söndag 13 februari 2011

Kåldolmar på en söndag

Nu är vi hemma igen efter att ha hälsat på syrran med man och hund i Älmhult. Helgen har bjudit på thailändsk mat, en heldag i Malmö, rekord i chipsätning framför melodifestivalen och långsam sjudning av mig själv i bubbelpool. Det enda negativa som jag kan komma på med den här härliga helgen är att jag på något sätt har stukat foten i sömnen. Fråga mig inte hur det är möjligt för det vet jag inte själv. Men nu är vi hemma, Olof har lagat kåldolmar, och min favoritfåtölj och filt väntar på mig i vardagsrummet med en kvällstrött hund framför Solsidan.

Kåldolmar 4 port. Per Morbergs recept:
200 g nötfärs
200 g fläskfärs
1 vitkålshuvud
0,5 dl grötris
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
salt
peppar
lite kryddpeppar
smör att steka i

Sås
steksky från kåldolmarna
ca 2 dl vatten
1 msk kalvfond
ca 3 dl vispgrädde
ca 1 msk mjöl till redning
salt och peppar

Skär ut roten på kålhuvudet och lägg det i en stor kastrull. Koka tills bladen blivit mjuka, plocka bort dem efter hand. Se till att du får i alla fall 8-10 blad. Koka grötriset, låt det svalna, och blanda det sedan med de olika köttfärssorterna, äggen och gräddmjölken. Krydda med salt, peppar och kryddpeppar. Lägg ut bladen på en plan yta och fördela färssmeten på dem. Vit in kanterna och rulla ihop så att du får fina dolmar. Bryn ovansidan på dolmarna i smör i en stekpanna, lägg dem sedan med snittytan nedåt i en smord form. Ringla över sirapen, och ställ sedan in formen i mitten av ugnen på 225C i ca 25 min. Ös kåldolmarna då och då.

Till såsen: späd ut stekskyn som finns kvar i stekpannan med vattnet. Häll i fond och det mesta av vispgrädden och låt koka upp. Skaka upp en skvätt av grädden med mjölet till en redning, häll det i såsen och låt koka upp igen tills den tjocknar. Krydda med salt och peppar. Såsreceptet är lite på en höft, smaka av så att det blir precis som ni vill ha det. Servera med lingonsylt eller gelé.

11 kommentarer:

  1. jag är ju ingen stor köttätare, men kåldolmar tänker jag aldrig ge upp. basta. oj, vad gott det är. låter som att ni haft en fin helg!

    SvaraRadera
  2. åhh kåldolmar.. det var längesen. Det kanske man skulle slå till och göra någon dag :)
    ha en underbart mysig söndag kväll och en otrolig trevlig vecka framöver :)

    Kram Stina

    SvaraRadera
  3. Låter som du haft en härlig helg :-), kåldolmar har jag aldrig gjort själv, men sedan så hör det inte till mina favoriträtter :-)

    SvaraRadera
  4. Kåldolmar är riktigt gott, har gjort hemma en gång, och blev förvånad över att det inte var fullt så pilligt som jag befarade...

    SvaraRadera
  5. Vi har faktiskt aldrig gjort egna kåldolmar, vi har inte ens ätit kåldolmar tillsammans under alla år vi varit tillsammans... Men kålpudding däremot har vi lyckats få till. Håller på att inskola Anki i att åter igen äta kåldolmar, får se hur det lyckas.

    SvaraRadera
  6. Skulle gärna ätit kåldolmar på en söndag eller vilken annan dag som helst. Tyvärr är jag ensam om att gilla kål i familjen så det blir alldeles för lite av den varan. Själv njöt jag av en fantastisk grillad kalvlever, även det en rätt att älska eller hata tror jag.
    Hoppas du blir bättre i foten, du har väl dansat för mycket mazurka på sängkanten ;)

    SvaraRadera
  7. Beben säger bestämt nej till den här rätten *s* Men det var nog första.

    SvaraRadera
  8. Mums för kåldolmar! Åh åh åh, så gott! Min sambo vägrar äta det så det blir aldrig att jag ställer mig och lagar till bara mig. Lycka är istället att bli bjuden på det hemma hos mamma eller hos svägerskan. :-) Vad konstigt det där med din fot... Har du kanske drömt konstigt och kickat till med foten?

    SvaraRadera
  9. Känns så roligt att du hänger i älmhult, på öland och i kalmar, ställena där jag var innan! :) Kåldolmar är så underbart gott!

    SvaraRadera
  10. Har ätit en hel del koldolmar men faktiskt aldrig lagat det själv. Väldigt gott och underskattad maträtt!

    SvaraRadera
  11. Mums vad gott! Har faktiskt aldrig lagat detta, men det måste jag ju helt klart göra! Jättefina!

    SvaraRadera