måndag 30 november 2009

Lingon- och pepparkaksmousse

Det här är smarrigt och smakar jul! Det serverade jag på mitt advenstfika igår, och det fick finfina omdömen. (Gästerna vågar väl inte säga annat, det blir ju så dålig stämning om man häcklar maten när man är bortbjuden... ;-) Det här receptet räcker till 10 små formar med mousse, jag har använt IKEA:s små värmeljuslyktor.

4 dl vispgrädde
4 ägg
4 msk rårörda lingon
2,5 dl krossade pepparkakor
1 tsk pepparkakskrydda
1 msk florsocker

Krossa pepparkakorna, gärna i en mortel ifall du har någon. Det har inte jag, så jag fick muddla mina pepparkakor med min drinkmuddlare. Man tager vad man haver. Vispa grädden i en bunke, och separera äggen och vispa upp äggvitorna ihop med florsockret i en annan bunke. Vispa ner äggulorna i grädden. Rör ner de rårörda lingonen och pepparkakskryddorna i gräddsmeten, och ös ner pepparkakssmulorna. Rör ner de uppvispade äggvitorna och blanda. Häll upp i små formar och låt stelna till lite i kylen, gärna över en natt.

Santa Maria har en hyvens färdigblandad pepparkakskrydda. Det kanske de har haft länge, men jag har precis upptäckt den. Ifall man inte får tag i den går det lika bra att blanda lika mängd av malda nejlikor, ingefära och kanel.

söndag 29 november 2009

"Karamelliserad" fläskfilé med kryddsallad

Jag har tidigare tjatat om hur mycket jag gillar den australiensiska mattidningen Donna Hay, för att bilderna är så fina och recepten är goda och lite annorlunda. För ett tag sedan köpte jag en av Donna Hays kokböcker på Ebay, och häromdagen var det dags att provlaga ett av recepten. Olof tyckte att det var jättegott, själv tyckte jag inte att det var lika fantastiskt, jag tyckte att det blev för sött med allt råsocker. Men alla gillar ju olika saker, och receptet är definitivt värt att publicera ändå. (Och jag är ju som bekant ganska kräsen.) Den här rätten är en thailändsk wok som man äter enbart ihop med en sallad, som man har blandat ner färska kryddor i. Det här receptet är till 4 portioner:

Wok:
1 fläskfile
1/2 röd chili tunt strimlad
0,5 dl råsocker
1 msk färsk riven ingefära
2 msk fisksås
2 msk pressad limejuice
1 tsk stjärnanis hackad till smulor (det går faktiskt)

Sallad:
blandade salladsblad ur valfri sort
4 salladslökar
1 dl färska basilikablad
1 dl färska mintblad

Dela fläskfilen på längden så att du har två avlånga, lite smalare bitar och skiva dem ganska tunt. Blanda alla ingredienser till woken, lägg i köttet, och woka i ett par minuter. Blanda ihop salladen och servera.

Glöggmingel

Nu har helgernas glöggmingel börjat! Igår var vi hos ett par kompisar och drack glögg och åt goda tilltugg som pepparkakor med ädelost, lussekatter, tryfflar, ugnsrostade nötter, nöt- och färskostfyllda dadlar (nyskapande!) och annat gott. Jag provsmakade även Dufvenkrooks nya glögg med choklad och chilismak, och den smakade annorlunda, sött och väldigt gott. Idag blir det adventsfika här hemma!

lördag 28 november 2009

Glöggtips!

Det bör erkännas att jag varken är någon vin- eller glöggkännare, men den här alkoholfria glöggen tycker jag är riktigt god! Det var provsmakning på Maxi på den häromdagen, och jag är ju inte den som bangar för lite provsmakning. Man har väl varit student! Så ifall ni ska köpa hem en alkholfri glögg och inte riktigt vet vilken ni ska ta, så kan jag varmt rekommendera den här roséglöggen!

fredag 27 november 2009

Fredagsfika med tjuvstart

Idag hade Marija med sig jättegoda lussekatter till jobbet, så nu har startskottet gått för adventsfika! Eller okej, jag tjuvstartade faktiskt för en vecka sedan, men det räknas inte.

torsdag 26 november 2009

Jordgubbspaj

Bara för att det snart är jul behöver inte det betyda att man inte kan äta jordgubbspaj. Det finns ju jordgubbar i frysen! Dessutom blir det lite extra festligt för matgästerna när de får varsin egen liten pajform framför sig. Nu var det inte riktigt så när jag bakade minipajer igår, det var bara Olof och jag och en suktande liten hund som var gästerna, men vi smorde i oss våra pajer ändå! Ju färre gäster desto mer mat till oss! Så här gör man fyra små pajer:

150 g smör
1,5 dl socker
3 dl mjöl
Blanda till en smuldeg. Lägg bär i smorda små formar, toppa med lite smuldeg och grädda i mitten av ugnen på 225C tills de fått fin färg. Grädda dem gärna i en bakplåtsklädd långpanna, så gör det inget ifall fyllningen sipprar lite över kanterna. Det ser extra smaskigt ut då!

Finsmakaren

Nu när man förätit sig på Ben &Jerrys Cookie Dough så får man väl passa sig så att man inte föräter sig på Chocolate Macadamia också, för det vore onekligen en grekisk tragedi. Därför får man byta smak ibland och vältra sig i Strawberry Cheesecake, som också ligger högt på listan över favoritglasser. För övrigt kan nämnas att Häagen Dazs också har en variant av den här glassen, och båda smakar likadant. När det däremot gäller deras versioner av cookie dough, så är det lite mera sälta i Häagen Dazs kakbitar. Herregud vilken glassnörd jag är, ni hör ju.

onsdag 25 november 2009

Biff á la Bertil

Det här är ett av alla bra recept som min pappa brukade laga, och maträtten är en riktig klassiker här hemma. Jag har för mig att pappa berättade att den Bertil som receptet syftar på är prins Bertil. Receptet räcker till 5 personer:

300 g lövbiff (minst)
2 gula lökar
några msk soya
1,5 msk senap
1 köttbuljongtärning
2 dl vatten
1 burk crème fraiche
salt och grovmalen svartpeppar

Strimla lövbiffen i tunna bitar. Hacka löken (eller skär den i tunna skivor) och bryn kött och lök. Häll i resten, och låt småkoka i ca 30 min. Servera med jasminris.

tisdag 24 november 2009

Pepparkakshuset färdigt!

I helgen var det dags för det årliga baket av pepparkakshus i Mariannelund. Olofs pappas fru Anette är The Master, hon har vunnit tävlingen Årets Pepparkakshus flera gånger, och gör fantastiskt fina hus, med tinnar och torn och i olika modeller. Själv vågar jag bara mig på ett klassiskt hus med fyra väggar och tak, men i år har jag i alla fall festat till det med en liten vindsvåning. Eller överdimensionerad skorsten, ifall man vill se det så.

Bally gillar att han blivit avbildad som pepparkaka ihop med två välgödda versioner av husse och matte. Han verkar inte bry sig om att hans pepparkaksfigur mer ser ut som en katt än en hund.

Fokus!

Smält socker att klistra ihop väggarna med.

Granar till pepparkakshuset

De här granarna ser proffsiga ut (i alla fall de som Anette brukar göra) och blir jättefina bredvid pepparkakshuset. Man tar en glasstrut och vänder den upp och ner, och bryter av den lite i kanterna så att den står stadigt. Sedan klickar man små klickar med en smal sprits (det går lika bra med en plastpåse med ett litet hål i ena hörnan). Man börjar längst ner, och klickar runt och uppåt tills granen är klar. Om man vill kan man trycka dit små silverkulor innan kristyren torkat. För att få den gröna färgen häller man i grön karamellfärg, och för att den ska bli lite mörkgrön kan man även hälla i ett par droppar svart karamellfärg. Sedan kan man avsluta med lite florsocker genom en tesil för att få en "nysnöad" look.

Kristyr:
4 dl florsocker
1 äggvita
2 krm ättiksprit
Ev. några droppar karamellfärg för önskad färg

Åviks deg till pepparkakor och pepparkakshus

Det här receptet är ett riktigt genuint familjerecept, Olofs farfar brukade baka sina pepparkakor enligt det här receptet. Måtten angivna nedan ger ganska många pepparkakshus, så man kan självklart göra en mindre sats av degen.

6 dl Strösocker
1/3 L Sirap (3,5 dl)
1 Ägg
500 g Margarin
3 dl Grädde
1,5-2,5 msk Kanel
2 msk Ingefära
0,5 msk Nejlikor
1 msk Bikarbonat
1,3-1,4 kg Vetemjöl (2,3L)
Blanda 1 kg av mjölet med bikarbonaten, ägget, margarin, sirap och strösocker. Vispa grädden och kryddorna. Låt stå svalt 1 dygn. Tillsätt resten av mjölet. Låt gärna stå 1 dygn till, det blir lättare att kavla ut då. Grädda kakorna i 200 grader ugnsvärme. OBS - till pepparkakshus, ta i mer mjöl, tills du känner att degen är lätt att arbeta med.

Spontanfika!

En helt vanlig tisdag blir så mycket roligare när det dyker upp något på fikabordet! Den här dagen börjar ju riktigt bra!

måndag 23 november 2009

Spaghetti och köttfärssås

Det fanns en period då jag åt spaghetti och köttfärssås flera dagar i veckan. Det har lugnat ner sig lite sedan dess, men det är fortfarande en av mina absoluta favoriträtter! Och vi ska inte tala om alla de gånger jag suttit på en restaurang utomlands och fegat ur för allsköns lokala specialiteter och tagit en spaghetti bolognese istället. Fast nu är jag faktiskt 28 och vågar prova lite annat också. Men man ska inte överdriva, så här är receptet på min köttfärssås, som räcker till 6 portioner:

500 g nötfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 tsk sambal oelek
en rejäl skväll kalvfond (eller 1 köttbuljongtärning i 1 dl vatten)
mycket oregano
basilika
några matskedar Heinz chilisås eller ketchup

Hacka löken, fräs den mjuk och häll i köttfärsen. Bryn den lite och häll på de krossade tomaterna. Häll i resten, och krydda med de örtkryddor du har hemma. I vår trädgård växer oregano som ogräs, det har till och med börjat sprida sig till grannens välskötta tomt. Det tog ett tag innan jag verkligen förstod att det var oregano som växte så mycket. Så det är ju en färsk krydda mindre att köpa! Som sagt, de flesta örtkryddor passar bra, vitlök är också gott att ha i, och köttfärssås är ju lite av ett hopkok på vad man har hemma. Jag brukar låta såsen puttra på svag värme medan jag kokar spaghetti.

Räddningen för färska kryddor!

Mina färska kryddor håller sig färska alltför kort tid, de går alltid en väldigt snabb död till mötes, som många av mina andra krukväxter. Men nu har jag skaffat (okej, fått i present) den ultimata kryddställningen! Dels är den snygg, och dels överlever kryddorna eftersom de får stå och sörpla i sig vatten hela dagarna från den fastsittande lilla koppen undertill, som man antingen kan ta loss och fylla med vatten, eller vattna direkt ner i genom den lilla pipen. Och så medföljer det en chic liten sax också! Den finns på DesignOnline om man går in här.

söndag 22 november 2009

Kladdkaka med kanel- och kardemummafudge

Vi är många i matbloggsvärlden som har testat Sveriges godaste kladdkaka av Camilla på Min goda sida, så jag ville ju inte vara sämre, kladdkaka är gott! Förra året var min kompis Liv finalist i samma tävling, och i år vann en tjej från Kalmar, så det är ju inte utan att man är lite mallig över sin stad! (Okej, nu har jag precis flyttat till Öland, men ändå - hör man till någon stad så är det ju Kalmar) Jag lovar att du inte kommer att bli besviken på Camillas kladdkaka!

Kladdkaka:
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
100 g smör

Kanel- och kardemummafudge:
1,5 dl vispgrädde
1 tsk honung (eller ljus sirap)
2 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
200 g mjölkchoklad

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner dem i äggsmeten. Smält smöret och rör ner det. Häll smeten (som är god! :-) i en smord form, och sätt in den i ugnen på 175C i ca 18 min. Låt kakan svalna lite. Till fudgen; stöt kanelstängerna och kardemummakärnorna i en mortel. (Själv har jag ingen mortel, så jag tog 1 tsk mald kanel och 1 tsk mald kardemumma, och det blev också jättebra.) Koka upp grädde, honung och kryddor i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och låt grädden stå och dra i 10 minuter. Bryt ner chokladen i bitar i en skål. Koka upp gräddblandningen igen och häll den över chokladabitarna. Rör tills du får en jämn och slät smet. (Den här delen missade jag, jag la ner chokladen direkt i kastrullen efter att ha tagit den från värmen, och det gick också bra.) Bred den över kakan, och ställ in i kylen för att stelna. Kakan är godast kall!

lördag 21 november 2009

Pepparkakshus

Idag bakar jag pepparkakshus! Jag har inte satt ihop det än, jag är fortfarande i degätarstadiet. Jag är en sån som äter upp det mesta av degen som skärs bort. Skära ut fönster - in i munnen, skära ut dörr, in i munnen, och sen lite extra deg på det. För tillfället är jag MÄTT. Utförlig rapport på pepparkakshuset (ifall degen räcker ;-) kommer snart här på bloggen.

fredag 20 november 2009

Fredagsfika

Det finns två saker som jag tycker väldigt mycket om att höra från min chef. Det ena är "Jag ska chock-höja din lön", och det andra är "Skulle du kunna fixa fika?". Den förstnämnda frasen hörs tyvärr alltför sällan, medan den andra hörs betydligt oftare, framförallt på fredagar. Och jag fixar fika mer än gärna! Som tur är ligger Strömssons Konditori i närheten av mitt jobb, och de har Kalmars godaste chokladbollar. Jag vet det, för jag har provat chokladbollarna på Kalmars alla caféer och konditorier. Jag ser det lite som ett kall.

Nytt nummer av ELLE Mat och Vin!

Äntligen har ett nytt nummer av ELLE Mat och Vin landat i affärerna! Det är jultema som gäller och massor av finfina recept och inspiration inför julen. Receptet på drinkarna på framsidan verkar jättegott, det måste jag prova. Nu kanske ni undrar "läser hon varenda mattidning som finns eller?" Men det gör jag faktiskt inte. (Bara nästan.) Jag läser till exempel inte Laga Lätt (längre), eftersom jag inte tycker att det är kul med nyttig mat. Däremot ska den inte dissas helt, min mamma tycker till exempel att den är jättebra. Men personligen tycker jag att ELLE Mat och Vin och Allt om Mat har roligast recept, och är finast att bläddra i. För att inte tala om Donna Hay!

torsdag 19 november 2009

Scones

På söndagsmorgnarna brukar vi ofta äta scones. För några år sedan var vår sconestradition så hårt inarbetad att när jag åkte till Tyskland för att vara utbytesstudent i några månader så fortsatte Olof att göra scones till sig själv varje söndag. Min Tysklandsfrukost var däremot under all kritik. Men nu är vi back in business med scones igen! Det är gott och lyxigt och man blir tyvärr alltid mätt alldeles för fort. Det här receptet räcker till minst 5 personer (och går självklart jättebra att halvera).

100 g kallt smör
8 dl mjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
Blanda allt till en deg (blanda gärna de torra ingredienserna för sig först) och daska ut den i två delar på en bakplåtsklädd plåt. Deppa inte ifall degen är kletig, det gör inget, det blir gott ändå. Platta ut de två sconesen och rista in ett par snitt tvärs över varje scones där du sedan kommer att vilja bryta dem. Nagga lite med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen på 250C tills sconesen fått fin färg, ca 13 minuter.

onsdag 18 november 2009

Kanelbullar

Kanelbullar är aldrig fel! Synd bara att de tar slut så fort... NÅGON här hemma äter upp dem. Och det är inte hunden. Här är receptet på mina bullar:

150 g smör
5 dl standardmjölk
1 pkt (50 g) jäst för söta degar
1 dl socker
0,5 tsk salt
2 tsk kardemumma
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g mjukt smör
4 msk kanel
1 msk vaniljsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt, 37C. Häll ner degvätskan i bunken. Rör ner socker, salt, kardemumma och vetemjöl, och arbeta degen tills den blir smidig. Låt den jäsa under bakduk i 30 min. Dela degen i fyra delar, kavla ut varje del till en avlång platta som du brer fyllning på, rullar ihop och skär bullbitar av och lägger i formar på plåtar, ca 20 bullar per plåt. Jäs i ytterligare 40 min under bakduk. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda i mitten av ugnen på 250C i ca 8 min tills bullarna har fått fin färg. Låt svalna på galler.

Orgie med Ernst

Idag hade min jobbarkompis Marija med sig den nya boken Jul med Ernst till jobbet. Efter att ha skummat snabbt i den kan jag konstatera att boken är full av inspirerande vinterbilder, foto-orgier på Ernst i raggsockor framför brasan och Ernsts typiska citat i stil med att aprikoser är sensuella.

Jag har aldrig följt Ernsts TV-program, (jag vet bara att mormor brukar vara arg på honom) men jag tror att jag gillar den här boken! Recept på shortbread med apelsinsmak blandas med vintriga blomsterarrangemang, allting ackompanjerat av riktigt fina foton. Jag ska bläddra vidare i den ikväll!

tisdag 17 november 2009

Jag har fått en utmärkelse!

Jätterara Systrarna Yster har givit mig en utmärkelse! Jag är jättemallig just nu och sitter i min fåtölj och smackar och är glad och stolt! Så här lyder motiveringen:

"Bloggen som vi råkade halka in av en slump! Fastnade ganska direkt för de fina matfotona, rena och fräscha designen. Vilket ledde till att man ville vara kvar, började läsa inlägg och fastnade rejält. Här får man följa med Helena, hennes Öland och intresset till mat. KUL tycker vi! Lycka till Helena! Vi tycker om din matblogg!"

Tusen tack, Systrarna Yster! Läs deras inspirerande blogg här.

Spaghetti Carbonara

Bacon, grädde och spaghetti kan aldrig bli fel! Så här lagar jag min spaghetti carbonara för 4 personer:

2 pkt bacon
3 schalottenlökar
3,5 dl vispgrädde
3 äggulor
1 dl parmesan + 1 extra dl till servering
rejält med svartpeppar
spaghetti för fyra personer (ingen himla fullkornsspaghetti den här gången!)

Koka spaghettin al dente. Strimla baconet i småbitar och fräs det en stund. Låt det rinna av på hushållspapper. Hacka schalottenlökarna och fräs dem. Blanda spaghettin med löken och baconet. Blanda grädden med äggulorna i en bunke ihop med 1 dl parmesanost och massor av svartpeppar. Blanda detta med spaghettin precis innan servering. Garnera varje tallrik med riven parmesanost och nymalen svartpeppar.

Vintips: Briccotondo Barbera, Piemonte, läs mer om det här.

måndag 16 november 2009

I butik just nu

Den här trevliga receptboken från Arla finns att köpa i en ICA-butik nära dig! Den är full av riktigt bra recept för svenska högtider som jul, påsk och midsommar (då alla svenskar ändå alltid äter sill - vad fantasilöst! Räcker det inte att äta sill vid en av högtiderna? Men, men, jag äter ju inte sill, så jag vet ju inte vad jag missar... :-) Många av rätterna i den här boken är bra bjudrätter, så jag tror nog att jag kommer att få bra användning för den. Man kan ju köpa boken för sina matpengar. Lite som Maria Montazami i Svenska Hollywoodfruar.

Det internationella köket

I helgen grävde jag bland lite gamla foton och hittade de här bilderna från när vi hälsade på min syster under den tiden hon bodde i Singapore. Här är vi på en food court och förvånas över utbudet.
Jag var alldeles för feg för att prova Pig organ soup eller Fishball noodle. Vi drack några fruktjuicer och sen flydde vi fältet. Däremot fanns det många andra goda restauranger i Singapore, där vi provade flera olika asiatiska specialiteter. Bara just inte den här dagen.

söndag 15 november 2009

Lasagne

Den här lasagnen är smidig tack vare att ostsåsen inte behöver kokas upp, man kan bara röra ihop ingredienserna till ostsåsen i skål, och sedan sleva ner den i lasagneformen. Det här receptet är anpassat till en stor lasagneform, men det går lika bra att halvera till mindre former:

Köttfärssås till fyllning
1-2 pkt färska lasagneplattor
5oo g nötfärs (alt. blandfärs)
1 gul lök
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 pkt krossade tomater
1 tsk sambal oelek
gärna några blad färsk basilika alt. timjan eller oregano
salt och peppar

Ostsås:
2 burkar ricottaost (totalt 500 g)
2 pkt färsk mozarella (totalt 250 g)
2 dl riven parmesanost (minst)
1 ägg
lite muskotnöt
salt och peppar

Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna, bryn i lite smör i en stund. Häll i köttfärsen och bryn lite till. Häll i de krossade tomaterna och kryddorna. Låt småputtra medan du gör ostsåsen.

Ös ner ricottan och den rivna parmesanosten i en bunke. Skär den färska mozarellan i bitar och blanda ner. Rör ner ägget och krydda med muskot, salt och en hel del svartpeppar. Varva lasagneplattor med ostsåsen (är mer som en röra än en sås i konsistensen) i en ugnsfast form. Jag brukar inte ha så många lager, bara ett lager ostsås i lasagnen och sedan det övre lagret ostsås som ska toppa själva lasagnen, och lite extra riven parmesan högst upp. Gratinera i mitten av ugnen på 225C tills osten har fått fin färg, ca 20 min.

fredag 13 november 2009

Lingondrink

Den här drinken går bra att göra både med och utan alkohol, och ser ändå likadan ut. Det här behövs till en drink:

1/4 dl vaniljvodka
2 tsk rårörda lingon
1 dl lingondricka, t ex Jokk
ett gäng isbitar

Häll allt i en shaker och skaka loss, och häll upp i glas. Ifall man tycker att det här receptet är svagt så kan man ta en halv dl vaniljvodka och en hel dl lingondricka, men själv tyckte jag att det var lite för starkt, därför har jag svagat till det något. Man kan även ha i lite kanel i drinken, det blir gott. För en alkoholfri variant skippas vaniljvodkan. (Uppenbarligen.)

Besatt?

Igår kväll hängav jag mig åt mitt beroende - Ben&Jerrys Chocolate Macadamia. Det är min nya favoritsmak sen jag föråt mig på Cookie Dough (ja, det är sant, man kan faktiskt föräta sig på Cookie Dough). Olof åkte till ICA enbart för att handla Ben & Jerrys åt mig. (Okej, han köpte korv också) Det är kärlek, det!

I slutet av Ströget i Köpenhamn i fint sällskap i närheten av Chanel ligger en Ben&Jerrys glassbar, med smaker som inte säljs i affären för oss vanliga dödliga. Förstå vilken lycka! Jag måste nog åka till Köpenhamn snart.

torsdag 12 november 2009

Grönpepparbiffar

Grönpeppar är underskattat och används alldeles för sällan i svenska maträtter. I Spanien till exempel innehåller var och varannan biff med självaktning en hel del grönpepparflås. Det här receptet kommer från Min goda sida, men vi har förenklat det lite. (Enbart för att vi inte läste receptet ordentligt och gjorde fel, men det blev bra ändå. :-) Läs originalreceptet här. Receptet är till 4 portioner:

Biffar:
500 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
100 g philadelphiaost
2 tsk krossad grönpeppar

Grönpepparsås:
en halv gul lök
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2,5 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde :-)
2 tsk krossad grönpeppar
1 msk maizena
lite soja

Blanda alla ingredienserna till biffarna och forma till biffar som du steker i smör. Till såsen: hacka löken och fräs den i lite smör. Häll på vatten och smula i köttbuljongtärningen och låt koka i ca 5 min. Häll i grädden, krossad grönpeppar och maizena, och låt koka upp tills det tjocknat något. Servera med rårakor eller kokt potatis.

Rosa spis...

Okej, nu är jag 28 år och har faktiskt en riktig spis, men när jag såg den här inne på MAXI igår kände jag ändå att jag ville ha den... Är det normalt? Ifall jag någon gång får en dotter ska jag banne mig köpa en sådan här spis till henne. Frågan är väl bara ifall hon kommer att få ha den i fred?

onsdag 11 november 2009

Stekta äppelringar med semifreddo på mascarpone

Det här receptet kommer från Paolo Robertos bok Mina gästers mat (jag gillar Paolo) och smakar riktigt sydlänskt, precis som något man äter en varm dag någonstans i Sydeuropa. Den här semifreddon räcker till 6 personer, och äpplen kan man ta så många man vill.

250 g mascarpone
3 ägg
3 msk strösocker
3 msk flytande honung

Äpplen, t ex 4 st
smör
kanel

Separera äggen, och vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner sockret. I en annan bunke vispas äggulor ihop med hälften av honungen (så värst fluffigt blir det inte även om man vispar länge, men det ljusnar i färgen efter en stund i alla fall), och sedan rör man ner mascarponen med en slev lite i taget, och sedan den resterande honungen, och rör tills det blir en slät smet. Vänd sedan ner äggviteskummet. Lägg stora bitar plastfolie i en brödform, så att du bara kan stjälpa upp glassen på fat när den är färdigfryst och få en fin yta. Häll i smeten i formen ovanpå plastfolien, och låt frysa i minst 6 timmar. Ta fram en stund innan servering så att den inte är stenhård. Äpplena serveras till, som smör- och kanelstekta tunna ringar. Skala äpplena, kärna ur dem rakt igenom, pudra ringarna med kanel och stek dem mjuka i smör. (Paolo har även med frön från vaniljstång till äpplena, men jag tror det är lika gott utan.) Servera med semifreddon.

Ätbar kärlek

Min gulliga kompis Nina gav mig de här ätbara små sötsakerna sist vi sågs, på bild syns det som jag ännu inte hunnit äta upp. Finns på Lagerhaus!

tisdag 10 november 2009

Pasta med fetaost, cocktailtomater och färsk spenat

Igår gjorde vi en pastarätt av diverse saker vi hittade i kylen. (Okej, vi fick köpa till färsk spenat) Av de här ingredienserna fick vi ihop två portioner och två lunchlådor:

spaghetti för 4 pers
en skvätt olivolja
1 pkt cocktailtomater (minst)
några nävar färsk spenat
lite fetaost
några oliver
nymalen svartpeppar och havssalt

Koka spaghettin, och häll tillbaka den i kastrullen efter att den runnit av. Häll på lite olivolja. Skölj spenaten (kör den i en salladsslunga om du har någon) och tomaterna, halvera tomaterna och blanda ner dem och spenaten i spaghettin. Lägg upp på tallrikar, och lägg några klickar fetaost på varje tallrik. Släng på några oliver, och häll på salt och peppar. Ät gärna ihop med ett vitlöksbröd, till våra brukar vi pensla/dränka vitt bröd på både undersidan och översidan med olivolja som vi pressat ner lite (okej - mycket) vitlök i, låta det dra i ca en halvtimme och sedan ha det i ugnen på 225C i ca 10 min. Jättegott!

Mera Donna Hay

Donna Hay-orgien fortsätter! Det här är senaste numret som finns att köpa i Sverige för tillfället, jag haffade det på underbart välsorterade Pressbyrån i Malmö i helgen. Jag tror att jag ska tillbringa lite kvalitetstid med den här tidningen ikväll!

måndag 9 november 2009

Donna Hay

Ifall Elle Mat och Vin är den bästa svenska mattidningen, så är den bästa internationella motsvarigheten utan tvekan australiensiska Donna Hay. Bildreportagen är helt fantastiska, och recepten är jättebra. (De fyllda pastasnäckorna kommer från Donna Hay) Där jag bor är den svår att få tag i, så min snälla syster har givit mig en prenumeration på den. Den kommer varannan månad och säljs på välsorterade Pressbyrån-butiker. Den är lite dyr eftersom den importeras ändå från Australien, men den är värd varenda krona! Skynda fynda!

söndag 8 november 2009

Frozen cheesecake

Samma kväll som vi bjöd våra gäster på tysk fejkchampagne serverade vi frozen cheesecake till efterrätt. Det smakar som en blandning av glass och cheesecake, vilket det i och för sig också är. Fast det är lite tacksammare än cheesecake, man blir inte lika proppmätt, och man kan ha den i frysen ganska länge. Det här receptet räcker till säkert 8 portioner, och det går jättebra att dubbla flera gånger om ifall man förbereder till ett stort kompani.

8 digestivekex (minst)
3 dl vispgrädde
2 rågade tsk vaniljsocker
100 g (minst) philadelphiaost
3 äggulor
2 dl socker

Smula kexen för hand i en bunke. (I en matberedare går också bra, ifall du känner att du orkar diska den efteråt...) Vispa grädden ihop med vaniljsockret i en bunke, och vispa äggulorna med sockret i en annan. Tillsätt philadelhiaosten till äggulorna och sockret, och vispa lite till. Blanda ner grädden, och rör om ordentligt med en slev. Häll smeten (som är jättegod) i en frysbar form, och varva den med digestivesmulorna. Avsluta med ett täckande lager digestivesmulor. Frys i minst 5 timmar. Servera gärna med färska bär, t ex hallon.