lördag 13 november 2010

Apelsinchokladmousse med nötcrisp

Den här desserten från ICA Buffé blev jag bjuden på för inte så länge sedan, men den var så god att jag redan har hunnit laga den här hemma. Apelsinchoklad är alltid ett säkert kort, och nötcrispen ovanpå ger desserten lite knaprigt tuggmotstånd. Jag älskar chokladmousse, hur mycket man än har ätit till huvudrätt kan man alltid även få plats med lite (eller ganska mycket) mousse. Det slinker liksom bara ner.

Chokladmousse, 4 portioner:
125 g mörk blockchoklad (40% kakao)
2 äggulor
rivet skal av en halv apelsin
1 msk pressad apelsinsaft
3 msk kallt, starkt bryggkaffe
3 msk florsocker
3 dl vispgrädde

Nötcrisp (halva satsen räcker bra, också):
1,5 dl sötmandel
1,5 dl hasselnötter
50 g smör
0,5 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk vispgrädde
rivet skal av en apelsin

Börja med att smälta chokladen till moussen över ett vattenbad. Vispa äggulorna i en bunke, och häll sedan även i apelsinskal, saft och kaffe. Vispa grädden med florsockret. Vispa sedan ner den smälta chokladen i äggsmeten, för att sedan vända ner grädden och blanda till en fin smet. Häll upp i små portionsformar och ställ i kylen, gärna flera timmar innan servering (minst 3).

Till nötcrispen hackas alla nötterna mycket grovt, knappt alls. Smält smöret i en liten kastrull, och rör ner mjöl, grädde och socker. Låt koka ca 30 sekunder under omröring, och lägg sedan i nötterna och rivet apelsinskal och rör runt. Bred ut nötsmeten på ett bakplåtspapper, och sätt in plåten i mitten av ugnen på 200C i ca 10 min. Hacka eller bryt loss bitar, och garnera moussen med nötcrispen precis innan servering.

12 kommentarer:

  1. mmm.. den verkar riktigt god... otroligt god ;)

    SvaraRadera
  2. Gorgeous!!
    de ser riktigt gott ut ;d lätt & gott men läckert.

    SvaraRadera
  3. Mmm det där lät riktigt farligt gott! Choklad, apelsin och kaffe kan ju inte gå fel liksom ;.
    Du har fått en award hos mig.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  4. Mums lät ju hur gott som helst kram Sofia i Moskva

    SvaraRadera
  5. Ser kanongott ut!

    Tyvärr tycker inte min man om kombinationen apelsin/choklad, men det gör ju bara att det skulle bli extra till mej :)

    SvaraRadera
  6. Det låter underbart gott! :) Ska nog ha alla ingredienser hemma med :)

    SvaraRadera
  7. Kan bara hålla med ovanstående, choklad och apelsin är riktigt gott ihop, ett perfekt äktenskap!

    SvaraRadera
  8. Helt rätt, lite chokladmousse får man alltid plats med. Ser riktigt läckert ut!

    SvaraRadera
  9. Mums, den lät fantastisk. Sätter omedelbart ett bokmärke, för när jag väl ska ha middagsgäster står jag alltid och har noll idéer på dessert som inte är äppelkaka eller bärpaj.

    SvaraRadera
  10. Jag håller verkligen med dig, man är aldrig för mätt för choklad ;).. desserten ser verkligen kanongod ut, måste absolut testat nån gång...

    SvaraRadera
  11. Oj, så gott det ser ut och verkar!

    SvaraRadera