torsdag 29 juli 2010

Månadens kokbok - Leila x 4

Jag har ju inte kört någon månadens kokbok än, och det är snart augusti. Bloggskandal! Så istället för att bara tipsa om en bra bok tipsar jag om fyra, för alla Leilas fyra kokböcker är riktigt bra, jag har svårt att välja vilken som är den bästa. Den första som utkom för sex år sedan innehåller flera hyvens recept som alla kan klara av, även de som är fullt övertygade om att inte kan tillaga något ätbart. Min syster är ett utmärkt exempel på detta, hon har lagat flera rätter ur den här boken, och det har gått jättebra varje gång. Favoritrecept ur denna är snabba vardagsrätter som ravioli med vanilj och salvia, ravioli för trötta pappor och färsk tortellini med stekta tomater. Syrran tipsar om de thailändska frikadellerna.

I den andra boken som kom några år senare har både layoten och Leilas frisyr förändrats. Bra recept i denna boken är frozen cheesecake och ricotta pancakes med banan och lönnsirap.

A piece of cake är en av de allra bästa bakböckerna jag har i hyllan, recepten är toppen och layouten är helt fantastisk. De recept jag bakar oftast är New York blueberry cheesecake, lavendeldrömmar och morotskakan. Men citronpajen med hallonmaräng har både jag och min kompis misslyckats med.

Sista tillskottet i min Leilasamling är One more slice, en om möjligt ännu finare bok som vi haft stor nytta av när vi gjort egen pizza på grillen. Tur att det är regnigt idag så att jag kan bläddra i kokböcker!

18 kommentarer:

 1. Alltså det är skandal!... jag har inte köpt en enda bok. Visst vill jag ha dom men när jag väl står där vid hyllan så köper jag ändå den inte.. hm.. jag får väl önska mig dom när jag fyller år så att andra köper dom till mig*s*

  SvaraRadera
 2. Jag har den första och andra än så länge. Den första är nog min favorit quesadillas. Galet goda.

  SvaraRadera
 3. Hej o matsynska syster,
  Ja du har helt rätt i Leilas middagstips, det är precis de recepten jag brukar laga. Thaifrikadellerna som är en storfavorit brukar jag outsourca till Vimal (jag kan leva utan att rulla färs). Helt klart en bok som kommer på plats 2 efter Den Fantastiska Råttans Ultimata Receptsamling. En favorit från år 2000 som borde förtjäna ett eget blogginlägg! (jag kan ta med den när jag kommer nästa gång)

  SvaraRadera
 4. Helt galet att jag inte äger en enda av hennes kokböcker i min kokbokssamling! Får bli ändring på det! Har väldigt länge velat investera i A piece of cake!

  SvaraRadera
 5. Jag har de tre första böckerna och tycker, precis som du, att de är jättebra! Önskar mig den fjärde i födelsedagspresent, för har jag tre vill jag självklart även ha den fjärde. ;-)

  SvaraRadera
 6. ja, just det, dumma citronpaj.... :-) men jag håller med, det allra mesta är fantastiskt gott, min personliga favorit är körsbärskakan med mannagryn i smeten från a piece of cake... tänk vad jag bakat den ofta :-)

  SvaraRadera
 7. Köpte faktiskt en ny kokbok häromdagen, ja eller ny var den inte, utan från ett antikvariat, blev en bok jag letat efter länge "Riddarbageriets bröd" , den är ju slut hos förlaget och återförsäljare så den är inte så lät att få tag på.

  Har också Leilas två bakböcker, de är kanonbra.

  SvaraRadera
 8. Visst är de underbara! Jag har ätit mig igenom nästan hela första kokboken, och stora delar av de övriga tre :)

  SvaraRadera
 9. Ok, jag måste också erkänna att jag inte köpt en enda av hennes böcker. Vilken skulle du rekommendera som bästa köp? Piece of cake låter som ett bra val, vad tror du?

  SvaraRadera
 10. Jag äger inte heller en enda av hennes böcker... Ändå gillar jag verkligen Leila, så jag vet inte varför.

  SvaraRadera
 11. Alltid kul med receptböcker. :)

  Mmm, kan ju säga som så nu inga mer chips för mig. Testade och det blev mer än vad jag egentligen ville, så bara o låta bli i fortsättningen. Inte tillåtet för mig heller, iom LCHF. ;)

  SvaraRadera
 12. min favorit är helt klart den lilla lila boken, leilas middagstips. vi lagar ofta rätter därifrån, speciellt sparris carbonara. sjukt gott!

  hoppas du får en fin helg!

  SvaraRadera
 13. Pizza på grillen. Får titta om i boken för det receptet missade jag. Skaffade mig den häromdan.

  SvaraRadera
 14. Å, dom vill jag ha alla fyra! Hur har ni det i regnet? Såg att Öland haft värsta översvämmningarna.
  Kram Malin

  SvaraRadera
 15. Jag håller med om att Leilas bakböcker och recept är verkligen toppen! Har inte ännu skaffat mig den senaste boken men den är nog på inköpslistan (speciellt nu när du rekommendera den).

  SvaraRadera
 16. Svar: Tack snälla för ditt långa svar om foundations! Mineralsmink verkar ju vara alldeles toppen!! Det är kul med smink, men jag har väldigt mycket att lära mig kring det.

  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 17. Hela Leila är ju så söt och go att man bara vill äta upp hela henne! :)

  SvaraRadera