måndag 31 maj 2010

Den indiska frukten

Det här är Jack Fruit, den är vanlig i Indien och växer som stora, ovala basketbollar från träd. Det är den största trädburna frukten som finns i hela världen. Frukten är taggig utanpå...

...men ser ut så här inuti. Jag ska inte sticka under stol med att den luktade ganska skumt. Men den smakade bättre än den luktade. Däremot skulle man inte dricka vatten den närmsta kvarten efter att ha inmundigat Jack Fruit. Det glömde jag dock bort efter en minut med tanke på att vi klättrade upp till ett fort i 45 graders värme samtidigt som vi åt frukten, men det hände inget för det. Nu däremot är jag magsjuk igen. Jag har ju ändå varit hemma i Sverige i snart tre dagar. Otacksamt så det förslår.

Papaya kändes exotiskt...
...och likaså bananerna. Här hemma ser man dem ju bara i mataffären, aldrig medan de växer.

Här ser man hur mangon hänger från de höga träden. Mangon var verkligen underbart god, vi lyckades pricka in vår resa mitt i mangosäsongen. Längs med gatorna stod folk och sålde mango, och hade jag kunnat hade jag fyllt upp resväskan med bara mango. Den är alldeles knallorange inuti, och helt mjuk. Mangon på Maxi kan slänga sig i väggen.

söndag 30 maj 2010

Hemma igen!

Nu är jag tillbaka! Tack för alla kommentarer jag har fått medan jag har varit borta, de få gånger jag har kommit till en dator har det varit jättekul att läsa vad ni har skrivit. Det har varit två fantastiska veckor, men nu känns det skönt att vara hemma igen. Första veckan tillbringade vi i Bombay med bröllopsceremonier och sightseeing, och andra veckan åkte vi runt på den indiska landsbygden. När Olof har hostat fram sina foton ska ni få se dem, det är alltid lättare att beskriva i bilder. Under tiden får ni hålla till godo med mina foton. Det översta är från en bergsby i Matheran, på en grönsaksförsäljare som satt högt uppe på en utsiktstopp och sålde grönsaker till förbipasserande. Uppe i Matheran, som ligger en knapp dagsfärd från Bombay, var vädret som en behaglig svensk sommar. Nere i Bombay var det 45 grader, och den senaste månaden har varit den varmaste de haft på 50 år.

Jag antar att de torkade chilifrukterna betyder tur i trafiken, och det kan behövas. I Indien är det vänstertrafik som gäller, och trots att gatan är indelad i en höger och en vänsterfil, så verkar indierna resonera som så att "det finns en gata, och den använder man. Fil kvittar." Omkörningar i skarpa kurvor med fullständigt dold sikt hör till vardagsmat.

Min nygifta syster hugger in på grillad majs vid ett gatustånd. Majsen hade gnidits in med lime och salt, något jag tänker anamma i sommar. Inte för att jag tänker överge mitt älskade smör, men omväxling förnöjer. På händerna ser man hennamålningarna som gjordes innan bröllopet, det är tradition att man som brud ska måla händer och fötter med henna. Ju mörkare färgen blir, desto lyckligare ska äktenskapet bli. Vi andra målade också händerna med henna (man får ju passa på!) men det har redan så gott som bleknat bort.

Typisk indisk måltid; många små rätter, naanbröd, knapriga papad-bröd och en mild yoghurtaktig röra att dämpa styrkan i maten med. Den indiska maten är god, men som sig bör när man som vek västerlänning tillbringar två veckor i Indien blev vi alla magsjuka minst två gånger. Men det hör ju till. Imorgon ska jag äta kött för första gången på länge.

Drop in hos en lokal frisör. En del frisörer hade bara en stol ute på gatan och en sax, det verkade gå bra det också.
Det är svårt att göra en kort sammanfattning om Indien, det är ett sådant otroligt konstrastfyllt land. Det är färglatt och myllrande, och kvinnorna har vackra saris på sig, även de som arbetar med spade längs vägkanten. 60% av Bombays befolkning lever i slum, och där kåkstäderna tog slut låg folk på gatan och sov, precis vid motorvägen. Vi har det otroligt bra i Sverige, och det är nyttigt att se hur människorna lever där, det får en att inse än en gång hur bra vi har det här hemma. Det har också varit jätteroligt att få vara med om ett indiskt bröllop med alla ceremonier som det innebar, och att få ta del av det indiska familjelivet på ett så nära håll. Familjen är väldigt viktig i Indien, och Vimals familj har verkligen mottagit oss med öppna armar. Fler bilder kommer snart!

lördag 22 maj 2010

Tre bilder fran Mumbai

Nu har jag lyckats fa in tre bilder i en dator i alla fall! Den forsta bilden ar pa det goda Naan-brodet som ar sa populart har i Indien. Vanliga sadana brod ar butter-Naan och garlic-Naan.

Den har bilden ar tagen fran en trehjulig riksha-taxi, och visar typiskt indiskt gatuliv. Av den battre standarden maste jag tyvarr saga, for pa manga andra gator haromkring bor folk i ren slum och sover pa gatan.

Annu mer gatuforsaljning, och en riksha. Idag har vi promenerat forbi sma stand och basarer som saljer allt fran mango-lassi till chai-te, soppor, brod och annat tilltugg.

Igar var det min systers brollop, och det var en otroligt annorlunda ceremoni om man jamfor med vad vi ar vana vid. Det var en fargsprakande tillstallning dar alla kvinnor bar indisk sari, och bade min syster och hennes (numera) man fick genomga manga ritualer. Bilder kommer sen!

onsdag 19 maj 2010

Uppdatering fran Bombay!

Hej igen! Nu ar vi i Bombay, eller Mumbai som det kallas har, och det ar en helt fantastisk stad! Den ar full av dofter, sprakande farger, starka kontraster mellan rika och fattiga, och sa ar det otroligt varmt, jag har aldrig varit nagonstans dar det har varit sa har varmt. Pa gatorna trangs manniskor, kor, rikshas som ar trehjuliga sma taxibilar, hundar och gatustand med indisk mat. Maten ar underbart god, for att inte tala om mangon! Alfonso-mangon som det ar sasong for just nu benamns som The king of fruits, och det ar med all ratt. Snart ar det lunchdags for oss, da blir det chapati (som paminner lite om nystekta tunnbrod) med olika roror. Det ar mest vegetariskt som galler har. Andra godsaker ar Naan-brod och mangolassi. For att inte tala om riktig chicken tikka! Den mixen man koper hemma gar inte att jamfora, har ar sasen helt rod och smakar ljuvligt.

Idag ska min syster malas med henna pa hander, armar, fotter och en bit upp pa benen. I overmorgon ar det dags for brollopet, sa igar var det tva indiska praster har och berattade om ceremonin. Man ska tvatta fotter, kasta ris i eld, ta pa sig blomsterkransar och annat. Tyvarr gar det valdigt daligt att fora over bilder fran min kamera har, men Olof tar en mangd bilder varje dag, sa att sa fort jag kommer hem ska jag lagga ut manga bilder!

lördag 15 maj 2010

Indisk mat!

Nu åker jag till Indien och går på indiskt bröllop! Det är min syster som ska gifta sig med en kille från Indien, så bröllopet blir i Bombay, och det ska bli jättekul att få uppleva ett riktigt indiskt bröllop med allt vad det innebär! För några år sedan läste min syster ett MBA-år i Singapore, och då träffade hon Vimal på skolan, de gick i samma klass. De bor och jobbar i Sverige båda två nu, men bröllopet är ändå i Indien eftersom hans släkt är något större än vår... ;-)

Så nu har jag packat väskan, druckit mitt vaccin, gått igenom allting tusen gånger, de som ska bo i huset och ta hand om Bally när vi är borta har flyttat in, jag har lagt ner guideboken, en massa tunikor eftersom det är 40 grader varmt, solkräm, presenter.... Har jag glömt något? Hoppas inte det. Bara man har passet och huvudet med sig, så brukar man klara sig! Det finns med andra ord risk för dålig uppdatering ett par veckor framöver, men ifall jag får möjlighet lovar jag att blogga om hur jag har det och lägga upp någon bild!

fredag 14 maj 2010

Mojito när den är som godast

Då var det dags för fredagsdrink igen, det var ett tag sen nu! Det är oftast Olof som är drinkansvarig här hemma. Han känner sig manlig då. Lite som när han är grillansvarig. Den godaste mojiton jag någonsin druckit (förlåt Olof, men du kommer på en mycket stark andraplats) serveras på den lilla baren El Coscorrón som ligger i Alicante, i den lite äldre stadsdelen som brukar benämnas "Barrio". Baren är kända för sina fantastiska mojitos som de serverar i låga dricksglas, och jag var där många gånger under den tiden jag bodde i Alicante när var 19. Deras recept på mojitos har jag inte, men så här brukar i alla fall Olof göra sina jättegoda mojitos: (Receptet är för en drink)

0,5 dl sockerlag (ihopkok av lika delar vatten och socker)
0,5 dl vit rom
en stor knippe mynta
1 lime skuren i 6 klyftor
Sprite att fylla upp med, efter smak
mycket is

Häll upp sockerlag, rom, mynta och lime i en shaker och muddla. Häll sedan på is och shaka. Häll över i ett glas, och fyll upp med Sprite. Drick med andakt. Och gärna med sugrör.

torsdag 13 maj 2010

Mitt favoritbröd

Det här långpannebrödet bakar jag nästan varje gång jag bakar bröd. Det är otroligt smidigt och går snabbt, eftersom man inte behöver baka ut några bullar av det, utan bara kan lägga det i en långpanna, så sköter det sig själv. En av ingredienserna är mjölet Manitoba Cream, som ger brödet en otrolig jäskraft. Jag brukade tycka att det var bra drag i vetemjöl special, men Manitoba Cream är riktigt grymt! Brödet blir otroligt högt och luftigt i jämförelse. Inspirationen till brödet kommer från Emmys recept (Emmy är jätteduktig på bröd) som ni hittar här, och sedan har jag under mina brödbakarsessioner fått fram följande recept:

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk rapsolja
3 msk ljus sirap
2 dl havrekli
3 rågade tsk blandade brödkryddor
2 tsk salt
5 dl vetemjöl special fullkorn
7 dl Manitoba Cream-mjöl

Smula jästen i en bunke, och häll på det ljumna vattnet och rör tills jästen löst sig. Rör ner olja, sirap, salt, brödkryddor och havrekli. Ös i de båda mjölsorterna och arbeta degen smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek i ca 40 min under bakduk. Ta ut degen och lägg den i en långpanna med bakplåtspapper. Tryck ut degen lite så att den kommer ut över plåten. Här brukar jag använda en liten brödkavel för barn, för den kan man kavla med direkt på plåten, en vanlig brödkavel är för stor och tar emot på kanterna. Låt jäsa i ytterligare 40 minuter, och grädda sedan i mitten av ugnen på 200C i ca 25 minuter. När brödet svalnat, skär det i rutor av önskad storlek.

onsdag 12 maj 2010

Leilas nya bok - One more slice

Månadens kokbok är utan tvekan Leilas nya bok One more slice, en bok om pasta, pizza och surdegsbröd. Bland annat.

Som vanligt är layouten och fotot jättesnyggt. Leila är min favoritkock, jag tycker att allt hon gör är bra. :-) Och alla recepten i den nya boken ser läckra ut, jag vill provlaga allihop!

Leila kan det där med kokböcker...

tisdag 11 maj 2010

Öländska tapas!

Den här tapasrätten är öländsk så det förslår! Den är gjord på öländska råvaror, och fotograferad på Alvaret. Tapasen består av lamm, getädelost, vitlöksmarinerad rödlök och mynta. Jag är med i en tävling som går ut på att skapa den bästa tapasrätten och bli Årets Tapaskreatör 2010, den arrangeras i samarbete med det nya vinet Van Loveren från Concealed Wines. Och jag skulle bli jätteglad ifall ni ville gå in här och rösta på min lilla tapas!

1 skiva rökt lammbog
1 bit getädelost
1 skiva rödlök
2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
flingsalt
grovmalen svartpeppar
ett par blad mynta

Pressa ner vitlöken i oljan, salta och peppra, och lägg i rödlöken. Låt den dra i alla fall 10 minuter innan du plockar upp den, och trär den på ett spett. Trä sedan på en bit getädel och en skiva rökt lammbog. Toppa spettet med ett myntablad.

Vinet heter Van Loveren Chardonnay 2009 och har nr 94141 på Systembolaget.

Tessans bondkakor med pecannötter och vit choklad

Förra helgen var min fina kompis Tessan här med sin pojkvän Henrik. Tessan är som bekant känd för att ha med sig de allra bästa gå bort-presenterna; supersmarriga, hembakta och underbart onyttiga kakor. Den här gången hade hon gjort bondkakor med pecannötter och vit choklad i. Behöver jag säga att de var gudomliga? Till en omgång behövs följande:

200 g smör
2 dl socker
5,5 dl vetemjöl
1 msk sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
1,5 dl pecannötter
100 g vit choklad

Blanda ihop allting utom pecannötterna och den vita chokladen till en deg. Lägg allting på ett bakbord och nyp ihop det med fingrarna. Gör två plattor, och lägg hackade pecannötter och hackad vit choklad som en sträng i mitten på dem. Här skulle jag sedan gärna skriva att man bara ska rulla ihop dem, men Tessan, som är från Göteborgstrakten, säger att man kan glömma fint rullande, man får istället "knö" ihop degen till två rullar, ca 5 cm tjocka, och slå in dem i plastfolie. Lägg dem en kort stund i frysen tills de är lite hårda, ca 20 minuter. Ta ut dem, ta av folien och skär rullarna i skivor, ca en halv centimeter tjocka. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter. Grundreceptet på bondkakor (som innehåller sötmandel istället för pecannötter) kommer från Linnéa Seidels bok Småkakor som gavs ut tillsammans med Aftonbladet.

söndag 9 maj 2010

Fusk-fromage

Hemmagjort i all ära, men ibland har man faktiskt inte tid. Eller är man helt enkelt desperat efter en snabb efterrätt. Om man har lite färsk mynta hemma kan man ju alltid pimpa sin dessert med den, så känns det kanske lite bättre. Fromagen på bilden med passions- och mangosmak kändes i alla fall som ett bra val när jag sprang mellan Maxis hyllor som en skållad råtta häromkvällen. Eller var det mousse? Jag kommer inte ihåg. Gott var det i alla fall.

lördag 8 maj 2010

Anitas tacogratäng

Den här tacogratängen är underbart onyttig och god, och går hem hos både barn och vuxna. Den räcker till ca 5-6 personer. Det kanske den inte ser ut att göra, men den är väldigt mäktig, så man blir mätt ganska fort...

4 dl crème fraiche
300 g philadelphiaost
400-500 g nötfärs
1 pkt tacokrydda
1 purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
riven ost
nachos till servering

Rör ihop crème fraiche med philadelphiaost, och lägg i botten på en ugnsfast form. Hacka purjolöken och bryn den. Tillsätt köttfärsen och bryn den med. Rör ner hackad gul och röd paprika och tacokrydda, och låt småputtra i några minuter. Bred köttfärsröran över philadelphiaröran, och strö över valfri mängd riven ost. Själv brukar jag ösa på rejält med ost. Ställ in gratängen i ugnen på 225C tills den har fått fin färg, ca 20 minuter. Servera med grönsallad och nachos.

fredag 7 maj 2010

Dagens tips!

När Olof inte måste fota all mat vi äter hemma åt mig, (han får ju trots allt ändå äta upp den sen ;-) fotar han bröllopspar och håller på med bildredigering. Idag finns hans bilder med i Expressens nya bröllopsbilaga!

Så här ser bilagan ut, ifall man går i bröllopstankar och är sugen på att haffa ett exemplar. Fler av Olofs fina bröllopsfoton finns att beskåda på http://www.olofelm.se/.

torsdag 6 maj 2010

Öländsk sparris

Nu har äntligen den öländska sparrisen börjat komma upp ur jorden! I helgen köpte vi de allra första, nyskördade sparrisarna i Björnhovda.

De slängdes snabbt på grillen...

...och serverades sedan med Olofs vitlöksbröd, kött och potatis!

onsdag 5 maj 2010

Möllstorp Deli

Direkt efter ölandsbron, i samma byggnad som Ölands turistinformation, ligger Möllstorp Bistro och Deli, en gourmetbutik med öländska delikatesser tillsammans med en bistro som serverar välsmakande husmanskost.

Vill man ha sig en riktigt lyxig köttbit är det med andra ord hit man ska åka.


En stor del av utbudet består av lamm, som lammfärsbiff, korv och rökt lammbog. Även hjort, fisk, ost och söta marmelader finns i utbudet. Vill man ha med sig en kulinarisk present från Öland finns det flera färdigpackade presentkorgar att välja mellan här.

När jag var där i lördags köpte jag med mig en flaska lingonlemonad att blanda en drink på, eller bara dricka som den är. Möllstorp Bistro och Deli är öppet på vardagar och lördagar, och deras hemsida hittar du här.

Möllstorp Bistro

Man kan även äta dagens lunch inne på Möllstorp Bistro och Deli, i deras restaurangavdelning. De gånger jag har ätit lunch där har den varit riktigt god.

Lite längre in i restaurangen finns en del som ligger lite avskiljt, med väggmålning från gamla tiders mathållning.

För att ta sig till Ölands Bistro och Deli behöver man inte åka längre in på Öland än några meter efter bron. När man kör in på öländsk mark ser man byggnaden direkt till höger, och det är första avfartsvägen till höger ner mot Turistinformationen om man svänger av mot Färjestaden.

Ben och Jerrys till Kalmar!!

Dagens hetaste nyhet i Barometern är utan tvekan att Ben och Jerrys öppnar sin sjätte svenska glassbar i Kalmar! Jag är i extas! Nu kan jag äntligen få tillgång till min favoritsmak Mint Chocolate Chunk som de bara säljer på glassbarerna! Den vetgirige kan läsa mer på länken här.

tisdag 4 maj 2010

Indonesisk plockmatsgryta

I lördags bjöds våra middagsgäster på fläskfilé i stark sås med ris och allsköns tillbehör som man fick plocka själv. Eller bjöds och bjöds, de var med och lagade maten, själv var jag nog bara fläskfilé-ansvarig, och det gick ju sådär... Jag trodde inte att röd currypasta skulle vara så starkt som det visade sig vara... Som tillbehör serverades bland annat mango, kokos, russin och gurka. Här är förslag på hur man kan servera rätten:

Fläskfilé i stark sås:
1 fläskfilé skuren i bitar
5 dl vispgrädde
1 tsk röd currypasta (2 om ni gillar väldigt stark mat...)
2 pressade vitlöksklyftor
Ev en hackad grön (eller röd) paprika

Tillbehör:
Basmatiris
stekt, skivad banan
tärnad mango (jag använde mango från konservburk)
kokos (gärna ugnsrostad i 5 minuter)
russin
hackad gurka
sallad
mango chutney
jordnötter eller cashewnötter

Bryn fläskfilén och de pressade vitlöksklyftorna. Släng även i en hackad grön paprika och bryn den med, ifall du vill ha med det. Eller en röd. Det kvittar. Häll i grädden och currypastan, och låt koka upp. Servera med tillbehören upplagda i små skålar. Trevlig bjudrätt som man kan sitta länge vid bordet och äta.

Inspiration till sommarens fester

Jag har sagt det förut, men det tål att sägas igen; det är riktigt tacksamt att prenumerera på Allt om Mat. Man får tidningar hela tiden! Okej, det är lite dyrt, men det är roligt att den kommer ut så ofta, och med sådana här specialnummer dessutom. 2010 är utan tvekan ett bröllopets år, det märks i alla tidningar nu, tycker jag. I detta numret finns i alla fall många bra recept på somrig buffémat, så ifall det är någon som ska anordna en student om sisådär en månad, är tidningen ett hett tips!

måndag 3 maj 2010

Bally två år!

Jag ska inte sticka under stol med att vår lille hund är lite bortskämd... I lördags fyllde Bally två år, och som sig bör fick han en liten köttbulletårta. Eller köttbullemacka, kanske det snarare var. Husse hade gjort köttbullarna på enbart rullad köttfärs, och toppat med korv. Bally trodde knappt att det var sant, och åt upp den fortare än kvickt. Han trodde nog att någon ställt den där av misstag, så det var bäst att passa på. Klart att vovven ska få något gott på sin födelsedag!

söndag 2 maj 2010

Key Lime Pie

Det här är riktigt gott! Smakar underbart till eftermiddagskaffet oavsett om det är en söndag i solen eller en onsdag på jobbet. (Eller okej då, den är ännu bättre en söndag i solen.) Den kan förberedas dagen innan, men vänta i så fall med att lägga på limeskivorna som garnering tills precis innan pajen ska serveras.

3/4 pkt digestivekex
75 g smör
1 burk kondenserad mjölk
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
4 äggulor
0,75-1 dl pressad lime

Blanda kex, smör, kanel och vaniljsocker i en mixer/matberedare tills du har fått en grynig massa. Tryck ut den i en form med avtagbara kanter, och grädda i mitten av ugnen på 200C i ca 5 minuter. Låt svalna. Rör ihop äggulorna med den kondenserade mjölken och limesaften, och bred över digestivebottnen. Ställ in pajen i kylen i minst 4 timmar, för att få rätt konsistens. Garnera med limeskivor vid servering.

lördag 1 maj 2010

Sparrissoppa till förrätt

Bra recept på förrätter kan man aldrig ha för många av, just eftersom man alltid har alldeles för få förrättsrecept i sin repertoar. I alla fall jag. Dessutom kan jag ju inte servera Olofs vitlöksbröd varje gång... Den här förrättssoppan (som man tacksamt nog kan förbereda dagen innan) hittade jag i årets påsknummer av Allt om Mat, och serverar man i små skålar räcker den här soppan till många fler än bara 4 personer;

2 ägg (kan uteslutas)
150 g grön sparris
3 schalottenlökar
2 msk rapsolja
1,5 dl torrt, vitt vin
2,5 dl matlagningsgrädde
3 dl vatten
2 msk kycklingfond
1 lagerblad
salt och peppar
ev lite hackad persilja till garnering

Ifall du vill ha ägghalvor i soppan (vilket kan vara kul på t ex en påskmiddag), koka äggen så att de nästan blir hårdkokta. Kyl dem sedan och skär dem i halvor. Ansa sparrisen och skär den i mindre bitar, spara gärna några knoppar att garnera soppan med. Hacka löken och bryn den i en kastrull. Häll över vinet och koka tills hälften av vätskan hunnit koka bort. Tillsätt vatten, grädde, fond och lagerblad, och krydda med salt och peppar. Häll i sparrisbitarna. Koka under lock i ca 10 min, och mixa sedan soppan slät med en mixerstav. Tillsätt sedan persiljan. Ta de sparade sparrisknopparna och koka dem i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Häll upp soppan i skålar, toppa med sparrisknopparna och lägg en ägghalva i varje soppskål om så önskas. Blir det soppa över utgör den en prima lunchlåda till dagen efter!