söndag 16 januari 2011

Godaste rödvinssåsen

Igår efter att Fredriksson och Stefan blivit finfina surdegsbröd begav vi oss hem till ett par goda vänner för ett förstaklassigt matsurf. Ylva (den ultimata värdinnan) bjöd på piggelindrink, kantarell- och ostfyllda krustader, biff Rydberg och chokladfondue. Jag var i sjunde mathimlen, och är fortfarande mätt. Dock inte alltför mätt för att göra en utläggning om rödvinssås! Den här såsen har jag serverat tillsammans med potatisterrin och lammkött, och den går hem hos alla. Inför mitt såskok provianterade jag rödvin på Systemet, och tjejen jag fick hjälp av sa att man kan ha i stort sett vilket rödvin som helst när man gör rödvinssås, man behöver inte alls punga ut med pengar på något dyrare vin. Däremot kan det vara bra att välja ett lite kryddigare vin för att få en mustigare sås, så jag valde ett sådant vin i 60-kronorsklassen. Sedan var det bara att börja koka!

Rödvinssås, minst 10 personer:
3/4 - 1 flaska rött, kryddigt vin
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk oxfond
2 morötter
1 lagerblad
1 msk tomatpuré
1 nypa socker
1 msk balsamvinäger
3-4 msk maizena redning för bruna såser

Hacka schalottenlökarna och fräs dem i en kastrull i lite smör. De behöver inte hackas så noga, såsen ska ändå silas sedan. Skär morötterna i slantar, och låt dem få fräsa med. Skär vitlöken i bitar, och fräs den också. Häll på vinet och tillsätt fond, lagerblad, tomatpuré och socker. Låt koka till såsen har reducerats till hälften. (Tar ca 15 minuter) Sila då såsen så att den blir helt slät, häll tillbaka den i kastrullen och red den sedan med maizena för mörka såser. Räkna med att det nog går åt säkert 3-4 msk redning. Efter att ha kokat närmare 1 minut med maizena brukar såsen bli tjock, ibland får man ha lite tålamod. (Och inte göra som jag gjorde en gång och ösa i halva paketet bara för att det tog mer än 3 sekunder för såsen att tjockna. Det är bättre att prova sig fram. Blir såsen för tjock är det bara att späda med lite vatten.)

4 kommentarer:

  1. Gud vad gott! :) Måste provas!

    SvaraRadera
  2. ser gottigt ut! Älskar rödvinssås

    SvaraRadera
  3. rödvinssås är svårslaget. verkligen. det, och hasselbackspotatis, är ju löjligt gott tillsammans!

    SvaraRadera
  4. Nam nam nam då vet man vad det blir för mat ikväll :)

    SvaraRadera