tisdag 7 december 2010

Julstök i radion!

Igår var Emmy och jag med i radion igen, vi lagade julgodis och tilltugg till glöggen, utan att skada varken oss själva, inredningen eller gästerna. En lyckad förmiddag, med andra ord. Vi stökade runt i Emmys kök i sändning mellan kl 10-13, och pratade i pauserna mellan musik, nyheter och annat. Lyssningsarkivet på radions hemsida hittar ni här, och ett bildspel på när Emmy och jag kockar i hennes kök hittar ni här.

Emmy hade dukat upp på bordet med glögg och annat gott, våra praliner och kolor tillkom efterhand.

Lakritskolorna med havssalt väntar på att bli skurna från pappret. Kolorna innehåller lite turkisk peppar som ger dem den där goda lakritssmaken, och chokladtäcket runt omkring toppat med havssaltet gör den här kolan till mitt favoritgodis i vinter. Det är Johanna Westman som ligger bakom originalreceptet, ni hittar det här, bland förra julens inlägg.

 Emmy-Remsan i sin bistro tillsammans med supertrevliga radioprataren Mari. Visst ser de proffsiga ut?

Jag bidrog till efterrättsbuffén med den här saffransparfaiten som jag faktiskt inte har lagat sen jag var 15, men det kommer verligen inte att dröja 15 år till innan jag gör den igen, snarare 15 dagar. Max. Den smakar helt fantastiskt, och är utan tvekan ett riktigt hett alternativ till Ris á la Maltan i jul.

Saffransparfait, 4-5 portioner

3 dl vispgrädde
3 äggulor
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt saffran (0,5 g)

Börja med att röra ut saffran med 2 msk av grädden. Låt det stå i en kopp i ca 30 minuter, det kommer att göra mycket för färgen! Vispa resten av grädden i en bunke, och äggulorna tillsammans med sockret och vaniljsockret i en annan bunke. Vispa ner den lilla skvätten saffransgrädde i resten av grädden, och rör samman allting till en jämn smet som du sedan häller i en frysbar form, alternativt en brödform som du klätt med plastfolie, för att den sedan ska bli extra lätt att stjälpa upp på ett fat. Garnera gärna med lite rostade nötter.

Lingon- och pepparkaksmousse hann vi också med att svänga ihop, en luftig och mjuk liten mousse som går precis lika bra att frysa ner till glass.

Det var inte bara inne i köket det var high life, även utanför köksfönstret var det full fart. Här var det en kompis till Bambi som hade vägarna förbi. Han/hon stannade dock inte på glögg.

9 kommentarer:

  1. Åh vad mycket gott ni lagade och så fina bilder! Nu har jag precis letat rätt på inslaget på nätet och ska njuta av en kopp te (lite julgodis) och ett härligt svenskt rarioprogram! Ska bli supermysigt! Ha det så bra!

    SvaraRadera
  2. Jag är hemma från jobbet idag och nu vet jag ju vad jag ska fördriva en del av tiden med. =)

    SvaraRadera
  3. Va roligt att ni är med i radion, men det var en lång sändning! Allt ser gott ut som vanligt :)

    SvaraRadera
  4. Vilket team vi var! Kanske kan låtsas att vi är gifta och söka till halv 8 hos mig/oss, de söker ju par. Kan lura i TV4 att jag blivit bortgift med dig ;-) Tack ännu en gång för en trevligt förmiddag! Kram.

    SvaraRadera
  5. Vad roligt med radioinslag! :) Får se till att lyssna på det, och kolla på bilderna. Bilderna här i din blogg ser iaf underbara ut! :)

    SvaraRadera
  6. Gud vad mycket gott! Och fina bilder! Mmmm... ni blir jag baksugen istället för sov-sugen som jag borde vara nu, haha.

    SvaraRadera
  7. Hur mycket vaniljsocker ska det vara?

    SvaraRadera
  8. Hej! Oj, jag hade missat att lägga in vaniljsockret i listan, förlåt! 1 tsk ska det vara.

    SvaraRadera