fredag 14 januari 2011

Potatisterrin med getost och rosmarin

Terrin är ett väldigt fint ord som kan låta lite skräckinjagande men som kan vara bra att använda sig av när man vill imponera på sina middagsgäster. Första gången jag hörde ordet terrin var i samband med en julmiddag i Mariannelund. Jag tittade andäktigt på skapelsen, svalde min stulna knäck med ett gulpande läte och var öppet imponerad. Den här terrinen är i själva verket en potatisgratäng, eller kanske mer en potatiskaka eller tårta. Den är inte lika lös som en gratäng, meningen är att man ska kunna skära den i tårtbitar och servera tillsammans med något annat, förslagsvis lamm eller något annat värdigt kött. Receptet kommer ursprungligen från tidningen Lantliv, men jag har gjort några ändringar. Jag antar att ingen blir förvånad när jag säger att jag ökat mängden ost och hällt i min favoritingrediens grädde. Bland annat. Potatisterrinen räcker till ca 10 personer.

ca 1,5 kg potatis
2 dl crème fraiche (34%)
0,75 dl grädde
50 g getost/chevre
2-3 dl riven västerbottenost
en nypa havssalt
grovmalen svartpeppar
3 ägg
1 dl hackad persilja
1 msk hackad rosmarin

Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Koka upp crème fraiche med smulad getost, västerbotteost, salt och peppar. Rör ner potatisskivorna. Rör sedan ner äggen, ett i taget, och avsluta med persiljan och rosmarinen. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med avtagbara kanter, och häll i potatisröran. Platta till den lite, och grädda sedan i nedre delen av ugnen på 200 C i ca 50 min. Kakan ska ha fått fin färg och potatisskivorna ska kännas mjuka om man känner på dem med en sticka. Låt kakan vila en stund innan servering. Ska den serveras tillsammans med kött som också ska tillagas i ugn går det bra att göra potatisterrinen tidigare under dagen och sedan förvara den i kylen, och värma på den medan den nyligen ugnsstekta köttbiten vilar i folie, medan förrätten serveras. Förutsatt att du tänkt bjuda på förrätt. Eller en drink i soffan med lite tilltugg. Eller bara ditt trevliga sällskap.

11 kommentarer:

  1. Det såg otroligt gott ut, smakade det väldigt mycket getost?

    SvaraRadera
  2. Låter ljuvligt i mina öron. Terrin annars får mig att tänka på något fyllt med gelé. Detta är något helt annat och ruggigt gott. Hoppas Olof lyckade bra med maten och att ni får en trevlig fredag. Ja, helg också för den delen. Kram.

    SvaraRadera
  3. Snaskigt..Själv bakar jag Gräddkolapaj..

    http://www.ovanligtgott.se/2011/01/paj-med-graddkolasmak.html

    Blir massa bak i helgen.

    SvaraRadera
  4. Det smakade precis lagom mycket getost! :-) Absolut inte för mycket. Men i originalreceptet är det bara 20 g getost.

    SvaraRadera
  5. Ser himla gott ut, terrin hade jag inte någon anning om vad det var, men jag hade aldrig gissat på potatiskaka

    SvaraRadera
  6. Åh, vad gott! Jag brukar göra en potatiskaka i avlång sockerkaksform men den är inte med getost. Det måste jag testa. Men bara 20 gram i orginalreceptet och du ökat till 50 gram. Själv skulle jag nog ta minst det dubbla! Hehe! Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. det lät riktigt gott med denna terrin, kanske ska föreslå det som lördagsmiddag imorgon?
    Det är roligt att hamna på bloggar som är stilrena, strukturerade och inspirerande - som din!
    Tack för att du delar med dig av recept och fina bilder!

    /Mari

    SvaraRadera
  8. Potatisterrin har jag också gjort några gånger, så himla gott blir det, och gästerna brukar bli väldigt imponerade :-)

    SvaraRadera
  9. Det låter som om smaklökarna skulle få sig en härlig fest:-) jag älskar verkligen getost.... Yammie! kram Gourmetmotsan

    SvaraRadera
  10. Mmm vad gott det här lät!!

    SvaraRadera