tisdag 30 november 2010

Bordsdukning från förr

I en av salarna på Kalmar Slott hade det dukats upp ett tidstypiskt gästabud under julmarknaden. Allting var överdådigt och andades fest á la renässans.

Det är alldeles för få svanar på borden nuförtiden.

För att inte tala om dåtidens brödkorgar - på fina middagar passade det inte med en vanlig brödkorg, istället fick duvorna snällt förvara frallorna. I alla fall på den här middagen.

Bordet dignade av godsaker. Men det är ju bäst att passa sig, den som gapar efter mycket... Se bara hur det gick för stackars Marie Antoinette.

måndag 29 november 2010

Julmarknad på Kalmar Slott

I helgen var det dags för den årliga julmarknaden på Kalmar Slott. Vi går på den varje år, trots att vi alltid gnäller på att det är kallt, att det säljs samma saker varje år och att folk trängs som packade sillar. Men eftersom det är sådan julstämning, vill man ändå inte vara utan sin årliga dos av jul på slottet.

Vinden ven och isbitarna hängde på rad på väg in till slottet. Ett par amerikaner bakom oss i kön undrade ifall istapparna var riktiga eller ifall någon hängt upp dem där som dekoration...

Provsmakning av honung tackar man inte nej till! Honung från öländska Birgittas Matbod slinker ner utan problem, både i magen och i shoppingkassen.

Ölandsosten var från Borgholm och var brännvinskryddad med en hint av timjan, som växer vilt på alvaret. Den slank också ner.

Jag älskar marsipan från Bräutigams! Det gör min mamma också för den delen, hon växte upp i Göteborg och brukar berätta om hur mormor tog med henne och morbror Per till Bräutigams och fikade varje jul.


Sista anhalten på julmarknaden är alltid Mariannelunds Karamellkokeri. Eftersom Olof kommer från Mariannelund vägrar han köpa fudge någon annanstans. Eftersom Mariannelund är litet känner han självklart alla också. Här tillverkas polkagris framför suktande små barn och en godissugen Helena som absolut skulle stå längst fram...

Lördagens inköp på julmarknaden. Måste säga att jag var duktig och shoppade mindre än jag brukar! ;-)

Varje julmarknad avslutas alltid med obligatorisk kvällsfika hemma hos oss, där vi provsmakar korvar, marmelader och bröd som vi köpt. Bally tog fram sina små hundögon och lurade av husse en hel del korv. På bilden syns syrran, jag och svärmor Désirée, alla väldigt mätta och nöjda.

söndag 28 november 2010

Adventsfika

Varje år på första advent brukar jag bjuda hem familjen på adventsfika. Det är en trevlig tradition som föregås av att hänga upp diskutabelt samarbetsvilliga adventsstjärnor, ljusstakar och städa huset. Allt detta brukar jag outsourca till Olof. Själv bakar jag lussekatter och experimenterar med mjuk pepparkaka. Förra året kunde den mjuka pepparkakan liknas vid en grekisk tragedi, så misslyckad var den. Jag skyller på bikarbonaten, och i skrivandets stund står årets mjuka pepparkaka i ugnen, bakad på bakpulver istället för bikarbonat. Jag häckar smått nervöst vid ugnsluckan och beskådar den pågående reality-showen därinne, för att se om kakan tänker samarbeta eller inte. Rapport följer. Olof bär in ved, och syrran gör entrédekorationer utanför dörren i riktig Martha Stewart-stil. Adventsmyset har börjat!

fredag 26 november 2010

Just nu...

Just nu sitter jag i soffan med en drink och senaste numret av brittiska Vogue, medan Olof lagar parmainlindad kycklingfilé. Man skulle kunna ha det sämre. Det var jättelänge sedan jag köpte en modetidning, nu för tiden blir det bara mattidningar. Men julnumrena av de internationella modemagasinen är alltid så fina, så jag slog till på ett exemplar inne på Pressbyrån idag. Nu ska jag bildfrossa i designermode till överpris och drömma mig bort till en Swarowskibeströdd värld. Sedan ska jag läsa om korvstoppning i Allt om Mat. Man kan ju inte vara enspårig.

Smaksatt vispgrädde

I den varma chokladen i det förra inlägget hade jag använt vispgrädde smaksatt med choklad som topping. Den uppmärksamme kanske noterade att grädden inte var vit. Men å andra sidan kanske ni har bättre saker för er än att analysera vilken färg det är på grädden i min mugg... Grädden är i alla fall smaksatt med 70% -ig choklad, och den andra nyheten som Arla släppt i kyldisken är vispgrädden med smak av jordgubb. Båda gräddsorterna är goda, men jag tycker att den med jordgubb är klart godast. Olof röstade för chokladen. (Han har samma chokladbegär som många tjejer har en gång i månaden. Fast han har det hela tiden.) De båda gräddsorterna är finfina komplement till t ex en kladdkaka, men skulle jag behöva välja skulle jag ändå välja vanlig, hederlig vit grädde. Originalet är alltid bäst.

torsdag 25 november 2010

Varm choklad och julstjärnor

Igår kväll festade jag till det till Grey's Anatomy med lite varm choklad. Man får ju inte roligare än man gör sig, och allting blir lite roligare med choklad. (Och med bacon, men inte just i det här fallet.) Jag använder alltid samma recept, ni hittar det här. Kanel och kardemumma gör den extra god!

De fina julstjärnorna i bakgrunden är handgjorda i Indien och säljs i syrrans nätbutik Seagren Art and Living. Fram till Lucia får alla Bara en kaka tills läsare 20% rabatt på julstjärnesortimentet! För att få rabatten fyller man i koden lussekatt i rabattkodsraden när man beställer.

onsdag 24 november 2010

Salmiakkimousse - helt magiskt!

Mina jobbarkompisar och jag har varit helt besatta av de laktritskrämfyllda chokladbitarna Salmiakki ända sedan Berra på jobbet förgyllde en glåmig måndagsfika tidigt i höstas med de åtråvärda godisbitarna. Efter att ha ätit det i vanlig hederlig godisform i obscena mängder tyckte jag att det var dags att experimentera lite med det, därav den här moussen, som Olof och jag tyckte var så god att vi blev helt lyriska. Gillar du lakrits måste du prova den här efterrätten!

Det är Baileys i moussen, egentligen hade jag tänkt ha rom, men den flaskan hade fått förgylla några mojitos och hade inte mycket kvar att erbjuda till mitt lilla Salmiakki-experiment. Men det visade sig vara tur, för Baileysen hjälper till att göra den här moussen så otroligt god. (Jag vet att jag bräker på helt utan blygsamhet om den här moussen, men den är verkligen fantastiskt god!) Till 4 personer behövs följande:

ca 125 g Salmiakki (finns både som karameller och platt "kaka")
0,5 pkt (125 g) mascarpone
2 dl vispgrädde
3 msk florsocker
4-5 msk Baileys

Vispa grädden för sig i en bunke, och mascarponen tillsammans med florsockret i en annan bunke. Smält salmiakki-chokladen över vattenbad. Den smälter inte på samma sätt som choklad, det blir mest en smetig röra av det, men det räcker. Vispa ner den snabbt i mascarponeblandningen. Rör sedan ner den vispade grädden, (du kanske får ta något varv med elvispen också) och häll upp i portionsformar som får stå kallt i minst 4 timmar, men allra helst över en natt, det gör mycket för både smak och konsistens. Garnera med Salmiakkibitar och njut!

tisdag 23 november 2010

Jag har fuskat...

Okej, jag vet att jag lovade att inte börja med lussekatter och glögg och allsköns adventsmys före första advent. Men när ens bästa kompis vill att man ska provsmaka de första lussekatter hon någonsin bakat på hennes stora premiärbak, vem är man att tacka nej i det läget? Sedan dess har det bara gått utför; på lunchen idag inhandlades (på mitt initiativ så klart) pepparkakor till jobbets fikarum, och i söndags bakade jag årets omgång laktosfria lussekatter, eftersom det kommer gäster på mitt adventsfika i helgen som äter laktosfritt. Självklart lät jag mig väl smaka. Kan tipsa om att Valio har hostat fram en laktosfri matkvarg, som gör lussekatterna mycket saftigare. Jag har alltid tyckt det varit synd att man inte kan ha Kesella i degen när man bakar laktosfritt, eftersom Kesella inte har något laktosfritt alternativ, men med den här matkvargen så blir det ju bra ändå! Och nej, jag behövde inte åka till grannkommunen för att hitta den, den fanns faktiskt i Kalmar. ;-) Mitt recept på lussekatter hittar ni här.

måndag 22 november 2010

På radion!

Idag har Emmy-Remsan och jag varit på radio! Vi matbloggar nämligen för Sveriges Radio Kalmar tillsammans med Charlotte (som tyvärr inte kunde vara med idag) i en gemensam matblogg som ni hittar här. Det var hur kul som helst att vara med i radion, jag erkände för Kalmar län att jag var sämst i klassen på hemkunskapen i skolan när det begav sig, att jag har alldeles för många förkläden och att mina favoritingredienser är grädde och smör.

Emmy lyser upp ett grått och trist Kalmar! Hon berättade om sin kärlek till asiatisk mat, att hon samlar på uppläggningsfat och hur man äter bra i veckorna i en småbarnsfamilj. Ni kan läsa lite om (och lyssna på) vårt radioframträdande här!

söndag 21 november 2010

Söndagsfrukost med amerikanska pannkakor

Frukosten smakar alltid godast på söndagar. Då har man gott om tid, kan sitta och bläddra i DN Söndag och vältra sig i amerikanska pannkakor. Eftersom syrran och Vimal har varit här i helgen har det fjäskats med både scones och pannkakor. Man måste ju göda dem lite. Receptet på amerikanska pannkakor hittar ni här, och bästa toppingen är tinade blåbär, skivad banan och stora mängder lönnsirap! Synd att det inte är helg oftare.

fredag 19 november 2010

Pizza på hönökaka med kantareller

När vi ändå är inne på kantareller och jag fortfarande har dem på lager kör vi ett recept till på samma tema. Den här maträtten är ännu enklare än kantarellpastan i förra inlägget. Receptet kommer från Marija, som levererar kantareller till mig. Det är nästan så att jag kan kalla henne för min langare. Min dealer. Hönöpizzan räcker till två portioner.

2 halvor hönökaka
en klick smör
ett par msk ketchup eller chilisås
några nävar kantareller (eller så mycket du har turen att få tag i)
ett par nävar riven ost
salt och peppar

Det var många nävar hit och dit såg jag nu... men det här receptet behöver inte vara så exakt, man pimpar pizzan hur man vill! Börja med att lägga ut hönökakorna på ett plåt klädd med bakplåtspapper. Bre dem först med smör, och sedan med chilisås eller ketchup. Stek kantarellerna en liten stund, och fördela dem över hönökakorna. Salta och peppra, och toppa sedan med riven ost. Grädda i mitten av ugnen på 225 i ca 15 minuter, eller tills osten har fått fin färg.

torsdag 18 november 2010

Kantarellpasta med vitt vin och grädde

Jag skulle kunna äta kantareller varje dag! Min jobbarkompis Marija kan liknas vid en spårhund när det gäller att hitta kantareller, och de senaste veckorna har jag fått flera laddningar kantareller av henne. Mer än en gång har det resulterat i den här kantarellpastan, och det kommer även den senaste omgången kantareller att göra, närmare bestämt imorgon, när syrran och Vimal kommer på besök. Receptet räcker till 4 personer, och smakar ljuvligt!

ca 200 g kantareller
2 schalottenlökar
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
3 dl grädde
tagliatelle för 4
1,5 dl riven parmesanost
havssalt
grovmalen svartpeppar
vit tryffelolja, ca 1 msk

Börja med att sätta igång att koka pastan. Hacka sedan lökarna och pressa vitlöken, och låt ligga kvar på skärbrädan medan du steker kantarellerna lite. Låt sedan löken och vitlöken få fräsa med på slutet. Häll på vin, låt det koka upp, och tillsätt sedan grädde, salt och peppar och låt koka upp igen. Rör i 1 dl riven parmesanost, spara 0,5 dl till garnering. Blanda ner den nykokta pastan, och rör om ordentligt. Garnera varje tallrik med lite riven parmesan, lite flingsalt och ta några varv med pepparkvarnen. Ringla försiktigt över lite tryffelolja, och njut!

Nybro har inte bara senaste smaken av Häagen Dazs att komma med, Nybro levererar även högkvalitativa höstkantareller!

onsdag 17 november 2010

Magasin Vera


Nu hittar ni mig även här, som matskribent för den nätbaserade tjejtidningen Magasin Vera!

tisdag 16 november 2010

Månadens kokbok - Jamie Olivers Mat för hela året

Den här fina kokboken fick jag när jag fyllde år förra månaden, den innehåller de bästa recepten ur tidningen Jamie Magazine som har funnits i snart två år. Jag har inte hunnit laga något ur boken än, men det dröjer nog inte länge innan det är dags! Jamie är alltid toppen, oavsett om han ska lära otacksamma brittiska och amerikanska skolbarn att äta rätt eller om han står lutad mot en rustik vägg i en lika rustig skjorta och ser lite smått fundersam ut tillsammans med en stol och en stek. Jag gillar Jamie!

måndag 15 november 2010

Lindströmsgryta

Min mamma lagar världens godaste Biff á la Lindström. Själv ska jag erkänna att jag aldrig har lagat några Lindströmbiffar, men nu har jag i alla fall testat latmansvarianten - Lindströmsgryta! Himla hyvens att inte behöva stå och forma biffar måste jag säga, det är bara att slänga ner allt i grytan, så får man ändå den där karaktäristiska Lindströmssmaken. Det här tacksamma vardagsreceptet kommer från Allt om Mat, och räcker till 4 personer. Jag har dock varit framme och petat och ändrat lite, så här kommer min version av receptet:

ca 500 g nötfärs
1 gul lök
2 msk soya
2 msk kalvfond
1,5 dl vatten
6 st inlagda rödbetor (Jag hittade bara skivade i en glasburk, så jag tömde burken på skivor och hackade dem)
2 msk rödbetsspad
2 msk kapris
salt och peppar

Hacka löken och fräs den i lite smör, låt sedan även köttfärsen få fräsa med. Tillsätt soya, vatten och fond och låt grytan koka under lock i 5-10 min. Tillsätt resterande ingredienser och koka, fortfarande under lock, i ca 5 minuter till. Servera med pressad potatis och gräddfil.

söndag 14 november 2010

Julspecial

Julen kommer allt nämre, nu har till och med julspecialerna börjat dimpa ner i lådan, både vad gäller inredningstidningar och mattidningar. Undrar om Min Häst kör julspecial också? Jag kommer ihåg när jag var stalltjej och hänge upp runda knäckebröd i röda band över hästarnas boxdörrar, gärna med deras namn skrivet på knäckebrödet med glasyr. Men för att återgå till Allt om mats julspecial och göra en ansats till att hålla mig till ämnet, så verkar den trevlig. Jag har redan sett ett recept på en tårta med lingonmousse som jag vill prova!

lördag 13 november 2010

Apelsinchokladmousse med nötcrisp

Den här desserten från ICA Buffé blev jag bjuden på för inte så länge sedan, men den var så god att jag redan har hunnit laga den här hemma. Apelsinchoklad är alltid ett säkert kort, och nötcrispen ovanpå ger desserten lite knaprigt tuggmotstånd. Jag älskar chokladmousse, hur mycket man än har ätit till huvudrätt kan man alltid även få plats med lite (eller ganska mycket) mousse. Det slinker liksom bara ner.

Chokladmousse, 4 portioner:
125 g mörk blockchoklad (40% kakao)
2 äggulor
rivet skal av en halv apelsin
1 msk pressad apelsinsaft
3 msk kallt, starkt bryggkaffe
3 msk florsocker
3 dl vispgrädde

Nötcrisp (halva satsen räcker bra, också):
1,5 dl sötmandel
1,5 dl hasselnötter
50 g smör
0,5 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk vispgrädde
rivet skal av en apelsin

Börja med att smälta chokladen till moussen över ett vattenbad. Vispa äggulorna i en bunke, och häll sedan även i apelsinskal, saft och kaffe. Vispa grädden med florsockret. Vispa sedan ner den smälta chokladen i äggsmeten, för att sedan vända ner grädden och blanda till en fin smet. Häll upp i små portionsformar och ställ i kylen, gärna flera timmar innan servering (minst 3).

Till nötcrispen hackas alla nötterna mycket grovt, knappt alls. Smält smöret i en liten kastrull, och rör ner mjöl, grädde och socker. Låt koka ca 30 sekunder under omröring, och lägg sedan i nötterna och rivet apelsinskal och rör runt. Bred ut nötsmeten på ett bakplåtspapper, och sätt in plåten i mitten av ugnen på 200C i ca 10 min. Hacka eller bryt loss bitar, och garnera moussen med nötcrispen precis innan servering.

torsdag 11 november 2010

Idag hittar ni mig hos Mor-Mias...

Idag gästbloggar jag hos Mor-Mias på hennes fina matblogg, med mitt favoritrecept Fläskfilé Mariannelund. Mor-Mia bloggar om både sötsaker och maträtter, ofta något som passar extra bra på helgen. En riktigt fin och användbar blogg!

Själv har jag hackat zucchini för glatta livet, det går ju åt en del av det när man ska göra zucchinipasta med mintpesto. Jag bidrar med ett sällan skådat fokus på det här fotot, och det är enbart för att jag värnar om mina fingertoppar. Och för en gångs skull (och till Hansaplasts och Salvekvicks stora förtret) lyckades jag hantera Global-kniven helt utan klumpiga incidenter. Undrens tid är inte förbi.

onsdag 10 november 2010

Falukorvsgratäng

När jag öppnade dörren till kylskåpet häromdagen möttes jag av en halv falukorv, ett par portioner kokt, överblivet ris och en paprika som började få sina första begynnande rynkor. Det var nästan så att jag kände igen mig i paprikans öde, och bestämde mig därför för att göra en trevlig maträtt av de stackars ingredienserna innan de skulle gå ett ännu sämre öde till mötes. Så här gjorde jag min kylskåpsrens-gratäng som räckte till 4 portioner:

ca 3 portioner kokt ris
en halv falukorv
1 röd paprika
1 tomat
2 dl grädde
ca 2 dl riven ost
2 msk chilisås / ketchup
ca 2 dl riven ost
salt och peppar

Koka riset och lägg det i botten på en smord ugnsfast form. Skiva sedan falukorven, stek den och lägg den ovanpå riset.

Skiva paprikan och tomaten och strö ut skivorna över falukorven. Vispa ihop grädden med chilisåsen/ketchupen i en bunke, salta och peppra, och rör ner osten. Häll blandningen över de övriga ingredienserna, och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min, eller tills osttäcket har fått fin färg. Självklart går det bra att ha i alla möjliga andra ingredienser, hade jag haft en deprimerad purjolök, en liten vitlöksklyfta eller en glad zucchini hade jag haft i det också i gratängen. Endast kylskåpets tillfälliga innehåll sätter gränserna!

tisdag 9 november 2010

Dagens husmorstips!

Häromdagen tyckte jag att det äntligen var dags att baka den där morotskakan jag längtat efter hela hösten. Och eftersom vintern redan knackar på dörren så tog jag på mig ett av alla mina förkläden (jag missbrukar förkläden) och satte fart. Allt gick jättebra, jag öste i ingredienser från skafferiet och visslade nöjt. Det gick så bra att man nästan kunde se små glada Disney-möss krypa fram ur vrårna och hjälpa till. När jag knäckte ner sista ägget möttes jag av en rutten stank från ett surt och skämt ägg, som nu skyndade sig att sippra ner bland alla ingredienserna jag redan hunnit blanda i bunken. Ett flertal fula ord och en vända till affären senare, blev kakan dock ändå verklighet. Dock utan Disney-möss. Lärdomen och slutsatsen av detta är att jag från och med nu alltid tänker knäcka alla ägg som ska ner i nästan färdiga smeter i en kopp först, och sedan hälla ner det. Det är dagens husmorstips. Nu ska jag äta en bit morotskaka.

måndag 8 november 2010

Pepparkaksfil

Det är så många som redan har tjuvstartat med adventsmyset, och jag är verkligen sugen, men jag ska försöka att vänta med lussekatter och glögg till första advent. Fast jag ska inte tjoa för mycket, vi får väl se hur det går. Men för att erbjuda mig själv ett litet kryphål till adventssmakerna har jag börjat göra pepparkaksfil! Det började med att jag köpte hem "Småländs pepparkaksfil" från Emåmejeriet, men kom fram till att det nog gick att göra en bättre version av det själv. Inget ont om köpefilen, men den smakade nog egentligen mest bara sött. Den egensmaksatta filen smakade mycket mer pepparkakor! Så här smaksatte jag en liter naturell köpefil:

1 liter filmjölk naturell
0,5 dl farinsocker
1 tsk pepparkakskryddor
5 finkrossade pepparkakor (morteln krossar prima!)

Blanda allt i en bunke, låt det dra över en natt så att smakerna hinner sätta sig, och häll sedan upp i en fin kanna. Frukosten blir garanterat lite roligare, och det går bra att göra det här på naturell yoghurt också. Jag rekommenderar varmt att inmundiga den här pepparkaksfilen tillsammans med Emmys pepparkaksmüsli.

lördag 6 november 2010

Vårkänslor hos Donna Hay

I somras när vi hade 34 grader varmt på Öland och Donna Hay's höstinispirerade tidning damp ner i lådan tyckte jag mest att det var roligt. Nu när vinden viner runt höstknutarna och eklöven hotar att täcka hela huset, är det tydligen vår i Australien. När Donna Hays sprudlande vårspecial damp ner i min brevlåda i mörkaste november kändes det mer som ett ... hån.

Men det är ju ganska trevligt att drömma sig bort lite. Jag hade inte tackat nej till att packa ner mig i en pastellblå liten cab med en proffstillagad picknick i bagaget...

Oddsen att små fjärilar ska flockas i mitt kök runt en pastellgul tårta såhär i november är ändå ganska dåliga. I väntan på ljusare tider sveper jag filten lite hårdare om mig och kryper upp i soffan med en kopp varm choklad och min lilla hund. (Som för tillfället är helt ifrån sig eftersom det finns en löptik i kvarteret. Han är taggad till tänderna och vill ut och ragga. Det är ju ändå lördag.)

fredag 5 november 2010

Ost och kex!

Här kommer tre små fredagsrecept på ost och kex, som alla slinker ner helt utan problem. Göteborgskex har lanserat Utvalda Små Digestive, lite mindre digestivekex som blir perfekta små munsbitar att toppa med ost, bär, nötter eller vad man är sugen på för tillfället. (Brad Pitt får dock inte plats på ett kex.) Mina tre recept finns även med i tävlingen de har på sin sida Ostochkex.se där andra duktiga matbloggare har laddat upp toppenrecept, det ena mer innovativa än det andra. Nedan följer mina smakkombinationer:

Kanel- och kardemummaäpple med mascarpone och rostade hasselnötter
Räcker till minst 15 kex

1 äpple
0,5 tsk kardemummakärnor
0,5 tsk kanel
1 tsk brunt farinsocker
lite smör att steka i
0,5 pkt mascarponeost (125 g)
en handfull rostade hasselnötter
Utvalda små Digestivekex

Mortla kardemummakärnorna tillsammans med kanel och farin. Tärna äpplet, och stek bitarna mjuka i lite smör tillsammans med de mortlade kryddorna. Låt svalna lite medan du rostar de grovhackade hasselnötterna. Rör sedan ihop äppelbitarna med mascarponeost, och klicka ut på små kex och toppa med rostade hasselnötter.


Ricottaröra på pepparkakor och rårörda lingon
Räcker till minst 15 kex

0,5 pkt ricottaost (125 g)
4 tsk rårörda lingon
0,5 tsk pepparkakskrydda
2 mortlade/finkrossade pepparkakor
Utvalda små Digestivekex

Rör samman allt, klicka ut på små kex och njut! Passa extra bra framåt jul. Dekorera gärna varje ostklick med ett litet lingon.


Karamelldoppade päron med Stiltonost
Räcker till ca 10 kex

ca 30 g Stiltonost
1 päron
Utvalda små Digestivekex

Karamellsås:
25 g smör
0,25 dl råsocker
0,25 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
en tredjedels tsk havssalt

Skala päronet och skär det i bitar. Koka upp alla ingredienserna till karamellsåsen, den får bra konsistens efter ca 10 min. Ta av såsen från värmen och lägg i päronen, låt dem gärna stå och dra en stund ifall du har tid. Plocka upp 1-2 päronbitar, lägg på ett litet digestivekex och toppa med en bit Stiltonost. Annorlunda och gott! Ifall du får päronsmakande karamellsås över är den ljuvlig dagen efter till lite vaniljglass.

torsdag 4 november 2010

Spydig bordsdekoration

Okej, den vad låg. Spy-dig. Riktigt låg. I alla fall så är det här ett litet förslag på bordsdekoration för alla som tänkt bjuda på Halloween-inspirerad middag i helgen. Skär av en hatt på en pumpa av mindre storlek, skär ut ögon, näsa och mun, och gröp ur innanmätet. Färdigt!

onsdag 3 november 2010

Nya smaken från Häagen Dazs!

För en månad sedan lanserades den nya smaken Chocolate Pralines and Caramel från Häagen Dazs. I väntan på att kunna hugga mig en alldeles egen glassbytta har jag strukit runt frysdiskarna på ICA Maxi i Kalmar likt en hankatt i mars. Inte för att det har givit något resultat, glassen har fortfarande inte kommit dit. Men i Nybro - hör och häpna - kom glassen till Kvantum för länge sedan. För den som tycker att Kalmar är en liten stad kan här nämnas att Nybro är en ännu mindre stad, ett par mil utanför Kalmar. Men med ett bättre glassutbud.

Den nya smaken är en chokladglass med kanderade nötter och kolasås, med ett svagt stänk av havssalt i. Så svagt att det knappt känns, faktiskt, men det är ändå riktigt gott. Min bytta intogs i sällskap av Sex and the City-boxen i min fåtölj häromkvällen. Jag antar att det är överflödigt att berätta att glassen tog slut. 

tisdag 2 november 2010

Nytt nummer av Lantliv Mat och Vin

Igår fick jag hem senaste numret av Lantliv Mat och Vin. Nu skrivs det redan om julmat och nyårssupé. Och själv har jag inte ens firat att det är höst med att baka en morotskaka. Skandal.

måndag 1 november 2010

Köttfärsröra med ägg

...eller Uovo in purgatorio bolognese, som denna maträtten så fint heter egentligen. Jojomänsan, receptet kommer från Svenska Ägg och Johanna Westman, jag norpade en liten lapp med det i matbutiken häromdagen, för att jag tycket det såg så gott ut. Och det var det, en ny vardagsfavorit! Det går snabbt att göra och det blir mycket över, så lunchlådorna dagen efter är räddade. Här kommer receptet, avsett för 4 portioner, men jag har bland annat lagt till lite tomatpuré och ketchup för att öka tomatsmaken:

1 hackad gul lök
smör att steka i
minst 350 g köttfärs (jag använde nog ca 500 g)
1 tsk salt
1 burk (400 g) körsbärstomater
2 msk tomatpuré
2 msk ketchup
1 msk kalvfond
0,5 dl vatten
6 ägg
grovmalen svartpeppar
1 dl grovriven parmesanost

Fräs den hackade löken  i lite smör, och låt sedan även köttfärsen fräsa med. Häll i salt och tomater, tomatpuré, ketchup och vatten, och låt det småputtra i ca 5 min. Rör om då och då. Gör sex gropar i köttfärsröran och knäck ett ägg i varje grop. Sänk värmen, sätt på ett lock och låt allt puttra i 5-8 min, tills äggen har stannat. Här ska man inte röra om någonting. Strö över parmesan innan servering, peppra lite extra, och servera gärna med rostat lantbröd och oliver.