onsdag 10 november 2010

Falukorvsgratäng

När jag öppnade dörren till kylskåpet häromdagen möttes jag av en halv falukorv, ett par portioner kokt, överblivet ris och en paprika som började få sina första begynnande rynkor. Det var nästan så att jag kände igen mig i paprikans öde, och bestämde mig därför för att göra en trevlig maträtt av de stackars ingredienserna innan de skulle gå ett ännu sämre öde till mötes. Så här gjorde jag min kylskåpsrens-gratäng som räckte till 4 portioner:

ca 3 portioner kokt ris
en halv falukorv
1 röd paprika
1 tomat
2 dl grädde
ca 2 dl riven ost
2 msk chilisås / ketchup
ca 2 dl riven ost
salt och peppar

Koka riset och lägg det i botten på en smord ugnsfast form. Skiva sedan falukorven, stek den och lägg den ovanpå riset.

Skiva paprikan och tomaten och strö ut skivorna över falukorven. Vispa ihop grädden med chilisåsen/ketchupen i en bunke, salta och peppra, och rör ner osten. Häll blandningen över de övriga ingredienserna, och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min, eller tills osttäcket har fått fin färg. Självklart går det bra att ha i alla möjliga andra ingredienser, hade jag haft en deprimerad purjolök, en liten vitlöksklyfta eller en glad zucchini hade jag haft i det också i gratängen. Endast kylskåpets tillfälliga innehåll sätter gränserna!

4 kommentarer:

  1. Låter som en gratäng helt i min smak :-), den måste jag testa

    SvaraRadera
  2. Allt i en form-rätter är så tacksamt! Och gott :)

    SvaraRadera
  3. Vilken bra vardagsrätt och vilken fin form!

    SvaraRadera