fredag 30 september 2011

Veckans vintips - Marqués de Riscal Reserva

Jag har ett nytt favoritvin! Men jag (ähurm, vi) var tvungna att få det i present för att vi skulle få ändan ur vagnen och prova något annat än italienska viner. Det här är ett riojavin från Spanien, och går under kategorin kryddigt och mustigt. Det kostar 134 kr på Systembolaget, lite dyrt, jag vet, men det är värt varenda krona! Det är faktiskt precis lika gott som storfavoriten A Amarone (Alpha Zeta). Ni kan läsa mer om riojafavoriten här. Trevlig fredagkväll på er, allihopa! I afton blir det tacotårta!

torsdag 29 september 2011

Kvällens planer

Det här är vad jag ägnar mig åt just nu; kvalitetstid i favoritfåtöljen med senaste numret av ELLE Mat och Vin och glass från Ben och Jerry's. Olof är och tränar, den stackaren. Om folk på gymmet undrar var hans fru är får han säga som det är; hon är hemma och äter glass. Så sant som det är sagt! Hoppas att ni också har en mysig torsdagkväll!

onsdag 28 september 2011

Två år!

Igår när jag satt och grävde efter skördefestbilder i arkiven slog det mig att bloggen fyller två år idag! Minsann, minsann! Mitt allra första inlägg kan ni läsa här, och i mitt andra inlägg finns förklaringen till varför det knappt förekommer några fiskrecept här på bloggen. När jag ändå är igång och jubilerar vill jag passa på att tacka alla er som tittar in här varje dag, ni är världens bästa! Hoppas att ni blir inspirerade till att laga något gott (eller till att äta något gott, vem som tillagar det kvittar, det är ju ätandet som är det bästa)! Säg bara till ifall det är något ni saknar eller skulle vilja läsa mer om. Förutom fisk då. Ikväll får det nog faktiskt bli lite rödtjut för att skåla för bloggen!

tisdag 27 september 2011

Min guide till Ölands Skördefest

Är ni många där ute som ska åka till Öland och gå på Sveriges största skördefest i helgen? Ölands Skördefest börjar på torsdag och håller på till och med söndag, men de dagar som är mest "happening" är alltid fredagen och lördagen. Eftersom jag är en tvättäkta ölänning är det ju inte mer än rätt att jag krystar ur mig en seriös Skördefestguide. Så, utrusta er med en karta, så börjar vi i närheten av Färjestaden, närmare bestämt i BjörnhovdaSunt & Grönt där den här bilden är tagen. Här finns de godaste och bästa grönsakerna, och allting är ekologiskt. Dessutom är det vettiga priser, och absolut det bästa stället att köpa med sig fina grönsaker från.


För många börjar skördefesten med konstnatten, som pågår under kvällen och natten mellan fredagen och lördagen. I år utlovas dessutom en andra konstnatt, även mellan lördagen och söndagen. Ett ställe som alltid anstränger sig inför konstnatten är Capellagården i Vickleby. Förra året bjöds det på äppelutställning ute i det upplysta glashuset. Man kunde även ta del av konstutställningar...


...och äta skördebruschetta!

Ett annat ställe där det är värt att parkera bilen och sedan strosa runt är Stora Frö, som ligger ungefär mellan Färjestaden och Mörbylånga. Där ligger den stora kryddgården Ölands Örtagård, där man kan välja mellan hur många sorters kryddor som helst, som man kan köpa med sig hem på lösvikt.

 I samma by finns även flera loppisar...

...som Tessan och jag hjälpte till att gynna ekonomiskt förra året. Här står Tessan och motiverar ett inköp för mig. Som ni ser är jag helt och hållet med på noterna. Vi har aldrig varit svåra när det gäller att handla.

Även dagtid finns det mycket loppisar. Faktum är att hela Öland kryllar av loppisar under skördefesten, en del bra, en del mindre bra. På östra sidan tycker jag att loppisarna brukar vara lite bättre.

När man ändå är på östra sidan ön kan man absolut ta sig en liten fikapaus på Gårdby Café och Lanthandel! Favoritcafét nummer ett, och med en tillhörande inredningsbutik som nästan ger samma ha-begär som Bally hyser för granntiken.

Är man lite längre ner på östra sidan och är fikasugen kan man besöka Havtornsgården i Triberga. Där kan man (eller kunde i alla fall förra året) fika på cheesecake med havtorn i. Om man istället är sugen på lunch rekommenderas Brukshotellet i Degerhamn.

En av förra årets mest lyckade skördefestaktiviteter var majslabyrinten i Ventlinge på södra Öland. Roligt för alla åldrar, med konst som förra året bestod av roliga fågelskulpturer utställda i en majslabyrint där majsen var så hög att man man nästan gick vilse. Absolut värt ett besök! Det fanns också en rejäl gårdsbutik i närheten med grönsaker, potatis och mycket annat.

Tveklöst den bästa skulpturen 2010: Odens quera korpar.

Ta gärna med dig en kylväska och sväng förbi Ölands Kvalitetsprodukter, där finns det bästa köttet! Killarna som driver det är i min egen ålder, och är mycket måna om djuren.

Själv brukar jag köpa med mig en hel låda med olika styckdetaljer. Då blir man såhär glad! Gårdsbutiken ligger i Bårby strax utanför Mörbylånga.

Den by på Öland som tar skördefesten på allra största allvar är Eriksöre strax söder om Färjestaden, deras bygata livas upp i klass med gator i Stockholm på en löningshelg. Det säljs mat, pumpor, grönsaker, konst, mössor, kransar... i stort sett allt möjligt.

Borgholms populäraste skördefestevent är Fårets Dag. Då invaderas slottsruinen av får och fårrelaterade produkter som mössor, västar, kött och mycket annat. Jag håller fortfarande fast vid förra årets utlåtande om fårets dag - det är lite som att gå på Harrys i Kalmar.

Jag vet att jag inte har tipsat om något norr om Borgholm, men jag har helt enkelt inte lika bra koll på norra Öland som jag har på södra. Och ska jag vara helt ärlig tror jag faktiskt att södra Öland kan vara strået vassare än norra under skördefesten. Men om man åker till norra Öland och hungern suger i tarmen - ät en hamburgare på Kalk i Löttorp. Godaste hamurgaren i hela världen.

Avslutningsvis - lämna inte ön utan att köpa med dig praliner från Ölandschoklad i Färjestaden. Ljuvliga tryfflar i öländska smaker. Perfekta som present! Speciellt till sig själv.

måndag 26 september 2011

Bortskämd.

Jag är så bortskämd - och jag vet om det. Nu har min langare och kära vän Marija återigen gjort svamprazzia i skogarna och kommit hem med en hel korg full med svamp. Till mig! Underbart. Jag ber om ursäkt för skrytbilden, men nu har jag ju faktiskt inte hittat kantarellerna själv, så därför borde bilden inte uppfattas som lika stötande. Eller så är det kanske faktiskt ännu värre... Att bara få en korg med kantareller är tveklöst höjden av lyx.

Kvällens matplaner fick se sig utkonkurrerade när möjligheten till kantarelltoast uppenbarade sig. På det första rostbrödet blev det smörfrästa kantareller, och på det andra brödet blev det kantareller blandat med en skvätt grädde och riven parmesan som precis fick smälta ihop till en röra. Ljuvligt! Marija är helt enkelt världsbäst.

söndag 25 september 2011

Kantarellrisotto

Har ni haft en bra helg? Jag har haft det jättebra, ätit god mat, njutit av höstsolen och tömt ur min, förlåt, vår, walk in closet. Olof låter hälsa att arbetet fortskrider bra. Själv fjäskar jag med god mat. Ikväll blir det storfavoriten köttfärslimpa, men häromkvällen tillagades kantarellrisotton ni ser på bilden. Underbart god, och perfekt höstmat. Den kan ätas antingen som ensamrätt eller som tillbehör till en köttbit, då den ersätter både sås och potatis eftersom den är så krämig. Till 4-5 portioner behövs följande:


ca 250 g färska kantareller
smör att steka i
en liten lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin (kan uteslutas)
3 dl arborioris
ca 1 liter svampbuljong (sjudande)
ca 2 dl riven parmesan
salt och peppar
ca 1 msk tryffelolja

Hacka löken, pressa vitlöksklyftan och fräs i smör i en stor gryta med höga kanter. Häll i arborioriset, och sedan vinet, och låt det puttra tills det har absorberats helt. (Har du ingen öppnad flaska vitt vin hemma kan du bara skippa det här momentet, och gå direkt på att hälla svampbuljong på riset.) Häll sedan i lite svampbuljong. När det har puttrat bort, späd igen och rör om då och då. Så här får man hålla på i ca 20 min, det är klart när riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd. Eventuellt behövs inte all buljong. Medan du passar risotton - smörfräs kantarellerna i en stekpanna vid sidan av. När du är nöjd med risottons konsistens, ta grytan av spisen och rör ner parmesan så att det blir krämigt. Rör sedan ner kantarellerna. Krydda med grovmalen svartpeppar och havssalt, och några droppar tryffelolja, den gör mycket för smaken. Servera gärna med lite riven parmesan, och någon kvist timjan.

lördag 24 september 2011

Hemmafixar-lördag

Den här helgen är vi bara hemma och fixar i trädgården och i huset. Hur trevligt det än är att göra massa roligheter på helgerna, är det ändå jätteskönt att bara få vara hemma en helg och landa i tillvaron. Idag hugger Olof isär ett nedfallet, murket träd (Bally fick vara med och posera på bild, men fick sedan hålla sig på tryggt avstånd från huggandet) och jag röjer inomhus. Sedan ska vi även påbörja projektet att renovera min, ähurm, vår walk in closet. Jag är taggad! Olof? Not so much.

fredag 23 september 2011

Fredagsfika!

På mitt jobb tar vi fredagsfikat på fullaste allvar. Idag blir det muffins och finkaffe! Och jodå - vi har fulkaffe också. Men inte på fredagar!

torsdag 22 september 2011

Färsk pasta med karamelliserade tomater

Hur i hela friden ska jag orka middag ikväll? Jag är fortfarande proppmätt på pizzan jag åt i Oskarshamn där vi var på jobbmöte idag. Jag ska aldrig äta pizza igen. I alla fall inte på några veckor.

Men lite senare ikväll när jag blir hungrig igen (för det blir jag ju alltid - jag är född hungrig) får det bli favorit i repris på förra veckans pastarätt, som jag hittade inne hos Gourmetmorsan. Maträtten är otroligt enkel att svänga ihop, och består i stort sett av precis det ni ser på tallriken; färdiga, färska ravioli-kuddar med valfri fyllning, lite färsk rucola, knaperstekt bacon, några skedar Philadelphiaost i smaken soltorkad tomat/getost (okej då, den syns kanske inte på tallriken) och nyriven, färsk parmesan. Och tomater, icke att förglömma! Jag testade att karamellisera tomathalvorna för att få lite sötma till maträtten, och det blev verkligen jättegott! När man karamelliserar tomater värmer man upp lite matfett i en stekpanna, men bara ytterst lite. Sedan strör man ut ca 1-2 msk strösocker i stekpanann och lägger på tomaterna med snittytan nedåt. Efter ett tag blir sockret brunt, och efter ett par minuter har tomaterna fått en lite brun, härligt god karamelliserad yta. Alldeles underbart gott!

onsdag 21 september 2011

Förträfflig wok!

Den här förträffliga woken lagade vi igår, och tillsammans med den här är det den bästa wok vi wokat ihop. Notera mitt artiga användande av ordet "vi". Egentligen var det jag som wokade, men det var Olof som skar upp alla ingredienserna och diskade efteråt, så det var ju lite av ett grupparbete. Vid närmare eftertanke stod jag faktiskt för det enklaste momentet av alla. Hähä. Woken räcker i alla fall till 5 portioner. Jag öste i ingredienserna på måfå, men skulle tippa på att det var det här som jag hällde i:

3 kycklingbröstfiléer
2 msk japansk soya
4 msk rapsolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk fisksås
1 msk ostronsås
2 msk pressad limesaft
--------------------
2 morötter
1 röd paprika
ca 100 g sockerärter
1 purjolök
-------------------
nudlar
1 tsk extra fisksås
1 msk extra ostronsås
1 msk extra japansk soya
extra rapsolja att woka i
mynta till garnering

Börja med att skära de tre kycklinfiléerna i bitar och lägg dem i en skål. Gör en marinad av det översta stycket med ingredienser, och låt kycklingen ligga däri medan du (eller någon annan) skär till grönsakerna i stycke 2. Hacka dem eller skiva dem, det spelar ingen roll. Dags för sista stycket! Koka upp nudlarna, ställ åt sidan. Hetta upp lite extra rapsolja i en wokpanna, ta ganska mycket, och ha riktigt hög värme. Börja med att woka kycklingen, och lägg den sedan åt sidan på en tallrik. Woka sedan grönsakerna. Lägg tillbaka kyckligen och blanda ihop allt. Häll i den extra fisksåsen, ostronsåsen och soyan, och låt woka ihop ca 1 minut. Servera tillsammans med nudlarna, och gärna någon kvist mynta. Mynta passar jättebra till!

tisdag 20 september 2011

Kom i luckan

Jag satt och gick igenom bilderna jag har på datorn, och kom på att jag helt och hållet glömt bort att visa bildera från när vi åt på Kom i luckan nära vattnet i Ystad i somras! En hyvens restaurang där man beställer maten i en lucka i något som ser ut som en kiosk, och sedan får färdigmarinerat kött som man grillar själv.


Årets bästa drinklista!

Vad vi valde? Finrött och bubbel!

Man kunde antingen sitta utomhus eller i det här inglasade rummet. Vi var som synes taggade till tänderna. Det var ju matdags!

Herrarna stod för grillandet, Louise för underhållningen.

Medan vi väntade på att köttet skulle bli klart dansade vi lite. Jag tycker att de här bilderna är störtsköna, vi ser verkligen inte kloka ut, någon av oss!

 Vilken feeling, vilken fingertoppskänsla!

Och så över till maten då. Tillbehören som såser, sallader och potatis fick man serverat, och det andra grillade man som sagt själv. Vi grillade - håll i hatten - känguru! Av alla olika sorters kött så är det det som är Kom i luckans specialitet. Det var överraskande gott, riktigt mört och fint!

Kvällen avslutades med tiramisú i det inglasade rummet. Slutet gott, allting gott!

måndag 19 september 2011

Köttfärsfylld paprika

Här kommer en bortglömd gammal 70-talsklassiker; köttfärsfylld paprika! En maträtt som jag helt och hållet glömt bort existerade. Inte för att jag var med på 70-talet och kan ha några egna minnen av maträttens "former glory", men ändå. Den är ju en klassiker. En del har ris i botten på paprikan, andra kryddar köttfärsen med tacokrydda. Och vissa - som jag till exempel - har aldrig ens tillagat maträtten. Förrän nu. Så här gjorde jag:

Köttfärsfyllda paprikor, 4-5 portioner
8 små paprikor (alt. 4-5 stora)
500 g nötfärs
1 lök
1 pkt krossade tomater
ca 2 dl riven ost
1 msk kalvfond
lite chilipeppar
l tsk paprikapulver
salt
peppar

Hacka löken och bryn den i en stekpanna. Låt köttfärsen få bryna med, och tillsätt krossade tomater och kryddor. Gör i ordning paprikorna medan köttfärssåsen småputtrar. Skär av ett lock på varje paprika, gröp ur dem, och skär eventuellt av en bit nertill på paprikorna så att de kan stå stadigt i en smord ugnsform. Fyll dem sedan med köttfärssås, och toppa varje fylld paprika med riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 25 min, tills osten har fått fin färg. Lägg på locken när det är ca 5 minuter kvar. Servera med sallad.

söndag 18 september 2011

Köttfärs med curry

Har ni haft en härlig helg, allihopa? Jag har haft det toppen - jag har varit i Skåne på bröllop! Det var min fina kompis Lena som gifte sig. Lena var tärna på mitt bröllop, och den här gången var det min tur att vara tärna. Det var en riktigt lyckad tillställning i vackra höstfärger, med mingel, middag och dans. Festen pågick långt in på småtimmarna, så det är inte utan att man är lite mör idag. Till förrätt serverades det tonfisk, anka med svamrisotto till huvudrätt och citrontårta till efterrätt.

Som synes så är det dock inte alls vad bilden ovan visar. Men eftersom man inte kan äta festmåltid varje dag, så kommer här ett förslag på bra vardagsmat, nu när det snart är dags för en ny vecka igen. Middagen som är uppdukad på bilden består av köttfärs som fått steka ihop med 1 msk curry och 1 pkt passerade tomater, samt allsköns tillbehör som ris, bananer, kokos, gräddfil och gojibär.


Och till något helt annat - min matkompis Emmy är med och tävlar i att bli Årets Hemmakock! Jag är så stolt över Emmy! För att hon ska bli finalist och få komma till Stockholm och laga mat på scenen på Hamburger Börs i oktober - gå in här och rösta!

fredag 16 september 2011

Lingonradio

Idag strax före lunch hade Emmy och jag lingontema i etern. Det bjöds på två olika sorters drinkar, tunnbrödsrullar och bredda kex, allting med lingon i. Receptet på lingonmojiton hittar ni här, och drinken som Emmy bjöd på kan ni läsa mer om här.

Emmys tunnbrödsrullar passar perfekt som tilltugg till välkomstdrinken. Rullarna innehöll, förutom den uppenbara ingrediensen lingon, även rökt kött och getost. Ni hittar hela receptet här hos Emmy.

Mitt bidrag till drinktilltuggen var ganska simpelt i jämförelse, men gott ändå; digestivekex som toppats med en röra av philadelphiaost och rårörda lingon. Till ett paket på 200 g philadelphiaost tog jag 1 dl rårörda lingon. Jättegott! Den som missade radiosändningen men ändå vill lyssna på oss kan gå in här på lyssningsarkivet (strax efter kl 11.00) och göra det.

Efter radiosändningen bar det av till Törneby Herrgård i Kalmar för fredagslunch, det alltid lika trevligt att komma dit, och att kunna sitta ute i höstsolen!

Fredagsdrinken - Lingonmojito!

Idag mellan kl 11.00-12.00 ska Emmy och jag ha lite lingontema i radion. Nu när hösten står utanför dörren (imorse såg jag folk i vantar och mössa på väg till jobbet - redan!) har lingonen sin högsäsong, och vad passar då inte bättre som fredagsdrink än Lingonmojito? Mojito är en jättebra drink att säsongsanpassa, vill man inte ha lingon i den kan man ha i jordgubbar, blåbär eller lingon. Det här receptet är dessutom enkelt att komma ihåg eftersom det är 1 av allting i det.

Lingonmojito, 2 drinkar:
1 dl ljus rom
1 dl lingon
1 dl sockerlag (lika delar socker och vatten)
1 lime
1 näve mynta + ev. 1 kvist till varje glas för dekoration

Koka upp lika delar socker och vatten till en sockerlag och låt den svalna. Häll ner sockerlagen i en drinkshaker och tillsätt rom, lingon (spara gärna några till garnering), mynta och halva limen skuren i bitar. (Alternativt kan du bara pressa ner limesaften från den halva limen, det går lika bra.) Muddla så att lingonen mosas och alla smaker blandas. Låt gärna stå och dra en stund om du har tid, och sila sedan ner drinken i glas. Tillsätt is, en myntakvist och några extra lingon som dekoration, och servera med sugrör. Trevlig fredag, allihopa!

torsdag 15 september 2011

Månadens kokbok - Gott att ge bort

Kategorin Månadens kokbok verkar de senaste månaderna ha upplevt samma bloggtorka som Veckans vintips, men även här ska det bli ändring! Faktumet kvarstår dock att jag köper vin oftare än jag köper kokböcker. Jag har intrycket av att det lanseras fler kokböcker så här på höstkanten, när folk vill vara inomhus och laga mat igen, det är dags för bokmässa, och man vill sitta ihopkurad under en filt och bläddra i fina böcker. Det finns så många kokböcker jag vill ha just nu, att jag inte vet vart jag ska börja! Häromveckan haffade jag i alla fall ett exemplar av bloggtjejen Linnea Seidels bok "Gott att ge bort".

Nyblivna mamman Linnea bloggar på Linneas Skafferi, och bloggen är lika fin som hennes kokbok är - full av tips på ätbara presenter. Det tipsas om sylt, saft, marmelad, müsli, kakor och mycket annat att ge bort, allting lika fint inslaget och presenterat. En jättefin bok!

onsdag 14 september 2011

Onsdagsmys!

Alltså - varför nöja sig med bara fredagsmys när man kan onsdagsmysa också? Efter prima alternativ till after work, eftersom man kan göra det hemma i favoritfåtöljen iklädd pyjamasbyxor och ha sin lilla blandrashund bredvid. Nu när höstrusket gör att löven rasslar i träden utanför fönstren känns det dessutom extra befogat med soffhäng och kvalitetstid, fastän det må vara mitt i veckan.

Kvällens middag blir den tacksamma salladen (chockerande att jag äter sallad, jag vet, men den innehåller faktiskt såväl ugnsrostad parma som hyvlad parmesan) Söndagssallad. Förutom tidigare nämnda ingredienser innehåller den även pocherat ägg, krutonger och blandade salladsblad. Enkelt och gott!