lördag 31 juli 2010

På grillen

Efter regn kommer solsken, och nu skiner solen igen på Öland. Så ikväll ska vi minsann ta tillfället i akt och grilla! Jawohl! På tallriken ovan ser ni vad vi brukar grilla här hemma; choritzo, fläskkött (ligger lite undangömt), baconinlindad sparris, champinjoner, Olofs vitlöksbröd och obligatorisk majs. Jag älskar majs.

Till det serveras nypotatis och en enkel sallad. Av dessa båda tillbehör blir det alltid jättemycket över, så potatisen brukar jag skära i bitar och frysa in till en framtida pytt i panna. Salladen brukar efter några dagar tyvärr gå ett mycket sämre öde till mötes.

Men viktigast av allt är nog grillsåsen! Här kommer receptet på hur jag gör min klassiska grillsås:
  • 5 dl crème fraiche (gärna hög fetthalt för extra god smak :-)
  • 1 pkt fetaost
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 0,5 dl olivolja
  • 10-15 strimlade basilikablad
  • flingsalt och peppar
  • En halv burk (2 msk) rödlöksmarmelad

Rör ut crème fraiche med en god olivolja. Pressa ner en vitlöksklyfta och smula ner fetaosten, och tillsätt sedan de övriga ingredienserna. Rödlöksmarmeladen köper jag i Björnhovda här på Öland, (den finns även på Möllstorp Bistro och Deli) och jag vet att det är otacksamt att ha med den som ingrediens när det är så många som inte kan få tag i den... Den ger en väldigt god sötma till grillsåsen, men jag tror att man kan komma ganska långt på lite rödlök och socker, ifall man inte har tillgång till någon rödlöksmarmelad. Annars är grillsåsen helt ok även utan rödlöksmarmeladen.

torsdag 29 juli 2010

Månadens kokbok - Leila x 4

Jag har ju inte kört någon månadens kokbok än, och det är snart augusti. Bloggskandal! Så istället för att bara tipsa om en bra bok tipsar jag om fyra, för alla Leilas fyra kokböcker är riktigt bra, jag har svårt att välja vilken som är den bästa. Den första som utkom för sex år sedan innehåller flera hyvens recept som alla kan klara av, även de som är fullt övertygade om att inte kan tillaga något ätbart. Min syster är ett utmärkt exempel på detta, hon har lagat flera rätter ur den här boken, och det har gått jättebra varje gång. Favoritrecept ur denna är snabba vardagsrätter som ravioli med vanilj och salvia, ravioli för trötta pappor och färsk tortellini med stekta tomater. Syrran tipsar om de thailändska frikadellerna.

I den andra boken som kom några år senare har både layoten och Leilas frisyr förändrats. Bra recept i denna boken är frozen cheesecake och ricotta pancakes med banan och lönnsirap.

A piece of cake är en av de allra bästa bakböckerna jag har i hyllan, recepten är toppen och layouten är helt fantastisk. De recept jag bakar oftast är New York blueberry cheesecake, lavendeldrömmar och morotskakan. Men citronpajen med hallonmaräng har både jag och min kompis misslyckats med.

Sista tillskottet i min Leilasamling är One more slice, en om möjligt ännu finare bok som vi haft stor nytta av när vi gjort egen pizza på grillen. Tur att det är regnigt idag så att jag kan bläddra i kokböcker!

onsdag 28 juli 2010

Countrystyle i Falkenberg och på nätet

När vi var och hälsade på Tässan förra veckan åkte vi på en utflykt till Varberg. Tessan hade snokat reda på vart den jättefina webbutiken Countrystyle.se hade sin fysiska gårdsbutik, så dit åkte vi och utövade lite hederlig semestershopping.

Jag köpte skålen till vänster, på andra sidan av den finns en jättesöt fågel, just nu står den hemma på köksbänken full med tomater från trädgården.

Det fanns mycket från Cath Kidston...

...och en hel del annat fint. Bland annat köpte vi två sådana här lampor att ha ovanför vårt nya köksbord som är väldigt avlångt, då räcker det inte med bara en lampa om man vill se maten!

En vägbeskrivning till butiken finns här.

tisdag 27 juli 2010

Nytt nummer av Elle Mat och Vin

Igår hittade jag förutom de för sommaren obligatoriska tvestjärtarna i brevlådan även senaste numret av Elle Mat och Vin! Jag ska sätta mig ute på terrassen och njuta av att solen är tillbaka, läsa min nya tidning, äta lite glass, och inviga mina nya glasögon som får mig att se extra smart ut. Det kommer att bli en riktigt bra eftermiddag, det känner jag på mig.

söndag 25 juli 2010

Saffransrisotto

Den här maträtten ser faktiskt lite höstig ut. Det är inte meningen, jag hyser fortfarande hopp om sommaren trots att det har regnat oavbrutet här på Öland i två dygn och temperaturen har sjunkit från 34 till 14 grader på bara några dagar. Men så länge det regnar för mycket för att grilla, så får man testa lite annat. Så här kommer ett recept som jag har testat mig fram till, på världens krämigaste och godaste saffransrisotto med svamp:

ca 30 g torkad KarlJohansvamp (finns ofta i påse borta vid svampen i affären)
0,5 dl olivolja
en liten lök
ett pkt (0,5 g) saffran
1 vitlöksklyfta
1,5 dl vitt vin
3 dl arborioris
ca 1 liter svampbuljong från Karljohansvampen (sjudande)
2,5 dl riven parmesan
salt och peppar
ca 1 msk tryffelolja

Koka upp en liten kastrull med 1 liter vatten, och häll i KarlJohansvampen. Sänk värmen och låt svampen bli mjuk i vattnet i minst 10 minuter. Sila av vattnet, men spara det i en tillbringare, för det blir en perfekt svampbuljong att späda risotton med. Finhacka löken, pressa i vitlöksklyftan och fräs i olivoljan i en stor gryta med höga kanter. Skär den uppblötta KarlJohansvampen i bitar, och häll i grytan. Fräs i några minuter, och häll sedan i arborioriset och saffranen. Häll i vinet, och låt det puttra tills det har absorberats helt. Häll sedan i lite svampbuljong. När det har puttrat bort, späd igen och rör om då och då. Så här får man hålla på i ca 20 min, det är klart när riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd. Eventuellt behövs inte all buljong. När du är nöjd, ta grytan av spisen och rör ner parmesan så att det blir krämigt. Krydda med grovmalen svartpeppar och havssalt, och några droppar tryffelolja, den gör mycket för smaken. Servera gärna med lite riven parmesan.

Och en sak till - jag skulle vilja passa på att tacka för den jättefina Beautiful Blogger-Awarden som jag har fått av Mårtenssons Kök, Anna mitt i maten, Malins mat, Remsans Bistro, Erika på Bakglädje och Matrepubliken. Tusen tack, det gör mig jätteglad!

lördag 24 juli 2010

Hallonglass med lakritsrippel och maräng

Receptet på den här jättegoda glassen hittade jag i en folder som kom tillsammans med förra numret av Allt om Mat. Supergod är den, inte för söt, inte för salt, utan alldeles lagom och helt underbar! Glassen tog slut fort, och räckte till 7 stora portioner.

300 g hallon
5 dl vispgrädde
5 äggulor
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
50 g maränger, grovt krossade
4 krossade turkisk peppar-karameller (jag tog 6 st)

Mosa hallonen och sila sedan bort kärnorna, ställ åt sidan. Vispa grädden i en bunke, vispa äggulorna med florsocker och vaniljsocker i en annan bunke, och blanda sedan grädde med äggsmet och silade hallon. Rör ner de krossade marängerna i smeten, men spara några till garnering. Krossa turkisk peppar-karamellerna, och varva glassmeten med lakritskrosset när du häller det i en frysbar form. Frys i minst 5 timmar. Vid servering, strö över lite hackad maräng och gärna lite lakritskross.

fredag 23 juli 2010

Pasta med mascarpone och pinjenötter

Nu är jag hemma igen från min Göteborgstur, jag har shoppat loss på Bagaren och Kocken och blivit kungligt bortskämd av min kompis Tässan. Vi tog regnet med oss från västkusten, för idag har det regnat hela dagen hemma på Öland. Därför blev det inte grillat ikväll (för första gången på länge) utan en helt vanlig "inomhusmaträtt". Det var ett tag sedan man åt pasta nu!

Pasta med mascarpone och pinjenötter
fjärilsmakaroner för 4
en liten gul lök eller en halv stor lök
en halv burk mascarponeost (ca 125 g)
en pressad vitlöksklyfta
en stor näve riven pecorino- eller parmesanost
en näve rostade pinjenötter
ca 2 dl vitt vin
en näve rucolasallad
2 msk tryffelolja
flingsalt och svartpeppar

Fräs den hackade löken och den pressade vitlöken i rikligt med olivolja. Häll på vinet, fräs på en liten stund, och rör sedan ner mascarponeosten och den rivna osten. Koka pastan, och blanda den med mascarponesåsen. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar. Lägg upp på tallrikar, och garnera varje tallrik med lite riven parmesanost och några rucolablad. Ringla över lite olivolja och toppa med rostade pinjenötter.

onsdag 21 juli 2010

Feskekörke-filosofi

Igår var jag i Feskekörkan i Göteborg, och där mötte jag den här simmiga blicken i en kyldisk. (Nästan som att gå på krogen i Kalmar, simmiga blickar och fullt av fula fiskar.) Jag kan inte låta bli att undra följande; Vem köper en sådan här fisk? Hur tillagar man den? Och vad smakar den? Ja, sådant kan man gå runt och fundera på.

tisdag 20 juli 2010

Pannacotta med punschmarinerade jordgubbar

Som sagt, min förkärlek till punsch har nog inte undkommit någon. Min senaste grej är att göra vanlig vaniljpannacotta, och sedan göra ett täcke av punschmarinerade hackade jordgubbar att lägga ovanpå. Det blir gudomligt gott! När de punsch-stingiga jordgubbarna möter sötman i pannacottan smakar det alldeles underbart! Det här behövs till 4 portioner:

Vaniljpannacotta:
4,5 dl grädde
1 dl gelésocker multi
1 urskrapad vaniljstång

Punschmarinerade jordgubbar:
ca 10 jordgubbar
1 tsk strösocker
2-3 msk punsch

Blanda grädde, gelésocker och fröna från den urskrapade vaniljstången i en kastrull, låt koka upp, koka ca 30 sekunder, och ta sedan av värmen. Häll snabbt upp i portionsformar och ställ in i kylen i minst 4 timmar, eller gärna över en natt. Hacka sedan jordgubbarna, rör i lite socker och smaka av med så mycket punsch du vill ha. Låt stå och dra i kylen så länge du har tid. 10 minuter räcker faktiskt, även om en timme kan vara bra. Precis före servering, häll på det spetsade jordgubbshacket på pannacottan, servera och njut malligt över hur gott dina gäster tycker att det är. ;-)

måndag 19 juli 2010

Ljuvliga sommarkvällar

Nu är det riktigt underbart väder här på Öland, med ljumma sommarkvällar och varma dopp. Även på fastlandet där vår sommarstuga ligger är det riktigt mysigt, och jag älskar att bara sitta nere vid vattnet och mysa på kvällen med en tallrik grillad mat och ett glas rosé. Jag har precis kommit hem från en minitur i södra Sverige där jag hunnit med att träffa syrran med man och deras 10-veckorsvalp i Älmhult, (en underbart söt Cavalier King Charles Spaniel som blir Ballys "kusin") shopping i Malmö, en hysteriskt rolig möhippa för jätterara Loise i Ystad, och en liten tur till underbara Kivik. Ätit i mängder har jag gjort, men det hindrar mig inte från att äta lite till, och vad är då bättre än grillat och majs?

Jag njuter!

lördag 17 juli 2010

Smoothie på jordgubbar

Nu kostar en liter jordgubbar bara 10 kr här på Öland, så nu försöker jag njuta av jordgubbarna så mycket det bara går innan säsongen tar slut. Om morgnarna gör jag världens lättaste jordgubbssmoothie, på följande tre ingredienser:

mjölk
jordgubbar
vaniljyoghurt
Bara att köra i en mixer och sedan avnjuta till frukost!

fredag 16 juli 2010

Mormors fläderblomssaft

Ifall det finns några fläderblommor kvar där du bor, skynda dig att plocka dem och göra saft på dem! Mina fläderblommor kommer från en buske utanför vårt hus, ju längre bort från vägen som flädern växer, desto bättre. Så här lagar jag min flädersaft, efter mormors recept:

50 fläderklasar
3 citroner
2 liter vatten
2 kg socker
50 g citronsyra

Skölj upp klasarna i vatten, skaka av dem och lägg dem i en stor bunke. Borsta rent citronerna, skiva dem ganska tunt och lägg även dem i bunken. Koka upp vatten och socker, och häll blandningen i bunken. Häll i citronsyran, och rör om. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i 5-6 dygn, rör om varje dag. Sila sedan saften i en ställning och häll upp i flaskor. Perfekt gå-bort-present!

torsdag 15 juli 2010

Pizza på grillen - hur kul som helst!

Igår var vi ju som sagt på Bauhaus och inhandlade en pizzasten till grillen från Weber för 299 kr. Det var jättekul att göra pizza på grillen, vår nya pizzasten kommer att gå varm här hemma! Och pizzan blev helt underbart god, den smakade som om den kom från en riktig pizzeria, fast den var ännu godare! Olof lekte pizzabagare och kastade deg, Bally höll sig i närheten och hoppades att han skulle tappa något. Vi kavlade ut degen på en marmorskiva som legat ovanpå en gammal byrå som mormor har tröttnat på, det ska ju vara extra bra att kavla på marmor, degen fastnar inte då. Och det stämde verkligen!

Vi utgick från recepten i Leilas nya bok "One more slice" (superbra bok, rekommenderas varmt!) när vi gjorde såväl pizzadeg som tomatsås. Recepten kommer lite längre ner...

Som topping på pizzan hade vi färska champinjoner, mozzarellaost, parmaskinka och lite färsk timjan från grönsakslandet.

Det stod på bruksanvisningen till pizzastenen att man skulle strö lite mjöl på den innan man la på pizzan, men vårt mjöl blev svart direkt, så första pizzan fick vi slänga för att den blev så bränd. Vi la nog på pizzan för tidigt också, grillen var lite för varm just då. Men vadå, man är ju hungrig...

Till pizzastenen medföljde även en rund bakplåt i någon slags aluminium, så om pizzastenen är för varm, kan man lägga bakplåten mellan stenen och pizzan. Man kan även låta pizzan gräddas på stenen en stund, för att efter ett par minuter lägga in bakplåten emellan. Det beror på hur varm grillen är, helt enkelt.

Basic pizzadeg:
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvete
5,5-6 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke, häll över vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och olivolja. Blanda i mjölsorterna och knåda degen smidig. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min till dubbel storlek. Dela degen till 4 pizzabottnar och använd till dina pizzor. Ifall pizzan görs i ugn är det 225C i ca 5 min som gäller. Det här är utan tvekan det bästa receptet på pizzabotten jag har provat!

Tomatsås till pizza:
2 vitlöksklyftor
5 solmogna tomater
1 msk smör
1 msk flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
flingsalt
svartpeppar från kvarn

Skiva vitlöken tunt och skär tomaterna i tärningar. Fräs vitlöken i lite smör i en kastrull, tillsätt sedan honung och tärnade tomater. Koka såsen tills den har tjocknat lite och tomaterna är helt mjuka, ca 20 min. Smaksätt såsen med vinäger, salt och peppar, och låt den sedan svalna.

Förslag på fyllning:
parmaskinka
mozzarellaost
färska örtkryddor
parmesanost
färska champinjoner

Man börjar med att lägga sin utkavlade pizzadeg på den varma pizzastenen som redan ligger på grillen. Sedan brer man snabbt som ögat på tomatsåsen och strör över fyllning och ost, sedan lägger man på locket. Efter 5-10 min är pizzan klar. Man får passa värmen lite, vår första pizza blev bränd, medan den fjärde tog hur lång tid på sig som helst. Gott är det i alla fall, och ett perfekt sätt att umgås kring grillen i goda vänners lag!

onsdag 14 juli 2010

Frozen Strawberry Margarita

Få saker slår en svalkande drink i sommarvärmen! För att svänga ihop dessa ljuvliga frozen strawberry margaritas, titta in här hos min fina kompis Tässan på Missfranklincooking. Ikväll ska vi göra pizza på pizzasten på grillen som Olof inhandlade på Bauhaus idag. Glad som ett litet barn är han över sin pizzasten. Leilas senaste bok får agera manual. Fortsättning om detta grilläventyr följer...

tisdag 13 juli 2010

Ylvas sommarsallad

Förra helgen var vi hos Ylva och Magnus och blev rejält bortskämda. Vi drack mojitos, grillade och fick rabarber- och jordgubbskräm med mandelbiskvier. Jag är fortfarande mätt. Till det grillade köttet åt vi förutom grillade grönsaker och egenskördade potatisar, en somrig sallad som Ylva svängt ihop. Det här är vad hon hade i den: (Tror jag)

ruccolasallad
gul paprika
röd paprika
fetaost
valnötter
svarta oliver
rödlök
gurka
ev. en skvätt olivolja

Allting skärs i bitar och blandas. Toppa med smulad fetaost, och häll gärna över lite god olivolja.

Det ska vara grillat på sommaren! Om en liten stund ska vi sätta på grillen här hemma. Precis som igår, i förrgår och dagen före det.

måndag 12 juli 2010

Falukorvsgratäng

Jag gillar maträtter där allting ryms i en och samma form och blir klart samtidigt. Falukorvsgratäng är en alldeles perfekt sådan rätt. Det här receptet kommer från Allt om Mats veckomail som jag prenumererar på, och räcker till 5 personer:

ca 600 g falukorv
500 g färskpotatis
3 tomater
2 squash
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl mellangrädde
några färska basilikablad
1 dl riven parmesanost
salt och peppar

Börja med att borsta potatisen. Dra skinnet av korven och skär den och tomaterna i ca 0,5 cm tjocka skivor. Skär den råa potatisen och squashen i ännu tunnare skivor. Varva korv, potatis, tomat och squash i en smord form. Vispa ihop grädde, vitlök, basilika, salt och peppar och häll det över gratängen. Strö över parmesanosten, och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C tills den har fått fin färg och potatisen hunnit bli mjuk, minst 40 min. Lägg eventuellt på lite aluminiumfolie om potatisen slöar, så att inte ytan blir bränd.

söndag 11 juli 2010

Iskall rabarberkräm

När vi flyttande in i vårt hus på Öland för ett år sedan befann sig trädgårdens rabarber i en djup depression. Nu är de mycket piggare och gladare, (de har gått i vattenterapi) så förra veckan kvalade de in till ett rabarberkrämskok. Krämen smakar underbart när den är iskall ihop med lika kall mjölk en varm sommardag som dennna. I min rabarberkräm hade jag i följande:

ca 1300 g rabarber
1,3 l vatten
ca 6 dl socker
3 msk potatismjöl utrört i lite kallt vatten
1 tsk kanel (eller 3 kanelstänger, enda anledningen till att jag tog mald kanel var att jag inte hade några kanelstänger hemma)

Tvätta och skala rabarberstjälkarna, och skär dem i små bitar. Koka dem tillsammans med vatten, socker och kanel i ca 30 min, tills ca 3/4 av krämen återstår. Rör ofta, och skumma av om det behövs. Rör ut 3 msk potatismjöl i lite kallt vatten, och häll ner i krämen under omröring. Låt krämen bara precis koka upp igen, och ta den sedan av värmen och låt svalna. Frys in i lämpliga portionsförpackningar. I sommar tänker jag plocka fram en förpackning och blanda ner den i glassmet! :-)

lördag 10 juli 2010

Vinnarna av chokladen!

Över 40 goda förslag på smaksättning till mörk choklad kom in, och det var inte lätt att välja. Bland många goda idéer fanns ananas, jordgubb, nötter och karamell. Men de tre förslagen som jag tyckte lät mest spännande, och som får 5 chokladkakor var från Marabou Premium, var förljande:

Mörk choklad med violtryffel som Pernilla föreslog - Oj så gott!

Mörk choklad med punsch som Håkan och Anki, främst Anki, ville smaka - det vill jag också smaka! Ingen har väl missat hur mycket jag älskar att ha i punsch i efterrätter...

Mörk choklad med julkryddor som Lina föreslog - nu må det vara högsommar, men hade jag stött på en chokladkaka som smakat kanel, nejlika och ingefära en decemberdag hade jag ätit upp den direkt! (Jag hade faktiskt ätit den sommartid också...)

Maila mig era adresser på h.sjogren@gmail.com, så ska jag se till att chokladen kommer hem till er på posten!

fredag 9 juli 2010

Jordgubbsglass med punsch

Det är så gott med hemgjord glass! Jag har ingen glassmaskin, men det går lika bra ändå. Det här receptet ger ca 10 portioner ljuvlig sommarglass:

knappt 1 liter jordgubbar
5 dl vispgrädde
1 och 3/4 dl socker
5 äggulor
0,75 dl punsch

Kör jordgubbarna i en mixer, de behöver inte bli helt finmixade. Vispa grädden för sig, och vispa äggulorna tillsammans med sockret för sig tills det blir vitt och fluffigt. Vispa i punschen, och rör sedan ner de mixade jordgubbarna och den vispade grädden. Frys i en stor form i minst 5 timmar, gärna över en natt.

torsdag 8 juli 2010

Senaste Donna Hay

"Food for staying in" är inte en rubrik som skulle sälja bra på de svenska butikshyllorna just nu, men i Australien där det är höst och där Donna Hay är allsmäktig matguru, där säljer det förmodligen som smör.

Den australiensiska hösten genomsyrar hela senaste numret av Donna Hay, det är värmande soppor, murriga färger och varm choklad som tar upp sidorna den här gången.

Tur att det fortfarande är sommar i Sverige i alla fall! Ikväll ska jag göra flädersaft och äta min lavendelglass, bara för att få i mig så mycket sommar som möjligt!

onsdag 7 juli 2010

Färsbiffar på grillen

Vi grillar nästan alltid fläskkött på grillen, men häromdagen slog vi på stort och grillade färsbiffar. Oj vad gott det blev! Biffarna var saftiga och smakade sommargrillning. Så här gjorde vi biffarna: (Eller vi och vi, det var Olof som gjorde dem, jag tyckte det var hans tur att göra mat)

5oo g nötfärs
1 hackad lök
1,5 dl matlagningsgrädde
1 ägg
1 skvätt kalvfond
1 näve rostade pinjenötter
salt och peppar

Forma biffarna och lägg dem på grillen. Var försiktig när du vänder dem så att de inte går sönder. Ät med färskpotatis och någon god tsatziki.

måndag 5 juli 2010

Vinn choklad från Marabou!

Nu kan tre chokladsugna läsare vinna 5 chokladkakor var från Marabou Premium! Allt ni behöver göra för att vara med och tävla är att skriva i kommentarsfältet vilken smak som ni gärna skulle vilja se på mörk choklad. Jordgubb? Fläder? Peppar? Vad som helst! Vinnaren dras på fredag kväll, lagom till min semester börjar! :-) Glöm inte att ange er mailadress.

Det finns så mycket gott som man kan smaksätta choklad med... Chokladfesten fortsätter inne på Marabous sida på Facebook som uppdateras ofta, och där man varje vecka har möjligheten att vinna choklad.

söndag 4 juli 2010

Livs kärleksknyten

Min kompis Liv är jätteduktig på att baka. Så duktig att hon har vunnit en Kitchen Aid och är en av de 15 finalisterna i tävlingen Årets Hemmakonditor! För två år sedan var hon finalist i tävlingen Sveriges bästa kladdkaka, och hennes kreativitet har inga gränser. Allt hon bakar har hon hittat på, och varje gång man kommer dit får man något nytt som hon bara har "slängt ihop som en kul grej". Och alltid är det gott! Livs familj och min familj har bott grannar i alla år, och eftersom Liv är några år yngre än jag har jag känt henne sedan hon föddes. Just därför är jag extra glad över att hon har kommit till final!

Jag är inte avundsjuk på Livs Kichen Aid. Inte alls. Nedan följer receptet på Livs kärleksknyten, (ca 24 st) skrivet med Livs egna ord. Och glöm inte att rösta på dem, så att hon blir en av de 5 finalisterna som får tävla i Stockholm! När man är med och röstar kan man dessutom vinna sig en alldeles egen Kitchen Aid. Röstar gör man här.

1 pkt filodeg (6 rektangulära ark)
3 stora rabarberstjälkar
4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl hackade valnötter
1,5 dl torkade tranbär, hackade
100 g hackad vit choklad
100 g smält margarin till pensling
1 msk florsocker till garnering

Ta fram filodegen och låt den tina i rumstemperatur. Låt den tina i förpackningen, annars blir den stel och torr. Skala och hacka rabarber och lägg i en kastrull, tillsätt sockret och låt koka upp. Låt det koka på medelvärme i ca 1 timme tills rabarberkrämen reducerats ned och blivit trögflytande och karamelliserad. Tillsätt vaniljsockret och låt svalna lite. Hacka valnötterna, tranbären och den vita chokladen grovt.

Ta fram filodegen ur förpackningen och lägg alla 6 arken ovanpå varandra på en plan och torr yta. Arken är oftast rektangulära så börja med att dela dem på mitten så att du får två högar med sex fyrkantiga bitar i varje. Dela sedan bitarna i vardera hög en gång rakt över och en gång på tvären (som i ett kors) så att du får ut 48 stycken likadana små fyrkanter utav det hela. Bitarna ska vara ca 10cm/sida. Smält margarinet, och ta sedan en filodegsruta och pensla den med det. Lägg sedan en till filodegsruta rakt och jämnt över den förra och pensla även denna med margarin. Var noga med att få margarinet ända ut i kanterna. Ta 1-2 matskedar av rabarberkrämen och lägg i mitten av den smörade filodegen. Strö över krämen i mitten med en handfull valnötsbitar, tranbär och avsluta med den vita chokladen. Ta diagonalt två spetsar av filodegen och för ihop dem. Fortsätt föra ihop de andra två spetsarna en åt gången, så att alla hörn möts mitt ovanpå. Va noga med att få ihop alla kanter så att inget kan rinna ut. Gör gärna dekorativa veck på knytet.

Placera knytena på ett smörplåtspapper på en plåt och med lite plats emellan, ifall de skulle läcka. Ta hellre två plåtar än att trycka ihop alla på en plåt. Grädda knytena i mitten av ugnen på 200 grader i ca 7 minuter så att de får en gyllenbrun färg på spetsarna. Ta ut ur ugnen och låt svalna lite och pudra sedan över dem med florsockret. Dags att Mumsa och Njuta!!! Servera gärna kärleksknytena med lite turkisk yoghurt med hackade nötter i, eller klassiskt med glass och grädde! Förvara knytena torrt så förblir de krispiga.

lördag 3 juli 2010

Hemmagjord müsli

När jag ska göra müsli gör jag alltid enligt det här receptet. En fin burk müsli med ett piffigt snöre kring är en jättebra gå bort-present! Det enda tråkiga är att müslin tar slut så fort här hemma, Olof äter müsli som om det vore hans jobb. Till en plåt müsli behövs följande:

4 dl rågflingor
7 dl havregryn
1 vaniljstång
1,5 dl solroskärnor
0,75 dl sesamfrön
0,75 dl linfrö
0,5 dl råsocker
1 stor näve hackade, blandade nötter
1 msk kardemumma
1 msk kanel
1,5 dl vatten
0,75 dl rapsolja
1,5 dl russin

Hacka nötterna, skåra vaniljstången och skrapa ur fröna, och blanda ihop alla ingredienserna i en stor bunke, allt utom russin, vatten och rapsolja. Låt gärna vaniljstången ligga kvar. Smör en långpanna med lite rapsolja, och strö ut müsliblandningen. Rör ihop vatten och rapsolja, och häll över müslin. Krama in vätskan med händerna, (det gör inget om det blir klumpar!) och sätt sedan in plåten i mitten av ugnen på 175C i 30 min. Rör runt med en stekspade i müslin var 10:e minut. Blanda i russinen när müslin svalnat.

fredag 2 juli 2010

Marijas glasstårta

Min jobbarkompis Marija hör till mina allra bästa vänner. Att hon är 17 år äldre än mig märks aldrig. Å andra sidan är den mentala åldern ganska låg hos alla på vårt jobb. Men vi har väldigt roligt tillsammans! När jag fyller år har Marija alltid med sig den här glasstårtan till jobbet, och jag äter alltid tills jag mår illa. Jag skulle tippa på att glasstårtan räcker till minst 8 personer. Men ifall alla har tänkt vräka i sig så som jag brukar göra så kanske den räcker till färre...

Botten:
4 äggvitor
1,5 dl socker
1 msk mjöl
1 tsk bakpulver
2 dl grovhackad mandel

Glassen:
1 krossad dubbeldajm
4 äggulor
1 dl socker
4 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Börja med att göra botten, och vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda socker, mjöl, bakpulver och hackad mandel, och vänd sedan försiktigt ner det i de uppvispade äggvitorna. Häll i en form med avtagbara kanter, och ställ in den i ugenen på 175C i ca 30 minuter. Till glassen; krossa dubbeldajmen. Vispa äggulorna med sockret, och blanda sedan i ljus sirap och vaniljsocker. Vispa upp grädden och vänd ner den i äggsmeten. Antingen kan du röra ner den krossade dajmen i glassmeten, eller så kan du toppa smeten med den. Häll glassmeten i formen, och ställ in den i frysen i minst 5 timmar, eller gärna över en natt.

torsdag 1 juli 2010

Jordgubbsmojito

Ikväll ska vi ha sommarmiddag i sommarstaden Borgholm med mitt jobb, och då passar det ju bra med en sommardrink! Den här drinken är helt underbar! Nu har vi planterat mynta i trädgården också, så att vi kan ha vår egen, hemmagrodda mynta till sommarens drinkar. Till en drink behövs följande:
  • 0,5 dl rom
  • 0,5 dl sockerlag på råsocker (hälften råsocker och hälften vatten kokas ihop)
  • 1 näve jordgubbar, ca 5 st
  • 3 limeklyftor
  • ett litet knippe mynta (gärna mycket mynta!)
  • isbitar
  • Sprite efter smak och tycke
Koka upp sockerlagen och låt den svalna lite. Häll den i en shaker. Skiva jordgubbarna och lägg dem i shakern, och lägg även i lime och mynta, och muddla för att få fram smakerna. Häll i isbitar och skaka shakern. Häll upp i glas, och smaka av med så mycket Sprite som du vill ha. Underbart läskande sommardrink!