alltid förvara en stor förpackning yoghurt, och nu har jag hittat en ny favorit - Madagaskar Vanilj, det är den godaste köpe-vaniljyoghurten hittills! Det stämmer att vaniljen är grym på Madagaskar, min mammas man brukade resa dit med jobbet förr i tiden och då tog han alltid hem storpack med vaniljstänger till oss, som var fint förpackade i exotiska lådor, jättegoda och förmodligen väldigt mycket billigare än här i Sverige...

måndag 26 oktober 2009

Mormors Kolakakor

De här kakorna har jag en mycket speciell relation till, och jag kan äta hur många som helst av dem utan att tröttna. Men till slut blir man ju väldigt mätt... Men väldigt många kakor hinner slinka ner innan jag når den gränsen. Min mormor brukade alltid baka sådana här kakor, hon fick receptet av sin kompis Gullan, och de brukade baka de här kakorna ofta. Nuförtiden håller mormor sig mest till mandelmusslor, och de är på samma nivå! Egentligen är det här vanliga kolasnittar, men det är något med dem som gör att de här är extra goda:

100 g smör
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 stora msk ljus sirap
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Rör smör och socker mjukt, och blanda ihop de torra ingredienserna för sig. Blanda allt till en smidig liten degklump, och dela den i fyra delar som du sedan gör fyra lika långa rullar av och lägger på en bakplåt med bakplåtspapper. Platta till rullarna lite, och sätt in plåten i ugnen på 225C i ca 8 min. När kakorna är gyllenbruna eller snäppet mörkare än så, ta ut dem ur ugnen och snitta dem i bitar med en kniv. Vakta plåten, för på något mystiskt sätt försvinner kakorna från den. Tänk inte ens tanken på att använda margarin istället för smör, jag har provat båda alternativen, och det är en enorm skillnad... Riktigt vaniljsocker höjer också smaken.

För att utöva lite hederligt skrytande så vann jag tävlingen "Kalmars godaste småkaka" med de här kakorna i våras! Det hade nog inte hänt så mycket i världen den helgen, för jag fick en stor bild i tidningen på måndagen! ;-) Nu är bara frågan vad jag ska baka till nästa år...

söndag 25 oktober 2009

Äppelpaj

Har man en skål med äpplen hemma, eller ett äppelträd i närheten (det behöver inte vara ditt... ;-) kan man alltid slänga ihop en äppelpaj lite snabbt. Jag brukar bunkra vaniljvisp och ha i kylen, för det har så lång hållbarhet. Visst, det är bättre att göra såsen själv, men har man bråttom är vaniljvisp ett bra alternativ. Så här brukar jag göra min äppelpaj:

4-5 äpplen beroende på storlek
kanel
150 g smör
1,5 dl socker
2,5 dl mjöl
2 dl havregryn

Skala, kärna ur och skiva äpplena och lägg dem i en smord pajform. Jag brukar inte bara pudra på kanel, jag öser på det, så att äpplena blir riktigt bruna och fullständigt täckta av kanelen. Kanel är gott! Blanda smör, havregryn, socker och mjöl till en smuldeg, och täck äppelskivorna med den. Sätt in pajen i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min tills pajen har fått fin färg. Servera med glass, vaniljvisp eller hemmagjord vaniljsås.

lördag 24 oktober 2009

Ravioli

Det här receptet är inspirererat av "Ravioli för trötta pappor" från Leilas första kokbok, och är en väldigt tacksam vardagsrätt. Det enda jag har ändrat är att jag har lagt till lite bacon. För vem blir inte gladare av lite bacon? Det här receptet räcker till 4-5 personer, minst:

2 stora burkar ravioli bolognese
2 pkt mozarellaost
några stänk tabasco
2 pkt bacon
peppar och flingsalt
1-2 nävar pinjenötter

Lägg raviolin i en smord form. Strimla och stek baconet, låt det rinna av på papper, och rör ner det i raviolin. Ös på mycket peppar och flingsalt och tabasco efter tycke, och rör om igen. Skär mozarellan i bitar och lägg den överst. Låt stå i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min till osten har fått färg. Rosta under tiden pinjenötterna, och toppa med dem vid serveringen. (Vilket vi totalt glömde bort när vi fotade kvällens ravioli...) Servera med sallad.

fredag 23 oktober 2009

Äppelmartini

Perfekt som fredagsdrink! Eller lördagsdrink, eller välkomstdrink... Den här drinken smakar äppelpaj och är extra "höstig". Det här behövs till en drink:

1 dl Tropicana äppeljuice
0,5 dl vaniljvodka
lite kanel
isbitar

Lägg allt i en shaker och skaka, och sila sedan ner i martiniglas. Ifall man vill kan man dekorera med en vaniljstång eller en äppelskiva. Det är större skillnad än man tror på äppeljuicer, och Tropicanas äppeljuice är verkligen godast till den här drinken. Ifall man har vanlig vodka hemma och inte känner för att köpa en vaniljvodka, så kan man köpa lite vaniljextrakt för drinkar i en vanlig mataffär och blanda med.

Marijas fläskkotletter i ugn

När min jobbarkompis Marija bjöd mig på den här rätten första gången hade jag jättesvårt att tro henne när hon sa att såsen bara bestod av soja och grädde, för den var så mustig och god. Men sen gav hon mig receptet, och visst stämde det! Den här rätten är otroligt smidig och sköter sig själv i ugnen, och den är framförallt riktigt god! Perfekt vardagsmat mitt i veckan! Här kommer receptet, för 4 personer:

4 fläskkotletter
3 dl vispgrädde (går att blanda ut med lite matlagningsgrädde också)
0,75 dl soya
svartpeppar

Banka fläskkotletterna (ifall du tycker att det behövs) och lägg dem i en ugnsfast form. Peppra dem lite. Rör ihop grädde med soya i en stor skål, och häll sedan blandningen över fläskkotletterna. Sätt in formen i mitten av ugnen på 200C i minst 40 min. Det gör inget ifall det skulle stå närmare en timme i ugnen, då blir köttet bara mörare. Men är man hungrig så smakar det gott efter 40 min också. Servera med potatis eller ris och sallad. Den här rätten är även enkel att göra till många, det går jättebra att bara öka på såsmängden och lägga tex 10 fläskkotletter i en långpanna.

onsdag 21 oktober 2009

Julie&Julia

Ikväll har jag varit på bio och sett Julie&Julia. Den var SÅ bra! Verkligen en feelgood-film som man blir glad av, och extra rolig för alla som är intresserade av mat, eller som till och med har en matblogg! :-) Jag håller med filmens huvudpersoner; äter man något som är fantastiskt gott, kan man vara säker på att det är smör i. Man kan aldrig ha i för mycket smör!

Starbucks kommer till Sverige!

Äntligen kommer Starbucks till Sverige! Jag ÄLSKAR Starbucks! Deras Caramel Frappuccino är to die for! Enligt Dagens Industri idag kommer de att öppna sitt första svenska café på Arlanda i början av nästa år. Läs hela nyheten här.

tisdag 20 oktober 2009

Fläskfilé Mariannelund

Den här rätten har jag blivit bjuden på i Mariannelund hemma hos Olofs pappa och hans fru Anette. Anette är jätteduktig på att laga mat, så där kan man alltid vara säker på att man kommer att få något gott. Det här receptet kommer från en polis i Mariannelund som heter Sune, men jag kallar det för Fläskfilé Mariannelund. Det här receptet räcker till 4-5 personer:

fläskfile (1-2 beroende på storlek)
1 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
3-4 msk soya
2-3 msk chilisås (gärna Heinz)
2 tsk dijonsenap
3 dl vispgrädde (eller matlagningsgrädde)
0,75 dl rött vin (kan uteslutas)
1 msk dragon
svartpeppar

Hacka löken, pressa vitlöken, och fräs i lite smör i en kastrull eller stekpanna med extra höga kanter. Putsa och skiva fläskfilén, och bryn den. Häll i de övriga ingredienserna, och avsluta med vinet. Servera med potatis eller ris, sallad och ev någon kvist färsk dragon.

Den här maträtten blir väldigt mycket godare om man förbereder lite innan genom att marinera fläskfilén, antingen dagen innan den ska ätas, eller några timmar innan. Jag brukar göra en marinad av några skedar olivolja, 2 msk soya, 2 msk chilisås och 1 tsk senap, och en skvätt vin ifall jag har en öppen flaska. Sedan häller jag ändå i alla ingredienserna i receptet i såsen när det är dags att göra den. Köttet blir väldigt mört, och smaken blir verkligen mustig och god.

måndag 19 oktober 2009

Crème brulée!

Häromdagen serverades det ju som bekant crème brulée här hemma, och den blev väldigt lyckad! Jag hade ju hört innan att det var svårt att få till konsistensen, och att misslyckas man så smakar det bara äggröra, men det blev jättegott! Och det är kul att bränna med brännare! :-) Men ett tips bara, till andra första gångs-crème brulée-makare: Ifall ni tänker att "det går nog bra att ställa in formarna på glasskivan i kylen, de är ju inte så varma, man kan ju till och med ta i dem med händerna, de är ju ändå så små, det kan väl inte skada....." Det kan det. Det smäller till ganska högt när glas spricker inne i kylen. Men crème brulèn var så god att det nästan var värt det! Det här receptet räcker till 4 små formar, jag har använt formarna man fick i paketet ihop med brännaren. De är löjligt små, men när man ätit en full sådan form är man väldigt mätt...

1 vaniljstång
4 äggulor
4 msk strösocker
2,5 dl vispgrädde
Ett par matskedar råsocker till den brända ytan
Sätt ugnen på 150C. Häll nykokat vatten i en långpanna, så mycket som krävs för att vattennivån når till hälften av formarna du tänkt använda, när de är nerställda i långpannan. 1,5-2 liter vatten behövs. Värm upp vispgrädden ihop med strösockret och fröna från den urskrapade vaniljstången. Ta av kastrullen från värmen precis när det börjar koka. Vispa upp äggulorna i en bunke så att de blir lite fluffiga, och häll ner gräddblandningen i bunken med äggen samtidigt som du fortsätter att vispa. Fyll formarna, och ställ ner dem i vattenbadet. Låt det stå i mitten av ugnen i ca 25-30 min. Var försiktig när du tar ut långpannan ur ugnen så att vattnet inte skvimpar ut, det är lätt att bränna sig. (Själv skadar jag mig alltid i köket...) Ställ formarna i kylen (inte på glasskivan...) och låt dem gärna stå över en natt, annars räcker nog 3 timmar. Precis före servering, täck formarnas yta med råsocker, och bränn av med brännare för att få den karamelliserade ytan. Den kan man också få genom att ställa in de kalla formarna igen i ugnen och sätta på grillvärmen på 250C. Efter ca 10 min är crème bruléerna gyllenbruna och klara. Crème brulée är så gott! Jag skulle nog kunna äta det varje dag...

söndag 18 oktober 2009

Kaffe- och honungspannacotta

Det här receptet kommer från Paolo Robertos första kokbok, och är jättegott! Det är bra att göra den här pannacottan dagen innan den ska ätas, för den behöver en natt i kylen för att få rätt konsistens. Av detta receptet får man ut två stora pannacottor (som den på bilden) eller fyra små:

2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 msk honung
1,5 tsk snabbkaffepulver
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden i en kastrull och häll i honungen. Har du en mortel kan du krossa kaffepulvret i den, annars kan du lägga kaffepulvret i lite plastfolie och smula sönder det genom plasten med en sked, för att sedan hälla ner det i kastrullen. Ta upp gelatinbladen, och rör ner dem i gräddblandningen, och blanda till kaffet har löst upp sig. Fyll önskat antal formar med pannacottablandningen och låt stelna i kylskåp, gärna över natten. Servera med färska bär, några kaffebönor eller något annat kul.

lördag 17 oktober 2009

Pappas biffar

Av alla goda maträtter som min pappa brukade laga, så är det nog den här som är min systers och min favorit; färsbiffar med pasta och stuvad spenad. Det här receptet räcker till ca 10 biffar:

500 g nötfärs
1 gul lök
1 dl ströbröd + minst 1 dl extra att vända biffarna i
1,5 dl mjölk
1 ägg
1 msk kalvfond + 0,5 dl vatten
0,5-1 tsk sambal oelek
chilipulver/-krydda
salt och peppar

Hacka löken och fräs den mjuk i en stekpanna med lite smör i. Blanda den sedan med köttfärsen. I en annan skål, rör ihop 1 dl ströbröd med mjölken och låt stå och svälla en liten stund till en tjock massa. Blanda ner det i köttfärssmeten och häll i kalvfond, kryddor och ägget. Forma till biffar, och vänd varje biff i ströbröd på båda sidorna. Detta är viktigt för att få den goda stekytan. Stek biffarna i lite smör, och servera dem med fjärilsmakaroner eller penne, och stuvad spenat kryddad med muskot.

fredag 16 oktober 2009

Varm choklad i höstrusket

Såhär i höstrusket finns det inte mycket som slår att sitta under en filt i soffan med en kopp varm choklad medan vinden viner utanför och regnet piskar på rutorna. Så här gör man en kopp av min favoritchoklad:

2-3 dl mjölk (så mycket som får plats i koppen du vill använda)
1 msk kakao
2 tsk råsocker
kanel
kardemumma
vispgrädde
1 vaniljstång

Koka upp mjölken, och häll i lite kanel och kardemumma i den. Lägg kakao och råsocker i botten på koppen, och häll på en liten skvätt av den varma mjölken. Rör om så att det blandar sig, och häll sedan i resten av mjölken och blanda igen. Vispa grädden och toppa med den, och stick ner en vaniljstång i den varma chokladen för lite extra vaniljsmak.

torsdag 15 oktober 2009

Tysk pasta

Egentligen är det väl inget direkt tyskt med den här pastan, men jag hittade receptet i den tyska mattidningen "Einfach gut kochen" när jag var utbytesstudent och bodde i Bremen för fem år sedan. Jag har lagat den många gånger sedan dess, och namnet har hängt i. Det här behövs för 4-5 portioner:

spaghetti för 4 personer
1 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 zucchini
1 röd paprika
3 dl matlagningsgrädde
1 grönsaksbuljongtärning upplöst i 1 dl vatten
svartpeppar och flingsalt
parmesanost

Koka spaghettin och låt vattnet rinna av. Hacka löken, pressa vitlöksklyftorna, skär zucchinin i halvmånar och tärna paprikan. Låt allting fräsa sig mjukt i lite smör i en kastrull eller en stekpanna med extra höga kanter. Salta och peppra. Häll i matlagningsgrädden och låt det koka upp. Rör sedan ner spaghettin och blanda väl. Garnera varje portion med riven parmesanost och extra salt och peppar. Snåla inte på svartpepparn! :-)

Brännare till crème brulée!

Imorgon kommer Ylva och Magnus hem till oss på middag. Ylva, som i Ylvas Pastarullar. Ni förstår ju att jag inte kan bjuda på vad som helst. Jag kan ju inte laga något av hennes recept (pastarullar, måhända?) eller bjuda på Gorbys piroger. Jag får spåna fram någon god maträtt... Till efterrätt blir det i alla fall crème brulée! Jag fick en brännare i födelsedagspresent av min sambo Olof och vår hund Bally. Olof hävdar bestämt att Bally handlade den helt själv. Jag har aldrig gjort crème brulée tidigare, och vad jag har förstått så kan man misslyckas med den ganska lätt... Jag ska nog se till att ha glass i frysen, som back-up. Crème brulée-rapport kommer på bloggen i helgen!

onsdag 14 oktober 2009

Kasslergratäng

Den här kasslergratängen är inspirerad av ett recept jag har som jag kallar för Lenas mammas kyckling i ädelost. Då har man bitar från kycklingfilé i gratängen istället för kassler, och lite bacon också. Fläskfilé går också bra, och man kan servera den med såväl ris som pressad potatis. Det här receptet räcker till 4-5 personer:

8 skivor kassler (ca 1 cm tjocka)
1 purjolök
några nävar champinjoner, jag brukar använda de brunare skogschampinjonerna, de ger mer smak än vanliga champinjoner
3 dl matlagningsgrädde (crème fraiche funkar också bra)
2-3 msk soya
3/4 ädelost

Skiva kasslern och lägg den i botten på en smord form. Dela champinjonerna på mitten och bryn dem ihop med purjolöken. Blanda i matlagningsgrädde och soya, och häll det i formen ovanpå kasslern. Smula över ädelosten. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 min, tills ädelosten har smält lite och gratängen har en fin yta. Jättegod och smidig maträtt att laga mitt i veckan!

Lavendeldrömmar

Det här receptet ur Leilas "A piece of cake" på lavendeldrömmar är riktigt gott. Så igår plockade jag in de sista lavendelkvistarna från trädgården som fortfarande blommade, för att göra något gott av dem. Jag provade att ha rivet skal från en citron i sista halvan av degen, men kakorna är nog nästan godare när det bara är lavendel i dem och inget annat, så här kommer receptet på enbart lavendeldrömmar, ca 20 st:

100 g smör
1 dl socker
1 msk lavendelblommor
(färska eller torkade, till 1 msk färska blommor går det åt 13-15 kvistar)
2,5 dl mjöl
1/4 tsk hjorthornssalt
1 tsk vaniljsocker

Vispa smör och socker krämigt. Blanda de torra ingredienserna med lavendelblommorna och rör ner i smörsmeten. Blanda ihop till en smulig deg. Krama ihop små bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 150C.

tisdag 13 oktober 2009

Korv med pimpat potatismos

Ifall man har lite varmkorv i frysen kan man alltid laga korv med potatismos dagen efter att man har ätit potatis och fått mycket över. Ifall man nu har fått det. Annars får man helt enkelt koka lite potatis. Här kommer ett recept på potatismos för 4-5 personer, som är pimpat med mascarponeost:

potatis för 4 personer
1 ägg
mjölk efter smak och tycke
1 pkt mascarponeost
vitpeppar
flingsalt

Koka och pressa potatisen. Vispa i övriga ingredienser och späd med mjölk tills potatismoset har den konsistensen du vill ha. Mascarponeosten gör att moset blir extra krämigt.

måndag 12 oktober 2009

Äpplen med Start och hemlagad vaniljsås

Den här höstiga efterrätten kommer från senaste numret av ELLE Mat och Vin, men jag har lagt till lite kanel och ökat mängden Start. Ju mer desto bättre! Recept för fyra portioner:

Äpplena:
2 stora äpplen
1,5 dl Start (minst)
2 msk flytande honung
kanel
4 klickar smör

Vaniljsåsen:
1 ägg
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
5 msk socker
1 dl mjölk
1 msk potatismjöl

Dela äpplena på mitten och lägg dem i en smord form med snittytan uppåt. Kärna ur dem med tex en grapefruktsked och pudra dem bruna med kanel. Rör ihop Starten med honungen och fördela blandningen över de fyra äppelhalvorna. Lägg en stor klick smör på varje halva, och gratinera i ugnen i på 225C i ca 20-25 min. Var beredd med folie ifall det bränns på toppen. Vaniljsåsen kan vara bra att göra dagen innan, då hinner den ta mer smak av vaniljen. Koka upp alla ingredienserna till vaniljsåsen, skrapa ur fröna ur vaniljstången och låt dem koka med. När första bubblan syns är såsen färdig. Låt den svalna och sätt den i kylen, den är godast kylskåpskall!

Månadens kokbok!

När jag fyllde år i helgen fick jag bland annat den här kokboken; "Husmorsorna - the ultimate köksalmanacka". Förutom bra och barnvänliga recept har den små illustrationer och en stor dos humor. När jag under tonåren läste Starlet och Veckorevyn (Vart tog Starlet vägen?) hade Emma Hamberg alltid ritat några serierutor i båda tidningarna, och de var alltid roliga, speciellt Singel i stan, en stil som man återser lite i den här boken. Tillsammans med medförfattaren Anette Rosvall har hon nu givit ut den här köksalmanackan, och förutom boken har de även en rolig matblogg tillsammans som jag brukar läsa: http://www.amelia.se/blogg/husmorsorna/

söndag 11 oktober 2009

Ylvas pastarullar

Den här maträtten är en riktig paradrätt, som är perfekt att servera när man har bjudning. Jag har fått receptet av min kompis Ylva, som är riktigt grym på att laga mat. Receptet innehåller mycket ost och är väldigt onyttigt, vilket är precis varför det är så himla gott! Det kan ta lite extra tid första gången man gör rätten, men sen går det bara fortare och fortare. Ylva är förmodligen snabbast av alla vid det här laget. Det här behövs till 6 portioner:

2 pkt färska lasagneplattor
2 burkar ricottaost
1 kruka färsk basilika
2 zucchini
1-2 vitlöksklyftor
3 pkt rökt skinka
1 ost som är tacksam att hyvla
en halv parmesanost
150-200 g gorgonzolaost
3 dl matlagningsgrädde
salt & peppar

Dela den första lasagneplattan på mitten, och lägg upp den på diskbänken. Blanda ricotta med hackad färsk basilika, och bre ovanpå lasagneplattan. Salta och peppra. Lägg ut skinkskivorna bredvid varandra, ovanpå ricottan. Skiva zucchinin i halvmånar, och fräs den mjuk i lite smör tillsammans med den pressade vitlöken. Strö över zucchini på skinkan. Hyvla ostskivor, och lägg ovanpå zucchinin. Inte så att det täcker fullständigt, men lite lagom. Strö över riven parmesanost, och rulla ihop den stora lasagneplattan med fyllningen i på samma sätt som man rullar ihop en rulltårta. Skär den i decimeterlånga längder, och ställ dem med kortsidan nedåt i en smord form. De första kan lossna lite i kanterna, (de kan man sätta en tandpetare igenom om man vill) men när man har fyllt upp formen med pastarullar så stödjer de varandra och håller formen fint. Smält gorgonzolaosten ihop med matlagningsgrädden tills det har bildats en sås, och häll över pastarullarna. Sätt in i mitten av ugnen på 225C i ca 15 min tills rullarna har fått lite färg. Var beredd med aluminiumfolie så att de inte bränns på toppen. Servera med sallad ifall du har dåligt samvete och vill känna dig lite nyttig.

Först ricottablandningen, sedan skinkan och den vitlöksfrästa zucchinin...

Strö på parmesan...
Rulla ihop lasagneplattan och skär bitar....
Färidgt efter att ha gratinerats i ugnen!

fredag 9 oktober 2009

Asiatisk kycklingwok

Den här kycklingwoken är verkligen jättegod! Det här behövs till 4 portioner:

3 kycklingfiléer, nästan tinade
3/4 dl soya
1 msk fisksås
3 lime
2 vitlöksklyftor
2 msk kycklingfond
1 pkt risnudlar
en halv röd chili
ett pkt salladslök
matolja att steka i

Skär kycklingfiléerna i riktigt tunna skivor. Det är lättare om kycklingen fortfarande är lite frusen. Marinera skivorna en liten stund i soya, fisksås, pressad vitlök och saften av två lime. Koka risnudlarna, sila av vattnet, häll på lite matolja så att de inte klibbar fast i varandra och ställ åt sidan. Dela den tredje limen i klyftor. Strimla den gröna delen av salladslöken och skär chilin i små bitar. Ställ åt sidan. Woka kycklingen ihop med marinaden i två omgångar. Häll i kycklingfonden medan du wokar. Blanda i nudlarna. Lägg upp på tallrikar, och garnera varje tallrik med limeklyftor, strimlad salladslök och chili. Jättegott!

Marinera kycklingen...

Strimla grönsakerna till garneringen...

Blanda samman kycklingwoken med nudlarna. Den här gången har jag använt breda rårisnudlar från Santa Maria, det funkade ännu bättre än de lite smalare nudlarna.

torsdag 8 oktober 2009

Hemlagad pizza

När vi var och matsurfade hos ett par goda vänner häromsistens så fick vi hemlagad pizza, och det var den godaste pizzan jag ätit på länge. Jag skulle gissa på att det här är ingredienserna:

Pizzadeg:
50 g jäst
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetmjöl
lite salt

Fyllning:
Passerade tomater
vitlök, 2-3 klyftor
2 pkt mozarellaost
1 zucchini
ca 15 basilikablad
1 stor näve pinjenötter

Blanda ihop jäst, vatten, salt och olivolja till pizzadegen. Rör tills jästen löst sig, och arbeta sedan in mjölet tills det blir en smidig deg. Låt jäsa i ca 30 min, och baka sedat ut degen i 2-4 delar på bakplåtar täckta med bakplåtspapper. Bred på ett tunt lager passerade tomater, salta och peppra lite, skiva vitlöken och strö över. Skiva mozarellaost och lägg på pizzorna. Toppa med basilikablad och pinjenötter. Det kan vara bra att rosta pinjenötterna i en stekpanna innan. Gratinera i mitten av ugnen på 225C i ca 15 min, tills osten har fått lite färg. Klipp pizzorna i bitar och lägg upp dem på ett stort serveringsfat, för lite extra piff. :-)

Höstinspirerad dukning

Min syster är jätteduktig på att göra fina säsongsinspirerade dukningar, så om hon är hemma och det ska dukas brukar jag alltid överlåta det till henne. Här är en höstinspirerad dukning hon gjorde sist hon var hemma på besök, med små pumpor, murgröna och färgglada höstlöv, och med små glaslyktor nedstuckna lite här och var.

onsdag 7 oktober 2009

Lat ravioli

Ikväll var det ont om tid, så maten blev ICAs färska ravioli fylld med ricotta och spenat, en burk smaksatt créme fraiche med svampsmak, och lite salviablad till det. Koka ravioli, sila bort vattnet, rör ner resten och blanda. Med lite parmesan och flingsalt blir det nästan festligt.

tisdag 6 oktober 2009

Pappardelle med salsicciasås

Ikväll har vi ätit pappardelle med tärnad salsiccia i tomatsås. Tomatsåsen hade jag i frysen från sist jag kokade tomatsås, så att lägga i lite salsiccia var ett enkelt sätt att få såsen lite matigare. Det här behövs till 4 portioner:

1 pkt salsiccia (italiensk kryddstark korv, ett paket från Scan eller ICA innehåller 3-4 korvar)
Ca 500 g tomater alt. 2 burkar krossade tomater
1 liten lök
1-2 klyftor vitlök, pressad
2 msk vitvinsvinäger
1 nypa socker
10-15 blad färsk basilika
Salt & peppar
1 pkt pappardelle

Hacka löken och fräs den i lite smör ihop med den pressade vitlöken. Kör tomaterna med en stavmixer och häll i, alternativt bara ös i de krossade tomaterna. Tillsätt vinägern, socker, salt och peppar och färsk basilika och låt såsen småputtra i ca 30 min. Tärna salsiccian och fräs den i lite smör i en separat stekpanna, häll sedan ner den i såsen. Servera med pappardelle eller någon annan piffig pasta.

Lamm smakar inte kofta!

I helgen hade jag en uppenbarelse. Min kompis Lena och jag var på restaurang, och hon åt lamm. Jag vågade självklart inte beställa lamm eftersom jag utgick ifrån att det skulle smaka kofta från något mindre fashionabelt märke, och valde istället ett säkert kort som pasta. Men när jag snyltade på Lenas perfekt tillagade lamm insåg jag att jag varit fördomsfull i alla dessa år. Så nej - lamm smakar faktiskt inte kofta! Hör och häpna.

måndag 5 oktober 2009

Carl-Jan dissar!

I dagens Barometern har matprofessorn Carl-Jan Granqvist testat frysta färdigrätter. En helt underbar recension! Carl-Jan menar att en kycklingfilé med äppelsås från en välkänd snabbmatsfabrikant "ser mer ut som något som ska ur kroppen, än in i den". I samma artikel totaldissar han även lax med rotfrukspurè (vilket jag också gör, utan att ens ha sett den) och anmärker också på den visuella aspekten: "-Avföring med broccoli! Det ser verkligen ut som en bajskorv som ligger där, så den skulle jag absolut inte vilja ha." Carl-Jan har rätt. Vem vill äta bajs?

söndag 4 oktober 2009

Länge leve hotellfrukostar!


Igår bodde jag på Scandic, och de hade världens bästa hotellfrukost! Först kunde man välja frallor och allsköns pålägg som kall förrätt, (jag gick en omväg för att undvika sillen) sedan äggröra och bacon med ugnsbakade tomater till varm huvudrätt, för att sedan avsluta med pannkakor och hederlig Oboy till efterrätt. Jag älskar hotellfrukost! Synd bara att man blir mätt innan man har hunnit prova allt. Man borde prova hotellfrukost i sin egen stad någon helg!

fredag 2 oktober 2009

Tjuvstart...

På söndag är det kanelbullens dag! Så idag har vi tjuvstartat på jobbet. Jag ämnar fortsätta tjuvstartandet även imorgon, för att sedan äta ännu fler kanelbullar på söndag. Och kanske någon liten eftersläntrare på måndagen. Efter lunchen idag åkte vi till Ekelunds Konditori och införskaffade kanelbullar till eftermiddagsfikat, de har alltid stans största bakverk, alla kategorier. Vänta bara tills det är säsong för semlor!

Elle Mat och Vin

Nu har jag införskaffat senaste numret av Elle Mat och Vin! Det är den bästa svenska mattidningen enligt mig. De där 15 rätterna med räkor som de gör reklam om på framsidan lär nog aldrig få se dagens ljus i mitt kök, men det var ett smaskigt recept på chokladcookies som doppades i vit choklad och polkagriskross som jag ska prova!