fredag 31 december 2010

Gott Nytt År!

Gott Nytt År allihopa! Idag ska vi äta lammstek här på ön, det ska bli mycket spännande. Jag har aldrig lagat lamm förut, och är lite nervös att det hela ska smaka kofta. Om det nu tänker smaka kofta kan vi ju i alla fall hoppas att det smakar kofta från Chanel hellre än H&M. Men vi har en köttermometer i högsta hugg och hoppas på det bästa. Under tiden äter jag upp den sista lyxiga marsipanen från Niederegger Lübeck som Tessan langade till mig när hon var där och gick på julmarknad för några veckor sedan.

En grönsak om dagen är bra för magen. Sådana här grönsaker äter jag med glädje!

torsdag 30 december 2010

Julen enligt Bally

 Det börjas den 23:e med att matte ska vara pinsam och pussas. Att man inte kan få sitta på en köksstol i fred...

...så fort matte går från bordet och vänder sitt snåla öga åt ett annat håll passar jag på att tigga till mig lite korv av husses mamma. Som ni ser röner jag stora framgångar på den fronten. Jag har bra tass med damerna.

 Den 24:e får jag paket! Matte hjälper mig att öppna. Jag är inte det minsta bortskämd.

På juldagsmiddagen hemma hos mattes mamma den 25:e finns det inget placeringskort som det står Bally på. Skandal. Jag rasar. Men bestämmer mig ändå att häcka i närheten av det här placeringskortet, det brukar ju ge utdelning.

Husse äter den klassiska juldagsrätten Rodnande kassler i Bergakungens sås. Jag gör mitt bästa för att se ut som om jag inte fått mat på en vecka. Husse är ganska lättlurad. Sedan får jag en fluffig filt i julklapp. Jag skulle vilja sammanfatta julen 2010 som mycket givande.

onsdag 29 december 2010

Festlig förrätt till Nyårsmiddagen

Förra året hade jag lika svårt att hitta ett vettigt recept på förrätt till nyårsmiddagen som jag brukar ha att hitta något i garderoben att ha på mig. Recept på efterrätter är det däremot lika gott om som kläder i garderoben som jag inte vill ha på mig. Nu har jag dock hittat ett jättebra recept på en prima förrätt, (oavsett klädval) som dessutom är perfekt om man inte vill servera något från havet. Receptet kommer från Allt om Mat, (men jag har ändrat en hel del i det) och kan förberedas i god tid innan middagen eftersom den serveras kall. Till 4 portioner behövs följande: 

Tomat
4 fina tomater
0,5 schalottenlök
1 msk citronsaft
1,5 msk rapsolja
havssalt
grovmalen svartpeppar

Parmainlindad färskost med citron
0,5 pkt philadelphiaost (ca 100 g)
0,5 st hackad schalottenlök
1 msk citronsaft
rivet skal av en halv citron
4 skivor parmaskinka
en näve rucolablad
havssalt
grovmalen svartpeppar

Börja med att göra färskoströran, hacka den halva schalottenlöken och blanda den med philadelphiaosten, citronsaft och rivet citronskal, och salta och peppra. Lägg ut parmaskivorna på en plan yta och bre på röran försiktigt. Rulla ihop varje parmaskiva till en rulle, dela den på mitten och beräkna två små rullar/stubbar per person. Det här momentet går bra att förbereda ett par timmar innan och förvara i kylen.

Skär ett kryss i varje tomat, koka upp en kastrull med vatten och lägg ner varje tomat i ca 10 sekunder var. Dra sedan av skalet, och lägg de skållade tomaterna i en bunke. Blanda ihop citronsaft med rapsolja, salt och peppar och hackad schalottenlök, och häll detta över tomaterna. Låt dem marinera i minst 20 minuter, ta sedan upp dem och lägg varje tomat på en tallrik, lägg ut två stubbar parmainlindad färskost, och garnera med några rucolablad.

måndag 27 december 2010

Veckans vintips

Jag har börjat intressera mig för vin. Det här intresset uppkom ungefär samtidigt som husköp, antirynkkräm och fågelmatning. Eventuellt kan det vara så att jag har blivit vuxen. Fram tills för inte alls så länge sedan ansåg jag att det bara fanns två sorters vin; vitt och rött, och att vinet från ett tetrapak från tyska Aldi smakade likadant som innehållet ur en mörktonad glasflaska med förtroendeingivande etiketter och ett lovande ursprungsland. Jag glömmer aldrig hur svårt jag hade att hålla mig för skratt när min kompis Lena och jag åt fin middag på Undici i Stockholm och servitrisen berättade om hur det fina vinet hade lagrats på oljad ek. Helt hysteriskt kul hade jag. Jag är fortfarande ganska lättroad, men nu har jag lärt mig hur olika vinerna faktiskt smakar, och hur de kan lyfta en maträtt. Därav veckans vintips - rödvinet Cline Zinfandel som jag fått i present av jobbet, som smakar riktigt hyvens. Jag ska inte ge mig på liknelser i form av lagring och bouqet, för sådant reder jag ändå inte ut. Vinet är riktigt gott, i alla fall, och passar bra till kött. 89 riksdaler på Systembolaget, nr 22283.

söndag 26 december 2010

God fortsättning!

God fortsättning på er allihopa! Hoppas att ni har haft en lugn och skön julhelg. Vi har varit lite lätt insnöade på Öland, vägarna var avstängda och stackars syrran med man och hund och julklappar fick pulsa till oss från brofästet, för inga bussar körde in på ön. Vi skulle egentligen ha åkt till Olofs pappa med familj i Mariannelund, men fick istället stanna hemma och fira jul i huset. Som tur var hittade vi en prima oxfilé i frysen från lådan med kött vi köpte i höstas av killarna på södra Öland, och är det någon dag man ska äta fint så är det väl på julafton, så vi fick oss en riktig festmåltid ändå!

Juldagen tillbringade vi fikandes på olika ställen, och avslutade dagen med julfirande hos min mamma. Vi åt vår traditionella kassler, och avrundade med stiltonost med portervin som vi gjort i alla år efter julmiddagen. Som vanligt var jag för otacksam och barnslig i smaken för att uppskatta såväl stiltonost som portvin. Faktum är att jag är för barnslig för sill också. Men jag gillar julgröt! Ni får hålla till godo med en bild som visar hur mellandagarnas frukostar brukar se ut - risgrynsgröt tillsammans med en syltliknande marmelad som smakar päron och saffran, ljuvligt till julegröten!

fredag 24 december 2010

God Jul!

God Jul på er allihop! Hoppas att ni alla får en fin dag, trots snökaos och trafikproblem, och att tomten hittar fram till er alla!

torsdag 23 december 2010

Julnumret av Donna Hay

Julnumret av australiensiska Donna Hay bjuder som vanligt på stilrent, chict julfirande.

 Julesemifreddo, någon?

Tidningens medarbetare har skrivit om sina jultraditioner, och de flesta går till stranden och badar direkt efter paketöppningen. Trots att jag gnäller på vädret och snön yr utanför rutorna så skulle jag inte vilja byta, för vad är en strand i Australien på julafton jämfört det svenska vinterlandskapet? Hoppas att ni alla har det mysigt ikväll den 23:e såhär precis innan jul. Ikväll kommer Olofs mamma hit och firar jul med oss, det ska bli mysigt!

onsdag 22 december 2010

Vörtbröd

Hu vad kallt det är idag! När jag kom in till jobbet i Kalmar imorse konstaterades det att natten hade bjudit på den kallaste temperaturen sedan 1901. Nu har dock temperaturen stigit till tropiska -10 här på Öland. Ikväll väljer jag dock att stanna inne och äta vörtbröd, den generösa temperaturökningen till trots. Snart kommer mamma över, då ska vi ha myskväll och titta på julfilm och äta onyttigheter. Kanske slinker det ner något glas rödvin också, för att fira att julledigheten har börjat. Här kommer det första receptet jag har bakat ur Monika Ahlbergs Monikas Jul från mitt förra inlägg, som räcker till 3 små fina, och väldigt goda, vörtbröd:

Monikas vörtbröd, 3 st:
50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter (33 cl)
1 burk kesella
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
4 tsk malen ingefära
1 påse malda pomeransskal (18 g)
1 tsk malen kryddnejlika
50 g russin
19 dl-2 liter rågmjöl

+ 2-3 msk mörk sirap utrört i lite vatten att pensla bröden med

Smula jästen i en bunke, och smält smöret i en kastrull. Häll ner porter och julmust i smöret och värm till 37C fingervärme. Häll vätskan över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt kesella, sirap, kryddor, salt och russin, och rör sedan ner större delen av mjölet i degen och arbeta den smidig. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min, baka sedan ut den till 3 ovala bröd som får jäsa en gång till på plåt med bakplåtspapper, också under handduk, i ytterligare ca 30 min. Grädda bröden i nedre delen av ugnen på 175C i ca 40 min. Det kan eventuellt behövas lite längre tid i ugnen, mina hade gott och väl kunnat stå kvar i minst 10 min till. När bröden är klara, ta ut dem och pensla dem snabbt med sirap utrört i vatten. Låt svalna på galler under bakduk.

tisdag 21 december 2010

Julklappstips - Monikas jul

Ifall det är någon därute som har julklappsbestyr och svårt att hitta julklapp till en matglad vän, så kommer här ett tips på en riktigt bra julkokbok; Monikas Jul av Monika Ahlberg. Hittar man inte julmaten här hittar man den förmodligen inte alls. Monika har dessutom många bra tips på vad man kan göra med överbliven julmat, mitt favorittips är att ta överbliven risgrynsgröt, röra ner lite saffran och socker, hälla upp i små formar, strö på ett tunt täcke med socker och bränna av med en brännare. Vips, så har du en saffransgröts-brulée!

måndag 20 december 2010

Ätbara julklappar

I december kan det behövas små gå-bort-presenter till adventsfikor, glöggmingel och jul- och nyårsmiddagar, och då är det lika roligt att ge bort som att få något hemmagjort! Okej då, det kanske är lite roligare att få något smaskigt än att ge bort det, men ändå. Ibland får man ju bjuda till lite, och släppa sitt krampaktiga grepp om gottepåsen. Dessutom kan man komma ganska billigt undan med egenhändigt gjorda gåvor. Här kommer ett recept ur Två Systrars Söta på ett 40-tal saffransbiscotti som man kan lägga i en stor glasburk eller en cellofanpåse och ge bort (eller behålla):

Saffransbiscotti:
100 g smör
2 dl socker
3 ägg
1 pkt saffran (0,5g)
1 msk grädde eller mjölk
2 msk rivet apelsinskal
7-8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Rör smör och socker poröst, tillsätt sedan äggen ett i taget. Stöt saffran med lite socker i en mortel och blanda med grädden, och rör ner i äggsmeten tillsammans med det rivna apelsinskalet. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt dem och rör till en slät deg som du sedan rullar ut till 3 längder och lägger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 15 min på 175C, ta sedan ut plåten och stäng av värmen. Snitta längderna lite på snedden i ca 2 cm breda bitar. Ställ sedan tillbaka plåten in i ugnen och låt biscottin stå därinne på den avstängda ugnens eftervärme tills bitarna är helt torra och knapriga.


 Ett annat hett presenttips är en fin ask fylld med lakritskola med havssalt...

 ...eller varför inte lite hemkokt apelsinmarmelad?

Vill man bli riktigt populär är hemmagjorda praliner ett riktigt säkert kort. En annan bra present som går väldigt fort att göra och hälla upp i glasburk är Emmys pepparkaksmüsli. Uppskattas garanterat!

söndag 19 december 2010

ÖlandsChoklad

I höstas lagom till Ölands Skördefest öppnade ÖlandsChoklad, en firma som tillverkar lyxiga, handgjorda chokladpraliner, bara en promenad bort från där jag bor i Färjestaden. Pralinerna är smaksatta med karaktäristiska ölandssmaker som jordgubb, havtorn och sött och salt som havet.

När de ställde ut sin choklad på julmarknaden på Kalmar Slott under första advent passade jag på att bunkra några praliner. Eftersom jag bor så nära har jag hunnit med några vändor till deras fabrik sen dess, det är en jättebra present att ha med sig när man besöker vänner i andra städer.

Rara små praliner i väntan på att bli uppätna! Till och med Nobel-gästerna fick smaka på ÖlandsChoklad härom helgen, då det levererades ölandspraliner till Nobels efterfest.

Pralinerna håller verkligen allra bästa tänkbara kvalitet, och det säger jag inte bara för att jag är ölänning och kan ta mig dit inom loppet av 10 chokladsugna minuter, jag är ytterst kräsen när det gäller praliner, kalla mig pralinsnobb om ni vill. För Kalmarbor kan jag även tipsa om att pralinerna säljs på Kahls Kaffe i Baronen, perfekt till latten efter lunchen! Nu ska jag gå och ta mig min sista pralin, Olof är i ett annat rum och märker inget, så jag får ha den ifred. Man får ju inte vara dum.

fredag 17 december 2010

Parmainlindad kyckling med enbär och kantareller

Här kommer en riktigt smakrik maträtt för vinterkvällens fredagsmys, det är parmainlindad kyckling i en gräddig sås med smak av enbär och kantarell. Receptet kommer ursprungligen från Lina, men jag har gjort några små ändringar. Eller jag och jag, precis som jag brukar på fredagar lät jag Olof göra maten medan jag utövade kvalitetstid och sippade rödvin i soffan och bläddrade i mattidningar. Jag gillar fredagskvällar skarpt.

Parmainlindad kyckling med enbär och kantareller (4-5 portioner)
ca 500 g kycklinglårfilé
3 tsk enbär (finns på glasburk i kryddhyllan i affären), hackade
grovmalen svartpeppar
8-10 skivor parmaskinka
3,5 dl vispgrädde
2 msk fond i smaken vilt&kantarell
kantareller (2 nävar färska eller 2 msk torkade, eller ur en konservburk)

Hacka enbären och vänd kycklingen i dem och i grovmalen svartpeppar. Bryn kycklingen i lite smör i en stekpanna, och rulla sedan in bitarna i parmaskinka. Lägg den inlindade kycklingen i botten på en smord, ugnsfast form. Vispa ihop grädde och fond, peppra lite till, och slå över kycklingen. Har du färska kantareller, eller kantareller på burk, bryn dem i lite smör i en stekpanna, och lägg även dem i ugnsformen. Har du torkade kantareller är det bara att smula ner dem i gratängen. Ställ in i mitten av ugnen på 225C i ca 15 min, tills kycklingen är klar. (Det går ju fortare med små lårfilébitar än hela bröstfiléer, så den behöver inte vara inne så länge.) Servera med pressad potatis eller ris.

torsdag 16 december 2010

Decemberhelg i Göteborg

Den gångna helgen tillbringade Olof och jag på Sveriges västra sida hos Miss Franklin-Tessan. En underbar helg som inkluderade julshopping i Göteborg, julmarknad på Liseberg och mitt första besök på Ullared. (Jag var Ullareds-oskuld fram till i fredags.)

En obligatorisk fika intogs i lördags på Le pain Francais, ett av mina favoritställen i Göteborg. Gott kaffe, mysig atmosfär och goda bakverk!

Sedan begav vi oss till Liseberg för att beskåda julmarknaden! Premiär även där, jag har varit på Liseberg, men aldrig på julmarknaden som hålls där varje år.

Det var jättemysigt, och julstämningen fick man på köpet i biljettluckan. Eftersom det var lördag var det mycket folk, men vi ölänningar fick ändå plats. Vi är ju ganska små.

Vi strosade mellan de olika små bodarna, jag provsmakade lite marsipan från Bräutigams, och köpte lyxig varm choklad med vispad grädde att värma mig med.

Brända mandlar hör till, man kan inte gå på julmarknad utan att ha en strut varma, kanderade mandlar att småäta från. Undrar just om jag åt upp alla? Måste kolla i handväskan ifall det finns några kvar...

onsdag 15 december 2010

Pepparkakscheesecake

Julens godsaker löser av varandra, idag är det pepparkakscheesecake på gång! Jag brukar laga en sådan här cheesecake och servera på julafton, den går alltid hem. Receptet kommer från systrarna Eisenmans bok Vinterns Söta, och kakan räcker till ca 10 personer. 10 väldigt mätta personer kommer det att bli, för jag ska inte sticka under stol med att den här cheesecaken är ganska mättande. Men vem vill vara hungrig när man kan vara mätt på cheesecake?

Kakbotten

25 st krossade pepparkakor
75 g smält smör

Fyllning
800 g philadelphiaost
2.5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen kryddnejlika
4 st ägg
ca 10 st pepparkakor

Glasyr
100 g philadelphiaost (minst)
1 dl florsocker

Börja med att göra botten till cheesecaken genom att köra 25 pepparkakor tillsammans med 75 g smält smör i en matberedare till en grynig massa, som du sedan trycker ut i en form med löstagbara kanter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen innan du trycker ut massan, det både skyddar formen och hindrar att kakan fastnar. Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen. Rör samman philadelphiaost och socker, och rör sedan ner mjöl, vaniljsocker och kryddor. Rör ner äggen ett i taget, och rör till en slät smet. Häll hälften av smeten i formen, och ställ in den i nedre delen av ugnen på 175C i ca 15-20 min, tills kakan har stelnat/stannat något. Ta ut formen, lägg på ett lager pepparkakor (alla 10 kanske inte går åt) häll över resten av smeten, och ställ tillbaka in i ugnen i ytterligare 35-40 min. Även om kakan kanske inte känns helt stelnad så kommer den att göra det när den har kallnat helt i kylen. Låt den gärna stå över en natt i kylen innan den serveras för bästa smak och konsistens. Bre på glasyren precis innan servering, och garnera med pepparkakor eller siktad kako.

tisdag 14 december 2010

Lingonkola

Som alternativ till klassiska kolor tycker jag att lingonkolor är ett kul inslag. För att inte tala om nyttigt - man får ju i sig bär! Bara det är ju en anledning till att frossa i de här röda små kolorna, om du frågar mig. Till en omgång på ca 30 kolor behövs följande:

2 dl frysta och tinade lingon 
2,5 dl socker
1,5 dl grädde
1 msk sirap

Mixa de tinade lingonen med t ex en stavmixer och förflytta dem sedan till en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp. Fortsätt koka tills smeten klarar det klassiska kulprovet, vilket den här kolan brukar göra redan vid 104-105C Häll sedan smeten i en bakplåtpappersklädd form, ca 20x20 cm, och låt stelna. Skär i bitar och slå in i smörpapper. (Om du orkar.)

måndag 13 december 2010

Stjärngossen Bally

Eftersom det är Lucia idag bara måste jag lägga upp en bild på världens allra sötaste lilla stjärngosse! Trots att det här är en matblogg... Bally hälsar dock till sitt försvar att han uppskattar mat. All mat han kan få tag i, faktiskt. Det är fascinerande hur mycket mat man kan hitta under snön när man är en liten hund. Allt från bullar till kebab. Den här bilden på Bally tog Olof när Bally var en liten valp på tre månader. Nu är han mer än 2,5 år, och fortfarande lika söt!

söndag 12 december 2010

Ni missar väl inte Lucia?

Imorgon kl. 07.00 är det Luciamorgon på TV! Det har jag tittat på så länge jag kan minnas, mamma brukade alltid duka upp frukosten i vardagsrummet framför tv:n den 13:e, och så tittade vi på Lucia och åt lussekatter innan jag var tvungen att skynda iväg till skolan. Traditionen ska absolut föras vidare, så imorgon blir det luciamorgon hemma i vardagsrummet följt av luciafika på jobbet. Jag älskar december-mys!

lördag 11 december 2010

Lövbiffsgratäng

Här kommer ett av mina absoluta favoritrecept, som seglar rakt in i kategorin Paradrätter/Bjudmat, och som är så bra att ni kommer att laga det flera gånger om! Sanningen är att jag har lagat det här receptet i snart ett helt år utan att blogga om det, men det är för att jag ville hinna servera det på många middagar och vara säker på att ingen läst receptet på bloggen och redan hunnit laga det själv... Receptet kommer från Åsas blogg En sida med mat, (jag har dock ändrat lite i det) hon hittade det i sin tur i en av sin mammas mattidningar. Lövbiffsgratängen räcker till ca 5 personer.

Gratäng:
300-400 g strimlad lövbiff
3 msk soya
2 msk kalvfond
1 pressad vitlöksklyfta
150-200 g färska champinjoner
1 strimlad purjolök
1 hackad röd paprika

Sås:
4 dl grädde
1 msk mjöl till redning
ca 150 g ädelost
lite timjan
grovmalen svartpeppar
lite salt

Börja med att strimla lövbiffen och lägga den i en stor skål tillsammans med soya, fond och pressad vitlök. Låt den marinera där medan du förbereder grönsakerna, som ska hackas och stekas lätt i lite smör. Fräs även svampen i lite smör, och lägg paprika, purjolök och svamp i botten på en smord ugnsfast form.

Lägg sedan den råa, marinerade lövbiffen över grönsakerna. Den ska inte brynas innan, den kommer att bli färdig i ugnen sedan, och köttet blir väldigt saftigt och gott.

Såsen hälls sedan över det marinerade köttet. Till såsen börjar man med att  koka upp grädden. Häll en liten skvätt av den kalla grädden i en liten rednings-shaker och skaka den tillsammans med mjölet, och häll sedan redningen i den varma grädden. Smula ner ädelosten och krydda såsen med timjan, peppar och lite salt. Låt såsen koka någon minut tills osten har smält ner i såsen. Häll såsen över köttet som bilden visar, och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 25 minuter. Lägg eventuellt på lite aluminiumfolie mot slutet så att inte ytan bränns. Servera gratängen med antingen ris, potatis eller pasta. Jag lovar att det kommer att bli en ny favoriträtt!

torsdag 9 december 2010

Månadens kokbok - Kärleksmums, 101 söta favoriter

Häromveckan samlade min sambo Olof extrapoäng här hemma genom att fjäska med en present till mig - nya dessertboken från husmorsorna Emma Hamberg och Anette Rosvall. Boken innehåller smaskiga bakverk och fina bilder, man blir sugen på att stanna hemma och baka en hel helg!

onsdag 8 december 2010

Ännu mera mat i radion!

Här kommer ännu fler bilder från Emmys och mitt julbak i radion! Här blir jag intervjuad av Mari, förmodligen står jag och fördjupar mig seriöst i mitt livsmotto: "Det finns alltid plats för efterrätt".

Till glöggen gjorde vi Emmys ostbollar, har ni inte provat dem så rekommenderar jag dem varmt! Det är ett mycket roligare sätt att servera de klassiska smakerna ädelost och pepparkaka på. Man blandar bara ädelost med någon färskost som mascarpone eller philadelphia, och rullar sedan i pepparkakssmulor.

Jag rullar för fullt! Jag åt så mycket att jag även rullade därifrån, men det är en helt annan sak.

Det går precis lika bra att blanda chevréost med färskost och rulla i hackade nötter. Emmys recept på dessa två olika sorters ostbollar hittar ni här.

Jag hade tänkt äta kakor och godis till lunch eftersom jag inte trodde vi skulle hinna med något matigare, men när Emmy plockade fram glöggmarinerade kycklingvingar ur kylen hade jag kunnat kyssa henne av tacksamhet, så hungrig var jag på mat. Kycklingvingarna var riktigt mustiga tack vare den juliga kryddningen, ni hittar Emmys recept här.

Till den glöggmarinerade kycklingen svängde vi ihop den här salladen, alla ingredienserna syns på fatet; spenatblad, rödlök, tunt hyvlad (med osthyvel) rödkål, apelsinskivor, granatäpplekärnor och valnötter. Sedan piffade Emmy till salladen ytterligare med lite getost och crema di balsamico. Den passade perfekt till kycklingen, och färgerna är riktigt vintriga med julkänsla!

Emmy rostar nötter i sitt fina kök. Det är så trivsamt i Remsans Bistro-kök att jag skulle kunna flytta in. Funderar på att campera mellan hennes espressomaskin och kylskåp. Jag skulle kunna sitta där och bara bli matad.

tisdag 7 december 2010

Julstök i radion!

Igår var Emmy och jag med i radion igen, vi lagade julgodis och tilltugg till glöggen, utan att skada varken oss själva, inredningen eller gästerna. En lyckad förmiddag, med andra ord. Vi stökade runt i Emmys kök i sändning mellan kl 10-13, och pratade i pauserna mellan musik, nyheter och annat. Lyssningsarkivet på radions hemsida hittar ni här, och ett bildspel på när Emmy och jag kockar i hennes kök hittar ni här.

Emmy hade dukat upp på bordet med glögg och annat gott, våra praliner och kolor tillkom efterhand.

Lakritskolorna med havssalt väntar på att bli skurna från pappret. Kolorna innehåller lite turkisk peppar som ger dem den där goda lakritssmaken, och chokladtäcket runt omkring toppat med havssaltet gör den här kolan till mitt favoritgodis i vinter. Det är Johanna Westman som ligger bakom originalreceptet, ni hittar det här, bland förra julens inlägg.

 Emmy-Remsan i sin bistro tillsammans med supertrevliga radioprataren Mari. Visst ser de proffsiga ut?

Jag bidrog till efterrättsbuffén med den här saffransparfaiten som jag faktiskt inte har lagat sen jag var 15, men det kommer verligen inte att dröja 15 år till innan jag gör den igen, snarare 15 dagar. Max. Den smakar helt fantastiskt, och är utan tvekan ett riktigt hett alternativ till Ris á la Maltan i jul.

Saffransparfait, 4-5 portioner

3 dl vispgrädde
3 äggulor
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt saffran (0,5 g)

Börja med att röra ut saffran med 2 msk av grädden. Låt det stå i en kopp i ca 30 minuter, det kommer att göra mycket för färgen! Vispa resten av grädden i en bunke, och äggulorna tillsammans med sockret och vaniljsockret i en annan bunke. Vispa ner den lilla skvätten saffransgrädde i resten av grädden, och rör samman allting till en jämn smet som du sedan häller i en frysbar form, alternativt en brödform som du klätt med plastfolie, för att den sedan ska bli extra lätt att stjälpa upp på ett fat. Garnera gärna med lite rostade nötter.

Lingon- och pepparkaksmousse hann vi också med att svänga ihop, en luftig och mjuk liten mousse som går precis lika bra att frysa ner till glass.

Det var inte bara inne i köket det var high life, även utanför köksfönstret var det full fart. Här var det en kompis till Bambi som hade vägarna förbi. Han/hon stannade dock inte på glögg.