tisdag 12 januari 2010

Gårdby Café och Lanthandel på Öland

Ett av mina absoluta favoritställen när det gäller fika är Gårdby Café och Lanthandel här på Öland. Det är ett hus som har fungerat som lanthandel i Gårdby i över 50 år, men som för några år sedan köptes av ett yngre par som har rustat upp huset, infört caféverksamhet och samtidigt lyckats bevara husets gamla charm på ett fantastiskt sätt. Att gå in i lanthandeln är som att kliva in i en annan tid.

Fikan går inte av för hackor, jag brukar alltid beställa den hembakade chokladkakan med 70%-choklad, den är ett säket kort...

...för att inte tala om den varma chokladen! Bättre varm choklad får man leta efter!

Vad jag gillar extra mycket med stället är hur väl de tar tillvara på alla årstider. När man är där under december månad är hela cafét inrett i traditionsenlig, "gammalsvensk" stil med julgran, takkronor dekorerade med grankvistar, polkagriskäppar, paket inslagna i tidningspapper och julstrumpor i gammaldags stil. På hösten är de stora blomlådorna fulla med äpplen i alla höstens färgnyanser, och det står halmbalar och pumpor vid entrén. På våren är det fullt av små vårblommor, och på sommaren kan man fika ute i solen i serveringen i trädgården.

De säljer även inredning i dansk/svensk stil, så man går sällan tomhänt därifrån...

12 kommentarer:

 1. Oj,oj vad mysigt det ser ut!!!! Detta vore väl något för tjej-gänget, eller vad säger du??
  Jag vill dit genast....

  SvaraRadera
 2. Men duuuu... Jag jobbade i Gårdby för typ 4-5år sedan, inte visste jag att tanten klappat igen och sålt affären. Vad fint det har blivit där inne. Enorm skillnad mot hur det såg innan när en annan slank in och köpte sig en glass i värmen på arbetstid :)
  Nu vet juh jag vart nästa utfärd går till sommaren :)

  SvaraRadera
 3. Åh va mysigt! Tack för tipset!! Måste åka dit nån gång. :)

  SvaraRadera
 4. Helena tog mig dit i somras. Verkligen värt ett besök!

  SvaraRadera
 5. Så härligt det ser ut! Skall komma ihåg detta utifall jag kommer till Öland någon gång.

  SvaraRadera
 6. Låter som ett inspirierande café och rogivande för själen. Jag älskar dansk inredning, så jag hade säkert köpt med mig något. :)

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset! Måste åka dit. Ser hur mysigt ut som helst.

  SvaraRadera
 8. Vilket ställe!! Det skulle jag vetat om när vi var på Öland i somras, men det blir väl fler tillfällen :o)

  Kul att jag hittat hit! Här verkar finnas väldigt mycket gott!

  //Linda

  SvaraRadera
 9. Hej Gotland här!Besöker grannön så gott som varje år,läste om detta mysiga ställe i Härligt Hemma o blev frälst av vad jag läste såg på bilder där ifrån.Brukar hålla oss omkr Borgholm och västra sidan av ön men nu blir det en tur till östra sidan!Väl mött i aug.Monica/Gotland

  SvaraRadera
 10. Inga-Karin Landerby/Sundquist5 feb. 2011 19:04:00

  som du skrev, men tanten dog på sin post, blev trött och la sig ner för att vila i rummet innanför affären. Möjligen låg schäfertiken vid hennes fötter. Ett strävsamt liv hade satt sina spår. RIP kära goá Birgit som bjöd oss kroppkakor och månade om oss ungar under barn och ungdomsår och vuxenår när vi återvände med den egna familjen. I vår blir det ett nostalibesök.

  SvaraRadera
 11. Vad fint skrivet, Inga-Karin. Det hade varit roligt att få träffa Birgit.

  SvaraRadera
 12. Ett av mina smultronställen är just Gårdby Cafe´!

  Hmm undrar om de har öppet midsommardagen?

  SvaraRadera