söndag 17 januari 2010

Tessans mammas grahamsbullar

Jag har alltid gillat grahamsbullar, men tycker att de blir torra alldeles för fort. För att undvika detta finns det bara två saker att göra; att ha ett bra recept och att alltid förvara dem i frysen och ta fram precis så många bullar man tänkt äta, precis innan man tänkt äta dem. Det här receptet på grahamsbullar har jag fått av Tessans mamma, hon serverade dem till frukost när jag var strandad hemma hos dem under stormen Gudrun. (Ska man vara strandad någonstans, så rekommenderar jag att vara strandad hemma hos Tessans familj! :-) Det här receptet ger ca 27 bullar.

100 g smör
6 dl mjölk
2 pkt jäst
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
10 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt innan du häller det över jästen. Tillsätt salt, sirap och mjölsorterna, spara ev. lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg som får jäsa i 30 minuter. Baka ut bullar på två plåtar, nagga bullarna lite med en gaffel och jäs dem under bakduk i ca 40 minuter. Grädda i mitten av ugnen på 225c tills bullarna fått fin färg. Direkt när du tagit ut bullarna, pensla dem med lite varmt vatten, då blir de blir lite mjukare.

4 kommentarer:

  1. Det är lungt, bara fortsätt "deleta" mig... Men passa dig nästa gång Berra kommer med något till fikat ;-)

    SvaraRadera
  2. ja, mojitos är farligt gott, så testa den efterrätten så blir du inte besviken :)

    mmm, färskt bröd, finns det nåt bättre? låter inte dumt alls!

    SvaraRadera
  3. Färska grahamsbullar till frukosten idag :) Det är vardagslyx d :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen! Nu var det ett tag sedan jag bakade de här bullarna, blev inspirerad att baka dem snart igen av dig!

      Radera