onsdag 27 januari 2010

Tessans köttbullar av lammfärs

Här sitter jag på ett snöstormigt Öland och bloggar. Ifall det är någon som har läst boken Nattfåk och vill uppleva en nattfåk live är det bara att komma till Öland. Jag har nog lite bullar i frysen som jag kan bjuda på. Hos Tessan i helgen bjöds det dock på helt andra bullar; köttbullar som hon hade gjort av lammfärs, och oj, vad gott det var! De hade köpt lammkött direkt av bonden, så det var riktigt bra kött de fått tag i. Till lammfärsbullarna serverades det potatismos och en röra med getost i, som passade alldeles ypperligt till köttet.

Tessans lammfärsbiffar/-bullar, 50-60 st:
1-1,5 kg lammfärs
2 solo vitlök (eller två gigantiska vitlöksklyftor)
ca 1/3 kruka timjan
ca 1/3 kruka rosmarin
ca 1/3 kruka oregano
2-3 ägg
1 dl ströbröd
salt och peppar
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 tsk basilika och tomatkrydda (eller enbart torkad basilika)
1 dl grädde
1/2 hackad rödlök

Mortla örter, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger. Blanda grädde, ägg och ströbröd. Blanda ihop med lammfärs, och forma till biffar eller köttbullar. Provstek gärna en köttbulle först. Stek i smör så det blir en fin yta. Lägg allt i en smord långpanna och efterstek på 200C i ca 30 min.

Röra som passar till lammköttet (och säkert till mycket mer):
150 g getost
7 st soltorkade tomater i balsamvinäger
1 rödlök
ca 1/3 kruka timjan
3 msk olivolja
salt

Smula getosten, hacka soltorkade tomater och rödlök samt örter. Blanda allt och servera som komplement.

4 kommentarer:

  1. Hej, du har en present att hämta hos mig!
    Kram Karin

    SvaraRadera
  2. Mmm, låter underbart gott! :-)

    SvaraRadera
  3. Mmmm låter smaskens!!! Trevlig helg! Kram Anna

    SvaraRadera
  4. hihi, skulle göra lammköttbullar i fredags, var tvungen att kolla här så de skulle bli lika goda som sist... :-) Tur att du skriver upp saker och ting... :-) Kramis Tessan

    SvaraRadera