fredag 17 december 2010

Parmainlindad kyckling med enbär och kantareller

Här kommer en riktigt smakrik maträtt för vinterkvällens fredagsmys, det är parmainlindad kyckling i en gräddig sås med smak av enbär och kantarell. Receptet kommer ursprungligen från Lina, men jag har gjort några små ändringar. Eller jag och jag, precis som jag brukar på fredagar lät jag Olof göra maten medan jag utövade kvalitetstid och sippade rödvin i soffan och bläddrade i mattidningar. Jag gillar fredagskvällar skarpt.

Parmainlindad kyckling med enbär och kantareller (4-5 portioner)
ca 500 g kycklinglårfilé
3 tsk enbär (finns på glasburk i kryddhyllan i affären), hackade
grovmalen svartpeppar
8-10 skivor parmaskinka
3,5 dl vispgrädde
2 msk fond i smaken vilt&kantarell
kantareller (2 nävar färska eller 2 msk torkade, eller ur en konservburk)

Hacka enbären och vänd kycklingen i dem och i grovmalen svartpeppar. Bryn kycklingen i lite smör i en stekpanna, och rulla sedan in bitarna i parmaskinka. Lägg den inlindade kycklingen i botten på en smord, ugnsfast form. Vispa ihop grädde och fond, peppra lite till, och slå över kycklingen. Har du färska kantareller, eller kantareller på burk, bryn dem i lite smör i en stekpanna, och lägg även dem i ugnsformen. Har du torkade kantareller är det bara att smula ner dem i gratängen. Ställ in i mitten av ugnen på 225C i ca 15 min, tills kycklingen är klar. (Det går ju fortare med små lårfilébitar än hela bröstfiléer, så den behöver inte vara inne så länge.) Servera med pressad potatis eller ris.

3 kommentarer:

  1. Låter jättegott! /Lisa i Skåne

    SvaraRadera
  2. Detta lät som en rätt som skulle passa mig och Berra.

    SvaraRadera
  3. Jättegott! Hade hemma en kompis på trerätters och det här var huvudrätten. Hittade dock inga kantareller, men champinjonerna smakade säkert minst lika gott till. Serverade alltsammans med jasmineris.

    Innan dess hann vi dock smacka i oss varsin Gazpacho med baconlindade dadlar till. Middagen avrundades med din Semifreddo, gjord på Mascarpone, tillsammans med kanelstekta äpplen.

    Tack för inspirationen!

    SvaraRadera