måndag 21 november 2011

Pepparkaksrulltårta med lingongrädde

Förra året när jag bloggade om min mjuka pepparkaka kunde den uppmärksamme (faktiskt till och med den som ser riktigt dåligt) konstatera att det låg något mer på det där kakfatet än bara mjuk pepparkaka. Det var pepparkaksrulltårta med lingongrädde som fyllning, och jag ser nu när jag går tillbaka till inlägget från förra året att jag lovade att lägga ut det receptet inom kort. Det här med tidsuppfattning är ju ganska relativt. Men ett år går så fort, säger ju många. Här kommer det i alla fall:

Pepparkaksrulltårta med lingongrädde
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk färdigblandade pepparkakskryddor (finns i kryddhyllan)
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl rårörda lingon

Börja med att sätta ugnen på 225C. Vispa ägg och socker pösigt, och rör ihop de torra ingredienserna för sig. Rör samman de båda blandningarna, och häll i en långpanna som du klätt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 225C i ca 6 min tills kakan har fått fin färg. Ta ut kakan, vänta ett par minuter och strö sedan (om du vill) någon tesked socker över den för att den ska få en klassisk lättsockrad yta. Stjälp sedan upp kakan på ett nytt bakplåtspapper, med den sockrade botten nedåt. Dra av det första bakplåtspappret som legat underst under gräddningen, och låt kakan svalna. Vispa sedan grädden ganska hårt, och vispa i de rårörda lingonen det sista du gör. Bre lingongrädden över den platta kakan, rulla ihop den till en rulltårta och förvara den i kylen. Låt den gärna ligga ett par timmar i kylen innan servering, då blir gräddfyllningen lite fastare.

11 kommentarer:

  1. Låter ju supergott!! Mjuk pepparkaka är ju en favorit!

    SvaraRadera
  2. Mums det lät smarrigt : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Nämen, vad gör du? ;-) Något sånt här funderade jag på att vi kunde bjuda på på fredag. Hm, får klura lite till. Mailar dig lite tankar. Rulltårtan låter väldigt god!

    SvaraRadera
  4. Bättre sent än aldrig ;) Låter riktigt gott iaf!

    SvaraRadera
  5. Mums vad gott och vilket härligt kakfat!!

    SvaraRadera
  6. Åh, jag är så svag för mjuka kakor, av alla dess slag... Den där lingonrullen lät ju inte tokig alls, inte pepparkakan heller för den delen :-)

    SvaraRadera
  7. Har fått provsmaka och jag lovar den är kanongod!
    Kramar Marija

    SvaraRadera
  8. Denna rulltårta verkar helt underbar! Lingon och kanel är en superb kombination:D

    SvaraRadera
  9. Mums så gott, det här måste jag också testa.
    Vet inte riktigt när jag ska hinna testa alla goda recept du lägger upp? :)
    /Marion

    SvaraRadera
  10. Lenita från Bohuslän22 nov. 2011 21:29:00

    Mums! Vilka goda julkakor att bjuda på :-) Får nog snart sätta igång med lite julbak mellan vårt renoverande. Kram!

    SvaraRadera
  11. Vilken ljuvlig blandning, mjuk pepparkaka och lingongrädde! Låter som en riktigt god rulltårta :D och bättre sent än aldrig som de säger!

    SvaraRadera