fredag 11 mars 2011

Förrätt på portabella och getost

Den här vegetariska förrätten serverade vi sist vi bjöd på middag, och den kommer jag garanterat att göra fler gånger! Väldigt god, lagom i storleken och tacksam att förbereda. Receptidén har jag hittat hos bästa Charlotta med toppenbloggen Matrepubliken. Det här behövs till 4 portioner:

4 portabellasvampar (en portabellasvamp är som en gigantisk, förvuxen champinjon)
4 rejäla skivor getost
2 vitlöksklyftor
lite olivolja
salt
grovmalen svartpeppar
1 näve rostade pinjenötter
ruccolablad till dekoration

Skär bort stjälkarna på svamparna och lägg portabellasvamparna i en ugnsfast, smord form. Pressa två vitlöksklyftor och fördela vitlöken över de fyra svamparna. Salta och peppra, lägg på en skiva getost på varje svamp och ringla över lite olivolja. (Ifall svamparna är väldigt stora kan man lägga på två skivor getost. Man kan aldrig få för mycket ost...) Ställ in i ugnen på 225C i ca 10 min tills osten börjat smälta ut lite. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna medan svamparna är i ugnen, och garnera sedan svamparna med nötterna precis före servering. Lägg lite ruccolablad runt svamparna när de läggs upp på tallrikar, och avsluta med att ringla över lite extra olivolja på alltihop. Det här är en jättesmidig förrätt, perfekt att sätta in i ugnen lagom till man serverar välkomstdrinken!

16 kommentarer:

  1. Ser urläckert ut! ;) Getost och pinjenötter är ju en oslagbar kombination.

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig förrätt, den skulle allt sambon gilla

    SvaraRadera
  3. Mmm, låter väldigt gott. Hoppas ni fick en skön fredags kväll med gott vin och fin carbonara.

    SvaraRadera
  4. Kära jistanes, så snyggt! Trots att det är getost så får jag nog erkänna att det ser gott ut :)

    SvaraRadera
  5. oh, portabella finns överallt i USA, men här använder vi ju oftast bara champinjoner. Storleken gör dem PERFEKTA att fylla ju! Det lät jättegott med getost och pinjenötter, måste provas =D

    SvaraRadera
  6. Det här såg gott ut. Jag gillar portabella massor och man kan variera fyllning efter smak :) Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  7. And it looks great! Fint med ruccolabladem omkring.

    SvaraRadera
  8. Det så både godt og nyttigt ut:-)

    SvaraRadera
  9. Portabello var längesedan jag gjorde något med. Och det här såg riktigt gott ut!
    Ska nog damma av en variant jag gjort på restaurang tidigare och se om manken gillar den :-)

    SvaraRadera
  10. hurra! hurra för den här förrätten, den är grym. speciellt med extra mycket getost (såklart, hoho).

    hoppas ni har en fin helg!

    SvaraRadera
  11. Yammi! Men är det inte en förvuxen skogschampinjon?

    SvaraRadera
  12. Det kan mycket väl vara så att det är en förvuxen skogschampinjon, vilket i så fall är extra bra, för skogschampinjoner är faktiskt strået vassare än klassiska, vita champinjoner. :-)

    SvaraRadera
  13. Det här måste jag testa,jag är en chevrenörd.

    SvaraRadera
  14. Aaah vad gott, vi har gjort liknande som tillbehör till grillat förut, men med mozarella, pesto och pinje. Men getost är ju mycket godare, muums. Längtar efter sommaren nu...

    SvaraRadera
  15. Vilken enkel och fin förrätt. Chevre och pinjenötter på en toast är ju annars en hit som funkar.

    SvaraRadera
  16. Alskar fyllda svampar i alla dess former. Ska latt testa denna varianten. Tack Helena och Charlotta!

    SvaraRadera