tisdag 18 januari 2011

Surdegarnas fortsatta öde

Här kommer bildbevis på att det faktiskt blev limpor av surdegarna Fredriksson och Stefan!  Efter att ha blivit av med min surdegs-oskuld till de här båda herrarna kan jag konstatera att det hela tar lång tid, att man får tugga brödet ganska mycket, samt att man känner sig väldigt nöjd med sig själv när brödet är klart. Fredriksson var en rågsurdeg och Stefan var på vete. Stefan var det betydligt mindre jobb med, mycket kortare jästid och dessutom blev slutresultatet bättre, så om det när något bröd jag kommer att baka igen så är det surdegsbrödet på vete.

Stefan hade till att börja med lite separationsångest och ville inte släppa taget från min hand.

Här har han dock släppt taget, blivit vänd några gånger och lagt sig till rätta för att börja jäsa.

Surdeg på vete (Stefan)
Dag 1
2,5 dl vetemjöl
2 dl fingervarmt vatten
1 msk flytande honung

Dag 3
1,5 dl vetemjöl
1 dl fingervarmt vatten

Dag 4
samma som dag 3

På dag 1 vispas mjöl och vatten samman med lite honung, och ställs sedan i en glasburk där det får stå orört till dag 3. Täck burken med lite plastfolie, men låt ändå lite luft ha möjlighet att komma in, och ställ gärna burken lite varmare, som i skåpet ovanför kylskåpet där det ofta är lite varmare än på diskbänken. På dag 3 vispar du ihop mjöl och vatten, och vispar ihop det med den "gamla" röran. Häll tillbaka allting i glasburken och sätt på plastfolien igen. Gör likadant på dag 4, och låt det stå framme ett dygn. Ska du inte baka ut brödet på dag 5, ställ då in surdegen i kylskåpet på dag 5. Receptet på brödet Stefan finns här, hos Pain de Martin. Han har beskrivit så bra hur man gör att jag helt enkelt bara länkar dit.

Här har vi Fredriksson som är bakad på surdeg av råg. Även det receptet finns noggrant återgivet hos Pain de Martin, ni hittar det här.

Surdeg av råg (Fredriksson)
Dag 1
2,5 dl rågmjöl
2 dl fingervarmt vatten
1 msk flytande honung

Dag 3
1 dl rågmjöl
1 dl fingervarmt vatten

Dag 4
samma som dag 3

Man gör precis likadant som jag beskrivit ovan, precis som med surdegen av vete. Recepten på surdegsgrunder kommer från Leilas bok One more slice. Nu har jag ju bara provat de här två recepten, och är långt ifrån en surdegsexpert. Det finns säkert surdegsbröd på råg som är mycket godare än vad Fredriksson var. Men nu har jag i alla fall provat, och jag har sedan dess gjort slut med rågsurisen Fredriksson (det var ett gemensamt beslut), och bestämt mig för att bygga vidare på min relation med vetesurdegen Stefan. Men den stora konkurrenten Jästpaketet spänner musklerna i kylen och lockar med sina fördelar, så vi får väl se hur länge Stefan hänger med...

13 kommentarer:

 1. Vilka härliga surdegsbröd och du har allt fått till fina lufthål i bröden,. precis som det skall vara :-)

  SvaraRadera
 2. Så fina bröd! Jag tycker också att det tar vääldigt lång tid. Jag gillar dock konsistensen som surdegsbröd får, med ett hårt skal och luftigt segt inre. Så jag gillar Martins långjästa bröd med bara lite jäst i. Dock får man inte surdegssmaken, med då kan man puffa på sin surdeg med lite jäst.

  SvaraRadera
 3. Ser gott ut : ) har ännu inte testat men ska också ge mig på surdeg. Är lite otålig bara vill ju smaka brödet jag bakar direkt ; ) kram Sofia

  SvaraRadera
 4. Grattis till dina första surdegsbröd! :)

  SvaraRadera
 5. Vilka fina bröd! :) Jag har en rågis här hemma, som levt i ett år nu tror jag (med mer eller mindre omsorg). Vete har jag inte vågat mig på, därför att jag läst om så många som inte får igång den. Men du verkar ha haft flyt! Blir sugen på att prova :)

  SvaraRadera
 6. Vad roligt att du provat surdeg. Det har inte jag gjort ännu :) Er pissakväll såg också väldigt rolig ut. :)

  SvaraRadera
 7. Ojj skrev fel i förra skulle bli pizza. :) Ibland är man för snabb i händerna.

  SvaraRadera
 8. ...och glömde ju säga att du har en blog award att hämta hos mig om du vill :)

  http://bliminjast.blogg.se/2011/january/blog-award.html

  SvaraRadera
 9. Vad gott det ser ut. Vad roligt att du gett dina surdegar namn. :-)

  SvaraRadera
 10. Heja Helena! Det ser ju väldigt bra ut och det smakade säkert lika gott som det såg ut! Som du vet bakar jag mycket, bland annat surdeg. Men jag är helt såld på pain the Martins nya bok, Enklare bröd. Har du inte köpt den har du något att se fram emot. Sluta bara inte med surdegen. /Marty

  SvaraRadera
 11. Fredriksson och Stefan - vad gulligt! Mina heter Sune och Råger och känner sig nog väldigt utsvultna och sura för stunden. Jag får blidka dem lite i kväll och i gengäld får man väl världens ammoniakparfymering av hemmet.

  SvaraRadera
 12. Jag lyckas alltid glömma av hur lång tid det tar, sist råkade jag tänka bort 90 minuter i receptet och fick vara uppe mycket senare än jag tänkt för att hinna grädda klart. Men precis som du säger så blir man riktigt nöjd med sig själv efteråt. Jag har bara prövar rågsur, måste svänga ihop en vetesur också och testa nu när du sa att det var bättre. Som vanligt helt fantastiska bilder!

  SvaraRadera
 13. Ser ljuvligt gott ut! Måste ge surdegen ett nytt försök. Verkar finnas så många olika sätt. Jag gjorde en surdeg där man skulle hålla på att slänga det mesta hela tiden och sen fylla på. Gick sådär...

  SvaraRadera