lördag 15 januari 2011

Bagarstuga och lördagssemla

Idag håller jag mig hemma och går runt i pyjamasbyxor och umgås med Fredriksson och Stefan. Det är dock inget vänsterprassel på gång, Olof kan vara lugn. Fredriksson och Stefan är mina två surdegar, som är mina två första surdegar någonsin. Fredriksson är av råg och Stefan är av vete. Varken de eller jag vet hur det hela kommer att sluta. Men jag tyckte att det var på tiden att jag provade på att baka ett surdegsbröd. Det verkar vara ett heldagsprojekt, för övrigt, degen ska vändas med jämna intervaller och jäsa i flera timmar i olika omgångar. Den behöver underhåll likt ett barn, det räcker inte att jag givit Fredriksson och Stefan mat och husrum och fjäskat för dem i flera dagar, snart kommer de säkert att be mig om pengar också. Men jag antar att det är okej, jag har ju ändå tänkt äta upp dem i slutändan.

Medan degarna jäser kopplar jag av med årets första semla och en latte med karamellsmak. Kanske blir det något avsnitt ur någon dvd-box också, jag får se vad som lockar mest av True Blood och Gossip Girl. Jag får fråga Fredriksson och Stefan vad de tycker. Rapport om deras fortsatta öde kommer snart.

15 kommentarer:

  1. Jag skulle också försöka få fart på mitt surdegsbakande... Jag har satt så många surdegsgrunder, men sedan blir det inte så mycket mer. Tar ju sådan tid att få dem klara. om man inte inte fuskar med lite jäst. Men surdegsbröd är ju så ruggigt gott.

    SvaraRadera
  2. Åh, vi måste oxå ta tag i det där med surdeg snart. Vi tyckte det kunde vara ett roligt projekt för det nya året... fast det är ju iofs några månader kvar på 2011!
    Lycka till med herrarna!
    Ha en fortsatt skön helg,
    kram!

    SvaraRadera
  3. haha roligt vänstrande du har för dig :P och semlan såg ju omättligt god ut :)
    Trevlig lördag kväll!

    Kram Stina

    SvaraRadera
  4. Vad spännande med surdeg! Har aldrig provat, tycker det låter så jobbigt.. :)
    Gillar namnen skarpt!! :D

    SvaraRadera
  5. Alla ni som läser denna blogg!!! Bara så att ni ska veta, Helena är duktig på mat och bak men hon är också världens bästa jobbarkompis. Hurra för henne......................

    SvaraRadera
  6. Januari innebär socker och sötsaksfri månad hemma hos oss. Så att kika runt på fina matbloggar är väl det sista man borde göra... Jag längtar efter semlor, men intalar mig själv att den kommer smaka så mycket bättre när jag har fått längta lite. Jag har dämpat mitt sockersug och det är det som var meningen. Men semla... åh, vad gott! Jag röstar helt klart på True blood! Vilken serie! En av de bästa jag sett faktiskt. Jag har precis sett klart säsong 3, sörjer över att det är slut. Och jag är ständigt avundsjuk på dem som inte har sett serien alls. Tänk att få titta på säsong 1, helt ovetandes om allt. Underbart! :-)

    SvaraRadera
  7. Så gott de ser ut! jag ska prova baka med surdeg snart men jag vet inte jag ska klara eller inte hehe

    SvaraRadera
  8. Spännande, det är himla kul att baka med surdeg, måste ta och mata min imorgon, skall bli kul att få se hur dina bröd blir, bläddrade igenom Jan Hedhs brödböcker igår på jakt efter nya surdegsbrödrecept, får se vad det blir av det, måste ta och baka lite nytt bröd i veckan som kommer

    SvaraRadera
  9. jag och callen hade surdeg förra året, och det gick jättebra - tills vi glömde av att vi hade den i kylskåpet. några veckor senare skulle jag städa kylskåpet för att få väck den äckliga lukten som hade spridit sig, och då hittade jag en burk med grönt innehåll. sådär mysigt, haha.

    SvaraRadera
  10. Vad gott det ser ut med semla! :) Och latte med karamellsmak lät också gott, fast jag inte gillar kaffe. Tacka vet ja chai latte :)

    SvaraRadera
  11. Fortfarande lyckats motstå frestelsen av semla. Kan nog hålla mig till semeldagen.

    Underbara namn på surdegarna!

    SvaraRadera
  12. Fy att frestas så ;-) Älskar semlor! Jag som precis börjat på en diet som ska hjälpa min mage där typ allt gott utesluts...hmm... ;)

    Kram på dig!

    SvaraRadera
  13. Nam-nam-nam! Det där kallar jag lördagsfika :)

    SvaraRadera
  14. Men hjälp så sugen jag blev på semla nu! Det är verkligen något man kan längta riktigt mycket efter ;-)

    SvaraRadera