onsdag 21 september 2011

Förträfflig wok!

Den här förträffliga woken lagade vi igår, och tillsammans med den här är det den bästa wok vi wokat ihop. Notera mitt artiga användande av ordet "vi". Egentligen var det jag som wokade, men det var Olof som skar upp alla ingredienserna och diskade efteråt, så det var ju lite av ett grupparbete. Vid närmare eftertanke stod jag faktiskt för det enklaste momentet av alla. Hähä. Woken räcker i alla fall till 5 portioner. Jag öste i ingredienserna på måfå, men skulle tippa på att det var det här som jag hällde i:

3 kycklingbröstfiléer
2 msk japansk soya
4 msk rapsolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk fisksås
1 msk ostronsås
2 msk pressad limesaft
--------------------
2 morötter
1 röd paprika
ca 100 g sockerärter
1 purjolök
-------------------
nudlar
1 tsk extra fisksås
1 msk extra ostronsås
1 msk extra japansk soya
extra rapsolja att woka i
mynta till garnering

Börja med att skära de tre kycklinfiléerna i bitar och lägg dem i en skål. Gör en marinad av det översta stycket med ingredienser, och låt kycklingen ligga däri medan du (eller någon annan) skär till grönsakerna i stycke 2. Hacka dem eller skiva dem, det spelar ingen roll. Dags för sista stycket! Koka upp nudlarna, ställ åt sidan. Hetta upp lite extra rapsolja i en wokpanna, ta ganska mycket, och ha riktigt hög värme. Börja med att woka kycklingen, och lägg den sedan åt sidan på en tallrik. Woka sedan grönsakerna. Lägg tillbaka kyckligen och blanda ihop allt. Häll i den extra fisksåsen, ostronsåsen och soyan, och låt woka ihop ca 1 minut. Servera tillsammans med nudlarna, och gärna någon kvist mynta. Mynta passar jättebra till!

4 kommentarer:

  1. Perfekt! Jag som blev så sugen på att göra wok ikväll. Där har vi den!

    Härligt att ni är ett sådant team i köket. Det är ju helheten som gör det!:)

    SvaraRadera
  2. Mums, så gott. Wokar gör vi verkligen alldeles för sällan.

    SvaraRadera
  3. Vad gott det här låter! :) Vi har samma arbetsfördelning hemma hos oss :P

    SvaraRadera
  4. Du, wok är väldigt underskattat, ibland är det ju så fantastiskt gott! Och sockerärtor - mmmmm =)

    SvaraRadera