onsdag 31 augusti 2011

En heldag bara för mig

En lördag för ett par veckor sedan passade Olof på att höja sitt index rejält. Inte för att det skulle ha varit lågt innan, men han ville vara gullig och överraska med en heldag bara för mig som han planerat noga. Jag visste ingenting om hans planer, utan behövde bara glatt följa med överallt. Morgonen inleddes med frukost ute på en brygga i närheten av där vi bor.

Olof hade packat en lyxig frukostkorg och fyllt thermosar med kaffe och thé. Bally gillade idén med picknick på bryggan, men var lite lagom hjälpsam när det kom till att vika ihop filten.

Nästa anhalt var ett spa! Vårt favoritspa här i trakten - Bansai Spa som ligger på Stufvenäs Gästgiveri en bit utanför Kalmar.

Vi flöt runt i de varma bassängerna som små paddor, läste bok i sofforna och fick massage. Jag hade kunnat stanna kvar för alltid.

Det fanns ju snacks! Hälsoinspirerat sådant, men dock. Jag höll mig till biscottiburken.

När vi kom hem därifrån lagade Olof en underbar lunch som var tänkt att vara ett återskapande av den goda lunchen vi åt på vår bröllopsresa i Toscana, den där dagen då det regnade så mycket och vi fick stanna inne. Precis som då bestod lunchen av spaghetti, basilika, tomater och buffelmozzarella, med en bruschetta vid sidan av. Till det drack vi - precis som då - vitt vin. Kontinentalt och trevligt med vin till lunchen, det är inte varje dag.

Efter en eftermiddag i solen i trädgården lagade Olof kvällsmat - grillad oxfilé med kantarellsås och potatis.

Till det drack vi ett av brunellovinerna vi beställt hem från vingården Poggio Antico i Toscana där vi var på besök.

En alldeles underbar dag! Hoppas att det inte dröjer länge till nästa. (Om ni undrar om vi verkligen har kvar julbelysningen i trädet så är svaret - Ja, det har vi. Vi hävdar att det ger en sydeuropeisk kvällsstämning under sensommaren.)

tisdag 30 augusti 2011

Kvällens planer

De senaste kvällarna har sett ut så här; Mad Men på dvd-box och Ben & Jerry's. Veckans glassmak i min frys är Coconutterly fair - chokladglass med kokoskolasås och några knäckiga bitar att tugga lite extra på. Att man dessutom äter rättvisemärkt gör ju att man känner sig lite extra trevlig. Jag utgår från att kvällens upplägg inte kommer att skilja sig märkvärt ifrån gårdagens. Jag har dock lösa planer på att gå till gymmet och träna först. Eventuellt. Låt oss lämna det öppet.

måndag 29 augusti 2011

Enkelt och vegetariskt på grillen

Om man inte orkar/vill/hinner åka till affären och handla sig ett stycke kött att slänga på grillen lönar det sig alltid att inventera sin kyl och frys och grilla det man har hemma. Allt går att grilla. Inte frukostfilen kanske, men mycket annat. Bortglömda champinjoner, till exempel, som man pressar ner lite vitlök i och ringlar lite olivolja över. Eller storfavoriten majs, som man sedan kan äta med smör och salt.

Det dubbla tortillabrödet har fyllts med spenat, crème fraiche och riven ost. Beräkna ca 1 burk på 2,5 dl crème fraiche till 250 g fryst, hackad spenat som fått tina och fått vätskan urkramad. Rör samman detta med ca 2 dl riven ost, bre på ett tortillabröd, salta och peppra, lägg på det andra brödet, och lägg på grillen, gärna på en pizzasten eller i aluminiumfolie. Den fyllda tortillan går precis lika bra att steka i en vanlig stekpanna, nästan bättre, faktiskt.

Och så var det ju det där med grillad citron, som ser så gott ut i alla fina mattidningar. Skenet bedrar. Det var inte gott, det var bara surt. Men det ser ju alltid fint ut med en uppskivad citron. Oavsett om det är middag vid grillen eller husvisning med mäklare.

söndag 28 augusti 2011

Bilder från helgen i Stockholm

Nu är jag hemma igen efter att ha haft en jätterolig helg i Stockholm där det har firats möhippa för min kompis Lena som ska gifta sig om några veckor! Lena var tärna på mitt bröllop i somras, och i september blir det min tur att vara tärna. Inte för att det har något att göra med bilden ovan. På tallriken syns fredagens gourmetmåltid; rådjur med kantarellsås, lingon, surkål och sallad, en måltid som inmundigades i Bromma hos min käre barndomsvän Carl som jag bott granne med hela livet tills vi blev vuxna och flyttade hemifrån, och hans flickvän Dagna. Lena skulle överraskas redan kl 09.00 på lördagmorgonen, och det var ju inte så att jag kunde sova hos Lena, då hade det ju inte blivit någon överraskning. Tur att Carl och Dagna ställde upp och höll med mat, vin och husrum.

Efter att ha överraskat Lena på morgonkvisten och ätit en trevlig frukost med champagne begav vi oss sedan ner på stan där Lena fick en behandlig på salong. Därefter gick vi vidare mot Rålisparken där vi tog på oss rejält vadderade sumodräkter och mötte varandra i olika ronder. Jag var sämst, och åkte på storstryk varje gång. Men det var kul!

 Motion kräver kompensation. I sällskap av vitt vin och trevliga tjejer åts sedan den här prima salladen som Carro gjort. Ni får ha överseende med den diskutabla bildkvalitén, så blir det när inte Olof är med och jag fotar själv...

Efter att ha gjort oss i ordnning begav vi oss lite senare på kvällen till restaurang Grill, där maten alltid är fantastisk, och man alltid äter till man håller på att spricka. Om jag skulle rekommendera en enda restaurang i Stockholm, så skulle jag utan tvekan välja Grill. Inredning, mat, service - allt bidrar till en riktigt bra helhetsupplevelse. Efter att ha smort vårt krås vaggade vi allihop vidare mot Stureplan och nattklubben V inne på Sturecompagniet. När man som jag tillbringar de flesta kvällar i en soffa på Öland i sällskap av hund, make och glass och inte går ut särskilt ofta nuförtiden, känner man sig ganska distanserad från Stockholms uteliv, och kan därför konstatera följande:
  • Det finns förvånansvärt många killar som tycker det är värt att betala överpris för en flaska champagne bara för att få sitta kring ett bord.
  • Det finns förvånansvärt många tjejer som tycker det är kul att dansa på stolarna kring de här borden.
  • Tjejerna har fina kläder och är piffiga.
  • Killarna har konstiga kläder och är i flera fall ganska...plufsiga.
  • Killarna har fascinerande mycket stylingprodukter i håret. Marie Antoinette måste ha legat i lä vad gäller konsumtion av hårprodukter.
  • När man tar 180 kr i inträde, är det inte då motiverat att i alla fall ha sittringar på toaletterna?
  • Att en småsnål lantis från Öland fortfarande tycker det är jätteroligt varje gång en kändis går förbi.
Efter att ha sovit ut efter lördagens bravader gick Lena och jag idag en liten vända på stan innan vi satte mig på ett flyg till Kalmar. När vi gick förbi Cupcake Sthm i Vasastan var vi självklart tvungna att stanna till och provsmaka. Jag åt en lakritscupcake med violfrosting, men hade gärna ätit en av varje om jag bara orkat.

Jag har haft jätteroligt under min Stockholmshelg, men nu såhär på söndagkvällen ska det bli ganska skönt att få gå och sätta sig i sin soffa med en film och en tallrik kladdkaka, och Olof och Bally som väntar. Hoppas att ni också har en mysig söndagkväll!

fredag 26 augusti 2011

Tomatskörd!

Efter en hel sommars fjäskande för mina egentligen ganska självmordsbenägna tomatplantor har det nu äntligen blivit dags att skörda! De har torkat ut X antal gånger, varit nära att drunkna i regnet och blåst runt på terrassens hårda stenplattor. Det är helt enkelt ganska motigt att vara tomatplanta hemma hos oss. Men nu stoltserar alla plantor med välhängda, tunga klasar i olika rodnande kulörer som är så söta och goda att jag nästan funderar på om det kanske visst är värt besväret att odla egna. Helgen kommer utan tvekan att inledas med tomatskörd! Hm, jag undrar om det finns något vin som passar extra bra till det...?

torsdag 25 augusti 2011

Ugnspannkaka med potatis - prima vardagsmat!

Kalla det raggmunk i ugn eller ugnspannkaka med potatis - oavsett namn är det här en otroligt tacksam vardagsrätt en glåmig tisdag när man inte har så mycket hemma eller orkar göra en större insats vid spisen. Medan du väntar på att maten ska bli klar kan du med gott samvete slöa i soffan. (Och sedan gå tillbaka dit för lite kvalitativt soffhäng när du ätit klart.) Det här behövs till 4 stora portioner:

ca 6 normalstora potatisar
6 dl mjölk
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
salt
grovmalen svartpeppar
3 tomater
1 knippe salvia
1 pkt bacon

Skala och riv potatisen, och skölj sedan av den i ett durkslag för att få bort lite av all den där vita stärkelsen, och krama sedan ur överflödigt vatten. Vispa ihop äggen med mjölken och sedan även med mjölet. Rör ner potatis, salt och peppar, och häll sedan över allt i en smord, ugnsfast form. Gratinera i mitten av ugnen på 250C i ca 10 min så att den hinner få lite fasthet. Skiva under tiden tomaterna, hacka salvian och lägg sedan detta ovanpå ugnspannkakan. Tillaga i 10 min till. Under tiden - skär bacon i skivor och stek dem, och låt dem sedan rinna av på hushållspapper. Lägg överst på ugnspannkakan vid servering. På bilden testade vi att lägga råa baconskivor överst de sista 10 minuterna. Det var inget att rekommendera, som synes ser de ganska fesiga och bleka ut. (Ungefär som mina armar.) När vi lagade detta igår stekte vi baconen för sig, och det blev mycket bättre! Receptinspirationen kommer från Allt om mat.

onsdag 24 augusti 2011

Morgonstund på landet

Att tillbringa en tidig morgon ute på landet är bland det bästa som finns. Gräset är vått av dagg och det är fortfarande vindstilla. Bally brukar vakna tidigt sådana morgnar och agera väckarklocka för att få oss att gå upp och gå ut med honom.

Extra roligt är det såklart att morra lite på de idisslande kossorna ute på ängen. Tror man att man är en schäfer så tror man.

Sedan brukar vi äta frukost i trädgården. Jag älskar den engelska gamla téservisen som har funnits i skåpen på sommarstugan så länge jag kan minnas. Helst av allt skulle jag vilja ta hem en kopp, men då skulle det ju inte vara samma sak längre... Till frukost åt vi bland annat finsmakande vaniljyoghurt, som tillagas på precis samma enkla sätt som blåbärsyoghurten, men utan blåbär. Perfekt tillsammans med egenrostad müsli!

Syrrans hund Caddy som cirkulerade kring frukostbordet är inte känd för att vara någon finsmakare. Efter att ha tuggat i sig några tångruskor till förrätt gick han över till att äta kobajs som om det inte fanns någon morgondag.

Bally däremot har insett att man har mycket större chans till delikatesserna från matbordet om man är lite trevlig och helt enkelt fjäskar för sin husse.

Och vad han fjäskar sen! Om han fick smaka något från bordet? Självklart. Caddy fick också en munsbit. Han tog den som efterrätt.

tisdag 23 augusti 2011

Kräftmiddag på sommarstugan

I lördags var det som sagt kräftpremiär ute på sommarstugan, och jag inledde aftonen med kräftornas side kick nummer ett - kantarellerna! Surdegsbröd och kantareller som syrran plockat på torget (mycket smidigt) stektes i smör.

Mamma rotade fram de gamla kräftskivedekorationerna som funnits i stugans garderober ända sedan 70-talet. Varje gång det vankas kräftor ska de hängas upp, det är obligatoriskt.

Vi hör inte till den engagerade skaran som fiskar egna kräftor (även om Olof gärna skulle vilja), och beställde våra kräftor i fiskdisken på ICA, där de är svenska och levereras i passande lag ihop med en och annan glad dillkrona.

Lika obligatorisk som 70-talsdekorationerna är Västerbottenpajen! Och eftersom jag inte är något stort fan av kräftor är den ganska nödvändig för att jag inte bara ska sitta och äta bröd och kex med ost hela kvällen som en annan fransos. Så här gör jag min goda västerbottenpaj, som räcker till 10 personer:

Pajdeg:
125 g smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågmjöl
1 msk snaps (kan uteslutas)
3 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 600 g riven västerbottenost
3 ägg
2,5 dl grädde
grovmalen svartpeppar
ev. några kvistar dragon

Börja med att göra pajdegen. Blanda ihop den snabbt, låt den vila i kylskåpet i 30 min (om du har tid) och tryck sedan ut den i en smord pajform och nagga den lite. Förgrädda den i mitten av ugnen på 200C i ca 8 min. Ta sedan ut den, och fyll upp skalet med den rivna osten. Vispa ihop ägg med grädde och svartpeppar, och häll detta över osten. Garnera med en och annan kvist färsk dragon eller något annat som gör pajen lite piffig. Grädda i mitten av ugnen på 200C i ca 40 min. Stäng sedan av ugnen, och låt pajen stå kvar på eftervärmen i ca 30 min innan du tar ut den. Får den för mycket färg, lägg på lite aluminiumfolie.

Till pajen åt vi lyxig sensommarsallad, som kort och gott består av blandade salladsblad med päron, ädelost och rostade valnötter.

En av kvällens höjdpunkter var när Günter skulle skrämma bort en liten ungtjur som gjort intrång i trädgården. Det betar kossor i närheten som ibland kommer hem till oss på besök, så att säga. Förmodligen var de sugna på kräftor och snaps, de också.

måndag 22 augusti 2011

Veckans vintips - Corvina Veronese

Nu var det ju alldeles för länge sedan vi körde veckans vintips här på bloggen, det måste vi ju ändra på! Om jag fortsätter i den här snigeltakten med vintipsen får jag snart kalla det för kvartalets vintips. Så - för att återväcka vinkategorin ur sin torra dvala - veckans vintips blir det italienska vinet Corvina Veronese, som efter en middag i våras etablerade sig som mammas nya favoritvin. Precis som alla vin jag tipsar om är det kryddigt och mustigt, och efter att ha tjuvkikat på Systemets hemsida kan jag med vis ton återge att det passar till lamm och nötkött. Som vanligt är jag flexibel och positivt inställd till att kombinera vinet med det mesta. Det kostar 89 riksdaler på Systemet, och ni kan läsa mer om det här.

söndag 21 augusti 2011

Panerad getost på grillen

Har ni haft en trevlig helg, kära bloggläsare? Jag har haft det toppenbra, igår eftermiddag åkte vi ut till sommarstugan, där vi sedan åt en god middag, sov som stockar och sedan åt frukost nere vid vattnet imorse. Nu är däremot kvällen på upphällning, och vi sitter mätta och jäser i soffan och överväger om vi verkligen ska äta äppelpaj eller inte. Anledningen till matkoman ser ni ovan; grillat kött med potatis och panerad getost!

Getosten köps på klassisk chèvrerulle, skivas i bitar och vänds sedan i mjöl, ägg, hackad färsk timjan och ströbröd.

För att vara lite nyskapande testade vi att ställa vår gamla gjutjärnsstekpanna på grillens kant, och steka såväl den panerade chèvren som den skivade potatisen i. Det gick jättebra, och potatisen blev extra god! Var bara försiktig med stekpannan, välj en som klarar av grillen och som inte har ett handtag av plast. Vår stekpanna har ett trähandtag som vi såg till att det hela tiden pekade långt utanför grillen. Grillvante rekommenderas, dock.

Såväl de panerade ostbitarna som potatisen stektes i olivolja i gjutjärnspannan på grillen. Bally intog sin vanliga pose på "ifall någon råkar tappa något"-avstånd från grillen.

Köttbitarna gneds in med pressad vitlök, olivolja och grovmalen svartpeppar innan de slängdes på grillen. Precis när vi tar köttbitarna från grillen och det fortfarande fräser lite om dem, strör vi alltid flingsalt över dem. Ett tips jag har fått av en kompis, och som gör varje grillad köttbit extra god!

Nä hörni, nu har jag haft en stund på mig att fundera. Det blir nog äppelpaj ändå.

lördag 20 augusti 2011

När det ändå finns blåbär...

Hörni, innan jag börjar skriva om blåbären måste jag ju bara börja med att tacka för alla fina kommentarer jag fått om min nya header! Vad kul att ni gillar den! Jag tyckte det var dags att hotta upp bloggen lite, jag hade ju faktiskt haft samma header i två år. (Ett I-landsproblem, jag vet, men ändå.) När inspirationen att förnya ändå hade infunnit sig, passade jag på att lägga till bloggen på Facebook också, så nu kan man få uppdateringar till sitt Facebookkonto genom att klicka på "Like-rutan" till höger i bloggens mariginal. Hippt värre.

Dagens blåbärsrecept är återvunnet från förra sommaren - man är ju miljövänlig och återvinner. Dessutom är det en liten påminnelse om vad man kan göra med alla blåbär som finns nu, för att förgylla sin vardagsfrukost:

Blanda 1 liter naturell, mild yoghurt (en sån där förpackning med sydländska, glada pensionärer på) med 1,5 dl socker, 1 urskrapad vaniljstång och 2 dl färska blåbär. Låt stå över natten så vaniljstången hinner ge smak, och njut sedan till frukost i flera dagar framöver!

fredag 19 augusti 2011

Båtmiddag

Häromkvällen åt vi middag i båten med mamma och Günter för att fira mammas födelsedag. Det är alltid så mysigt att vara i båten, när man är där känner man inget behov alls av att åka hem. Någon natt snart ska mamma och jag sova över i båten!

Bally däremot har en lite mer tveksam inställning till det här med båtliv, och ansåg att langningen av hund från brygga till båt hörde till veckans mindre behagliga stunder.

Såväl hundar som människor fick något att dricka...

...och utsikten från relingen kunde man ju knappast klaga på!

Mamma hade lagat finfina köttfärsrullader inlindade i bacon, som ni hittar recept på längst ner i inlägget.

Ingen födelsedag utan tårta! Den här prinsesstårtan åt vi tillsammans med färska hallon från Öland.

 Det hann nästan bli mörkt innan det blev dags att promenera hem från hamnen i Färjestaden...

...och på väg hem gick vi ut på piren och tittade på utsikten över Ölandsbron by night. Jag tycker att den är mycket finare än Öresundsbron, men så är jag väl ganska partisk också. Jag ser redan fram emot nästa middag i båten! Ett inlägg från en båtmiddag från förra året hittar ni här, då åt vi päronkaka och satt en trappa ner i båten.

Baconlindade köttfärsrullader, 16 st
500 g nötfärs eller blandfärs
1 riven lök
1 ägg
3 msk ströbröd
ca 1 dl hackade, gröna oliver
4 msk kapris
grovmalen svartpeppar
salt
----------
2 pkt bacon

2 dl riven ost

Riv löken på den grova sidan av rivjärnet. Blanda med ägget, ströbrödet och kryddorna. Blanda ner köttfärsen, de hackade oliverna och kaprisen. Lägg ut baconskivorna (det är 8 skivor per paket, så med hjälp av högre matematik får du 16 skivor som du kan rulla in 16 rullader i) och lägg på köttfärssmet i en klick på mitten på dem. Rulla ihop rulladera och lägg dem i en smord ugnsform med baconskarven nedåt. Gratinera i mitten av ugnen på 200C i ca 40 min. När det är ca 10 min kvar, ta ut ugnsformen, strö över den rivna osten och ställ in formen igen, och ta ut den när osten har smält ner över rulladerna och börjat få lite färg. Servera med potatis eller ris, eller varför inte pasta?

torsdag 18 augusti 2011

Kantareller och radiolunch

Jag har fått kantareller! Min jobbarkompis Marija har sin årliga vana trogen gjort kantarellrazzia i Nybros skogar och kommit hem med stora kassar fyllda med skogens guld. Själv hittar jag som vanligt i bästa fall en ensam och tragisk kantarell i trädgården på sommarstugan, som jag oftast tycker för synd om för att plocka. En kantarellsmörgås med en ensam liten kantarell på är lika tråkigt som att tacka nej till fika. Därför är det tur att man har sina langare på kantarellfronten. Häromdagen fick jag dessutom en stor påse kantareller av min svärmor, så den här veckans utdelning har verkligen varit bra!

De gånger jag har turen att komma över en korg kantareller gör jag nästan alltid den här svamppastan; pappardellepasta med kantareller i en sås med vitt vin, schalottenlök, vitlök, parmesan och grädde. Ni hittar det kompletta receptet om ni klickar här. Den här pastan ska jag laga till lunch i morgon i radion, ni kommer att kunna lyssna på mig här. Ratta in någon gång mellan 11.00-12.00, så kommer jag att fräsa kantareller för glatta livet i musikpauserna.

Ingen fredagslunch utan efterrätt! Jag kommer även att bjuda på lingonglass med varm kolasås ifall någon fortfarande är hungrig efter svamppastan, en mycket tacksam efterrätt som man kan förbereda dagen innan gästerna kommer och sedan bara plocka fram. Kolasåsen går också bra att göra klar i förväg, den håller sig varm i en termos hur många timmar som helst. Ni hittar receptet här.