onsdag 6 januari 2010

Melkers Thaikyckling

Det här receptet kommer från kokboken "Hemma hos Melker Andersson - snabblagat, tillagat och vällagat" som jag fick av mormor i julklapp. Maträtten smakar verkligen thailändskt, faktiskt precis som något man hämtat från favorithämtstället Thai Taste på Esplanaden i Kalmar. Maträtten var jättegod tyckte alla som åt den, men alla hade delade meningar om hur stark den var. Själv tyckte jag att det var jättestarkt. (Jag är dock väldigt mesig med stark mat.) Jag är från Öland. Olof som är från Mariannelund tyckte att det var starkt på ett gott sätt, kusin Carl som är till hälften kines tyckte att det var alldeles lagom, och min systers pojkvän Vimal som är från Bombay tyckte inte att det var det minsta starkt. Receptet räcker till 4 personer:
  • 600 g kycklinglår, urbenade och skinnfria, i bitar
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 msk matolja
  • 2 lime
  • 1 liten knippa mynta, hackad
  • 1 liten knippa koriander, hackad
  • 1 chili, strimlad
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • 2 citrongräs, skurna i bitar
  • 3 vitlöksklyftor, skivade
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 dl vatten
  • 5 limeblad (ifall du har turen att få tag i några)
  • 2 cm ingefära, skalad och strimlad
  • 2 msk röd currypasta
  • 1 msk fisksås

Bryn kyckling och lök i matolja i en stekpanna med höga kanter. Skiva den ena limen och pressa saften ur den andra. Lägg limeskivorna åt sidan, tillsammans med de hackade kryddorna, chili och salladslök, detta ska användas till garnering vid servering. Ös i allt annat i grytan och låt sjuda under lock 10-15 min tills kycklingen är klar. Ta grytan från värmen och smaka eventuellt av med mer röd currypasta, fisksås och limesaft. Toppa med garneringen du la åt sidan förut, och servera med jasminris. I Melkers bok är riset toppat med hackade paranötter.

Hello Kitty-pinnar!

Jag passade på att inviga mitt chica förkläde som jag fick av Olof i julklapp. Jag är numera riktigt stylish i köket.

Melkers bok är riktigt bra, det finns många hyvens recept i den, och han har skrivit små anteckningar till många av recepten vid sidan av dem. Vimal anser att enbart receptet på thailändsk kyckling gör att boken är värd varenda krona. Vi har även provlagat hans Falukorv Provencal och Parmainlindad italiensk fläskfilé, och de recepten är också riktiga vinnare!

7 kommentarer:

  1. Åh, ett sånt förkläde vill jag med ha! Riktigt fint! :-) Thaikycklingen verkar riktigt god, får nog ta och testa den någon dag.

    SvaraRadera
  2. Har du sett "Värsta Språket" nån gång? Det är ju samma producent, och programmen påminde faktiskt lite om varandra. Jag älskar "Värsta Språket" så "Landet Brunsås" gick också hem hos mig. Humoristiskt men samtidigt intressant och lärorikt :)

    SvaraRadera
  3. vilka söta hello kitty-pinnar :)

    haha, min pojkvän är inte heller så förtjust i bakad potatis fast han är från sverige. jag tror det är en killgrej! du borde nästan skriva ett blogginlägg om när din systers kille gör thailändska frikadeller, det är ju inte lätt att veta vad man ger sig in på när man bara får se bilder. stackarn ;)

    SvaraRadera
  4. Så gott det ser ur, och vad fin du är i ditt förkläde, en sådant är jag också sugen på att skaffa:)

    SvaraRadera
  5. Ser såå gott ut!!!

    Det där förklädet har jag varit sugen på lääänge! Måste nog be min kille kika in här så han ser hur man ska göra! ;)

    SvaraRadera
  6. Ja, det är kul det där med hur olika man upplever hetta i maten. Be Berra berätta när han valde "stand-up-strong" på en indisk restaurang... Personalen stod sedan och smög på honom. Maten ser hur som helst jättegod ut! Som alltid ;-) (Limeblad finns bland thaigrejerna eller kryddorna på påse, men finhackad dock)

    SvaraRadera
  7. Vilket schysst förkläde!!! Gillar det enormt, o rosa dessutom!

    SvaraRadera