torsdag 7 januari 2010

Olofs vitlöksbröd

Recept följer nedan på Olofs jättegoda (och långt ifrån fettsnåla) vitlöksbröd!

Jag har kommit fram till att Olofs vitlöksbröd förtjänar ett eget inlägg. Vi brukar servera det som förrätt ganska ofta när vi har gäster, och det är alltid lika uppskattat. Då och då slår jag knut på mig själv med att försöka imponera med avancerade förrätter som innehåller kallskuret kött till överpris och andra "fina" ingredienser. Men när gästerna ser att det blir vitlöksbröd till förrätt blir de alltid lika glada och utbrister "Ååh, Olofs vitlöksbröd!". Back to basics helt enkelt, alla gillar vitlöksbröd. Min syster vill alltid föräta sig på vitlöksbröden, vilket medför att hon aldrig orkar maten efteråt, så henne måste man hålla ögonen på. Så här gör man 4-6 st:

olivolja (ca 1 dl) + mer i flaska
3 vitlöksklyftor (eller fler)
havssalt
oregano
svartpeppar
formfranska

Pressa ner vitlöksklyftorna i oljan, ställ åt sidan. Ringla över olivolja direkt från flaskan på bröden, ta hjälp av en pensel och bre ut lite. Bröden ska vara rejält inoljade på ena sidan alltså! Låt dem stå och dra en stund, vänd sedan på dem och pensla på olivoljan som är blandad med vitlöken. Ta mycket! Låt bröden stå och suga åt sig en stund, som svampar. Lägg dem sedan på en plåt klädd med bakplåtspapper, och strö över lite flingsalt, nymalen svartpeppar och oregano. Sätt in i mitten av ugnen på 225C i ca 10 minuter tills bröden har en lite gyllene färg och är lite krispiga. (Hett tips är att duka med servetter, det behövs...!)

3 kommentarer:

  1. Jag gör ungefär liknande fast jag använder smör och blandar ner. Olofs med olja låter ju betydligt mycket smidigare :)

    SvaraRadera
  2. Mmm, älskar vitlöksbröd! :-) Har aldrig gjort själv så det här måste jag testa. Trevlig helg!

    SvaraRadera