tisdag 7 juni 2011

Enchiladas med getoströra och lamm

När Olof och jag träffades för snart 11 år sedan var hans kulinariska egenskaper ganska...hrm....begränsade. Inte för att jag ska klaga, jag var sämst i klassen på hemkunskapen då det begav sig. Sedan dess har vi bättrat oss på matlagning båda två, och tur är väl det. Ingen blir väl direkt extatisk av tveksamt tillagat halvfabrikat som är fryst och bränt på samma gång. (Trots att det är en imponerande bedrift.) Däremot blir man riktigt glad av lammfyllda enchiladas med riktigt mycket ost i, som de här som Olof har gjort. Så här gör man fyra enchiladas åt två vrålhungriga eller fyra lite lätt hungriga personer:

4 tortillabröd
ca 250 g lammkött i bitar
salt och peppar

Getoströra:
getost 100-150 g
1 burk (2 dl) creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1 röd chili
2 tomater
1 dl riven gratängost
1 kruka färsk rosmarin

Börja med att göra getoströran. Smula getosten, pressa vitlöken, hacka chilin, rosmarinen och tomaterna och rör samman röran. Skär lammköttet (t ex lammstek) i bitar. Salta och peppra, och bryn det i en stekpanna i lite smör. Lägg ut fyra tortillabröd på en plan yta, och fördela sedan lammköttsbitarna över dem. Bre över getoströran,och vik ihop tortillorna på samma sätt man viker ihop en taco. Rulla in varje enchilada (notera att de nu har förvandlats till enchiladas, hähä) helt och hållet i aluminiumfolie, och lägg dem i en ugnsfast form eller på en plåt täckt med bakplåtspapper. Att linda in dem i folie gör att de håller formen mycket bättre, och osten flyter inte ut. Gratinera i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min. Ta försiktigt ut dem ur folien, och servera tillsammans med en grönsallad.

5 kommentarer:

  1. getoströra alltså? give me! låter spännande! ska spara och prova att göra en veg-variant. återkommer med rapport!

    SvaraRadera
  2. Yammie, vad gott det ser ut! Skulle kunna njuta en sådan på studs! Kram

    SvaraRadera
  3. Jag och G åt också sämre när vi träffades. Bra att man hittar någon att utvecklas med :)

    SvaraRadera