söndag 31 januari 2010

Ölandschips

Man ska ju äta så närproducerat som möjligt, därför anser jag att det är fullt okej att frossa i lokalt producerade chips. Den här lilla påsen med snacks kommer från Öland. Den är liten och dyr i förhållande till sin storlek, men å andra sidan, hur många delikatesser har inte de egenskaperna? Av alla tänkbara ingredienser är de här chipsen gjorda på bruna bönor. Men de är inte mindre goda för det, tvärtom. Faktum är att det är den bästa idén som någon fått när det gäller bruna bönor. Tycker i alla fall jag. :-)

Här kommer en uppdatering: Om man inte bor i Kalmar eller på Öland kan man köpa chipsen i den här webshoppen.

lördag 30 januari 2010

Citronpasta

Det här receptet kommer från boken Middag med Mr Latte som jag bloggade om häromdagen. Författaren var helt lyrisk över den enkla citronpastan som hon blivit bjuden på hos par vänner, trots att den inte innehöll så många ingredienser; spaghetti, citron, rucola, créme fraiche och parmesan, och lite salt och peppar. "Hur till sig kan man egentligen bli över det?", undrade jag och bestämde mig för att provlaga receptet. Jag har aldrig gillat citron i varm mat, och jag är inget större fan av rucola, så förutsättningarna var inte de bästa, tyckte jag. Men jag kan inte annat än hålla med bokens författare, den här supersnabba måltiden var verkligen riktigt god! Det här behövs till fyra personer:

spaghetti eller linguine till 4
2 citroner
1 bit parmesanost
1 burk crème fraiche (här är det absolut värt att ta den med högst fetthalt)
3 nävar grovhackad rucola
ca 2,5 dl av pastavattnet
havssalt
grovmalen svartpeppar

Riv skalet av båda citronerna, pressa saften ur den ena citronen och lägg detta i botten på en stor serveringsskål. Riv parmesanen, grovhacka rucolan och häll ner det också. Koka pastan al dente, låt den rinna av och häll sedan ner den i skålen och blanda runt. Rör ner crème fraichen, och späd rätten med pastavattnet. Rör om och blanda ordentligt, och krydda med havssalt och peppar. Blir det torrt, häll bara i mer pastavatten. Den här rätten är verkligen oväntat god!

fredag 29 januari 2010

Fredagsfika!

En av fördelarna med att jobba på kontor är onekligen fredagsfikat! Idag har Marija bjudit på tårta för att fira att hon har jobbat på vår arbetsplats i 5 år. Jag är mycket positiv till att införa även måndagsfika. Och onsdagsfika.

torsdag 28 januari 2010

Boktipset - Middag med Mr Latte

Det här är verkligen en bok för alla oss som har ett brinnande intresse för mat! Det är en skönlitterär bok, men den innehåller även en hel del recept. På baksidan står det att boken handlar om matskribenten Amanda som träffar en kille - Mr Latte, som i stort sett inte har någonting i kylen, och hur de ska få sin romans att gå ihop med så vitt skilda uppfattningar om mat. Det är däremot inte alls vad den handlar om. Amanda Hesser som har skrivit boken har jobbat som matskribent på New York Times, och hon hade dessutom en liten roll i filmen Julie och Julia där hon spelade sig själv. Boken har ingen egentlig handling, utan är uppdelad i små korta kapitel, där varje kapitel är som dagboksanteckningar från en middag. Kapitlerna är tillräckligt korta för att man ska orka läsa ett kapitel innan man somnar på kvällen, och de avslutas alltid med recepten som kapitlet har handlat om. Ena kapitlet kan handla om en middag som äger rum på en lyxig restaurang i Barcelona eller New York som hon ska recensera, medan nästa middag är hemma hos hennes krutmormor, eller hos goda vänner i Brooklyn.

Här kommer ett utdrag ur boken: "Som jag ser det är det fullt normalt att tänka på äkta sjötunga när man lägger sig och fundera över rödbetor när man vaknar. Men på sistone har mina matfantasier nått febriga nivåer. På tunnelbanan drömde jag om att skiva tryffel över pasta. När jag gick runt med inköpsvagnen på snabbköpet tänkte jag ut en pärontårta. När min redaktör talade allvarligt till mig om mitt utgiftskonto såg jag framför mig en croque monsieur som bubblade under en grill".

onsdag 27 januari 2010

Tessans köttbullar av lammfärs

Här sitter jag på ett snöstormigt Öland och bloggar. Ifall det är någon som har läst boken Nattfåk och vill uppleva en nattfåk live är det bara att komma till Öland. Jag har nog lite bullar i frysen som jag kan bjuda på. Hos Tessan i helgen bjöds det dock på helt andra bullar; köttbullar som hon hade gjort av lammfärs, och oj, vad gott det var! De hade köpt lammkött direkt av bonden, så det var riktigt bra kött de fått tag i. Till lammfärsbullarna serverades det potatismos och en röra med getost i, som passade alldeles ypperligt till köttet.

Tessans lammfärsbiffar/-bullar, 50-60 st:
1-1,5 kg lammfärs
2 solo vitlök (eller två gigantiska vitlöksklyftor)
ca 1/3 kruka timjan
ca 1/3 kruka rosmarin
ca 1/3 kruka oregano
2-3 ägg
1 dl ströbröd
salt och peppar
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 tsk basilika och tomatkrydda (eller enbart torkad basilika)
1 dl grädde
1/2 hackad rödlök

Mortla örter, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger. Blanda grädde, ägg och ströbröd. Blanda ihop med lammfärs, och forma till biffar eller köttbullar. Provstek gärna en köttbulle först. Stek i smör så det blir en fin yta. Lägg allt i en smord långpanna och efterstek på 200C i ca 30 min.

Röra som passar till lammköttet (och säkert till mycket mer):
150 g getost
7 st soltorkade tomater i balsamvinäger
1 rödlök
ca 1/3 kruka timjan
3 msk olivolja
salt

Smula getosten, hacka soltorkade tomater och rödlök samt örter. Blanda allt och servera som komplement.

Nytt nummer av Allt om Mat

Häromdagen kom senaste numret av Allt om Mat, med lyxiga semlor på framsidan. Jag har inte bakat semlor sen jag var 15. I år ska det bli av! Nu har jag lovat det offentligt, så då får jag leverera...

tisdag 26 januari 2010

I am so blogging this: Zestjärn från Microplane

På Cubus i Nordstan hittade jag en tröja som jag inte kunde låta bli att köpa, med ett tryck där det står "I am so blogging this". Jag gissar på att tröjan kommer att sälja som smör i solsken till Sveriges alla bloggare. Nu har man något att ha på sig när man är bortbjuden på middag. ;-) Något annat som förmodligen också säljer bra är det här zestjärnet från Microplane som jag köpte inne på Bagaren och Kocken, som jag blivit sjuk på efter att ha tittat på "Leila på landet" för många kvällar i rad. (Hett tips - skaffa TV 4 Anytime, där finns alla program som visats från Leila, Paolo Roberto, Per Morberg och kanalens andra TV-kockar. Man kan titta på dem när man vill!) Med zestjärnet kan man snabbt och smidigt riva vitlök, citrusskal och annat direkt över grytan eller tallriken. I alla fall så frågade jag personalen ifall det var det zestjärnet som Leila hade, vilket de kunde intyga att det var. Det avgjorde ju saken. Vad Leila har i köket vill jag också ha i köket.

måndag 25 januari 2010

Bagaren och Kocken

I helgen var vi och hälsade på Tessan och Henrik, och blev rejält bortskämda med riktigt goda måltider. Ett bättre värdpar får man leta efter! På lördagen var vi i Göteborg och gick i butiker, strosade på stan och besökte mysiga fik. Dagen inleddes med ett besök på Bagaren och Kocken, ett mecka för alla som gillar bakning och matlagning. Jag ville ha ALLT.

Jag har den gula formen, men den rosa skulle inte heller sitta fel... Kan man ha för många formar från Rice?

Fina saker från Green Gate...

Tessan och jag är nöjda efter att ha handlat köksgrejer! Att man blir glad av shopping är ett faktum.

söndag 24 januari 2010

Falukorv Provencale

Den här goda vardagsmaträtten är inspirerad av Melker Anderssons originalrecept, men då det är stört omöjligt att få tag i en gul zucchini i Kalmar/Ölandstrakten (har aldrig ens sett en gul zucchini live) och eftersom jag inte är så glad i varken oliver eller aubergine, har jag förenklat receptet något. (Vill du däremot gärna ha i fler ingredienser, läs Melkers originalrecept här.) Det här behövs för ca 5 portioner av min variant:

1 falkorv i ring, ca 600 g
en halv zucchini
2-3 tomater
0,5 dl senap (vi använde dijonsenap)
4 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 msk provensalsk kryddblandning
1 dl riven parmesanost
1 dl riven cheddarost

Skiva falukorven nästan ända ner i botten. Skiva zucchini och tomater tunt. (Ifall du har lika lätt som jag för att skära dig när du hackar grönsaker rekommenderar jag att du outsourcar detta moment till någon som är mer lämpad för uppgiften. Olof fick skära grönsaker medan jag läste matbloggar.) Bred senapen över falukorven, och stick sedan ner zucchini och tomat i alla skåror som du gjort. Pressa ner vitlöksklyftorna i olivoljan, blanda lite, och pensla sedan över falukorven. Ös på den provensalska kryddblandningen. Gratinera i mitten av ugnen på 225C, i ca 20 minuter. När 10 minuter har gått, lägg på osten och låt den gratinera med den sista halvan av tiden. Servera med potatismos.

lördag 23 januari 2010

Sällskapsspel för matglada

Ikväll spelar vi sällskapsspelet Sybarit, ett perfekt spel för alla oss som gillar matlagning och allt däromkring! För vem är inte trött på spel där man ständigt får frågor i stil med "Vem vann 100 meter häck i Friidrotts-VM 1967?" Det här spelet är väldigt enkelt, och har fyra kategorier; frågor om mat, frågor om dryck, frågor om etikett och seder och slutligen allmäna frågor kring mat och dryck. Man kan välja mellan lätta och svåra frågor. Här följer ett smakprov:

Lätt fråga; Vad är huvudingrediensen i Rösti? (Potatis)
Svår fråga: Vilken fågel pryder etiketten på whiskyn The Famous Grouse? (Moripa)

Just nu är det paus för matlagning, sen får vi se vem som vinner...

fredag 22 januari 2010

Louises pannacotta

Ja, så här kan det gå om man råkar ställa ner sin pannacotta på husses nyfyndade loppisstol. Då kommer det snabbt någon trippande på raska små tassar och visar sitt intresse. Den här pannacottan (och två till) hade Louise med sig till oss en kväll, och den var riktigt god. Den är gjord på gelésocker, vilket verkar vara ett väldigt smidigt alternativ till gelatinblad som jag alltid använt. Konsistensen var perfekt! Den här pannacottan är toppad med pepparkaksbitar, men Louise hälsar att det blir precis lika bra med hallon eller blåbär, eller vad som är i säsong för tillfället. Recept för 4 personer:

  • 4-5 dl vispgrädde
  • 1 dl gelésocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • bär eller kakbitar till garnering
Blanda alla ingredienser och låt dem koka upp i en kastrull. Koka i ca 1 minut. Lägg bär eller kakbitar i botten på portionsformar. Häll upp pannacottan i formarna och låt stelna i några timmar i kylen.

torsdag 21 januari 2010

Arla samarbetar med Starbucks

Det här låter ju himla trevligt! Arla ska börja samarbeta med Starbucks och sälja drycker gjorda på deras kaffe. Chanserna att jag blir en storkonsument av dessa är mycket goda. Läs hela nyheten här, på GöteborgsPostens hemsida. Bilden är lånad från GP.

onsdag 20 januari 2010

Nytt nummer av ELLE Mat och Vin!

Igår landade årets första nummer av ELLE Mat och Vin i brevlådan. Efter en snabb genombläddring kan jag konstatera att det är ett jättehärligt nummer fullt av fina matfoton, reportage och recept. Bra idé med budgetrecept och tips från kända kockar på hur man sparar såväl pengar som mat. Absolut värt ett inköp!

tisdag 19 januari 2010

Majssoppa med choritzoslantar

Den här soppan blir extra god med choritzoslantarna i. Och den mättar förvånansvärt bra! Jag har alltid varit av åsikten att man inte blir riktigt mätt på soppa, men efter att ha ätit den här soppan har jag ändrat åsikt. Men visst, i en liten skål serverad som förrätt passar den också bra. Men då ska det nog vara en väldigt liten skål... Soppan räcker till 5 portioner, och receptet kommer från Allt om Mat.

1 gul lök
1 stor morot
1 mild spansk röd pepparfrukt (det går lika bra med chilipulver)
1 hönsbuljongtärning
2 stora burkar majs
2 dl mjölk
ca 6 dl vatten
salt
peppar
1 pkt choritzo, 2-3 korvar

Hacka löken, moroten och pepparfrukten. Fräs dem i lite olivolja i en gryta. Smula ner buljongtärningen och ös i innehållet i majsburkarna, såväl majs som spad. Låt koka upp under lock i ca 10 min. Mixa sedan soppan slät, gärna med en stavmixer. Tillsätt mjöl och vatten tills soppan har den konsistens du vill ha på den. Låt koka upp igen. Skär choritzon i slantar, stek den lite grann och häll den i soppan. Krydda med salt och peppar. Klart!

måndag 18 januari 2010

Polkaglass med varm chokladsås

Den här polkaglassen blir extra god tillsammans med den varma chokladsåsen. Vi serverade det till efterrätt när min mormor fyllde 91 för ett par veckor sedan. Min mormor är världens härligaste människa, och det är alltid lika roligt att höra henne berätta om sina minnen från förr i tiden, och om sin uppväxt i Dalarna och Stockholm. Under middagen pratade hon om när hon och morfar var i New York för många år sedan och bodde på Waldorf Astoria, och hur de hade gjort sig i ordning för att äta middag på hotellets restaurang. Men hon blev stoppad i dörren, för på den tiden fick inte kvinnor äta i matsalen, bara män var välkomna där. Så de fick köpa smörgås och äta den på rummet. Allt var inte bättre förr...

Polkaglass för 8 personer (ur Allt om Mat nr 20-2009)
4 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl florsocker
2 äggvitor
1 dl krossade polkagrisar

Chokladsås för 8 personer (och några fler)
3/4 dl kakao
3/4 dl socker
0,5 dl mjölk
0,5 dl grädde
3 msk smör
2 tsk vaniljsocker
2 tsk mjöl

Till glassen: Vispa grädden för sig. Vispa äggulor och florsocker pösigt i en annan bunke, och vispa äggvitorna till hårt skum i en tredje bunke. Krossa polkagrisarna och blanda ner dem i äggulesmeten. Vänd i grädden, och sist äggvitan. Häll smeten i en frysbar form och frys i minst 6 timmar. Ta ut glassen en stund innan den ska ätas, så att den inte är för hård.

Till chokladsåsen: Blanda rubb och stubb och rör tills allt har smält, är rejält blandat och riktigt varmt.

söndag 17 januari 2010

Tessans mammas grahamsbullar

Jag har alltid gillat grahamsbullar, men tycker att de blir torra alldeles för fort. För att undvika detta finns det bara två saker att göra; att ha ett bra recept och att alltid förvara dem i frysen och ta fram precis så många bullar man tänkt äta, precis innan man tänkt äta dem. Det här receptet på grahamsbullar har jag fått av Tessans mamma, hon serverade dem till frukost när jag var strandad hemma hos dem under stormen Gudrun. (Ska man vara strandad någonstans, så rekommenderar jag att vara strandad hemma hos Tessans familj! :-) Det här receptet ger ca 27 bullar.

100 g smör
6 dl mjölk
2 pkt jäst
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
10 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt innan du häller det över jästen. Tillsätt salt, sirap och mjölsorterna, spara ev. lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg som får jäsa i 30 minuter. Baka ut bullar på två plåtar, nagga bullarna lite med en gaffel och jäs dem under bakduk i ca 40 minuter. Grädda i mitten av ugnen på 225c tills bullarna fått fin färg. Direkt när du tagit ut bullarna, pensla dem med lite varmt vatten, då blir de blir lite mjukare.

lördag 16 januari 2010

Sangriainspirerad vintercocktail

Det här är den perfekta välkomstdrinken i vinter! Det är drinken som visas på framsidan av vinternumret av ELLE Mat och Vin, jag blev sugen på att göra den redan när jag såg tidningen i affären. Drinken påminner mycket om sangria, men med de här vintriga kryddorna blir den lite som en vinterversion av somrig sangria. Av det här receptet får man ut minst 6 drinkar:

100 g ljust muscovadosocker
1 stjärnanis (+ några fler till garnering)
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
1,5 dl vatten
1 citron
2 clementiner
1,5 cl cointreau
1 flaska rött vin (ljust, gärna Beaujolais)

Blanda muscovadosocker, stjärnanis, kanelstång och kryddnejlikor med vatten i en kastrull. Låt sjuda ihop i 2 minuter, och ställ att svalna. Skär clementinerna och citronen i skivor, och lägg i en stor kanna. Häll i den avsvalnade sockerblandningen, cointreau och flaskan med vin. (Jag har gjort drinken både med och utan cointreau, och kan konstatera att om man inte har cointreau hemma så gör det ingenting, det blir lika gott ändå.) Rör om, och låt stå i kylen några timmar eller över en natt. Garnera med stjärnanis vid servering.

Det är många bra recept i det här numret, så skynda fynda innan det nya kommer ut om bara några dagar! Själv har jag äntligen skaffat en prenumeration, så jag hoppas få den i lådan snart. Jag är för övrigt världens lättaste byte för folk som säljer prenumerationer på mattidningar. När det ringer säljare från elbolag och försäkringsbolag är jag inte alls lika mottaglig. Men mattidningar, det är en helt annat sak... ;-)

fredag 15 januari 2010

Kyckling med mango chutney i gräddig sås

Tänk att det kan bli så gott med lite mango chutney, kyckling och grädde. Men å andra sidan så blir väl allt gott med lite grädde... Det här räcker till 6 portioner, och blir en prima fredagsmiddag:

4 kycklingfiléer
1 lök
soya efter smak (minst 3 msk)
3 msk mango chutney
1 burk mango (finns bland fruktkonserverna)
3-4 dl vispgrädde
kycklingfond, 1-2 msk
salt & peppar
2 tsk sambal oelek

Skär kycklingfiléerna i bitar och bryn dem i smör. Hacka löken och bryn den också. Häll i grädde, mango chutney, kycklingfond och kryddor och låt koka ihop en liten stund, ca 10 min. Häll av vattnet från burkmangon och skär den i tärningar. Lägg mangobitarna i såsen precis innan servering. Servera med jasminris.

torsdag 14 januari 2010

Skyltar från Papeterie i Göteborg

Nu är det inte så länge kvar tills jag ska åka och hälsa på min fina kompis Tessan som bor i trakterna kring Borås. Då brukar vi alltid åka till Göteborg för lite ohämmad shopping, och vi kommer aldrig ut tomhänta från favoritbutiken Pateterie i Nordstan...

Förutom jättefina förvaringsboxar, kort och presentpapper säljer de sådana här fina skyltar som passar alldeles ypperligt i köket. Allting blir lite roligare med muffins, helt enkelt.

onsdag 13 januari 2010

Enkel spenatpasta

Den här pastan lagade vi för några dagar sedan när motivationen infann sig till att städa i köksskåpet. (Vad mycket undangömt godis jag hittade!) Som synes är det flera olika sorters makaroner på tallriken... Såsen består enbart av upptinad spenat ihoprört med crème fraiche, kryddat med lite salt, peppar och muskot. Smulad fetaost och rostade pinjenötter sätter lite piff på maträtten. Enkel och god vardagsmat!

tisdag 12 januari 2010

Gårdby Café och Lanthandel på Öland

Ett av mina absoluta favoritställen när det gäller fika är Gårdby Café och Lanthandel här på Öland. Det är ett hus som har fungerat som lanthandel i Gårdby i över 50 år, men som för några år sedan köptes av ett yngre par som har rustat upp huset, infört caféverksamhet och samtidigt lyckats bevara husets gamla charm på ett fantastiskt sätt. Att gå in i lanthandeln är som att kliva in i en annan tid.

Fikan går inte av för hackor, jag brukar alltid beställa den hembakade chokladkakan med 70%-choklad, den är ett säket kort...

...för att inte tala om den varma chokladen! Bättre varm choklad får man leta efter!

Vad jag gillar extra mycket med stället är hur väl de tar tillvara på alla årstider. När man är där under december månad är hela cafét inrett i traditionsenlig, "gammalsvensk" stil med julgran, takkronor dekorerade med grankvistar, polkagriskäppar, paket inslagna i tidningspapper och julstrumpor i gammaldags stil. På hösten är de stora blomlådorna fulla med äpplen i alla höstens färgnyanser, och det står halmbalar och pumpor vid entrén. På våren är det fullt av små vårblommor, och på sommaren kan man fika ute i solen i serveringen i trädgården.

De säljer även inredning i dansk/svensk stil, så man går sällan tomhänt därifrån...

Fler bilder från Gårdby...

Alla kopparna är udda, gamla och snirkliga, vilket bidrar till en genuint gammaldags och mysig fikastämning.
Det känns mer som att man är hemma i någons vardagsrum och fikar än att man är på ett café.

Fina saftflaskor i glas samsas med marmeladburkar och vanliga specerivaror i de gamla butikshyllorna. De som bor i Gårdby tittar ofta in här och handlar de nödvändigaste dagligvarorna, vilket gör att stället fungerar lika mycket som en närbutik som ett café.

Gårdby ligger på östra sidan Öland, tvärs över ön från Färjestaden, och lite neråt. Mellan Kalmar och Gårdby skulle jag tippa på att det tar ca 30 min med bil. Absolut värt ett besök!

måndag 11 januari 2010

Citronfromage

Jag har alltid tyckt om citronfromage gjord på pulver, men nu när jag har provat att göra egen kommer det att bli hemmagjord fromage i fortsättningen! (Förutom de oplanerade trötta vardagskvällarna på ICA då man ser genvägen till en snabb fromage och enkel efterrättsglädje lysa framför sig lika starkt som affärens lysrör.) Den här fromagen räcker till 6 personer. (Man blev väldigt mätt efter att ha ätit upp all fromage i ett sådant här glas...)

4 gelatinblad
4 äggulor
1-2 dl socker (här får du smaka dig fram beroende på hur sur citronen är. Själv tror jag på ganska mycket socker.)
3 dl vispgrädde
1 citron, saft och skal

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter. Vispa äggulor och strösocker fluffigt. Vispa upp grädden i en annan bunke. Lägg gelatinbladen i en kastrull och smält dem till rinnande konsistens på svag värme. Blanda med citronskal och -saft. Rör ner gelatincitronen i äggsmeten, och vänd sedan ner grädden och rör om. Smaka av med lite socker ifall det känns surt. Det går bra att vispa här också, det gjorde jag eftersom jag ville ha i mer socker, och gelatinet och resten av smeten blev inte det minsta konstig för det. Häll upp fromagen i portionsformar och låt stå till sig i kylen i ett par timmar, för riktigt bra konsistens.

Januarinumret av Allt om Mat

En av mina favorittidningar, Allt om Mat, damp ner i brevlådan för ett tag sedan. Just nu tycker jag att alla tidningar basunerar ut rubriker som "Smalt", "Gå ner i vikt" och "Den senaste dieten". Min motivation till att börja äta smalt har inte infunnit sig det här året heller. Det finns ju flera burkar pepparkakor kvar på jobbet! Och snart kan man ju dessutom börja äta semlor!

söndag 10 januari 2010

Gårdagens festmåltid

Igår matsurfade vi hos Ylva och Magnus, och det var en festmåltid utan dess like; menyn var bättre än på de flesta restauranger i stan. När vi kom dit fick vi en hallonsmakande välkomstdrink (där jag misstänker att vaniljvodka fick ackompanjera hallonen), sedan följde minivästerbottenpajer toppade med gräddfil och rom på rucolabädd, och därefter smördegsinbakad oxfilé med potatisgratäng och sås. Matkoman var total, jag åt tills det verkligen inte fanns någon plats kvar, så gott var det. Ylva bryner först oxfilébitarna, sedan lägger hon på skivor med vitlöksost innan hon rullar in filébitarna i smördeg och stoppar dem i ugnen, då blir det extra gott. Efterrätten bestod av marängtårta med daim, och att jag fick stryk i kortspel. Jag får i och för sig alltid stryk i kortspel. Nu kvarstår bara frågan vad vi ska bjuda dem på nästa gång de kommer hem till oss? Ribban ligger högt nu... ;-)

lördag 9 januari 2010

Nigellas tiramisu

Tiramisu är bland det godaste som finns! Min kompis Ylva gör en jättegod tiramisu, och det tog lång tid för mig att dra receptet ur henne. Men om jag lägger ut det här är jag rädd att hon drar in vår stundande middagsinbjudan hos dem, därför lägger jag ut recepetet på Nigellas tiramisu istället som jag lagade häromveckan, och som också är riktigt god. Tiramisun räcker till 6 personer.

3,5 dl espressokaffe, tillagat på 3,5 dl vatten och 9 tsk espressokaffepulver, avsvalnat (jag använde kort och gott 3,5 dl vanligt, hederligt kaffe)
2,5 dl Baileys
2 pkt a 200 g savoiardikex
2 ägg
3/4 dl socker
500 g mascarpone
2,5 tsk kakaopulver

Blanda kaffet med ca 1,3/4 dl Baileys i en skål. Doppa hälften av kexen i blandningen (doppa båda sidorna), och lägg dem så att de täcker botten på en form. Separera äggen och behåll en äggvita. Vispa äggulorna pösiga ihop med sockret, tillsätt resten av Baileysen och mascarpone och vispa ihop. Vispa äggvitan för sig och rör ner den i mascarponekrämen. Bred hälften av krämen över kexen. Gör sedan ett andra lager genom att doppa resten av kexen, lägg dem överst och bre på det sista av mascarponekrämen. Låt tiramisun stå till sig i kylen i ca 6 timmar eller över en natt. Fyll en tesil med kakaopulver och "skaka ut" över kakan precis innan servering.

Receptet finns i Nigellas bok "Nigella Express".

fredag 8 januari 2010

Månadens kokbok - Sött, sweet, dulce

Januari månads kokbok blir den relativt nyutkomna boken "Sött, sweet, dulce" av mor och dotter Anna och Fanny Bergenström. Jag har en tidigare bok av dem, och de är alltid pålitliga. Boken är tjock och rejäl, full med fina bilder och dessertrecept från världens alla hörn.

torsdag 7 januari 2010

Olofs vitlöksbröd

Recept följer nedan på Olofs jättegoda (och långt ifrån fettsnåla) vitlöksbröd!

Jag har kommit fram till att Olofs vitlöksbröd förtjänar ett eget inlägg. Vi brukar servera det som förrätt ganska ofta när vi har gäster, och det är alltid lika uppskattat. Då och då slår jag knut på mig själv med att försöka imponera med avancerade förrätter som innehåller kallskuret kött till överpris och andra "fina" ingredienser. Men när gästerna ser att det blir vitlöksbröd till förrätt blir de alltid lika glada och utbrister "Ååh, Olofs vitlöksbröd!". Back to basics helt enkelt, alla gillar vitlöksbröd. Min syster vill alltid föräta sig på vitlöksbröden, vilket medför att hon aldrig orkar maten efteråt, så henne måste man hålla ögonen på. Så här gör man 4-6 st:

olivolja (ca 1 dl) + mer i flaska
3 vitlöksklyftor (eller fler)
havssalt
oregano
svartpeppar
formfranska

Pressa ner vitlöksklyftorna i oljan, ställ åt sidan. Ringla över olivolja direkt från flaskan på bröden, ta hjälp av en pensel och bre ut lite. Bröden ska vara rejält inoljade på ena sidan alltså! Låt dem stå och dra en stund, vänd sedan på dem och pensla på olivoljan som är blandad med vitlöken. Ta mycket! Låt bröden stå och suga åt sig en stund, som svampar. Lägg dem sedan på en plåt klädd med bakplåtspapper, och strö över lite flingsalt, nymalen svartpeppar och oregano. Sätt in i mitten av ugnen på 225C i ca 10 minuter tills bröden har en lite gyllene färg och är lite krispiga. (Hett tips är att duka med servetter, det behövs...!)

Delicious - brittisk mattidning

Jag har länge varit nyfiken på brittiska mattidningen Delicious, men varit för snål för att köpa den. Men för en vecka sedan fick jag senaste numret av min generösa mor, och nu kan jag avlägga en rapport. Årets första nummer av Delicious bjuder på trevliga matresereportage, speciellt ett jättehärligt reportage om olika "matgods" i Skottland, där varenda herrgård med självaktning verkar bedriva matlagningskurser på olika nivåer. Jag skulle vilja åka på en sådan kurs i Skottland... Eller ännu hellre i Toscana... Tidningen innehåller inte lika många recept som en klassisk mattidning, men är ändå bra. Tips på böcker förekommer också, själv blev jag riktigt sugen på att köpa "Forgotten skills of cooking" som bland annat ska tipsa om hur man med hjälp av en hink och en strand ska kunna utvinna sitt eget havssalt. I väntan på ett bokinköp handlar jag dock salt på ICA.

onsdag 6 januari 2010

Melkers Thaikyckling

Det här receptet kommer från kokboken "Hemma hos Melker Andersson - snabblagat, tillagat och vällagat" som jag fick av mormor i julklapp. Maträtten smakar verkligen thailändskt, faktiskt precis som något man hämtat från favorithämtstället Thai Taste på Esplanaden i Kalmar. Maträtten var jättegod tyckte alla som åt den, men alla hade delade meningar om hur stark den var. Själv tyckte jag att det var jättestarkt. (Jag är dock väldigt mesig med stark mat.) Jag är från Öland. Olof som är från Mariannelund tyckte att det var starkt på ett gott sätt, kusin Carl som är till hälften kines tyckte att det var alldeles lagom, och min systers pojkvän Vimal som är från Bombay tyckte inte att det var det minsta starkt. Receptet räcker till 4 personer:
  • 600 g kycklinglår, urbenade och skinnfria, i bitar
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 msk matolja
  • 2 lime
  • 1 liten knippa mynta, hackad
  • 1 liten knippa koriander, hackad
  • 1 chili, strimlad
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • 2 citrongräs, skurna i bitar
  • 3 vitlöksklyftor, skivade
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 dl vatten
  • 5 limeblad (ifall du har turen att få tag i några)
  • 2 cm ingefära, skalad och strimlad
  • 2 msk röd currypasta
  • 1 msk fisksås

Bryn kyckling och lök i matolja i en stekpanna med höga kanter. Skiva den ena limen och pressa saften ur den andra. Lägg limeskivorna åt sidan, tillsammans med de hackade kryddorna, chili och salladslök, detta ska användas till garnering vid servering. Ös i allt annat i grytan och låt sjuda under lock 10-15 min tills kycklingen är klar. Ta grytan från värmen och smaka eventuellt av med mer röd currypasta, fisksås och limesaft. Toppa med garneringen du la åt sidan förut, och servera med jasminris. I Melkers bok är riset toppat med hackade paranötter.

Hello Kitty-pinnar!

Jag passade på att inviga mitt chica förkläde som jag fick av Olof i julklapp. Jag är numera riktigt stylish i köket.

Melkers bok är riktigt bra, det finns många hyvens recept i den, och han har skrivit små anteckningar till många av recepten vid sidan av dem. Vimal anser att enbart receptet på thailändsk kyckling gör att boken är värd varenda krona. Vi har även provlagat hans Falukorv Provencal och Parmainlindad italiensk fläskfilé, och de recepten är också riktiga vinnare!

tisdag 5 januari 2010

Rodnande kassler i Bergakungens sås

Det här receptet är en riktig klassiker! Det gavs ut i en receptfolder av Milda 1976, och det är från den som mamma har klippt ut receptet och förvarat det i sin receptpärm ända sedan dess. I min familj äter vi alltid den här maträtten på juldagen (Vi är inte så mycket för den traditionella julmaten...) och det är ett recept som utan tvekan får sällskapa den utvalda lilla skaran under kategorin "Bjudmat/paradrätter". Skål för det! Receptet räcker till ca 4 personer, beroende på hur mycket kassler man köper. Jag har skrivit receptet precis som Milda har utgivit det, men med vissa förslag på förbättringar i kanterna. :-)

500-750 g kassler
2 hackade gula lökar
2 msk Milda (hähä)
2 skivor rökt skinka, 50 g (Här har jag i 150 g, skinka är gott!)
1 och 1/4 dl torrt vitt vin (Häll i mer! 2 dl är bara gott!)
2 dl Milda mat (Häll i 3 dl vispgrädde istället!)
2,5 tsk flytande kalvbuljong
1 msk tomatpuré (eller 2...)
paprikapulver
dragon
vitpeppar
lite salt

Ugnsstek kasslern hel i mitten av ugnen i ca 45 min - 1 timme på 175C. Fräs löken i Milda (eller smör..:-) i en stekpanna med höga kanter en stund, låt sedan den hackade skinkan få fräsa med. Häll i övriga ingredienser, och låt småkoka i ca 5 min. Häll i vinet på slutet. Skär den ugnsstekta kasslern i skivor och lägg ner i stekpannan. Servera med ris.

måndag 4 januari 2010

Utmanaren

Jag är ganska konservativ när det gäller glass. Helst ska det vara Chocolate Macadamia från Ben&Jerrys. Pralines and Cream från Häagen Dazs slinker också ner. Men så stod ICAs egna glass i fryshyllan och reade ut sig själv på mellandagserbjudande häromdagen, och den såg ju onekligen smaskig ut. Kolasås och bitar från havrekakor. Jag älskar havrekakor! Och glassen var verkligen jättegod, jag kommer absolut att köpa den fler gånger. Hatten av för ICAs egen lyxglass!

söndag 3 januari 2010

Kamikaze cooking

Jag är utomordentligt klantig i köket. Jag lyckas alltid bränna mig, skära mig på fingrarna eller som nu senast - snubbla baklänges och landa i en nedfälld diskmaskin. Klumpigheten sträcker sig även utanför köket. För några dagar sedan snubblade jag i en trappa här hemma och slog i ett knä. Häromdagen snubblade jag i samma trappa och sopade i andra knät. Tur att det inte är badsäsong. Olof tycker att vi ska linda in mig i kuddar. För tillfället har jag tre små brännsår på ena handen (praliner, kola och praliner) och två små skärsår på den andra (chili och zucchini). Jag borde inte få ha Globalknivar i min ägo. Än mindre knivslipar till dem...