tisdag 14 september 2010

Öländsk kycklinggratäng

Att säga att den här kycklinggratängen är öländsk klingar mycket bättre än att säga att den består av kylskåpsrens. Men mitt kylskåp står ju å andra sidan på öländsk mark... Faktiskt så är de flesta ingredienserna från Öland i gratängen, när jag tänker efter; kyckling från Mörbylånga, rödlök och vitlök från Björnhovda och dragon från trädgårdslandet. Gratängen räcker till 2-3 portioner, det är en liten form. Som jag gjort själv, host och harkel, på en keramik-workshop! Också på Öland, faktiskt. Man får ju hålla sig till ämnet.

1 rödlök
2 stora kycklingbröstfiléer
1 vitlöksklyfta
1 knippe färsk dragon
1 näve riven ost
1,5 tsk dijon-senap
2 msk kycklingfond
1 burk (2 dl) crème fraiche
1 dl grädde
flingsalt och grovmalen svartpeppar

Skär kycklingfiléerna i bitar och bryn dem tillsammans med den pressade vitlöksklyftan och den skivade rödlöken. Rör ner de övriga ingredienserna, och häll över allting i en form. Gratinera i ugnen i 15 min på 200C. Servera med potatis. Gärna öländsk. ;-)

11 kommentarer:

  1. Vad gott det ser ut, denna gratäng måste jag allt ta och testa, vilken fin gratängform

    SvaraRadera
  2. gott! och vilken ball form! :-)

    SvaraRadera
  3. Min första tanke när jag såg bilden var vilken fin form, måste kolla var du köpt den. Sedan lästa jag texten, kanske du kan göra på beställning???? Receptet ser supergott ut, brukar göra nåt liknande men jag har potatisen i gratängen. Ska nog testa att ha den bredvid nästa gång!

    SvaraRadera
  4. En sann ölandsgratäng mao! Tycker formen är jättefin - charmigt att den inte är perfekt rund och färgen är underbar!

    SvaraRadera
  5. Gratängen ser god ut och jag gillar verkligen din form. Innan jag hann läsa inlägget så la jag märke till formen och tyckte den såg så härligt handgjord ut och det var den ju, jättefin!

    SvaraRadera
  6. Visst är det öländskt! Något annat kan det knappast vara när allt, i princip, kommer från Öland. ;-) Det första jag tänkte, när jag såg bilden, var vilken fin form och undra vart man kan köpa den?!! Och så har du gjort den själv, duktigt må jag säga! :-)

    SvaraRadera
  7. Låter som en väldigt god gratäng, och vilken fin form du gjort! :)

    SvaraRadera
  8. låter supersmaskens och jag håller med föregående talare, min första tanke var frågan om vart formen är köpt. mkt tjusig!

    SvaraRadera
  9. Mums, det låter fantastiskt gott. Jag gillar kyckling, så det är kul att samla på sig många recept så man kan variera sig.

    SvaraRadera
  10. Mmmm,låter jättegott och jag håller med, öländsk kycklingsgratäng låter MYCKET bättre än kylskåpsrens... ;-)
    Tycker din gratängform är jättefin,satt och undrade när jag läste var du hade köpt den nånstanns.
    Kram Malin

    SvaraRadera
  11. Duktiga du! Som gjort formen själv, önskar jag var lite mer pysslig ;-) man kanske skulle gå en kurs i höst... eller så inte. Ser gott ut också! Kram på dig!

    SvaraRadera