måndag 24 januari 2011

Grabbkväll med hamburgare och 007

När hanarna här hemma hade grabbkväll i lördags åts det hamburgare och tittades på Bond. Bortskämda Bally fick en alldeles egen specialgjord hamburgare på bara nötfärs. Ändå verkar han snegla lite mer intresserat på husses burgare. Gräset är alltid grönare på andra sidan. Olof hade gått in stenhårt för sina hamburgare och gjort eget bröd, egen dressing och egna färsburgare. Allt detta när inte jag var hemma. Men nu har jag i alla fall fått smaka lite rester, och efter det vill jag aldrig mer äta köpe-dressing! Jag kan inte säga något annat än att Olofs index är väldigt högt just nu.

Hamburgare, ca 4 st stora
500 g nötfärs
1 gul lök
1 näve rostade pinjenötter
1 dl grädde
1 ägg
0,25-0,5 tsk liquid smoke water
salt och peppar
cheddarost om cheeseburgare önskas
en knaperstekt baconskiva om det önskas

Hacka löken, rosta pinjenötterna, och blanda samman med nötfärsen. Häll i grädde, ägg, liquid smoke water och kryddor. Forma till biffar och stek i smör. Lägg på cheddarostskivan i slutet av stekningen om du vill ha ostburgare. Vill du även ha bacon, knaperstek en skiva eller två.

Olofs nya upptäckt - liquid smoke! Starkt som attan smakar det, men på ett väldigt gott sätt, inte så att det gör ont i munnen, utan att det smakar mycket. Man får vara mycket försiktig i doseringen så att det inte tar över.

Olofs hamburgerdressing:
ca 300 g majonäs
1,5 dl Heinz chili sauce
1 finhackad saltgurka
1-2 tsk liquid smoke
peppar

Detta receptet är lite på en höft, var noga med att smaka av så att det blir precis som du vill ha det.

Hamburgerbröd
0,5 pkt jäst
6 dl ljummet vatten
12 dl vetemjöl + 1 dl till "doppning"
1 msk salt + 1 msk havssalt till "doppning"
1 dl sesamfrön

Lös upp jästen i det ljumna vattnet, häll i mjöl och salt och arbeta degen relativt smidig. Den ska vara lite kladdig. Låt degen jäsa i ca 2 timmar. Lägg ut degen på ett mjölat bakbord, forma den utan att knåda den till en avlång limpa, dela sedan upp den i lagom stora bitar, så stora som du tänkt ha hamburgarna ungefär. Doppa sedan de här bitarnas snittyta i en blandning av mjöl, sesamfrön och flingsalt. Låt jäsa i ytterligare 30-40 min. Grädda sedan bröden i mitten av ugnen på 250C i ca 10 min. Släng in några isbitar på en långpanna som är placerad under brödplåten, det fräser till lite och är bra för brödens skorpa.

18 kommentarer:

  1. Ja, efter hemmagjort så kan det aldrig mer bli bortagjort, så är det bara!

    SvaraRadera
  2. Åh precis den flaskan har jag "beställt" av mamma som landar här i Indien om två timmar. Hittar inte det här och tycker det passar jättebra med några droppar i en marinad eller grillsås. De där hamburgarna låter underbara! Måste provas!
    Åsa

    SvaraRadera
  3. men ååh, vilken f-a-n-t-a-s-t-i-s-k bild! hur snuckig kan en hund bli?! super-snuckig. de har haft en fin kväll, verkar det som!

    SvaraRadera
  4. så gott, måste ta och göra egen hamburgerdressing, hunden är ju för söt liksom :-)

    SvaraRadera
  5. Vad söt Bally är! :) Och vilka hamburgare, ser jättegoda ut! Hemmagjorda är så goda :) Liquid smoke finns här hemma hos oss, gott, men som du säger tar det lätt över. Måste prova Olofs dressing!

    SvaraRadera
  6. Vilken kille! Typiskt att briljera så när inte du var hemma :-) Dressinge ska absolut testas, nästa gång det vankas burgare! Kram Gourmetmorsan

    SvaraRadera
  7. Ha ha Bally var ju en riktig lirare!

    SvaraRadera
  8. Liquidsmoke och hemgjorda burgare är perfekt att döva lite av sommar- och grillabstinensen med. Jag älskar liquid smoke. Jag har fick min första i julklapp. Gör en mustig köttgryta och droppa i lite...

    SvaraRadera
  9. Vilken snygg liten lila skål. Rice? Liquid smoke är ju nästan ett måste i burgare. Så gott! Men ska nog vara försiktig med doseringen, röken får inte ta överhand tycker jag!

    SvaraRadera
  10. Hade jag varit hund hade jag gladeligen bott hos er! Haha.
    Har en flaska liquid smoke hemma, men har inte testat den i matlagningen än - bara provsmakat, men den känns minst sagt spännande. Lite grillkänsla mitt i vintern!

    SvaraRadera
  11. Ser ju hur gott ut som helst! Vilken karl du har ;-) Kram kram

    SvaraRadera
  12. hmmm, det där ölglaset känner jag igen... :-) tur jag vågade... :-)

    SvaraRadera
  13. Supergrym blogg! Blir alltid matsugen varje gång jag är här inne... min pojkvän har sökt länge efter en liquid smoked flaska! Vart har ni hittat den? :)
    /Lena

    SvaraRadera
  14. Supergrym blogg! Blir alltid så matsugen när jag är här inne.. min pojkvän har länge varit på jakt efter en liguid smoked flaska! Vart har ni hittat den?? :)
    /Lena

    SvaraRadera
  15. Olof hälsar att han köpte liquid smoke-flaskan på ICA, den stod bland grillsåserna. :-)

    SvaraRadera
  16. Gjorde dessa burgare, med samtliga tillbehör, i helgen. Succé! Fast hamburgerbröden var lite luriga och jäste mycket. De blev väldigt stora och får nog fyllas med 500-grammare i fortsättningen! :-)

    SvaraRadera