söndag 18 april 2010

Anitas frallebullar

När jag var 17 var jag med i en musikal som sattes upp här i Kalmar, och under repetitionerna och i föreställningens pauser åt vi alltid Anitas bullar, som hon brukade ha med sig till oss i ensemblen. Anita var med och organiserade musikalen, och en mer omtänksam eldsjäl får man leta efter! Jag bakar fortfarande hennes bullar, och det här receptet räcker till ca 20 bullar, ifall man gör dem som relativt stora frallor.

60 g smör
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
1 tsk salt
1,5 dl socker (det går bra att endast ha i 1-2 msk socker också)
1 pkt jäst
ca 14 dl vetemjöl

Smält smöret, häll i mjölk och vatten och låt degvätskan bli ljummen, 37C. Smula jästen i en bunke, och häll degvätskan över. Tillsätt salt och socker, och rör om tills jästen har löst upp sig. Rör ner vetemjöl arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa till dubbel storlek i ca 40 min, baka ut på två plåtar och lås jäsa i 30 min till. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen på 250C i ca 10 min tills de har fått en fin gyllenbrun färg.

5 kommentarer:

  1. de se ljuvliga och goda ut!!
    jätte fint bild ;=)

    SvaraRadera
  2. Frallebullar får bli veckans ord :) Frallebulle måste jag prova en dag :)

    SvaraRadera
  3. Enkla och goda! Påminner om såna jag fick som barn. Håller med, jättefin bild.

    SvaraRadera
  4. Gott! Hembakta frallor är svårslaget! :-)

    SvaraRadera
  5. Ser himla mjukt o gott ut. Visst är det härigt att recept följer med en och skapar minnen. :)

    SvaraRadera