tisdag 31 maj 2011

Rabarbersemifreddo med havrecrunch

Är ni många därute som har kokat rabarberkräm, inte riktigt ätit upp allt, och nu inte vet vad ni ska göra med den? Äta den med mjölk? Sälja den på Blocket? Misströsta icke, gott folk! Gör rabarbersemifreddo! Prima efterrätt och lika säsongsbetonad som pastellfärger och sandaletter. Till 4 glada glassätare behövs följande:

Rabarbersemifreddo:
3 ägg (separerade, gulan för sig och vitan för sig)
0,75 dl socker
3 dl vispgrädde
ca 1,5 dl rabarberkräm (mängden är helt valfri, beroende på hur mycket rabarbersmak man vill åt)

Separera äggen, och vispa äggvitorna för sig och äggulorna tillsammans med sockret i en annan bunke. Vispa grädden för sig, och rör sedan ner den vispade grädden i äggsmeten. Rör ner rabarberkrämen med ett fåtal varvtag med sleven för en lite mer ripplad effekt.Avsluta med att vända ner äggvitorna. Ställ i frysen i minst 4 timmar.

Havrecrunch:
50 g smör
0,5 dl socker
0,5 dl mjöl
1,25 dl havregryn

Rör smör och socker mjukt, tillsätt mjöl och havregryn, och blanda ihop till en relativt smulig liten deg. Strö ut den på ett bakplåtspapper eller i en smord form, och grädda i mitten av ugnen på 225C i ca 10 min, tills den har fått en gyllene färg. Ta ut och låt svalna, och smula bitarna över semifreddon precis före servering.

Den som är på jakt efter ett hyvens recept på rabarberkräm hittar det här.

måndag 30 maj 2011

Pasta med svartvinbärslikör

Här kommer veckans mest otippade recept - pasta med prosciutto och svartvinbärslikör! Jag hittade receptet längst bak i en bok jag precis läst ut, och tyckte att det lät så galet att jag bara var tvungen att prova det. Jag var rädd att likören skulle göra såsen för söt, men eftersom prosciutton är så salt i sig, blev det ändå riktigt välbalanserat. Jag har ändrat lite i måtten, så här kommer receptet med mina mått:

Pasta för 2 personer, gärna snäck- eller gnocchiformad
1 pkt (ca 125 g) prosciutto/parmaskinka
2 schalottenlökar
2 dl grädde
0,5 dl svartvinbärslikör
1 dl riven parmesanost
grovmalen svartpeppar

Medan du kokar pastan - strimla skinkan, och fräs den i lite olivolja tillsammans med hackad schalottenlök. Häll på grädden och svartvinbärslikören och låt småkoka i 5-8 min. Smaka av med grovmalen svartpeppar. Blanda ner den nykokta pastan i såsen, rör om så att det blandas ordentligt, och servera. Strö rikligt med parmesan över varje portion.

Boken är ingen kokbok, utan en vanlig skönlitterär bok, som är riktigt bra! Författaren är italiensk och matintresserad (jag har största möjliga förtroende för italienska kvinnors recept), och har därför lagt till några bonusrecept längst bak i boken. Boken handlar om en halvitaliensk tjej i min egen ålder som bor i New York och jobbar i familjeföretaget som tillverkar lyxiga skor. Hon träffar en charmig italienare som är kock och har en restaurang i stadsdelen Little Italy, och i den senare delen av boken åker hon till Toscana och Sicilien. Ni hör ju - skor, mat, lyxkockar och Toscana - med den mixen, kryddat med en stor dos humor, kan man inte misslyckas! Det allra bästa är att det finns en uppföljare, den har jag redan beställt på nätet.

söndag 29 maj 2011

Hundkalas!

Bally har en tjej. Han är kär, har vårkänslor och vill gå hem till sin lilla dam varje gång vi är ute och promenerar. Damen heter Sookie, huserar hos Liv och Agneta, och har precis fyllt ett år. Självklart var Bally bjuden på kalaset. Sookie är en blandning av Papillon och Chihuahua, och är lite mindre än Bally till storleken. Bally är rent allmänt sett väldigt positivt inställd till hundar av det motsatta könet. Ålder eller storlek spelar ingen roll. Mormor brukar berätta om sin tax Spirre som hade ett förhållande med en Grand Danois, den taxens val av dam var onekligen mer komplicerat än Ballys.

Hundarnas mattar och hussar drack apelsinjuice och multifruktsjuice blandat med rosévin. Enkelt och läskande gott en varm försommardag.

De små vovvarna inledde kalaset med en alldeles egen tårta, gjord på korv, leverpastej och skinka. Hundarna åt upp sina bitar fortare än kvickt, och slickade sina små tallrikar alldeles rena.


Sedan pussades de. Bally passar på att stjäla en puss av sin dam. Inte för att det är så svårt, hon är väldigt kärvänlig, till Ballys stora glädje.

Till min egen stora glädje hade Liv bakat alldeles underbara chokladmuffins, med en glasyr som jag skulle kunna sitta och äta med sked. (Vilket jag också gjorde.) Jag gör det enkelt för mig och länkar till receptet som är signerat Leila, ni hittar det här.

Även på hundkalas får man godispåse med sig när man går hem! Fast i form av en söt liten hink istället. Bally travade nöjd hem, mätt och lycklig från sitt kalas där han minglat med traktens tikar, och sov sedan väldigt gott i sin lilla säng.

fredag 27 maj 2011

Sommarbuffé på radion

Idag har Emmy och jag pratat buffémat i radion! Vi hade en jättehärlig förmiddag i Emmys trädgård ute i solen, där vi drack alkoholfritt bubbel, marinerade kallskuret kött och gjorde dessert.

Jag körde från kontoret till Emmy, och möttes av den här underbara buffén. Emmy är ju som bekant grym på buffémat, och hade redan hunnit förbereda en hel del. Dagens huvudrätt på buffén var balsamicomarinerad fläskfilé med soltorkade tomater och basilika, och sweet chili-kyckling. Till det serverades en kall nudelsallad med en underbar limedressing, och diverse småplock som fetaost, crostini, grissini, tapenade, oliver och kronärtskockor.

Emmy svänger ihop en marinad som om hon aldrig gjort annat. Vi pratade även om vad som kan vara gott att dricka på en buffé, alkoholfria alternativ och lämplig dukning. Även vett och etikett på buffé betades av, och allmän "buffélogistik" som hur man förvarar kall mat, var man gör av sina bestick och vad man ska placera först och sist i en buffé - placera det du har gott om först, och det du har lite mindre av sist.

Ingen buffé utan efterrätt! Jag gjorde en klassisk jordgubbstårta. Det dubbelvikta hushållspappret under tårtbottnens kanter på bilden till vänster är ett hett tips; när du har klätt in hela tårtan i grädde tar du försiktigt bort pappret, och kan nöjt konstatera att tårtfatet är helt rent. Ett prima tips som jag lärt mig av min mor.

Emmy och Mari från radion fokuserar på nudelsalladen. Som ni förstår var dagens lunch riktigt lyckad, buffé i solen i Emmys trädgård som sedan avslutades med tårta. En perfekt start på helgen! Den som vill lyssna på programmet i efterhand kan göra det här, i radions lyssningsarkiv. Vi är med i tidsspannet 10.00-12.00. Och förresten - jag vet att kommentarsfunktionen fungerar dåligt just nu, men jag hoppas att den rättar till sig snart.

torsdag 26 maj 2011

Glasspremiär

Okej, man kan väl knappast kalla det för glasspremiär när man äter glass oftare än grönsaker, men häromdagen hade vi i alla fall premiär för glass i hamnen. En hyvens aktivitet när man bor i en kuststad, det är jättemysigt att köpa sig en glass och strosa runt i hamnen och titta på båtarna. Ännu mysigare är det att bedriva detta kuststadsnöje kvällstid, för då sitter båtägarna i sina båtar och dricker vitt vin och äter räkor, och det ser så gemytligt ut att man vill bjuda in sig själv på första bästa båtdäck. En mycket trevligt anledning att ha båt, om man nu inte skulle vara så road av segling.

På tal om något helt annat - såg ni Fyra Bröllop ikväll? Nu vann ju inte våra kompisar Calle och Louise, men de var lika glada för det. Och för mig var det utan tvekan det bästa bröllopet!

Bally flåsade i värmen på glasspremiären men hade ändå den goda smaken att lämna vår glass i fred. Den tog slut lika fort ändå.

Imorgon ska Remsan och jag vara med på radion igen! Mellan kl 10.00-12.00 kommer vi att prata i musikpauserna, den här gången blir det kring temat sommarmat och buffé.

Fyra bröllop och en sjömanshustru

Ni vet min fina kompis Louise som brukar figurera här på bloggen? Skånetösen som vi brukar åka till Kivik med, som är sjömanshustru till min gamla kompis Calle? Ikväll sänds deras bröllop på TV4 kl 19.25 i programmet Fyra Bröllop! Det ska bli jättekul att få uppleva bröllopet en gång till!

onsdag 25 maj 2011

Nybakat och rykande färskt

Nybakat, varmt bröd är bland det godaste som finns. Perfekt att servera till en pastasallad, en buffé, kvällstéet eller till frukost. Jag kan äta imponerande mängder sådant här bröd. Så här svänger man ihop två enkla limpor:

1 pkt (50 g) jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk honung
3 msk rapsolja
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
ca 8 dl manitoba cream-mjöl

Smula jästen i en bunke, och rör ut den med vattnet. Tillsätt honung, rapsolja och salt, och sedan mjöl. Arbeta till en smidig deg, och låt den jäsa under bakduk i ca 40 min. Baka ut degen till två limpor som du lägger bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min, och grädde sedan i mitten av ugnen på 225C i ca 25 min, tills limporna har fått fin färg.

tisdag 24 maj 2011

Grillad flundra

Ja. Som ni säkert förstår så är det här ytterligare något som Olof lagade när jag var borta. Jag är ju, för att uttrycka mig diplomatiskt, ganska liten i maten när det kommer till fisk.

Som ni ser gick han verkligen in för sitt fiskgrillande i min frånvaro. Jag borde åka bort oftare. Eller snarare stanna hemma - så att jag också får äta så här fint. För trots att jag inte gillar fisk hade jag banne mig smort i mig den här panerade lilla flundran.

Så här säger Olof att det hela gick till, och det här är vad som behövs till en person:

Fisk:
2 flundror (så mycket som syns på bilden)
salt
peppar
någon matsked olivolja till grillningen
Någon skiva citron till servering

Panering:
ett fat ströbröd
ett fat mjöl
1 ägg

Remoulad-inspirerad sås:
ca 3 msk majonnäs
2 tsk kapris, hackad + 1 tsk kaprisspad
en halv saltgurka, hackad
1 kruka dill, hackad
salt
peppar

Filéa fisken om du inte har varit förutseende och köpt färdiga filéer. Salta och peppra. Vispa upp ägget och häll det i en skål, och vänd varje file i först mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Låt gärna de panerade filéerna vila ett par minuter innan de läggs på grillen, så fäster det bättre. Grilla de panerade filéerna på den delen av grillen där kolen inte är. Tid beror på storlek på fisk och värme på grillen, räkna med några minuter på varje sida. Sprinkla gärna lite försiktigt med lite olivolja över paneringen så att den inte blir för torr.

Till såsen hackas de ingredienser som ska hackas, sedan blandas allt till en sympatisk sås. Servera till fisken med en liten citronbit till, och servera gärna tillsammans med kokt potatis eller potatisklyftor som körts antingen i ugnen eller i en form på grillen, med mycket olja.

måndag 23 maj 2011

Vaniljglass med hemlagad karamellsås

Tack för alla fina kommentarer på blodpuddingsinlägget! Jag kan ju faktiskt inte ta åt mig någon ära alls för det, jag var ju inte ens hemma... Olof fotade sig och Bally med självutlösaren på kameran. Himla tur att jag har en så kreativ man därhemma! Det här är i alla fall vad vi åt till efterrätt när jag kom hem från min Stockholmstur, vaniljglass med nykokt karamellsås. (Man får ju fjäska lite när man har varit borta så länge.) Det ska erkännas att jag inte har gjort glassen själv, men jag rekommenderar varmt Häagen Dazs vaniljglass, den är i en helt egen klass. Fast smaken Gammaldags Vanilj från GB i de där små rektangulära förpackningarna går inte av för hackor den heller. Här kommer receptet på kolasåsen, som räcker till fyra artiga middagsgäster eller två hemmasvullare utan hämningar:

1 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap

Blanda alla ingredienserna och koka tills du är nöjd med konsistensen. Efter ca 15 min tycker jag att kolasåsen brukar vara lagom. Efter att man tagit den av värmen kommer den att fortsätta tjockna, så det gör inget om den är lite rinnig i början. Garnera gärna med ätbara blommor som penséer.

söndag 22 maj 2011

Blodpudding...?

När jag var i Stockholm passade Olof på att äta sådant som jag inte gillar, som blodpudding, isterband och fisk. Den här bilden fick jag sms:ad till mig när jag befann mig i Sundbyberg och som bäst satt och smorde i mig älgfärsbiffar hemma hos min kompis. "Riktiga män i rutigt äter blodpudding", stod det. Olof hade hängt på sin rutiga skjorta på Bally fotograferingen till ära. Bally har aldrig kläder på sig, men om man mutar honom med blodpudding så har han visat sig vara ganska flexibel.

Själv har jag svårt för blodpudding. Det luktar gott när man steker det, det är billigt och går snabbt att tillaga, men... nej, det hör inte till mina favoriträtter. Men för mina herrar i rutig flanell här hemma ligger det utan tvekan på topp tio-listan!

lördag 21 maj 2011

Borta bra men hemma bäst

I veckan som gått har jag varit i Stockholm på jobb i flera dagar, och idag kom jag hem till Olof, Bally och Öland igen. Det är alltid roligt att komma iväg till Stockholm och känna stortstadspulsen lite, men det är ännu bättre att komma hem igen! Idag har jag bara njutit av solen, god mat och att få gå runt och flanera i vår trädgård och se efter så att rabarbern och tomatplantorna är glada. Det här med att vara ute i solen kräver dock viss preparering från min sida i form av en rejäl dos solskyddsfaktor, jag är så vit att om man placerar en Ipren på mitt ben ser den ut som en leverfläck. Insmord och glad gick jag i alla fall sedan ner till hamnen, där vi åt glass och satt på en brygga. Just nu håller Olof på och förbereder grillen inför kvällens middag, och jag ser fram emot en mysig kväll på hemmaplan. Hoppas att ni andra har en lika härlig lördag!

torsdag 19 maj 2011

Tomatfjäsk

Nu har jag fjäskat för mina tomater, minsann! Jag fick ett par hoppfulla små tomatplantor av min kompis Liv för ett par veckor sedan, och har varje kväll tittat på dem med en släng av dåligt samvete för att jag inte har tagit mig tid att plantera om dem i större krukor. Att vara blomma hemma hos mig är inte det lättaste, ibland tar mamma hem mina krukväxter till sig i ren protest, för att låta dem gå på rehab. Men nu ska de frodas, de små rackarna, så att de blir riktigt stora och fina så att jag kan äta upp dem senare i sommar. Hähä.

Bally och jag går helhjärtat in för planteringen. Bally har hemliga förhoppningar om att det ska växa tuggben på plantorna framåt juli, och ser därför till att visa lite extra intresse.

onsdag 18 maj 2011

Chokladmarinerat lamm på grillen

Jag vet att chokladmarinerat lamm låter helt galet, men det kan nog faktiskt vara bland det godaste som finns! Köttet smakar inte av choklad, det smakar bara riktigt mustigt och otroligt gott. Jag åt det första gången hemma hos Miss Franklin, och det är också dit jag hänvisar för receptet av denna underbara marinad som innehåller både kanel och choklad, ni hittar det här.

Vi åkte till Runstens Gård på Öland för att köpa gårdslamm till grillningen. Det var ett par veckor sedan, så löven hade ännu inte hunnit slå ut.

Olof skördade vår nyplanterade rosmarinplanta och använde kryddorna till potatisgratängen som han gjorde i portionsformar på grillen. Receptet på potatisgratängerna är väldigt på en höft, men man skulle kunna säga att varje form är fylld med skalad, skivad potatis, ca 1 msk créme fraiche, ca 1 msk västerbottenost, salt, peppar och rosmarin och en skvätt grädde. Allting varvas i formarna (créme fraiche läggs i först) och som avslutning ringlar man 1-2 msk grädde över den lilla gratängen. Fyll dock inte upp till formens kant med grädden, den kommer att börja bubbla på grillen... Formarna stod sedan på den sidan av grillen där kolen inte låg, under lock, i ca 20-30 min. Man får känna med en sticka och avgöra när de är klara, då tiden beror helt på grillens värme, och om man använder lock eller inte. Servera sedan köttet med potatisgratängen och en liten röra gjord på getost och majonnäs.

Lille Herrn fick provsmaka en bit utan marinad. Det lönar sig att vara söt, helt enkelt.

tisdag 17 maj 2011

Kvalitetstid med mattidning

Idag har jag fått hem senaste numret av favorittidningen ELLE Mat och Vin, ett nummer med så vackra och inspirerande sommarbilder på mat att jag kommer att läsa den flera gånger om.

Första läsningen blir i alla fall tillsammans med det allra bästa sällskapet - latte och en ansenlig mängd havrekakor!

måndag 16 maj 2011

Säsongsbetonad dukning

Inför lördagens middagsbjudning var syrran hemma på snabbvisit, ett faktum man självklart ser till att utnyttja för att få så fin bordsdukning som möjligt. Hon har ju som bekant väldigt gröna fingrar, till skillnad från sin lillasyster. Till kvällens dukning gjorde hon flera små arrangemang på det som blommar just nu i trädgården, bland annat gullvivor, syren, äppelblom, tulpan och förgätmigej.

Man får mycket lägre och mer "umgängesanpassade" blomsterdekorationer om man använder lägre vaser, så att man ser varandra över bordet, vilket kan underlätta när man ändå har slagit på stort och bjudit hem gäster. Små koppar och skålar är perfekt att sätta vårblommor i.

Tekannor och mjölkkannor går precis lika bra, och blir extra fint.

Använder man en skål får arrangemanget lite mer omkrets, och ser genast lite "mer" ut.

Syrran vek servetter på ett så seriöst manér att ingen vågade använda dem. Ifall man har ont om tvättmedel är det ett hett tips.

För den som undrar om vi åt blommor till huvudrätt eller om det faktiskt serverades riktig mat, kan jag förtälja att det bjöds på Olofs hamburgare, fast den här gången gjorda på grillen. Helt hysteriskt gott!

söndag 15 maj 2011

I brist på ingredienser

Nu funkar Blogger igen! Den här mariga lilla bloggtjänsten har legat nere och haft problem ett par dagar, vilket den uppmärksamme säkerligen har lagt märke till. Nu verkar det dock fungera som det ska igen. Själv har jag kommit hem från att ha hälsat på syrran och inspekterat deras nya fina hus, och premiärätit från den nya grillen! Precis som Olof och jag när vi flyttade till hus för två år sedan, vill de nu grilla allt de kommer över, hela tiden. En mycket trevlig inställning, som passar extra bra så här års.

Men ibland har man noll och inga ingredienser i kylskåpet, och i stort sett ingenting att lägga på grillen. I sådana här lägen är maträtten på bilden mycket tacksam. Den bygger i och för sig på att man istället har något i frysen, men kan man ragga upp några frysta kyckligfiléer ur ett frysfack är middagen faktiskt räddad. Även ett tomt kylskåp brukar innehålla soya och lite senap, och finns det dessutom lite olivolja i något skåp har man hittat sig en marinad. Till 1 dl olja brukar jag använda ca 3 msk soya och 2 tsk senap. Marinera kycklingen, grilla den och servera den med sallad. Även den allra hängigaste sallad från kylskåpets mörkaste vrå blir krispig och fräsch igen av att få ligga i ett bad med isvatten ca 30 min innan den slungas och serveras. Så har ni de här grejerna hemma, så har ni en middag!

torsdag 12 maj 2011

Pannacotta med vit choklad och passionsfrukt

Sådan här pannacotta åt vi till efterrätt igår efter att ha grillat och suttit ute i trädgården och ätit, en helt vanlig vardag. Vardagen blir inte roligare än man gör den, så varför inte göra den toppen? Vi grillade fransyska, majs, gjorde pommes på grillen och drack lite rosé till det. Skånetösen Louise var på besök, och då kan man ju inte servera fiskpinnar. Louise var efterrättsansvarig, och hade med sig den här ljuvliga pannacottan som innehöll vit choklad och var toppad med passionsfrukt. Jag har inte hennes exakta recept, men det här receptet funkar också prima:

Vit chokladpannacotta med passionsfrukt, 4 port:
4 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 gelatinblad
100 g vit choklad

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i minst 5 minuter. Häll grädden i en kastrull och lägg i en urskrapad vaniljstång, såväl frön som stång. Låt koka upp, och ta sedan bort stången. Ta av kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen. Bryt sedan den vita chokladen i bitar och rör ner, och fortsätt röra tills du har en jämn smet. Häll upp i portionsformar och ställ in i kylen i minst 4 timmar. Precis före servering, gröp ur passionsfrukterna och lägg ovanpå pannacottan, 0,5-1 passionsfrukt per mousse, beroende på smak och tycke. Garnera med något grönt blad som mynta eller citronmeliss, eller go crazy och välj basilika.

onsdag 11 maj 2011

Ännu mera Öland

Här kommer några bilder från vår senaste Ölandstur! En härlig dag då vi bara åkte runt på ön och stannade till vid olika gårdsbutiker och köpte ingredienser till helgens middagar.


Och så sprang vi lite. Det är sällan man ser mig springa, av den enkla anledningen att jag inte tycker det minsta om det. Bally däremot galopperar varje dag. Vi har olika intressen, helt enkelt.


Sedan körde vi ner mot södra Öland för att köpa med oss lite olika styckdetaljer från Ölands Kvalitetsprodukter. Bättre kött får man leta efter.

Jag poserar nöjt med min shoppingpåse. Shopping på landet är onekligen bättre än shopping i ett köpcentrum!

tisdag 10 maj 2011

Veckans vintips - Pasqua Ripasso Valpolicella

Tycker det är dags för ett vintips igen! Den här gången blir det ett ripassovin från Valpolicella som går under namnet Pasqua Ripasso Valpolicella. Det är kryddigt och gott, kostar 89 riksdaler och är beställningsvara på Systembolaget. Ni kan läsa mer om det här. Jag har sett så många annonser om vinet i både DN och Allt om Mat under våren att jag ansåg mig vara tvungen att beställa hem det och testa det, och det är jag glad att jag gjorde. Att beställa ett vin på Systemets hemsida för upphämtning på sitt lokala Systembolag visade sig för övrigt vara hur enkelt och smidigt som helst!

måndag 9 maj 2011

En underbar dag

Igår hade vi en alldeles underbar dag nere vid sommarstugan. Att sitta i solen på bryggan och äta från en plocktallrik ligger utan tvekan på min topp tio-lista här i livet.

En medhavd matsäck blir inte roligare än man gör den, och varför då inte göra den extra rolig? På väg ut till stugan stannade vi till vid mataffären och köpte med oss lite körsbärstomater, basilika, mozzarella, blandade italienska charkuterier och en baguette.

Bally var väldigt intresserad av den goda skinkan, och eftersom han är en bortskämd liten hund fick han självklart provsmaka.

Vi hällde lite olivolja, salt och peppar över plocktallriken innan vi åt den tillsammans med brytbrödet. Ljuvligt!

Varför dricka ur sin medhavda skål när man kan smygdricka ur någon annans mugg?


Mamma och Olof tar det lugnt nere vid bryggan och njuter av solen och lugnet. En riktig toppendag!