torsdag 29 april 2010

Öländsk kiwi

Vid portskjulet i Björnhovda där jag brukar handla ekologiska grönsaker och hemkokta marmelader finns ett kiwiträd med tvättäkta öländsk kiwi! Trots snåla vindar och ölandsfåk trivs kiwin här där den får växa mot husväggen på ladan, och från frukten som blir klar framåt höstkanten kommer den här marmeladen. Jag kan dessvärre inte stoltsera med något recept, då det inte är jag som har gjort marmeladen. Jag bara äter den och är glad. Och den är riktigt god!

Sunt och Grönt i Björnhovda är det som har kiwin, och mycket annat gott därtill; grönsaker, färska kryddor, andra sorters marmelader... listan kan göras lång. Jag längtar tills säsongen kommer igång så att jag kan börja promenera dit med Bally och handla igen. Den här bilden är tagen i slutet av juli, då kiwifrukterna fortfarande är ganska små.

Lagom till slutet av september har kiwin hunnit växa till sig, och blivit klar för skörd.

onsdag 28 april 2010

Vem har jag bjudit på vad?

Jag tycker att det är så svårt att komma ihåg vilken maträtt man har serverat till vilka personer, det är så lätt att man blandar ihop allting. Jag måste ofta ringa till mina middagsgäster och fråga vad de fick till middag sist de var här. Ganska ofta visar det sig vara samma recept som jag planerat laga samma kväll. Dagens I-landsproblem. Men nu ska det bli ändring på det! Jag har fått en fin gammal bok av mormor som det står VISITORS på, där jag i framtiden ämnar skriva in vilka maträtter jag har serverat till vilka personer. Mycket seriöst. Mormor fick boken av några engelska vänner för längesedan, de var de första att skriva i boken. Dorothy och Charlie, 1957, står det i den. Vad de åt till middag förtäljer dock inte historien, men jag tänker fortsätta fylla boken, så här 53 år senare. Ifall man inte har en snäll mormor som vill bli av med gamla böcker, kan man alltid köpa en Guests & Friends-bok på Ordning & Reda.

tisdag 27 april 2010

Asiatisk färs i salladsblad

Okej, den här färsen är inte asiatisk, den är småländsk, men ni fattar. Den måste inte läggas i salladsblad heller, men det kan vara en rolig serveringsidé. Gärna i små salladsblad, så att det blir flera små "båtar". Servera med hackad sallad vid sidan av, eller ris. Till 3 portioner behövs:

1 pkt (ca 500 g) nötfärs
1 lime (saften)
1 stjälk citrongräs
2-3 tsk fisksås
2 vitlöksklyftor
2 tsk socker
1 röd chili
2-3 msk japansk soya
några stjälkar salladslök

Hacka citrongräset, pressa vitlöksklyftorna och bryn det i olja i en stekpanna tillsammans med nötfärsen. Hacka och rör ner chilin, (gör inte som jag och klia er i ögonen direkt efter att ni har gjort det, ingen blir lycklig av det) och tillsätt soyan, sockret, limesaften och fisksåsen. Låt puttra en stund, och servera sedan tillsammans med ris eller i salladsblad. Garnera med hackad salladslök, och gärna någon limeskiva.

måndag 26 april 2010

Godaste popcornen!

De här amerikanska popcornen är mina nya favoriter till filmkvällen! De smakar mycket godare än "vanliga" micropopcorn. I Kalmar finns de i stans videoaffär. Om det nu finns några kvar efter att jag har gjort en räd där...

söndag 25 april 2010

Citronmarängpaj i vårsolen

Den här helgen har det varit ett riktigt underbart vårväder med strålande sol, och då finns det inte mycket som smakar godare än citronmarängpaj och saft! Det här receptet på citronmarängpaj kommer från Anna Bergenströms bok Annas Pajer (En bok som jag har haft i många år och rekommenderar):

Pajdeg:
1,5 dl mjöl
1 msk socker
75 g kallt smör
1-2 msk kallt vatten

Fyllning:
2 dl vispgrädde
2 ägg
saft från en citron
rivet skal från en halv citron
1 dl socker

Marängtäcke:
5 äggvitor
1 rågad dl socker

Blanda ihop degen till pajskalet och låt den sedan ligga kallt i kylskåpet i 30-60 minuter. Kavla sedan ut degen och lägg den i en pajform (ca 22 cm i diameter rekommenderas i Anna Bergenströms recept). Förgrädda pajedegen på 200C i ca 15 min, och låt den sedan svalna. Till fyllningen rörs alla ingredienser ihop och läggs i pajskalet. Grädda på samma temperatur i ca 10 min. Under tiden som pajskal och paj gräddas, vispa ihop marängen som ska användas till täcket. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, och vispa sedan ner sockret och vispa lite till. Ta ut den varma pajen ur ugnen efter de 10 minutrarna, och klicka över marängsmeten i ett toppigt berg över hela pajen. Sänk ugnsvärmen till 150C och stoppa in pajen igen. Låt den stå i ugnen i ytterligare ca 15 minuter, eller tills marängtäcket har fått en fin, lite gyllene färg.

Den här marängpajen är bäst att äta samma dag, till dagen efter har marängtäcket långsamt "smält undan". Om man inte vill ha marängtäcke på sin paj går det självklart lika bra att bara göra en vanlig, hederlig citronpaj. Då gräddas den i ca 15 minuter istället för 10.

fredag 23 april 2010

Vårpicknick

Om Donna Hay har "location photo shoots" vill inte jag vara sämre! Därför har jag nu skapat en ny, het kategori som heter Utflykt. Så nu får ni följa med på förra helgens utflykt, då vi tog med oss vår fina kompis Louise och åkte ut till sommarstugan för en vårpromenad med picknick. Det blåste alldeles för mycket nere vid vattnet, så vi fick sitta en bit uppåt i skogen där det var lä.

Louise hade tagit med sig en egen picknickpåse med hundgodis till Bally. Hon står otroligt högt i kurs hos honom just nu.

Faktum är att hon står lika högt i kurs hos Olof och mig också, för hon hade med sig den här smarriga kladdkakan med kolaglasyr. På en picknick tager man vad han haver - har man ingen tårtspade eller kniv att skära upp kakan med, går det precis lika bra med en osthyvel.

Jag går loss på thermosen och Bally tuggar glatt på sitt godis. Alla är nöjda. En mycket lyckad utflykt!

torsdag 22 april 2010

Nytt nummer av Allt om Mat

Nu har det kommit ett nytt nummer av Allt om Mat igen, den här gången med Valborgsspecial och turkisk tjejmiddag. Det är en himla tacksam tidning att prenumerera på, den dimper ner i brevlådan oftare än man förväntar sig. :-)

onsdag 21 april 2010

Rabarberna är på gång!

Nu börjar det hända grejer i trädgårdslandet här hemma! Rabarberna är på väg upp med rosa små skott, intet ont anande om att de kommer att ätas upp i framtiden. Jag älskar allt som smakar rabarber; paj, kräm, glass (varför tog GB bort den där runda glassen med rabarber och kaksmulor för?) och drinkar. Så nu ska de små oskyldiga vännerna i trädgårdslandet få växa till sig lite, innan jag skördar dem.

tisdag 20 april 2010

Raggmunkar med lingonsylt

Raggmunkar är gott! De tar så himla lång tid att steka bara... Men de är värda att vänta på! Jag är inne på husmanskost just nu. Men den här gången stekte jag dem inte i något illvilligt våffeljärn, utan i en vanlig stekpanna. Det här receptet räcker till 3 stora portioner eller 4 små:

10 normalstora potatisar
1-2 ägg
5 dl mjölk
2 dl mjöl
salt
peppar

Skala och riv potatisen. Vispa ihop ägg med mjöl och mjölk. Salta och peppra, och blanda ner den rivna potatisen. Stek raggmunkarna i smör, (läs gärna en tidning under tiden för att få tiden att gå) och ät dem sedan med lingonsylt. Jättegott!

måndag 19 april 2010

Donna Hay fyller 50 nummer

Min favorittidning Donna Hay har 50-nummersjubileum. 50 and fabulous! Eftersom tidningen kommer ut varannan månad har jag med högre matematik räknat ut att den har funnits i lite mer än 8 år.

Som vanligt blir man otroligt gottesugen av att bläddra i tidningen... Ifall det fanns en degbunke med chokladsmet i köket just nu skulle den ligga bävert till...

I varje nummer av tidningen har de ett fantastiskt "location photo shoot" där de har åkt någonstans och fotat, oftast i fina representativa utomhusmiljöer. Jag tror faktiskt att de har varit i Skandinavien ett par gånger också, redaktionen verkar ha en flirt med en dansk fotograf. Den här gången är det amerikansk ranch som gäller. Förra numret var det Maldiverna. Jag undrar vart nästa location blir. Toscana? Köping? Kalmar?

söndag 18 april 2010

Anitas frallebullar

När jag var 17 var jag med i en musikal som sattes upp här i Kalmar, och under repetitionerna och i föreställningens pauser åt vi alltid Anitas bullar, som hon brukade ha med sig till oss i ensemblen. Anita var med och organiserade musikalen, och en mer omtänksam eldsjäl får man leta efter! Jag bakar fortfarande hennes bullar, och det här receptet räcker till ca 20 bullar, ifall man gör dem som relativt stora frallor.

60 g smör
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
1 tsk salt
1,5 dl socker (det går bra att endast ha i 1-2 msk socker också)
1 pkt jäst
ca 14 dl vetemjöl

Smält smöret, häll i mjölk och vatten och låt degvätskan bli ljummen, 37C. Smula jästen i en bunke, och häll degvätskan över. Tillsätt salt och socker, och rör om tills jästen har löst upp sig. Rör ner vetemjöl arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa till dubbel storlek i ca 40 min, baka ut på två plåtar och lås jäsa i 30 min till. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen på 250C i ca 10 min tills de har fått en fin gyllenbrun färg.

lördag 17 april 2010

Månadens kokbok - Fredagsgourmet

Vi har ju inte kört någon månadens kokbok den här månaden! Det får bli Allt om Mats egen bok Fredagsgourmet som blir april månads kokbok, den är jättebra och full av idéer till förrätt, huvudrätt och efterrätt. På varje uppslag presenteras alltid en huvudrätt och sedan en för-eller efterrätt som passar bra till. I den här boken finns verkligen många bra recept på bjudmat. Nähäpp, nu ska jag laga Rodnande kassler i Bergakungens sås till kvällens middagsgäster!

fredag 16 april 2010

Hallon- och blåbärsdrink

Den här drinken är väldigt lik en hallon- och kanelmojito som jag bloggade om för cirka två månader sedan. Enda skillnaden är att i den här drinken skippar man kanelen och häller i en näve blåbär istället. Om man tar ett lite större glas får man i mer Sprite att blanda ut det med, vilket kan vara en god idé, så att det inte blir en smoothie istället för en fredagsdrink. ;-) Till två drinkar behövs följande:

1 dl frysta hallon
0,5-1 dl frysta blåbär
1 lime
1 dl ljus rom
0,5 dl sockerlag (2 delar socker, 1 del vatten)
ett knippe färsk pepparmynta (ca en halv kruka)
Sprite efter smak och tycke
is

Muddla hallon, blåbär, sockerlag, mynta och lime skuren i klyftor (spara gärna någon klyfta till garnering) i en drinkshaker. Häll i rom och is och skaka. Häll upp i de relativt stora glas, och fyll upp med Sprite.

onsdag 14 april 2010

Sommarfräsch apelsinglass

Den här glassen rörde jag ihop som ett experiment, jag tänkte att "apelsinglass kan man ju inte misslyckas med", och det blev mycket lyckat! Idén att trycka ner glassen i en apelsin är väl inte direkt ny, det är väldigt poppis på spanska caféer, men inte lika vanligt i Sverige. Men spanjorerna har ju så mycket apelsiner att de nästan kan bada i dem. Eller okej, kanske inte, men de har väldigt gott om apelsiner i alla fall. Av den här omgången glass får man ut ca 4 portioner, och den smakar otroligt fräscht. Jag kommer att göra den ofta i sommar!

3 dl vispgrädde
1,5 dl socker
3 äggulor
saften av två apelsiner
ev. apelsiner till servering

Vispa grädden i en bunke för sig. Vispa sedan äggulorna med sockret tills det blir fluffigt och ljusgult. Pressa apelsinerna, och vispa ner apelsinsaften i äggsmeten. Rör ner den vispade grädden, och blanda till en jämn smet. Häll i en frysbar form, och frys några timmar, gärna över en natt. För servering i apelsin, skär av en hatt på så många apelsiner som portioner du vill servera, och gröp ur dem med tex en grapefruktsked. Lägg dem sedan i frysen i minst 1 timme, annars blir det ganska blött om apelsinskalet inte har blivit fryst. Fyll den frysta apelsinen med glass och lägg på hatten. Impar garanterat på middagsgästerna!

tisdag 13 april 2010

Bästa gå bort-presenten

Häromdagen var min kompis Tessan på besök, och då hade hon med sig de här fina grejerna till mig; en lyxig bakbunke, hembakade fantastiskt goda Dumle&pecankakor, och Dumle och pecan så att jag skulle kunna baka dem själv. Tessan är toppen! Vi lärde känna varandra när vi var utbytesstudenter i Bremen båda två, och trots att vi nu flera år efteråt bor i olika städer försöker vi ändå träffas så ofta vi kan. Jag ska provbaka Tessans kakor, sen ska jag lägga ut receptet här på bloggen!

måndag 12 april 2010

Färsgulasch med bulgur

Här kommer en variant på gulasch med köttfärs istället för nötköttbitar. Bra vardagsmat som blir gott med bulgur till, och som utgör prima lunchlådor till dagen efter. Receptet räcker till minst 4 portioner:

500 g nötfärs
2 lökar, gula eller röda
1 röd paprika
1 grön paprika
1 pkt krossade tomater
2 msk tomatpuré
en skvätt kalvfond
1,5 dl vatten
minst 2 tsk paprikapulver
salt och vitpeppar

Hacka och fräs lökarna och paprikorna i smör. Tillsätt köttfärsen och bryn den. Häll i de krossade tomaterna, tomatpurén, vattnet, fonden och kryddorna, och låt koka ihop en stund. Servera gärna med bulgur.

söndag 11 april 2010

Olofs räkpasta

Som bekant så brukar ju Olof passa på att vältra sig i havets frukter (eller pizza) när jag inte är hemma, och senast när han passade på att smörja sitt krås i min frånvaro blev det den här pastan; pestopasta med räkor. Det här räcker till två personer:

ett gäng skalade räkor
färsk bandspaghetti

Olofs pesto:
1 basilikaplanta
1 stor näve skållade, hackade mandlar
1-2 vitlöksklyftor
1 dl riven parmesanost.
olivolja
salt och peppar

Skålla och hacka mandeln och lägg den i en hög bytta som är tacksam att köra stavmixer i. Ta loss basilikabladen från plantan och lägg i. Pressa i vitlöksklyftorna, häll över olivolja och mixa med stavmixer. Häll i mer olivolja efter behag för att få önskad konsistens på din pesto, beroende på hur lös du vill ha den. Rör i parmesanosten, och salta och peppra. Blanda ut peston med spaghetti, och toppa med räkor. Den här peston är god även utan räkor, och är ett billigare alternativ till att göra pesto på pinjenötter.

lördag 10 april 2010

Grillpremiär!

Nu har även vi haft grillpremiär! Efter att ha bott i lägenhet i många år med begränsade grillmöjligheter (i lägenheten i Barcelona hade vi inte ens ugn) grillar vi nu som besatta när vi har hus. Och nu är vinteruppehållet officiellt slut, så nu grillas det för fulla muggar. Olof brukar vara grillansvarig, han känner sig manlig då. Den här gången tänkte han grilla en hel, stor fläskkotlettbit, och invänta tills den uppnått en innertemperatur på 80-85C....

...det var dock ingen som orkade vänta på det, så köttbiten fick se sig bli uppskuren och tillbakaslängd på grillen igen för att stilla våra grillsugna magar. Riktigt gott var det i alla fall!

fredag 9 april 2010

Lavendelpannacotta med vit choklad

Det här är den godaste desserten jag lagat på länge! Jag älskar efterrätter och kakor som smakar lavendel. Den här pannacottan smakar väldigt likt lavendelglassen som jag gjorde för några veckor sedan, men eftersom det är en pannacotta så går den mycket snabbare att göra. Det här receptet räcker till 4 portioner:

4 dl vispgrädde
2 msk torkade lavendelblommor
1 vaniljstång
2 gelatinblad
100 g vit choklad

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i minst 5 minuter. Mortla lavendelblommorna lite för att få fram smaken lite extra, och lägg dem i en kastrull. Häll på grädde och lägg i en urskrapad vaniljstång, såväl frön som stång. Låt koka upp, och sila sedan bort stången och blommorna. Fröna glider genom silen, så de kommer med i pannacottan ändå. Häll tillbaka gräddsmeten i kastrullen och rör ner gelatinbladen. Bryt sedan den vita chokladen i bitar och rör ner, och fortsätt röra tills du har en jämn smet. Häll upp i portionsformar och ställ in i kylen i minst 4 timmar. Garnera gärna med några penséer eller några andra ätbara blommor.

torsdag 8 april 2010

Italienspecial i senaste Allt om Mat

Det har väl knappast undgått någon att jag vill åka till Italien. Men å andra sidan, vem vill inte det? I senaste numret av Allt om Mat är det Italienspecial för hela slanten, de har varit på matlagningskurs i Toscana, på restauranger i Rom och besökt genuina italienska tortellinitanter. Jag vill också!

onsdag 7 april 2010

Parmainlindad kycklingfilé

Det här åt vi på påskafton, det är ett väl beprövat recept från Arla som rekommenderas varmt! Parman och balsamvinägern sätter tillsammans med grädden en underbar smak på maträtten. Dessutom går det bra att förbereda i förväg. Det här behövs till 4 portioner.

4 kycklingfiléer
2-3 pkt parmaskinka
3 dl grädde
2 msk balsamvinäger
2 msk kycklingfond
2 vitlöksklyftor, pressade
oregano
salt och peppar

Dela kycklingfiléerna i 3-4 bitar vardera, salta och peppra och krydda med oregano, och bryn dem sedan i smör. Rulla in varje bit i en skiva parmaskinka, och lägg dem med skarven nedåt i en smord form. Vispa ihop grädde, balsamvinäger, kycklingfond och vitlök. Häll blandingen över kycklingrullarna, och sätt in formen i mitten av ugnen på 225C i ca 15 minuter. Servera med kokt potatis och lite sallad.

Herman är utbakad!

Nu har Herman från Älmhult gått från deg till kaka, en riktigt god kaka till och med, ännu godare än jag hade trott. Förutom den söta surdegen innehåller Herman bland annat ägg, rivna äpplen, hackade nötter, choklad, kanel och lite annat. Vill man få tag i en egen Herman så finns han lite överallt, han är ju en "man about town" som sagt. Ett tips är att fråga på Ikea i Älmhult. ;-)

tisdag 6 april 2010

MatFeed - ny sida för matinspiration!

Nu har det kommit en ny toppensida på nätet som Linnea med bloggen Linneas Skafferi har varit med och lanserat. I julas gav hon ju ut kokböcker i samarbete med Aftonbaldet, och nu lanserar hon den här sidan. Hon får saker att hända, utan tvekan! Sidan MatFeed visar små bilder på matinspiration från andra bloggar (huvudrätt, efterrätt eller annat), och när man klickar på bilden kommer man direkt till det blogginlägget och kan läsa receptet. Snabb, överskådlig inspiration! Påminner mycket om den amerikanska sidan Tastespotting.com, men är istället en efterlängtad svensk motsvarighet. Jag har redan bidragit med två recept! :-)
(Bilden är lånad från Linneas Skafferi)

måndag 5 april 2010

Ny mattidning!

Den här mattidningen är riktigt hyvens. Den tänker komma ut fyra gånger per år, och ja, jag har redan beställt en prenumeration. Men det var ju bara fyra nummer... men sen SKA jag inte prenumerera på fler mattidningar. Förutom alla de jag redan prenumererar på, då. Den här tidningen är i alla fall en sidotidning till Lantliv, och de gav ut en specialtidning förra sommaren som var en ren recepttidning, och den har jag lagat jättemånga recept av, så de här fyra numrena per år vill jag verkligen inte missa.

söndag 4 april 2010

Skådebröd till påsk

Innan påsken är slut måste jag ju passa på att visa det fina skådebrödet jag såg på NK i Stockholm förra helgen. Sådana här söta små brödkaniner är nog inget jag skulle ge mig på att provbaka själv. Men det är ju kul när någon annan gör det. :-)

lördag 3 april 2010

Bloggande resereporter

Nu har Solresor en tävling där man kan bli deras bloggande resereporter i en vecka. Jag tycker det låter som en utmärkt anledning att utnyttja faktumet att man har en blogg. ;-) Tänk att sitta på en restaurang i Italien och äkta riktigt genuin pasta, ta lite bilder, strosa vidare på en lokal matmarknad och sedan blogga om det. Ni kan tävla här. Tills vidare kan jag underhålla er med bilder från Olofs och min slappa Greklandssemester förra sommaren. Vi var på Naxos i en vecka, och tillbringade den med att äta greksallad, dricka frappé, äta glass och slöa på stranden. Inget som man direkt blev stressad av.

Den grekiska iskaffen frappé är den godaste av alla! Jag brukar dricka sådana tills jag mår illa. Men det är det värt. Jag köpte till och med ett eget frappé-kit och tog med hem. Jag får förära årets första frappé ett eget inlägg lite längre fram...

När jag är på charter är jag en riktig rebell...

fredag 2 april 2010

Påskpaket

Lagom till påsk fick jag hem det här fina påskpaketet som jag vann hos Nadja i samarbete med Aromia. Tusen tack! (Och Nadja har rätt - teet smakar verkligen Piggelin, det är jättegott! :-)

torsdag 1 april 2010

Herman från Älmhult

För några dagar sedan fick jag den söta surdegen (hur motsägelsefullt det än låter) Herman av min syster. Herman är en kedjebrevsinspirerad surdeg som man underhåller i en sisådär 10 dagar innan man delar den i flera delar och ger till sina vänner, och sedan bakar ut den till en stor mjuk kaka som jag tror kan påminna lite om morotskaka. Den ska vara riktigt god har jag hört. Herman är en riktig gammal klassiker som har vandrat runt sedan 80-talet, ungefär som en evig ungkarl. Min syster bor i Älmhult och fick sin Herman av en jobbarkompis som själv hade stiftat sin första bekantskap med Herman 1987. Enligt min syster så har så gott som alla i Älmhult en Herman. Hans liv är en riktig såpopera. Imorgon ska han bakas ut, det blir spännande. Jag har dock varit en dålig mamma åt Herman, det första jag gjorde när jag fick honom var att dra till Stockholm i flera dagar, så min kära jobbarkompis Marija fick ta hand om honom. Fortsättning följer... ;-)