torsdag 31 december 2009

Gott Nytt År!

Gott Nytt År på er allihopa! Hoppas att ni får en rolig nyårsafton! Själv ska jag fira hemma med familj och vänner, obligatorisk fläskfilé och mina bling-glasögon som blinkar 2010. (Ifall någon undrar var 1:an i 2010 är så är den mitt i pannan på mig. :-) Vid 12-slaget ska vi skåla med den här champagnen som har en jättesöt jacka på sig. Det är ju bäst att pälsa på sig när det är -10 grader på Öland!

onsdag 30 december 2009

Förrätt till nyår

Efter att ha surfat runt bland förrättsrecept på internet och inte riktigt fastnat för något, har jag bestämt mig för att göra Emmys förrätt till nyårsmiddagen. Emmy är grym på förrätter, och det här receptet är ett säkert kort. Ifall man inte har tänkt servera en förrätt som innehåller fisk eller skaldjur är ju utbudet onekligen lite mindre. Dessutom är man ju lite begränsad när man som de allra flesta bara har en ugn, och i den behöver man ju förvara sin klassiska nyårsfläskfilé, (och sin hasselbackspotatis eller potatisgratäng...) därför är det bra om förrätten inte behöver vara i ugnen, och det behöver inte Emmys förrätt. Till efterrätt tycker jag om att bara kunna plocka fram något redan förberett ur kylen eller frysen, som pannacotta eller frozen cheesecake, allt för att inte uppehålla ugnen... ;-) Är man inte så många, kan även crème brulée vara en god idé. Emmys förrätt innehåller en väldigt oväntad blandning av grapefrukt, bulgur, kiwi, bönor, ruccola, fetaost och senapsdressing. Den är jättegod, och absolut en nyårsvärdig förrätt! Ni hittar hela receptet här.

Mera gott från Tyskland!

När jag var utbytesstudent i Bremen bodde jag tillsammans med några andra ungdomar från världens olika hörn i ett stort gammalt hus hemma hos världens raraste tyska dam. Jag hoppas hon kan komma på besök i Sverige snart och hälsa på mig. Även denna julen skickade hon ett jättefint paket till mig med goda Lebkuchen! Det är bara att konstatera; det finns mycket gott i Tyskland!

tisdag 29 december 2009

Lakritskola med turkisk peppar

Bara för att julafton är över betyder inte det att man äter mindre godis... Nu har man ju tid att gå och tugga på allsköns praliner och kakor! De här lakritskolorna är utan tvekan min favorit bland det hemlagade godiset, och de går lika bra att servera till kaffet på nyårsafton som på julafton. (Eller i soffan framför TV:n när du är ensam och kan ha alla kolorna för dig själv.) Receptet kommer från Johanna Westmans godisbok, och det blir nog ett 40-tal kolor.

3 dl socker
3 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
0,75 dl turkisk peppar (hårda karameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
lite flingsalt

Krossa turkisk peppar-karamellerna i en mortel eller med en brödkniv. De smälter ner bra i smeten ändå, så de behöver inte vara finkrossade. Koka ihop socker, grädde, sirap, kakao och turkisk peppar tills smeten har uppnått 120C, alternativt håller för ett klassiskt kulprov. Ta av från spisen, och häll i smöret. (Världen går inte under om du glömmer hälla i smöret, det gjorde jag, och kolorna blev toppen ändå.) Häll ut i en bakplåtspappersklädd form av lämplig storlek och låt kallna i kylen. Skär i bitar som du sedan doppar i smält mörk choklad, och toppar med lite flingsalt precis innan chokladen hunnit stelna. Här märkte jag skillnad på billig blockchoklad och Marabous lite dyrare 70%-iga 100-gramsförpackning. Marabou var helt enkelt mycket bättre. Jag har alltid gillat att använda mig av blockhoklad, men här blev den faktiskt besegrad. Ett annat tips är att det är mycket lättare att doppa kolan om den är riktigt kall, så har den hunnit bli för varm kan man alltid frysa kolan i några minuter, så svalnar den till. Nu ska jag gå och ta mig ett par kolor till innan Olof kommer hem...

måndag 28 december 2009

Marsipangrisen nummer ett

Jag är en marsipangris av stora mått. Jag har fortfarande inte kunnat bestämma mig för vilken marsipantillverkare jag tycker mest om; danska Anthon Berg eller tyska Niederegger Lübeck. Båda är riktigt bra, alltså. Min tyska kompis Meike var på Niedereggers egna café i Lübeck för ett tag sedan, och då hamstrade hon lite förnödenheter till mig. I julklapp av henne fick jag bland annat den här lilla väskan fylld med marsipan. She knows what I like, helt enkelt! :-)

söndag 27 december 2009

Nyårsdessert - punschpannacotta under jordgubbstäcke

Nu har jag gnuggat geniknölarna rejält och hittat på ett nyårsvärdigt recept alldeles själv. Min mamma lagar jättegod punschglass, så jag tänkte att punschpannacotta borde gå minst lika bra. Dessutom brukar det tipsas om punsch ihop med jordgubbar under sommarmånaderna, så jag tänkte att om man toppade pannacottan med lite jordgubbar som man puréat och som dessutom fått koka ihop med lite socker och vaniljstång innan så bara måste det ju bli bra, och det blev det! (Skryt, skryt.) Men ta inte för mycket jordgubbstopping, för den smaken tar lätt överhanden. Gör bara ett tunt täcke, så kommer punschsmaken fram mer. Det här receptet räcker till 4 små pannacottor. Men alla blir ju glada av stora pannacottor, så gör gärna dubbel sats. :-)

Punschpannacotta:
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 tsk socker
0,5 dl punsch, minst (jag använder alltid Carlshamns Flaggpunsch)

Jordgubbstäcke:
ca 10 jordgubbar (beroende på storlek), frysta går bra
1 vaniljstång
ca 0,5 dl florsocker (smaka av tills det är så sött som du vill ha det)

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Koka upp grädde och socker. Ta av kastrullen från plattan, och rör i punschen och gelatinbladen. Låt svalna, och häll sedan i portionsformar som ställs in i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten. Till jordgubbstäcket; puréa de tinade jordgubbarna med en stavmixer ifall du har någon, och låt dem sjuda ihop med florsocker och fröna från er urskrapad vaniljstång. Låt svalna, och ställ in i kylen. Häll på den kalla jordgubbstoppingen ovanpå pannacottorna precis innan servering.

lördag 26 december 2009

Mormors köttgryta

Hoppas att ni alla har haft en bra jul! Nu när julhetsen har lagt sig och man är lite ledig så tycker jag att det passar extra bra med en mustig köttgryta som fått koka riktigt länge, för en gångs skull har man tid att göra ett litet "långkok", även om inte det här receptet tar så värst lång tid. Min mormors köttgryta är otroligt god, och så länge jag kan minnas har den smakat likadant. Just blandningen av kryddpeppar, nejlika och lagerblad tror jag gör grytan extra god. Mormor bidrog gärna med receptet häromdagen när jag frågade henne, och sa att "Man kan bara ösa i ingredienserna efter tycke". Jag har skrivit ner ungefärliga mått, så mycket som jag själv hällde i, men som sagt - smaka gärna av och avgör själva hur mycket ni vill ha i av varje ingrediens. Dagen efter jag lagat köttgrytan gav jag en matlåda till mormor så att mästaren själv skulle få provsmaka. Hon tyckte den var jättegod, men att köttet gott kunde ha fått koka en timme till. Så låt köttgrytan puttra på spisen eller i ugnen i minst två timmar. Mormor vet bäst.

400-500 g nötköttbitar
1 gul lök
1 purjolök
3 klyftor vitlök
1 stor morot
1-2 burkar krossade tomater (beroende på köttmängd)
2 dl vatten
1 buljongtärning
4 lagerblad
rejält med kryddpeppar (minst 1 tsk)
malen nejlika (minst 1 tsk)
salt
peppar
champinjoner, ca 15 färska

Det var nog alla ingredienserna, hoppas att jag inte glömt något. Hacka lök och purjolök och pressa ner vitlöksklyftorna i en gryta, gärna en gjutjärnsgryta som kan ställas in i ugnen sedan. Fräs löken i lite smör, och låt efter en stund även nötköttet skuret i bitar och moroten skuren i slantar få fräsa med. Häll i krossade tomater, vatten, buljong och kryddor. Låt puttra på svag värme antingen på spisen i minst två timmar, eller i ugnen på 175C i lika lång tid. Lock behövs inte inne i ugnen. (Jag har slarvat bort mitt lock till gjutjärnsgrytan, och det gick lika bra ändå.) Rör om då och då. Bränn dig inte i ugnen när du rör om! (Det gjorde jag. Jag skadar mig för övrigt alltid i köket. För att inte tala om hur ofta jag snubblar i trappan. Förra veckan trillade jag ner i diskmaskinen. Det tog Olof en timme att få ihop den igen. Det var ett sidospår, nu tillbaka till ämnet.) Lagom till att grytan är färdig, hacka champinjorna, fräs dem i smör och rör ner dem i grytan precis före servering.

torsdag 24 december 2009

God Jul!

God Jul på er allihopa! Hoppas att ni får en riktigt trevlig julhelg med mycket julgodis och annat gott!

onsdag 23 december 2009

Lingoncaipirinha

För den som vill koppla av i soffan med en drink ikväll men som såhär kvällen före julafon har hunnit dricka sig mätt på glögg, kommer här ett recept på en uppfriskande lingoncaipirinha som jag hittade i ett nummer av Allt om Mat. Det här behövs för 4 drinkar:

1,5 dl råsocker
1,5 dl vatten
2 lime
4 dl frysta lingon
16 cl ljus rom
myntablad ca 12 st
krossad is

Koka socker och vatten till en socker lag, ca 3 minuter. Låt svalna. Skölj limen och skär den i små klyftor. Fördela alla ingredienserna i fyra glas, och fyll på med is. Muddla för att få fram smakerna, det är stor skillnad på en muddlad och omuddlad drink. Jag provade båda, den omuddlade var inte alls lika kul. Har man ingen muddlare kan man stöta runt ingredienserna i glaset lite försiktigt med en träslev.

tisdag 22 december 2009

Tips på mini-julklapp

Den här idén såg jag i senaste numret av Donna Hay, och det är ett bra tips på en liten gå bort-present som fungerar året runt. Baka stora runda kakor, lägg varje kaka i ett cd-fodral av papper, slå ett snöre runt, och vips så har du flera fina små presenter!

måndag 21 december 2009

Mormors köttbullar

Säg det julbord som inte inkluderar klassiska köttbullar. För mig hör dem till det viktigaste på julbordet! Speciellt med tanke på hur otacksamt lite sill jag äter. (Läs ingen alls.) Min mormor lagar världens godaste köttbullar. Jag gjorde de här köttbullarna och tog med till kontoret i Barcelona där jag jobbade för några år sedan, för att bevisa för mina spanska vänner att hemlagade svenska köttbullar efter mormors recept är godare än Ikeas (deras enda köttbulle-referensram). Och köttbullarna gick hem, min spanska kollega Antonio åt dem som snacks vid skrivbordet! Det här behövs för en omgång:

500 g nötfärs eller blandfärs
1 riven lök
1 ägg
3 msk ströbröd
vitpeppar
salt
rejält med kryddpeppar

Riv löken på den grova sidan av rivjärnet. Blanda med ägget, ströbrödet och kryddorna. Snåla inte på kryddpepparen, den ska ösas i. Blanda ner köttfärsen, och forma till bollar som steks i smör.

Sista adventsfikat för i år

Igår var vi hemma hos Louise på årets sista adventsfika. Hon hade lagat en massa gott julgodis, så att vi riktigt kunde smörja vårt krås! Jag åt tills jag mådde illa. Men det var det värt! Bland annat hade hon bakat Leilas Rocky Road...

...och Mums Mums med kokosflingor. Jag gillar de söta små julkuleinspirerade hållarna till lapparna. Jag ville genast härmas och köpa likadana, men tyvärr hade hon köpt dem i USA...

Louises pojkvän jobbar på ett kryssningsfartyg, och i sann sjömanshustru-anda hade hon bakat pepparkakor formade som små båtar!

lördag 19 december 2009

Emmys Choritzogryta

För alla vi som varit ute och trängts i julklappshetsen idag kan det vara skönt med en snabbt och smärtfritt tillagad måltid. Man behöver inte vara synsk för att misstänka att vi var många i detta för aftonen iskalla och snöprydda land som igår kväll åt den klassiska fredagsrätten tacos. Lika många är det säkert som har lite av tillbehören kvar i kylen, och som förhoppningsvis inte har några konkreta planer på vad de ska tillaga av dessa. Då kan man göra Emmys Chorizogryta, och servera tacostillbehören till. Ta fram lite brytbröd, så har du en komplett måltid! Emmys gryta består i stora drag av köttfärs, skivad chorizo, lök och krossade tomater. Den äts som den är, och kompletteras av alla tillbehören. Det kan låta enkelt, men det är förvånansvärt gott! Choritzon gör en riktigt stor smakinsats. Både min jobbarkompis Marija och jag har provlagat, och vi ger Emmys gryta högsta betyg!

Läs hela Emmys recept här, på hennes blogg Remsans Bistro.

fredag 18 december 2009

Chokladpraliner

Jag har börjat göra egna praliner på löpande band efter att ha insett dels hur gott det är, och dels vilken jättebra gå bort-present det är med hemmagjorda praliner! Jag har till och med börjat experimentera med olika smaker! Än så länge har jag inte provat några revolutionerande annorlunda smaker, men det kommer nog det med... Hittills har jag gjort praliner med havssalt och med polka/mintsmak. Grundreceptet kommer från senaste numret av ELLE Mat och Vin, och antalet praliner beror på hur stora man gör dem. De tenderar att bli större och större ju tröttare man blir på att rulla dem... men ca 16-17 st skulle jag tippa på. Gör gärna dubbel sats...

Chokladpraliner:
200 g mjölkchoklad
1 dl socker
2 msk vatten
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
Ev. lite kakao

Smaksättning:
1 tsk havssalt + mer till garnering eller
ca 6 droppar mintolja och krossade polkagrisar till garnering

Dela mjölkchokladen i småbitar och lägg i en bunke. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp. Efter ett tag kommer vattnet att ha kokat bort, och sockret kommer sedan att smälta ner till en karamellaktig sirap. (Tar ca 5-10 min totalt.) När alla sockerklumpar smält i sirapen, häll på grädden och koka tills allting har löst sig igen. Häll ner den varma sockerblandningen i bunken med chokladen. Rör om tills en jämn smet bildats, och låt svalna i rumstemperatur en stund. Häll i antingen flingsalt eller mintolja. Eller dela smeten i två delar och smaksätt varje del olika. Ställ in i kylen i ca 1 timme. Forma sedan till kulor, doppa eventuellt i kakao för att underlätta rullandet. Frys kulorna i en timme, och doppa dem sedan i den mörka chokladen som fått smälta över vattenbad. Garnera med antingen havssalt eller polkakross innan chokladen hunnit stelna.

Dopp i grytan!

Man får vara snabb med garneringen så inte chokladen hinner stelna...

Polkaspån från karamellkokeriet i Mariannelund blir finfin garnering!

Oskyldiga små praliner...

torsdag 17 december 2009

Bling-drink till julfesten

Nu är det snart dags för den årliga julfesten på jobbet, och Marija och jag har varit på Systemet och införskaffat lite blingbling-dricka till den traditionsenliga "fördrinken" som för killarna består enbart av öl, men vi två damer ville ha något lite chicare. Tydligen har de här glittrande xiderdryckerna funnits länge, enligt Jimme på mitt jobb gör de comeback på Systemets julstressade hyllor varje år och jag är ju "helt bakom flötet och har SÅ dålig koll som inte visste det..." ;-) Jag kan inte låta bli att undra hur man ser ut inuti efter att ha druckit en sådan här skimrande drink. Glittrar man inuti, tror ni?

onsdag 16 december 2009

Julnumret av Donna Hay

Häromdagen damp julnumret av australiensiska Donna Hay ner i brevlådan, som min rara syster gav mig en prenumeration på när jag fyllde år. Som vanligt är tidningen en fest för ögat, med inspirerande (och ganska noggrant färgkoordinerade ;-) bilder.


måndag 14 december 2009

Tortellini med salvia och vanilj

Den här snabba och tacksamma vardagsrätten är hämtad ur Leilas första kokbok, men jag tror att hon använder ravioli istället för tortellini. Vilket kvittar, för båda funkar precis lika bra. När jag handlade på ICA hade de färsk tortellini med spenat- och ricottafyllning, så det fick det bli den här gången. Man tager vad affären haver. Detta räcker till två hungriga, måndagströtta personer en vanlig vardagskväll i december:

1 pkt färsk ravioli/tortellini med valfri fyllning
2,5-3 dl matlagningsgrädde
en halv kruka färsk salvia
1 vaniljstång
grovmalen svartpeppar
flingsalt
riven parmesanost

Koka raviolin/tortellinin, häll av vattnet och ställ åt sidan. Värm upp matlagningsgrädde och häll i fröna från den urskrapade vaniljstången och salviabladen. Rör ner pastan, och krydda med salt och peppar. Lägg upp på tallrikar och garnera varje portion med riven parmesanost, svartpeppar och flingsalt. Den här maträtten är väldigt enkel, men otroligt god! Kombinationen av salvia, vanilj och flingsalt är riktigt bra! Den som gör dubbelt recept får lunchlådor som piggar upp tisdagen! :-)

söndag 13 december 2009

Lussekatter

Imorse var vi uppe tidigt och tittade på Luciamorgon på TV, med tända ljus, vörtbröd och lussekatter. När jag gör mina lussekatter brukar jag ta en halv dl av mjölken och röra ut saffranet i det och sedan låta det stå i minst en halvtimme, då blir mjölken riktigt mörkorange, och när man sedan häller ner den i degsmeten så gör det att lussekatterna får en riktigt gyllengul, stark och fin färg. Här kommer det klassiska receptet på Lussekatter, som jag tror att de flesta använder sig av:

100 gr smör
5 dl mjölk (3%)
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1,5 dl socker
1 burk (250 g) Kesella
1 g saffran (2 pkt)
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
ett gäng russin
1 uppvispat ägg att pensla med

Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen i en bunke, och häll degspadet över den och rör tills jästen smält. Häll ner Kesellan, socker, salt, saffransmjölken och sist det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig, och låt den jäsa under bakduk i ca 40 min. Forma lussekatterna och tryck i russin, låt jäsa igen på plåtarna i ca 30 min under bakduk. Pensla dem med ett uppvispat ägg, och grädda sedan lussekatterna mitt i ugnen på 225C i 7-10 min tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

lördag 12 december 2009

Mera glöggmingel!

Helgernas glöggminglande fortsätter, i eftermiddag har vi varit på en jättemysig adventsfika hemma hos ett par kompisar som hade bullat upp rejält med hembakta pepparkakor, lussekatter, brödsnittar med ost, frukt och annat smaskens. Allt smakade fantastiskt gott! Jag gillar att matsurfa! (För den oinvigde innebär "matsurfa" att man lyckas få mat på ett annat ställe, gärna både frukost, lunch och middag, och gärna hos olika personer.) Så ikväll ska vi inte äta någon middag. Bara chips och dip. En riktigt nyttig dag! :-)

fredag 11 december 2009

Dammsugare i jultappning

Häromdagen på ICA tvärstannade jag framför en kyldisk när jag såg att Delicato nyligen lanserat en jul-dammsugare med namnet Pepparkaksrulle. Jag vet att hembakat alltid är bäst, men jag har ändå svårt att helt och hållet dissa Delicato. Jag menar, vem älskar inte Delicatobollar? Dessutom gillar jag deras slogan; "Kan finnas spår av vitaminer". Det är en av de bästa slogans som finns. Den och "Bosses Golv - lagt golv ligger". I alla fall så kunde jag ju inte låta bli att köpa de julinspirerade dammsugarna. Om inte annat för bloggens skull, så att jag kan recensera dem för omvärlden. Det är bra med bloggen, man kan skylla många ätbara inköp på den. Ungefär som när vi var i New York och jag försvarade alla mina inköp med "Men dollarn är ju så låg just nu". Efter seriöst provsmakande av Dammsugarna med pepparkakssmak kan jag i alla fall konstatera att de är en rolig nyhet, men att den hederliga gröna dammsugaren ändå är godast.

torsdag 10 december 2009

Vår egen Nobelfest!

Ikväll är det Nobelfest med prisutdelning, dans och artiga bordskonversationer. Men i lördags var vi ett glatt gäng som hade vår egen Nobelfest med prisutdelning, dans och utflippade bordskonversationer! Vi är ett tjejgäng som brukar träffas och hitta på saker, och den här gången blev det Nobelfest med våra respektive hemma hos det perfekta värdparet som bor lite utanför Kalmar. Förutom en fantastisk middag i "blå rummet" bjöds det även på trubadur och uppträdande av en jätteduktig magdansös. Utan tvekan en av de allra bästa fester jag har varit på!!

Marija hade gjort en riktigt god Avokadopaj till förrätt som fick finfina omdömen! Ni hittar receptet på den här.

Huvudrätten bestod av fasan, potatismuffins, äpple och en ovanligt god sås som kvällens värdinna Inga kryddat med enbär. En riktigt lyckad kombination!

Nyskapande potatismuffins! Ett roligt alternativ att servera till kött istället för att äta potatis på klassiskt vis. Receptet finns här.

Till efterrätt hade jag bidragit med min Frozen Cheesecake.

Jag fick Nobelpris för "Årets Konditor"! Marija och Örjan hade fixat fina priser och roliga motiveringar. Jag lovar att juryn inte var jävig. Men visst, en och annan kaka har man väl mutat folk med under året...

onsdag 9 december 2009

Olof äter ensam...

När jag inte är hemma och äter middag passar Olof på att antingen ha en skaldjursorgie eller en pizzafest med sig själv. Han brukar säga att han och Bally ska ha grabbafton och dricka öl och titta på våldsfilm. Ibland involverar dessa kvällar även ölkorv. Men härom kvällen involverade deras manliga afton räkor.

Recept på Olofs grabbafton: Baguette, majonnäs, ägg och räkor. TV och en liten blandrashund i soffan. Ölkorv och Clintan. En riktig toppenkväll!

Decembernumret av Allt om Mat

Tidningarna med julmatsrecept riktigt rasslar ut i butikerna, och här kommer ännu fler julmatsrecept från Allt om Mat. Recept som känns aktuella i det här numret och som säkerligen lär kvala in på min provlagningslista är Polkasemifreddo med blodapelsinsallad, polkagriskola och svampcrostini. Recepten på sill behöver man ju inte låtsas om...

tisdag 8 december 2009

Lingonglass med varm kolasås

Det här brukar jag ofta bjuda på när vi har gäster. Lingonglassen kan göras flera dagar i förväg och snällt vänta i frysen, och kolasåsen kan man göra ett par timmar innan gästerna kommer och hälla i en termos, däri håller den sig rykande varm ända fram tills gästerna har gått hem (och då kan du äta upp resten av såsen). Glassen räcker till 8 portioner:

Lingonglass:
4 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl florsocker
2 dl rårörda lingon

Kolasås:
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap

Till lingonglassen; vispa grädden i en skål. Vispa äggulorna och sockret i en annan skål tills det blir fluffigt, vispa sedan ner de rårörda lingonen. Blanda ner grädden, och häll smeten i en frysbar form. Låt frysa i minst 5-6 timmar före servering. Till kolasåsen blandas alla ingredienser ihop i en kastrull och kokas i ca 15-20 min för en bra kolasåskonsistens.

måndag 7 december 2009

Två-gånger-i-grytan-fläsk

Den här maträtten kommer från Husmorsornas eminenta blogg! Det är en av de få gånger jag lyckats få något att faktiskt smaka asiatiskt. (Bortsett från min asiatiska wok som jag tror att vem som helst nog kan få att smaka asiatiskt) Jomän. Man kokar fläskkaréer, sedan strimlar man dem och wokar dem, och har i chilisås, soya, purjolök, vitlök, hoisinsås, lite sesam och annat smått och gott.

Det exakta receptet hittar du här.

söndag 6 december 2009

Varma mackor

En del kvällar orkar man inte laga en flådig middag, eller någon middag över huvudtaget. Som till exempel stressiga vardagkvällar när man kommer hem sent, eller söndagkvällar då man ätit en sen frukost, en ännu senare lunch och sen inte orkar en stor middag på kvällen. Då passar gamla hederliga varma mackor perfekt! Vi brukar ha rökt skinka, ost och oregano på våra.

Julmatsbilaga från DN

För att kunna sitta riktigt länge och njuta av lugna, sköna söndagsmorgnar har vi skaffat DN söndag. Idag medföljde en hyvens julmatsbilaga som avhandlar allt från vinterbuffé, julöl, skinka, kakor och en rolig julmatskalender. Trevligt!

lördag 5 december 2009

Ny kategori för pålitliga bjudrätter

Jag har fixat en ny kategori som ligger högst upp som heter Bjudmat/Paradrätter. Dit kvalar de allra säkraste och mest klassiska korten, som till exempel Ylvas Pastarullar, Fläskfilé Mariannelund och Fyllda Pastasnäckor. Rätter som inga bortbjudna gäster kan bli besvikna på, helt enkelt. Och skulle de bli det, kan du faktiskt slänga ut dem. Då får de skylla sig själva. Igår kväll valde jag det säkra kortet Fläskfilé Mariannelund! Kategorin är dock inte så välfylld än, det är ju bara de ultimata paradrätterna som ska in där, och det är en väldigt selektiv process. Bara så att ni vet... ;-)

fredag 4 december 2009

Månadens kokbok - Vinterns Söta

I december månad är den bästa kokboken på hyllan utan tvekan systrarna Eisenmans guldkorn från förra året - Vinterns Söta. Recepten är som titeln antyder söta och smaskiga (vilket jag misstänker att man har deras amerikanska påbrå att tacka för...) och bilderna är fantastiskt fina och inspirerande. Man vill baka allt!



Den här kakan hör till ett av de bästa recepten!

torsdag 3 december 2009

Kassler under osttäcke

Kassler under osttäcke låter ju onekligen godare än Kasslergratäng. Dessutom visade det sig att jag redan hade ett recept på bloggen som hette Kasslergratäng. Den här maträtten baserar sig till stor del på vad jag hade hemma igår: kassler (okej då, den köpte jag), cocktailtomater, crème fraiche, grädde, en öländsk kryddblandning jag fått av mamma, ett bortglömt, halvt paket Philadelphiaost och en ansenlig mängd riven ost som jag fyndade i frysen. Det blev jättegott!

kassler i stora skivor för ca 4 personer
vitpeppar
1 pkt cocktailtomater (250 g)
ett halvt (eller varför inte ett helt) paket Philadelphiaost
1 burk crème fraiche
1-2 dl vispgrädde
2 tsk blandade örtkryddor
ca 2 dl riven ost

Skiva kasslern och lägg den i botten på en smord form. Ös på lite vitpeppar. Halvera cocktailtomaterna och lägg över kasslern. Blanda ihop crème fraiche, Philadelphiaost, grädde och örtkryddor och bre blandningen över kasslern. Avsluta med att strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen på 225C tills gratängen fått fin färg, ca 15 minuter. Servera med ris och sallad.

Den här kryddburken kommer från Ölands Örtagård i Stora Frö på Öland, ett jättemysigt ställe där man kan välja mellan en otroligt stor mängd kryddblandningar. I just den här blandningen är det mycket basilika, salvia och rosmarin. Riktigt god är den!

onsdag 2 december 2009

Julmarknad på Kalmar Slott

För några dagar sedan var vi på den årliga julmarknaden på Kalmar Slott. Det är samma sak varje år; samma utställare, samma handtuftade tomtar (de står till och med på samma ställen. Såväl tomtar som utställare, faktiskt) samma mat och samma godis. Och så ska de ha inträde också. Men å andra sidan vill man inte riktigt vara utan julmarknaden heller, man äter brända mandlar, känner av julstämningen och erbjuds trevliga shoppingmöjligheter av ätbart slag. Som vanligt handlade jag alldeles för mycket.

Marsipan från Bräutigams, bröd, Slottsglögg, godis från Mariannelunds karamellkokeri, honung, leverpastej, ost, fudge och ett förkläde med små hundar på hörde till dagens skörd. Typiska julmarknadsinköp.

Det finns Ölandsost. Och god är den!

Marmeladburkar i överflöd!

tisdag 1 december 2009

Valnötspasta från Toscana

Det här receptet kommer från Leilas rosa bok "Guldkant på vardagen". Leila är en riktig vardagshjälte, jag älskar hennes böcker och TV-program! Det här goda pastareceptet räcker till 4 portioner:

spaghetti för 4
50 g pinjenötter (oftast en påse)
100-150 g valnötter
2 msk ströbröd
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar
2,5 dl grädde eller mölk (ta grädde!)
50 g pecorinoost

Koka spaghettin. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Hacka nötterna eller kör dem i en matberedare eller med en bra mixer. Blanda ner den pressade vitlöksklyftan, ströbrödet, olivoljan, salt och peppar. Värm grädden och häll den över nötmixen. Blanda spaghettin med nötmixen i en kastrull och servera med riven pecorinoost.