onsdag 8 september 2010

Päronkaka i båten

Häromkvällen åt vi middag med mamma och hennes man Günter i deras segelbåt. Bally var ytterst skeptisk när han blev buren ombord på däck....

Mamma hade gjort jättemysigt inne i båten, och dukat helt och hållet i marin stil. De egensydda underläggen, tallrikarna, besticken och glasunderläggen - allt var prytt med båtar, rodd eller rep. Det är så mysigt nere i båten att jag kan tänka mig att flytta in!

Mamma bjöd på jättegod köttfärspaj med prima sallad till!

Bally softade i en båtsoffa. Det är nog rätt skönt att vara hund ibland....

Till efterrätt blev det underbart god Päronkaka från Hönö med lättvispad grädde, receptet kommer från Fanny och Anna Bergenströms kokbok Under Valnötsträdet:
  • 150 g smör
  • 100 g valnötter
  • 2-3 päron
  • 3 ägg
  • 2,25 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 msk råsocker
Spänn fast ett bakplåtspapper på botten av en form med avtagbara kanter. Smöra och bröa formen lätt. Smält smöret till kakan, och ställ åt sidan. Skala (om det behövs) och skiva päronen, och grovhacka valnötterna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör sedan ner mjöl, och sist det smälta smöret. Häll allt i den smorda formen, och strö över päronskivorna jämnt över smeten. Strö sedan över de hackade valnötterna, och avsluta med att toppa med råsockret. Grädda kakan i 35-40 min på 180C. Den ska gärna vara lite ogräddad i mitten. Allra godast är den dagen efter.

16 kommentarer:

  1. vilken supersnuckig hund ni har! jag och calle har pratat om att skaffa hund, men det kommer alltid något i vägen. tyvärr.

    SvaraRadera
  2. Det är nåt magiskt med valnötter och päron. Ser supergott ut!

    SvaraRadera
  3. Åh vad gott det låter med päronkaka, köttfärspaj är inte fel det heller :-)

    SvaraRadera
  4. Gud, vad härligt det ser ut! Så mysigt att ha en båt att gunga lite på (i hamn i alla fall...)

    SvaraRadera
  5. Vad underbart det ser ut! Oh vilken fin båt!

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig middag ni verkar ha haft. Bally såg ut att ha det bra i soffan. :-)
    Päronkaka låter jättegott, har länge varit på jakt efter ett recept med päron i. Perfekt!

    SvaraRadera
  7. Vilken härligt och mysigt middag!!

    SvaraRadera
  8. Så mysigt! Jag saknar att ha båt. Nu hade vi ingen stor båt när vi hade det, men jag skulle vilja ha en som går att övernatta i.

    SvaraRadera
  9. så lyxigt allt ser ut, skulle ju kunna få vem som helst att vilja bli båtfolk! :-)

    SvaraRadera
  10. Vilka fina bilder! Det var så roligt att kunna bjuda er på middag i båten. Även "bryggsegla" är ju riktigt trevlig.

    Kram
    Mamma

    SvaraRadera
  11. Hejsan!
    Fin läsning och inspirerande blogg!
    Kika gärna in på min om du har lust...
    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
  12. Ser kanon ut. Varma pecan nötter, gul päron skärda i tunna skivor, gorgonsola ost och så "Water cress" salad...vet inte vad det heter på svenska. Dela upp det i 4 jämna delar på tallriken. Det är en kanon salad med.
    Om ni släpper loss och ska segla över havet, besök oss i Hafnarfjörður på Island. Helt okey hamn där
    http://www.portofhafnarfjordur.is/
    mvh
    Jan

    SvaraRadera
  13. Svar
    1. Hej Adam! Det stämmer precis, det är en HR 352. Och den är förmodligen till salu!

      Radera
    2. Rättare sagt, den ÄR till salu.

      Radera