söndag 28 februari 2010

Lavendelglass

För en vecka sedan var jag på bio och såg "It's complicated" med Meryl Streep. I filmen har hon ett café, och gör en mycket omtyckt lavendel- och honungsglass. Alec Baldwin gillar den i alla fall. När jag kom hem var jag jätteinspirerad, och ville göra något liknande. Tyvärr var honungen slut, så jag bytte ut den mot en vaniljstång istället, och rörde ihop den här glassen, som räcker till minst 5 personer:
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 äggulor
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 dl torkade lavendelblommor
  • 2 dl mjölk (gärna 3% fetthalt)
  • 2 dl socker
Häll upp grädden i en kastrull. Skrapa ur vaniljstågen och lägg fröna och stången i grädden. Tillsätt lavendelblommorna och mjölken, och låt koka upp. Sila sedan gräddblandningen, och häll tillbaka den i kastrullen igen. Vispa äggulorna ihop med sockret tills det blir lite fluffigt. Häll den uppvispade äggsmeten i kastrullen med den silade gräddblandningen. Häll i en tunn stråle, och vispa hela tiden medans du gör det. Smeten ska sjuda, men inte koka. Vispa tills smeten börjar tjockna, ta sedan av kastrullen från värmen och häll upp lite vatten på botten i diskhon som du använder som vattenbad. Låt glassmeten stå och svalna där i någon timme, och gå dit och vispa då och då. Häll smeten i en form och ställ in i frysen. Ta gärna ur den och vispa den ett par gånger innan den har frusit helt. Servera gärna glassen ihop med några kanderade violer.

lördag 27 februari 2010

Vinnarna i Keldatävlingen

Här kommer vinnarna i Keldatävlingen! Första priset är ett presentkort på Keldas soppor på 100 kr, och andra och tredje pris är varsitt badlakan.

1:a pris vann Britta, som helst äter tomatsoppan toppad med knaperstekt bacon, och i botten på soppan har hon en kräm på bakad aubergin, olivolja och timjan.

2:a pris vann Emma, som tycker bäst om thaisoppan, som hon brukar piffa upp med kyckling, röd paprika och tärnad mango.

3:e pris vann Andreas, som brukar äta fisk- och skaldjurssoppan och pimpa den med kräftstjärtar, broccolibuketter och tärnad lax.

Grattis alla tre! Ni har alla fått mail av mig.

fredag 26 februari 2010

Ur resebildsarkivet: New York

Häromdagen gick jag igenom bilderna från när Olof och jag var i New York för ett tag sedan, och som vanligt när vi åker någonstans blir det en hel del matrelaterade bilder...Det är stora portioner som gäller i New York! Jag beställde en sallad för ovanlighetens skull på ett av haken vi var på, för att det utlovades bacon. Och här kan vi snacka bacon! Och dressing! Sallad när den är som bäst.

På modebloggarnas favoritrestaurang Pastis i Meatpacking district såg vi inte en enda kändis. Men bordet som man skymtar till höger i hörnan är det som Carrie och hennes ryske pojkvän sitter vid i sista säsongen av Sex and the City. Synd att de inte satt där när vi var där.

På bion har de en maskin där man kan trycka på en knapp, så strilar det ut smält smör i en stråle som man kan toppa sina popcorn med. Ifall det nu verkligen är riktigt smält smör är dock ytterst tveksamt. Gott var det i alla fall!

På Tiffanys på Wall Street stod det servitörer vid ingången och bjöd på champagne och de här underbara små kakorna dekorerade som Tiffanys små presentaskar. Olof lät sig väl smaka och tyckte att det var den bästa affären av alla. På Victoria's Secret fick man inget tilltugg.

Frukosten intogs de flesta morgnar på ett trevligt fik runt hörnet på hotellet, och den ena morgonen avlöste den andra i orgier av våfflor, french toast och karamelliserade brunchrätter som måste ätas med bestick. Det går ändå inte att hitta nyttig frukost i New York.

torsdag 25 februari 2010

Tomatsoppa med fetaost, krutonger och bröd

Förutom majssoppa, så är nog tomatsoppa min favoritsoppa. (Om vi nu inte pratar om söta soppor, för chokladsoppa är ju självklart mycket roligare.) Min tomatsoppa, som jag har låtit Kelda stå för i afton, äter jag helst med smulad fetaost, lite timjan, krutonger och bröd. En snabb och enkel vardagsmåltid.

Ni missar väl inte min Keldatävling? På lördag drar jag en vinnare och lägger upp på bloggen. Tävlingen finns här.

onsdag 24 februari 2010

Ny smak från Ben&Jerrys: Fairly Nuts

I mars släpps den nya smaken Fairly Nuts från Ben&Jerrys, det är en fairtrade-glass som fått sitt namn genom en tävling som Ben&Jerrys anordnade under 2009, och Fairly Nuts var det vinnande bidraget. Igår i Stockholm hade de en presslunch där Ben och Jerry själva närvarade. Attans att man inte bor i Stockholm... Men jag har hört att glassen ska vara riktigt god! Karamellglass med kanderade nötter och kolarippel har jag förstått att den ska smaka. Något åt det hållet. Och kan den blandningen bli annat än himmelsk? Jag kommer att finkamma frysdisken på ICA från och med mars i hopp om att glassen snart ska komma till en butik nära mig!

tisdag 23 februari 2010

Jag testar: chokladsticks med chili

Nu är det många som har sportlov har jag förstått. Tyvärr räknas inte jag till denna skara, trots att jag var och tränade igår. Jag tycker att vi ska införa sportlov på jobbet, men min chef är nog av en annan åsikt. Hur som helst. På sportlovet ska man dricka varm choklad! Det verkar vara smidigt att göra varm choklad på sticks, att man kokar upp lite mjölk, släpper ner sticksen, rör runt lite och låter dem smälta ned.

Och visst, det är smidigt. Som ni ser har jag hur roligt som helst när jag står och rör ner mina sticks. Men det här med choklad ihop med chili... Det är nog inte min grej. Jag föredrar när chokladen får vara söt och god. Men så gillar jag ju inte stark mat heller. Så till helgen blir det nog vanlig drickchoklad istället, med kakao, kardemumma och kanel.

måndag 22 februari 2010

Ellies chokladpudding

Receptet på de här små portionskladdkakorna kommer från systrarna Eisenmans prisvinnande toppenbok "Två systrars söta", och det är min kompis Tessan som har stått för bakandet av dem. Olof har tagit bilderna. Med andra ord är min egen inblandningsfaktor lika med noll. När Tessan bakade och Olof fotade bestod min medverkan till största delen av glada tillrop. Däremot var jag högst delaktig i ätandet av de små bakverken, och de var fantastiskt goda! Receptet räcker till 4 portionsformar eller till en stor form.

100 g mörk choklad
100 g rumsvarmt smör
3,5 dl socker
2,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
1 dl farinsocker
3 msk kakao
3,5 dl vatten

Börja med att smälta chokladen över vattenbad. Rör ihop smör och hälften av sockret i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver, salt och hälften av vaniljsockret, och rör sedan ihop det med smörblandningen. Tillsätt den smälta chokladen och mjölken, och rör till en jämn smet som du brer ut i 4 smorda små formar eller i en stor form. Blanda resterande vaniljsocker, strösocker, kakao och farinsocker, och strö sedan detta ovanpå kaksmeten i formarna. Koka upp vattnet och häll det direkt ovanpå smeten i formarna, jämnt fördelat. Grädda direkt i nedre delen av ugnen på 175C i ca 50 min. Servera den varm, ljummen eller kall, gärna med en klick glass.

Det nykokta vattnet hälls över formarna...

...och så en närbild på det! Gott!

söndag 21 februari 2010

Vinn presentcheck från Kelda

Är det fler därute som har fått en hutlös elräkning i brevlådan i dagarna, och känner att "Nu blir det soppa till middag, allra helst på en spik?" Nu har ni chansen att vinna produkter från Kelda, bland annat soppa - gratis! Keldas soppsortiment kan ätas som det är eller enkelt piffas upp till helt nya maträtter med hjälp av ett fåtal ingredienser. Vinnaren får en presentcheck på 100 kr på produkter ur Keldas soppsortiment, och 2:a och 3:e-pristagaren vinner varsitt badlakan. Allt ni behöver göra är att lägga en kommentar till det här inlägget med er emailadress, och skriva hur ni helst äter er soppa. Som bas i grytor? Som den är? Tillsammans med pasta? Alla har vi våra favoriter. Hur jag helst serverar min soppa kommer i veckan här på bloggen.

Kelda har lanserat en Iphone-applikation med 100 st 15-minutersrecept som man kan ladda ner till sin Iphone. Om man som jag inte är begåvad med en Iphone hittar man alla recepten på http://www.kelda.se/. Recepten innehåller lagom mycket ingredienser och går alltid fort att svänga ihop. Vinnarna i tävlingen dras på fredag den 26:e februari.

Söndagsfrukost

Jag älskar söndagsmorgnar. Man kan sova ut (tills Bally vill gå ut i alla fall :-) sitta länge vid frukostbordet, äta scones och läsa DN. Och så kan man äta amerikanska pannkakor med lönnsirap! För fyra personer behövs detta:

2 ägg
5 dl filmjölk
1-2 msk smält smör
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 tsk salt

Rör ihop äggen med filmjölken. Rör ner det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner dem i smeten. Stek pannkakor/plättar i stekpanna med smör som är ca 10 cm stora, eller så stora som du vill ha dem. Servera med lönnsirap och njut!

fredag 19 februari 2010

Goda frukostbullar

De här frukostbullarna bakas med keso i degen, och är saftiga, mättande och goda, såväl till frukost som till kvällstéet. Av det här receptet får man ut ca 26 bullar:

1 pkt jäst 50 g
50 g smör
5 dl mjölk
250 g keso
1 msk ljus sirap
0,5 tsk malda brödkryddor
1,5 tsk salt
0,5 dl solrosfrön
3 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling
några extra solrosfrön till garnering

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, blanda ut det med mjölken och värm till fingervarmt, 37C. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt keso, sirap, salt, brödkryddor och solrosfrön. Rör ner mjölsorterna och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 40 min. Baka ut till bullar, och låt jäsa i ytterligare 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över några solrosfrön. Grädda i mitten av ugnen på 225C i ca 10 min tills bullarna är fint gyllenbruna. Låt svalna på galler under bakduk.

Receptet kommer från den här boken, "Mitt bästa recept ur Allt om Mat". Boken kanske inte ser så mycket ut för världen, men den innehåller jättemånga bra vardagsrecept, vi har lagat de flesta recepten ur den här boken, och jag har givit bort den som present till mina vänner för att den är så användbar.

torsdag 18 februari 2010

Sunt och Grönt i Björnhovda

De säljer inte bara grönsaker i Björnhovda, de säljer världens godaste marmelader också! De kokar marmeladerna själva, på sådant som de har odlat på gården. I somras köpte jag bland annat flädermarmelad och persikomarmelad, från persikoträdet de har på bakgården.

Lena och jag går loss på våra marmelader! Jag äter kiwimarmelad som är gjord på kiwi som växer i Björnhovda. Jag trodde aldrig att kiwi kunde växa och trivas i vårt kalla land, men det går jättebra, i alla fall här på Öland. Jag ska gräva fram en bild på kiwiträdet från i somras och lägga upp, så får ni se det.

De odlar även gyllenbär, de ser ut precis som physalis men smakar mycket sötare och godare. Den här marmeladen är gjord på konjaksmarinerade gyllenbär, och är fantastiskt god. Och då ska vi inte tala om marmeladen på päron och saffran, som jag tror kommer att smaka extra gott till risgrynsgröten nästa jul.

Innehållet i den här burken skulle man nog bäst kunna beskriva som glaze, den kommer att bli perfekt till sommarens grillfester! Basen i den är rödlök, och den är nog extra god till lamm, kan jag tänka mig.

Ölandsvinäger kan man också köpa med sig en flaska, det kan passa bra som gå bort-present eller som souvenir från Öland!

Vinter i Björnhovda

Så här såg det inte ut i somras när jag var i Björnhovda! Då var det sommar, full fart på grönsaks- och kryddodlingarna och grönt överallt. Jag riktigt längtar tills det blir säsong och jag kan gå bort till portskjulet i Björnhovda och köpa KRAV-odlade grönsaker och kryddor. Jag vet precis var grönsakerna har vuxit upp någonstans, och det gör det hela ännu bättre.

Nu när det är vinter och minusgrader ute står inte potatisen och löken utomhus. (Det är bara jag som lagt ut den i snön för en vintrig känsla. :-) Men om man ringer innan man vill komma och handla brukar det gå jättebra, numret är 0485-30606.

Om man kör från t ex Kalmar, är nog enklaste vägen att köra mot Färjestaden, och när man kommer till hamnen och centralbusstationen (som är väldigt liten) så svänger man in åt vänster på Storgatan. Den följer man ända tills man får börja köra i 70 km/h, och börjar sedan hålla utkik åt vänster efter en skylt där det står Björnhovda. När man ser den svänger man ner på den vägen, och efter ungefär halva vägen ligger Sunt och Grönt på höger sida. Hela Björnhovdagatan är riktigt lantlig och fin, speciellt på sommaren.

Idag öppnar Starbucks på Arlanda!

Idag öppnar Sveriges första Starbucks! På Arlanda, terminal 5. Jag vill åka dit NU och dricka en caramel frappucino. Eller en caramel latte. En blueberry muffin skulle inte heller sitta fel. Bilden är lånad av Travelaid.

onsdag 17 februari 2010

Christers indonesiska kycklinggratäng

Här kommer ytterligare ett recept från Christer! Vi var tre personer hemma som åt detta, och alla gav det tummen upp. Receptet räcker till 4 portioner:

1 grillad kyckling
1 stor grön paprika
valfritt antal vitlöksklyftor
minst 3 dl vispgrädde
en skvätt kycklingfond
1-2 tsk curry
1-2 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney

Sätt ugnen på 225C. Ta bort skinnet på kycklingen och dela den i bitar som du lägger i botten på en smord, ugnsfast form. Strimla paprikan och lägg den ovanpå kycklingen i formen. Rör ihop grädde med pressade vitlöksklyftor, curry, sambal oelek, kycklingfond och mango chutney. Häll röran över kycklingen och paprikan i formen, och gratinera i mitten av ugnen på 225C i ca 15-20 min, eller tills gratängen fått fin färg. Servera med ris och sallad.

tisdag 16 februari 2010

Nytt nummer av Donna Hay

Häromdagen damp senaste numret från min långväga favorittidning Donna Hay ner i min snöiga brevlåda. När jag stod där i minusgrader och borstade bort snö från tidningen längtade jag verkligen bort till andra sidan jordklotet. Tidningen är ju gjord i Australien, och där är det sommar nu. Sommaren känns väldigt avlägsen på Öland just nu... Men det är i alla fall ljust när man kör till jobbet nu, och bara det är ju ett stort framsteg!

För att göra oss nordbor riktigt avundsjuka har fototeamet varit på Mauritius och fotat... Som om de verkligen behövde det, när de nu har sommar i härliga Australien... ;-)

I sommar ska jag odla tomater! Min kompis Linda har sått sina frön redan nu.

måndag 15 februari 2010

Semlor!

Imorgon är det semmeldagen! Onekligen en av årets bästa dagar. Jag har dock varit dålig på att hålla på principerna och har redan svullat semla sen början av januari. Dålig stil, jag vet, men det är ju så gott. Här kommer ett recept som när jag gjorde det förra veckan (i tron om att semmeldagen var förra tisdagen) räckte till 11 glada semlor. När semlorna blivit fotade kom jag på att jag missat florsockret. Det är lätt att vara efterklok.

Bullar:
25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 tsk kardemumma
1 dl socker
lite salt
8-10 dl vetemjöl
ett ägg att pensla med

Fyllning:
200 g mandelmassa
lite "semmelurgröp"
ca 5 -6 msk grädde
3 dl vispgrädde

Till bullarna: Smula jästen i en bunke. Värm mjölken ihop med smöret till fingervärme, 37C, och häll det över jästen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, kardemumma och socker. Arbeta ner vetemjölet tills degen blir smidig. Låt jäsa under bakduk i 40 min. Baka ut till ca 11 bullar, och låt jäsa ytterligare 30 min på plåten. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen på 225C i 12-13 min. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat, skär av toppen på dem och gröp ur dem lite. (En grapefruktsked funkar toppen!) Blanda urgröpet med ovispad grädde och riven mandelmassa. Fördela fyllningen i semlorna. Vispa 3 dl grädde, och spritsa ut den över mandelmassefyllningen . Lägg på de små locken och pudra med florsocker.

söndag 14 februari 2010

Alla hjärtans dag

Idag har jag fått rosor och en jättefin bok av Olof; Italienska desserter av Bo Hagström med recept av Robert Maglia. Boken är full av underbara bilder, och författaren skriver så bra om de goda italienska smakerna att man vill hoppa på första bästa flyg till Italien och flytta dit. Hoppas att ni alla får en härlig Alla hjärtans dag!

lördag 13 februari 2010

Chokladpannacotta med hallonfluff

Den här underbart goda desserten är perfekt till imorgon när det är Alla hjärtans dag! Gör den 4 timmar innan den ska ätas, bara. Den innehåller alla ingredienser som morgondagen bör innehålla; färgen rosa, choklad, delikata smaker och mycket kärlek. Receptet räcker till minst 4 portioner:

Chokladpannacotta:
5 dl vispgrädde
2oo g mörk choklad
0,5 dl socker
3 gelatinblad

Hallonfluff:
ca 2 dl vispgrädde
ca 2 dl hallon
ev. ett par msk socker

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i minst 5 minuter. Häll 5 dl grädde och 0,5 dl socker i en kastrull och koka upp. Rör ner gelatinbladen. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Häll den varma gräddsmeten över och rör om tills chokladen har smält. Häll upp i portionsformar och ställ i kylen i minst 4 timmar. När det är dags för servering, vispa grädden till hallonfluffet. Tina hallonen ifall de är frysta, och vispa ner dem i grädden tills du har en rosa, fluffig gräddsmet. Vispa i lite socker ifall det behövs. Fördela hallonfluffet över pannacottorna, servera och njut. Det här är riktigt gott!

fredag 12 februari 2010

Presenttips till Alla hjärtans dag!

Kärleksfull choklad finns på Lagerhaus och passar nog alla...

Färgglada slickepottar från Bagaren och Kocken till den bakglada...

Lyxiga formar till muffins...

Eller varför inte några goda tésorter?

torsdag 11 februari 2010

Pimpa din kokbok

Ifall man är pysslig kan man pimpa sin receptsamling med lite scrapbooking för att få den mer personlig och mycket roligare att bläddra i. Den här fina kokboken kan jag däremot inte ta någon cred för över huvud taget, det är min kompis Tessan som är så pysslig som är lycklig ägare av den här boken. Själv har jag inget tålamod med pyssliga saker och blir arg bara av att trä en tråd genom en nål. Förresten så kan jag inte ens sy. Tur att jag kan laga mat i alla fall.

onsdag 10 februari 2010

Christers pastagratäng med gorgonzola

Christer jobbar som inköpare och ringer då och då till företaget där jag jag arbetar och handlar av oss. Vad som är så trevligt med Christer är att han är så matintresserad, och tycker om att prata om mat! (Faktum är att alla som tycker om att prata om mat ligger extra bra till hos mig.) Det här receptet på pastagratäng har Christer mailat till mig, och det räcker till ca 6 personer:

ca 15 nystan tagliatelle
1 burk crème fraiche
2 dl riven lagrad ost
ca 50 g gorgonzola
1 dl chilisås
en halv purjolök
1 röd paprika
ett gäng champinjoner
några skivor rökt skinka
2-3 vitlöksklyftor
salt och vitpeppar

Koka pastan. Blanda crème fraiche, ostar, chilisås och pressad vitlök i en stor bunke. Strimla purjolök, paprika och champinjoner och stek det mjukt i smör. Rör ner det i crème fraiche-blandningen och smaka av med salt och vitpeppar. Häll i den kokta pastan och blanda tills all pasta är täckt av såsen. Häll över allt i en smord ugnsform och grädda i ca 20 min i 200C. Servera gärna en grönsallad med avocado till. Det kommer att dyka upp fler recept från Christer!

tisdag 9 februari 2010

Tårta till alla!

Jag har fått fina awards av Yasemins Kök, Systrarna Yster, I Nadjas Kök, Bagerskan och Tulipans Bakverk. Man tackar och bugar! Egentligen ska man ju skicka vidare awarden till sju andra bloggar, men jag tycker det verkar som att alla redan har fått den här awarden, och dessutom anser jag att alla duktiga matbloggare därute är värda en stor tårtbit för att de hela tiden inspirerar oss alla att laga lite godare mat, och sätter guldkant på vardagen. Däremot kan jag, som sig bör, bidra med sju fakta om mig själv för den som orkar läsa:

...Om man ska sätta en tidpunkt på när mitt matintresse började, så var det nog när jag var med pappa på en av båtarna han jobbade på, innan jag började skolan, och fick vara hos kocken Oskar i köket och hjälpa honom. (Tveksamt om han såg det som att jag hjälpte honom, men jag hade roligt i alla fall.) Jag undrar vad kocken Oskar gör idag?

...Jag har bott i Sverige, Spanien och Tyskland.

...Jag är en hästtjej och älskar att vara i stallet och att vara ute i skogen och rida.

...Fram tills jag var 18 var mitt största intresse dans, och jag la större delen av min fritid på att träna och på att åka runt på danstävlingar. Därför är So you think you can dance mitt favoritprogram på TV!

...Jag har en magisterexamen i internationell marknadsföring.

...Jag är pinsamt dålig på matematik, det är tveksamt om jag skulle kunna hjälpa en sjätteklassare med matteläxan.

...I tio fall av tio är jag hellre hemma och äter glass och kakor än åker till gymmet och tränar.

måndag 8 februari 2010

Nästa utmanare!

För ett tag sedan provade jag ICAs egna lyxglass i smaken Caramel and Cookies. Den var helt otroligt god, och den här smaken, Pecan and Almond Dream, är precis lika god. Tummen upp för ICAs egna glassar! Fem toasts!

söndag 7 februari 2010

Crema Catalana

När jag är i Barcelona beställer jag alltid Crema Catalana till efterrätt. Det är Barcelona-regionens (Kataloniens) egna nationalefterrätt. Det är en puddingliknande dessert med ett knastrigt täcke av bränt socker, som påminner väldigt mycket om crème brulée, men oftast är det lite mer apelsinsmak i crema catalanan. Man kan även ha i lite mortlad stjärnanis. I en del recept på den här desserten ska den bakas i vattenbad i ugn, och i andra recept ska den sjudas i en kastrull på spisen. Jag har provat båda varianterna, och när jag hade gjort den på spisen så stelnade den aldrig. Efter två dagar i kylen var den fortfarande lika rinnig som smet. Så då åt jag upp den ändå. Sörplade, snarare. Det var gott ändå. Det här receptet räcker till 4 portioner:

1 vaniljstång
4 äggulor
2,5 dl vispgrädde
4 msk strösocker
finrivet skal från en apelsin
1 stjärnanis
några matskedar råsocker till den karamelliserade ytan

Koka upp grädde ihop med socker, urskrapad vaniljstång, apelsinskal och stjärnanis som mortlats till ett fint pulver ihop med lite av sockret. Vispa äggulorna lite fluffiga i en bunke för sig. Fortsätt sedan vispa, samtidigt som du häller i gräddblandningen i äggsmetsbunken, tills det har blandats. Häll upp i fyra formar som du ställer i en djup form eller en långpanna. Fyll pannan med så mycket nykokt vatten att vattnet når upp till hälften på formarna. Ställ in i mitten av ugnen på 150C i ca 25 minuter. Ställ sedan in formarna att stelna i kylen några timmar, gärna över en natt. Precis före servering, strö på ett jämnt lager råsocker på varje pudding och bränn av med brännare, alternativt ställ in de kalla formarna i ugnen på 250C grillvärme, de är klara efter ca 10 minuter.

Crema Catalana säljs även som likör. Man kan göra god glass på den, genom att blanda den med lite ägg, socker och vispgrädde. Eller bara dricka den som den är i ett litet likörglas.

fredag 5 februari 2010

Fredagsdrinken - Hallon- och kanelmojito

Då var det dags för fredagsdrinken igen! Det här receptet på Hallon- och kanelmojito kommer från Leilas bok "Guldkant på vardagen". Drinken är supergod, risken finns att man sörplar i sig den alldeles för fort... Det här receptet räcker till 2 drinkar:

1 dl frysta hallon
1 lime
1 dl ljus rom
0,5 dl sockerlag (2 delar socker, 1 del vatten)
ett knippe färsk pepparmynta (ca en halv kruka)
0,5 dl Sprite
kanel och socker
is

Muddla hallon, sockerlag, mynta och lime skuren i klyftor (spara gärna någon klyfta till garnering) i en drinkshaker. Gnid glaskanterna med lime och doppa i socker som du blandat med kanel på en tallrik. Häll i rom och is och skaka. Häll upp i de garnerade glasen, och fyll upp med Sprite.

torsdag 4 februari 2010

Ett paket från Australien

Min rara syster gav mig Donna Hays senaste kokböcker i julklapp, och de är verkligen en fröjd för ögat. Den senaste boken, Seasons, har samlat de allra bästa "On location"-reportagen ute i naturen från Donna Hay-tidningarna, och boken bjuder på fantastiska bilder, uppdelade efter de fyra årstiderna. Den här boken fanns inte på Amazon, så min syster fick beställa från Donna Hay General Store i Australien, och det är ju en bit bort. Paketet nådde henne den 23:e, så det var ju i grevens tid! Min syster står som ni säkert förstår mycket högt i kurs hos mig. :-)

Synd att man inte kan äta bilder.

No time to cook är en mer renodlad receptbok, full av snabba rätter som passar bra att laga på vardagskvällar.

Lika stilren design som vanligt...