torsdag 24 november 2011

Roséglögg med kardemumma och stjärnanis

Samtidigt som jag hade en kastrull med vit saffransglögg på spisen passade jag som sagt på att göra en omgång roséglögg. Är man ändå igång och ska stå vid spisen kan man ju lika gärna göra två sorters glögg, arbetsinsatsen för glögg är ju trots allt ganska smärtfri. Den här roséglöggen smakar jättegott, och går självklart bra att spetsa med allsköns form av sprit för den som vill det.

1 flaska rosévin (t ex La Pluma nr 2916 på Systembolaget)
3 st stjärnanis
3 st kanelstänger
1 clementin skuren i klyftor
4 st hela kryddnejlikor
10 små kardemummakärnor
2 msk flytande honung
0,5 dl socker

Häll rosévinet i en kastrull och tillsätt stjärnanis, kanelstänger, clementinklyftor, kryddnejlikor och kardemumma. Låt sjuda i ca 15 min på mycket svag värme, det får inte koka. Rör ner honung och socker, rör tills det har smält ner, och fiska sedan upp clementiklyftorna och släng dem. Ta kastrullen från värmen, och låt glöggen svalna helt innan du silar den och häller upp den i rengjorda flaskor.

3 kommentarer:

  1. Eftersom du säger att arbetsinsatsen överkomlig får jag helt enkelt göra en sats av båda sorter. Är denna lika god som den vita glöggen så är det värt det lilla extra besväret.

    SvaraRadera
  2. Hej, har en dum fråga, skalar du clementinen eller kör du med skal o allt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Förlåt att du har fått vänta ett par dagar på svaret. Jag kör med skal och allt! :-)

      Radera