måndag 5 december 2011

Citronrisotto med hederlig köttbit

Det slog mig att jag inte har bloggat om någon vettig maträtt på ett tag. Det har mest handlat om adventsfika, efterätter och annat lullull. Inget ont om det, men ibland blir man ju faktiskt hungrig, och då vill man (i alla fall jag) sätta tänderna i en rejäl bit kött. Gärna med lite kryddsmör och risotto. Medium rare ska det vara. Jag säger som Mat-Tina; en riktigt fin bit kött vägrar jag att servera well done, jag bara gör det inte. Köttet på bilden är en bit flankstek som har grillats kort stund på båda sidor och sedan fått vila i aluminiumfolie, något som gör mycket för saftigheten. Sedan har det skurits i fina små bitar, och serverats med smör som rörts samman med pressad vitlök. Citronrisotton är så krämig i sig, att man behöver faktiskt ingen sås till.

Citronrisotto, 4 personer
smör att steka i
en liten lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin (kan uteslutas)
3 dl arborioris
ca 1 liter grönsaksbuljong (sjudande)
ca 2 dl riven parmesan
salt och peppar
1 citron - rivet skal från hela citronen och saften från halva citronen

Hacka löken, pressa vitlöksklyftan och fräs i smör i en stor gryta med höga kanter. Häll i arborioriset, och sedan vinet, och låt det puttra tills det har absorberats helt.  (Har du ingen öppnad flaska vitt vin hemma kan du bara skippa det här momentet, och gå direkt på citronmomentet.) Riv skalet från citronen och pressa saften från halva citronen, och häll skal och saft i grytan. Häll sedan i lite grönsaksbuljong. När buljongen har puttrat bort, späd igen och rör om då och då. Så här får man hålla på i ca 20 min, det är klart när riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd. Det är möjligt att du inte behöver använda all buljongen. Ta kastrullen av värmen och rör i den rivna parmesanosten. Krydda med salt och peppar, och smaka av. Tycker du inte att det smakar tillräckligt mycket citron, pressa i lite mer saft från det som är kvar av citronen.

9 kommentarer:

  1. Citronrisotto är vår absoluta favoritrisotto. Vi brukar göra efter Nigellas recept med grädde, rosmarin, parmesan och äggula (och citron så klart), attans gott:)

    SvaraRadera
  2. Mums, citron i risotto är jättegott och lite gott kött till gör ju inte sakem sämre.

    SvaraRadera
  3. Mums, så gott! Jag håller nästan med dig (och Tina), medium ska det vara. :-)

    SvaraRadera
  4. Har aldrig testat citronrisotto! Funderar på vad jag skulle kunna ha till, vegetarian som man är... kanske någon lämpligt marinerad quornfile eller dylikt.
    Ser gott ut iaf och kan tänka mig att smaken är sådär härligt frisk!

    SvaraRadera
  5. Oh YUM! citronrisotto <3 Verkligen en underbar kombination, citron och risotto :)

    SvaraRadera
  6. Krämig skall risotton vara och det låter gott med citron i!

    SvaraRadera
  7. Visst vill man ha en ordentlig köttbit ibland. Jag äter min biff helst blue, bara hastigt vänd i en het het panna. Mums! Och citronrisotton låter ljuvlig till.

    SvaraRadera
  8. Underbara tallrikar å fantastisk mat, sitter redan här å funderar på fredagsmeny, risotto kvalde precis in som hetaste kandidaten. :D

    SvaraRadera
  9. Håller med! Lite mat måste man äta mellan kakorna. Flankstek är ju gott! Citronrisotto har jag aldrig ätit men låter gott.

    SvaraRadera