måndag 8 november 2010

Pepparkaksfil

Det är så många som redan har tjuvstartat med adventsmyset, och jag är verkligen sugen, men jag ska försöka att vänta med lussekatter och glögg till första advent. Fast jag ska inte tjoa för mycket, vi får väl se hur det går. Men för att erbjuda mig själv ett litet kryphål till adventssmakerna har jag börjat göra pepparkaksfil! Det började med att jag köpte hem "Småländs pepparkaksfil" från Emåmejeriet, men kom fram till att det nog gick att göra en bättre version av det själv. Inget ont om köpefilen, men den smakade nog egentligen mest bara sött. Den egensmaksatta filen smakade mycket mer pepparkakor! Så här smaksatte jag en liter naturell köpefil:

1 liter filmjölk naturell
0,5 dl farinsocker
1 tsk pepparkakskryddor
5 finkrossade pepparkakor (morteln krossar prima!)

Blanda allt i en bunke, låt det dra över en natt så att smakerna hinner sätta sig, och häll sedan upp i en fin kanna. Frukosten blir garanterat lite roligare, och det går bra att göra det här på naturell yoghurt också. Jag rekommenderar varmt att inmundiga den här pepparkaksfilen tillsammans med Emmys pepparkaksmüsli.

15 kommentarer:

 1. Åh jag börjar nästan smålängta lite till julen...

  SvaraRadera
 2. Att jag inte tänkt på det?! Jag brukar ha i både ingefära och kanel tillsammans i yoghurten. Men pepparkakskrydda är ju genialiskt! Sedan får jag nog inte berätta för barnen att det finns de som "får" ha pepparkakor i yoghurten...

  SvaraRadera
 3. Har aldrig testat detta trots att jag bott i småland i flera år. Däremot brukar vi göra en anna variant "surskål" (från Blekinge) med fil, koc. apelsinjuice, vaniljsocker och krossade pepparkakor.
  Får nog ta o testa den smålänska nån gång!

  SvaraRadera
 4. Pepparkaksfil det måste jag bara testa att göra, låter så gott och jag toklängtar till första advent så att jag kan få göra lite lussekatter, har hört att saffran skall vara lite billigare i år, hoppas det stämmer

  SvaraRadera
 5. Vad gott och vilken bra idé, det ska jag testa med min "buttermilk" (nästan som filmjölk). Tycker det är jättegott att smula pepparkakor över filen och är fortfarande barnsligt förtjust i att doppa pepparkakorna i mjölk.

  SvaraRadera
 6. pepparkaksfil alltså? det har jag helt missast! låter ju onekligen riktigt gott! fil och pepparkakor, det kan liksom inte gå fel =)

  SvaraRadera
 7. Det där lät inte fel. Jag försöker också hålla mig med lussekatter och glögg, men jag vet inte hur länge till jag kan vänta. :-)
  Men pepparkaksfil kan man ju börja med. Perfekt!

  SvaraRadera
 8. Jag försöker oxå hålla mig.
  Vilket bra tips, jag tycker köpesfilet smakar lite för "konstgjort", så detta ska jag absolut prova !!
  Kram.

  SvaraRadera
 9. Nämen detta var juh riktigt orginellt. Kan detta vara gott? :P

  SvaraRadera
 10. mmmmm barndoms minnen. Är uppväxt på fil och pepparkakaor ; ) Love it!
  Moskva hälsningar Sofia

  SvaraRadera
 11. Visste inte ens att det fanns pepparkaksfil... haha

  Du har väl inte missat  Bakbloggskartan
  Kram Karin

  SvaraRadera
 12. Smart drag att göra egen pepparkaksfil!
  Det här ska jag nog testa, min dotter älskar pepparkakor så detta kommer nog att gå hem hos henne!

  SvaraRadera
 13. Har läst om pepparkaksfil från affären och har varit sugen på att testa. Men nu är jag inte sugen på den, vill hellre ha enligt ditt recept! Ska prova det :) Tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera
 14. Just det! Skulle även fråga; var kommer det fina förklädet från? :)

  SvaraRadera