måndag 31 oktober 2011

Uppdukat för trollen

De här bilderna har jag ju inte visat för er än! De är från konstnatten under Ölands Skördefest, och passar riktigt bra såhär i Halloweentider. Bilderna är tagna på Capellagården i Vickleby, där det som en konstinstallation hade dukats upp ett middagsbord i höstig halloween-anda.

Louise och jag bestämde oss för att de som dukat bordet nog hade gjort det åt trollen. För det var ingen riktig mat som serverades i grytorna, det var snarare någon form av lera. Förmodligen väldigt organiskt, i alla fall.

För att inte tala om vad det kan ha varit för trollbrygd i glasen!

De här två små trollen gick i alla fall mest runt och mös med varm äppelcider, och flanerade omkring bland de olika konstinstallationerna.

 Som tur var kunde man värma sig lite vid en eld också. Det blir kallt att strosa runt på Öland i en hel natt.

Förutom konst bjöds det även på äppelutställning, potatisskola, hyvling av stora trästycken (männen tittade på och kände sig manliga när de fick prata om trä) och mycket, mycket mer...

...och avslutningsvis musikunderhållning från män i hatt med spännande instrument. När vi kom hem efter en lyckad konstnatt kände vi oss kulturella i en hel vecka framöver!

söndag 30 oktober 2011

Tacksamma balsamicokycklingen

Idag har vi varit så effektiva att det nästan hade varit skönt att vara ledig imorgon för att ta igen sig. Vi har röjt runt hemma, fortsatt med garderobsrenoveringen, tvättat alla sofföverdrag, gjort klassikern och fullständigt spräckt det ena och dessutom blodat ner det i den smått våldsamma ansatsen att trä över det på soffan (dock innan det sprack), svurit över det hela, åkt till Ikea, investerat i ett nytt, hittat fler saker som vi behövde, bakat kakor, gjort müsli och nu avslutningsvis kyckling med balsamicosås. Receptet hittar ni här, det är en riktig Remsan-klassiker. Nu ska jag parkera mig i soffan (med nytt och fräscht överdrag) och vila ut framför Pan Am på TV 3. Pust.

lördag 29 oktober 2011

Fem snabba

Häromveckan fick jag en bloggutmärkelse av Remsan, och med den följde fem frågor som jag självklart ska svara på. Ifall någon eventuellt skulle ha undrat över följande grejer;

1.Varför började du blogga?
Jag älskar att skriva och att laga mat. Min man är fotograf och tycker också om mat. Om man inte gjorde något åt det vore man faktiskt dum. Bloggen har blivit vårt gemensamma lilla hobbyprojekt. Dessutom är det väldigt roligt att blogga, med all härlig respons man får från alla sina fina läsare. (Ni är världsbäst, för övrigt!)

2. Vilka bloggar följer du?
Oj, det är ganska många... jag följer ju alla matbloggar som jag länkar till ute till höger i bloggen, men om jag ska välja en favorit bland alla som bloggar om något helt annat än mat, väljer jag störtsköna Emma med bloggen Att vara någons fru.

3. Vilken är din favoritfärg?
Rosa. Jag har alltid älskat rosa, men har lite svårt för att klä mig i det, med tanke på att min egen hudfärg faktiskt också är rosa. Min förra mobil var självklart rosa, precis som min minilaptop och andra saker som jag inte klär mig själv i. Efter visst överläggande på senare tid kan jag dock konstatera att många rödhåriga klär riktigt bra i rosa, därför har jag nu börjat lite lätt med en gammalrosa sjal, och känner mig faktiskt riktigt fin i den!

4. Vilken är din favoritfilm?
Oj oj, det har påpekats från externt håll att min filmsmak skulle vara "lika dålig som Ace of Base". Jag tyckte för övrigt att Ace of Base var riktigt poppiga när de var inne på 90-talet. Jag gillar filmer man blir glad av, inte depressiva, seriösa filmer med mycket svårmod i. För att inte tala om hur trött jag är på schizofreni och aliens. Om jag ska välja en film väljer jag feel-good-rullen "Something's gotta give" eller "Galen i kärlek" som den heter på svenska, där Jack Nicholson dejtar en yngre tjej, får en hjärtinfarkt och upptäcker att han nog gillar hennes mamma ännu mer.

5. Vilket land vill du besöka?
Jag är lite av en vanemänniska och vill helst åka tillbaka till ställen jag varit på och tyckt om, som Toscana, New York eller Barcelona. Men om jag ska välja ett ställe jag är sugen på just nu, så blir det engelska landsbygden, med alla härliga restauranger och allt afternoon tea i höstrusket. Jag kan riktigt se framför mig hur jag har på mig något rutigt (kanske med inslag av rosa?) och vältrar mig i scones med clotted cream.

Sen så vet jag ju att man ska skicka utmärkelsen vidare och så, som sig bör, men jag skickar ut den till alla ni fina bloggare och bloggläsare därute i cyberspace istället. Hoppas att ni har en jättehärlig lördagkväll! Här vankas det lammkött med kantarellsås och Barolovin!

fredag 28 oktober 2011

Fredagsmys!

Nu är det inte länge kvar tills fredagsmyset börjar! Jag är taggad till tänderna och bläddrar igenom min nya bok "Fredagsmys" av husmorsorna Emma och Anette i jakt på något gott att äta. En himlans trevlig bok, som jag fick av Bally i födelsedagspresent. Olof säger att Bally har sålt hundpussar för att ha råd att handla en bok till mig. Han hävdar också att Bally har köpt den helt själv i bokaffären. Jojomänsan. Kvällen bjuder även på traditionellt fredagsvin. Hoppas att ni alla får en härlig fredagkväll!

torsdag 27 oktober 2011

Cowboy chili

Inspirationen har redan resulterat i utdelning, kan jag förtälja! Beskåda en panna cowboy chili, signerad Olof! Man får ju dela med sig av inspirationen. (Delegera, alltså.) Vi hittade receptet i senaste ICA Buffé, men folk har lagat sina egna varianter av cowboy chili sedan urminnes tider. I alla fall så länge som det funnits cowboys, vill jag bestämt hävda. Receptet är dock ändrat lite grann, vi har lagt till lite rökig liquid smoke och anpassat lite mått. Nästa gång ska vi nog ha i ännu mer kakao, och kanske ett par rutor choklad! Det var för övrigt på grund av kakaon som vi fastnade för receptet, eftersom vi brukar marinera vårt grillkött med choklad, och det ger en så mustig och god smak.

Cowboy chili, 4 portioner:
1 pkt chorizokorvar (ca 300 g)
1 stor gul lök
4 vilöksklyftor
1 pkt bacon
2 msk tomatpuré
1 tsk liquid smoke
2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1-2 msk chilipeppar ancho style (finns på glasburk från Santa Maria bland kryddorna)
1 rejäl tsk kakao
1 burk stora vita bönor
1 burk kidneybönor
6 dl vatten
2 msk kycklingfond

Hacka lök och vitlök, och fräs i olja i en stekpanna med höga kanter eller en kastrull. Strimla baconet och låt det få fräsa med efter en stund. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, paprikapulver, kakao och chilipeppar och fräs en liten stund till. Skölj av bönorna och ös ner dem i grytan tätt följt av vatten, liquid smoke och kycklingfond. Låt småputtra under lock i ca 10 min. Stek under tiden korven som du skurit i slantar i en stekpanna, och blanda sedan ner i grytan ett par minuter före servering. Servera i djupa tallrikar, gärna tillsammans med några skivor surdegsbröd.

onsdag 26 oktober 2011

Inspirerad!

Förra veckan när jag åkte till Göteborg hade jag några timmar på mig att läsa igenom månadens skörd av mattidningar riktigt noga. Jag fortsatte när jag kom hem i gott sällskap av lite rosenchoklad, och blev riktigt inspirerad av all läsning om höstiga grytor, mustiga långkok, choklad, vin och värmande drycker till mörka höstkvällar. Här ska minsann kokas grytor så det står härliga till! Köket kommer minsann att försättas i chock, så mycket mat ska jag laga! Jag började redan häromkvällen med mormors klassiska köttgryta med nejlika och kryddpeppar. Nästa helg får det bli något annat. För att inte tala om all varm choklad med vispgrädde och marshmallows jag vill dricka! Och alla goda kakor man kan äta till den varma chokladen... som ni hör kommer det att bli en fullspäckad höst!

tisdag 25 oktober 2011

Omelett - räddaren i nöden

Hur många gånger har man inte stått framför kylen och konstaterat att "Jag har inga ingredienser"? En situation som påminner alltför väl om garderobsklassikern "Jag har inget att ha på mig". Har man bara ägg hemma kan det lösa det mesta. (Gäller dock ej i klädfrågan. Såvida man inte är lite pervers.) Skulle man sedan ha turen att hitta något mer i köket att pimpa sin omelett med får man helt enkelt se det som en bonus. Det kanske ligger en ensam ostkant och skräpar i kylen? Lite krydda som växer i din trädgård (eller någon annans)? Måhända några kantareller i frysen? Ovan nämnda ingredienser var i alla fall vad jag piffade upp min omelett med. Receptet räcker till en omelett som går bra att dela på två personer, såvida man inte är hungrig som en varg och vill äta hela själv.

Grundrecept för en rejäl omelett:
4 ägg
4 msk vatten (eller mjölk, eller grädde)
lite salt
gärna lite grovmalen svartpeppar

Vispa samman äggen med vattnet (eller mölk/grädde) lite lätt med en gaffel, det ska inte vispas ihop mer än så. Salta och peppra lite, och häll över i en stekpanna där du har brynt lite smör eller hettat upp lite olja. Använd medelvärme och stek i 5-10 min. Kanterna ska lossna lite, och äggsmeten ska precis "stanna" på ovansidan. Nu är den klar! Ta den från värmen och lägg på den fyllning du har lyckats ragga upp, själv la jag på en näve smörfrästa trattkantareller och en näve riven parmesanost. Vik omeletten dubbel, och för över den på en tallrik. För att undvika eventuella raseriutbrott sammankopplade med att omeletten går sönder - låt den dubbelvikta omeletten "glida över" till tallriken direkt från stekpannan. Strö gärna lite bonusost ovanpå den dubbelvikta omeletten, och pimpa med någon färsk krydda.

måndag 24 oktober 2011

Äntligen på storpack!

När jag var och handlade häromdagen och min vana trogen strök förbi mejeriavdelningen likt en kelsjuk katt såg jag att min favorityoghurt nu har lanserats i storpack. Vilken total lycka! Jag har missbrukat den här kolayoghurten sen jag var 12. Jag välte nästan omkull en intet ont anande tant som gjorde misstaget att befinna sig i mejeriavdelningen samtidigt som mig i min ivriga ansats att haffa det enda paketet på hyllan. Men nu står det i tryggt förvar i min kyl. Låt frossandet börja!

söndag 23 oktober 2011

Paj på paprika

Idag har vi haft ett fantastiskt höstväder här på Öland, med knallblå himmel och strålande sol som verkligen har låtit de färgsprakande höstlöven komma till sin rätt. Hela helgen har varit riktigt lugn och skön, vi har gått hundpromenader, stökat i trädgården och varit på en riktig kvalitetsmiddag på lördagkvällen. Våra vänner går en kurs i thailändsk matlagning, så igår blev vi bortskämda med deras egenhändigt gjorda vårrullar och en kryddig och god thailändsk currygryta. Lyx! Ikväll får vi dock laga mat själva. På söndagar har man ju faktiskt lite extra tid att lägga på middagen. Då kan man (om man inte har turen att vara bortbjuden på ett förstaklassigt matsurf) göra sig en höstig paj:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2-3 msk vatten

Fyllning:
1 grön paprika
1 röd paprika
2 tomater
1 stor lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 rejält knippe timjan
ca 10 gröna eller svarta urkärnade oliver (kan uteslutas)
3-4 dl riven, smakstark ost
4 ägg
4 dl mjölk
2 tsk paprikapulver
grovmalen svartpeppar
flingsalt

Börja med att blanda ihop pajdegen. Tryck ut den i en smord form, nagga den lite med en gaffel och förgrädda den i mitten av ugnen på 225C tills den blivit gyllenbrun, ca 10 min. Skär lök, tomater och paprika i mindre bitar, fräs dem lite lätt i en stekpanna tillsammans med den pressade vitlöksklyftan och lägg dem sedan i pajskalet. Lägg även i oliver, riven ost och timjan. Vispa ihop mjölk, paprikapulver och ägg till en äggstanning som du sedan häller över fyllningen. Salta och peppra, och grädda sedan pajen i mitten av ungnen på 200C i ca 30 min tills äggstanningen har stelnat till och pajen fått lite färg. Servera med sallad.

lördag 22 oktober 2011

Ett dygn i Göteborg

I veckan som gått har jag hunnit med en snabbis till (inte i alltså) Göteborg. Jag var där med jobbet, men lyckades ändå klämma in en kvalitetsfika på förmiddagen med min kompis Höönii, som jag har kallat henne sedan den dagen vi hamnade i samma klass första dagen på gymnasiet.

Kvalitetsfikan ägde rum på cafét Brogyllen, som jag ger betyget fem glada praliner av fem möjliga. Vi frossade i daimbrownies och drack kaffe och varm choklad. Hööniis söta lilla dotter fick hålla sig till naturligt buteljerad dryck, men var lika taggad som vi över fikat.

Innan jag åkte hem tittade jag även in på Balders Hage, en av mina favoritbutiker i Göteborg. Herregud alltså, vilket underbart ställe! Jag hade kunnat bosätta mig därinne. Tur att de har webshop. Eller snarare otur, för min ekonomi.

På kvällen var vi på Kajskjul 8 och såg föreställningen R.E.A, som står för Roligt Elakt och Aktuellt. Den var så bra och så rolig att jag satt och skrek av skratt större delen av föreställningen. Bilden föreställer Anders Lundin i en hysteriskt rolig Eric Saade-imitation. Har ni vägarna förbi Göteborg så rekommenderas den här krogshowen varmt!

fredag 21 oktober 2011

Veckans vintips - Langhe Nebbiolo

Här kommer ett tips på ett gott vin, så här mitt i fredagsmyset denna mörka höstkväll. Kvällens variant heter Langhe Nebbiolo, är ett italienskt kryddigt och mustigt rödvin, och kostar 99 riksdaler på Systembolaget. Jojomänsan. Gott är det också. Uppenbarligen, eftersom det kvalat in till veckans vintips. Man kan ju inte lägga upp vilket rävgift som helst här. Hoppas att ni har en mysig fredagskväll allihopa! Vi ska precis ladda dvd:n med ett avsnitt Mad Men, för de 43 minuterna som ett avsnitt varar är ungefär så länge som vi kommer att lyckas hålla ögonen öppna. Förhoppningsvis.

torsdag 20 oktober 2011

När katten är borta...

...äts det blodpudding. Häromveckan när jag var i Stockholm fick jag de här bilderna skickade till mig från Olof som ville visa att han och Bally åt blodpudding, som de alltid gör de gånger jag är bortrest.

Men blodpuddingen kan ju inte intagas i vanlig form, det vore ju ingen sport. Ni kommer väl ihåg det här? Jag undrar hur blodpuddingen kommer att ätas ikväll. Hanarna där hemma har helt klart tagit begreppet "att leka med maten" till en helt ny nivå.

onsdag 19 oktober 2011

Dessert för många

När jag ska göra dessert till många brukar jag göra något så tacksamt som frozen cheesecake. Man vill ju kunna ta fram efterrätten och bara servera den, och lägga så lite tid som möjligt på den. Helst gärna så lite disk som möjligt också, för den delen. Frozen cheesecake, eller Philadelphiaglass som det ibland kallas, går hem hos alla och kan tillverkas långt i förväg. Vill man göra det riktigt enkelt för sig så skär man upp alla bitar och lägger dem lite avskiljda i en form som sedan kan stå och vänta i frysen tills det är dags för servering. Det tar längre tid än man tror att stå och såga i en djupfryst cheesecake när ett tiotal gäster sitter och väntar. Recept på frozen cheesecake hittar ni här. Servera gärna med några hallon till, eller en sås på hallon som fått koka ihop med lite florsocker.

Och nu kan man börja rösta hörni, till årets matblogg! Det är indelat i två kategorier; matbloggar och dessert och bak. Jag skulle tippa på att min blogg går under den vänstra kategorin matbloggar, namnet till trots. Namnet Bara en kaka till syftar egentligen mest på min bristande karaktär vad gäller att hålla fingrarna i styr när det bjuds på godsaker. Jag äter alltid tills jag (eller någon annan) skäms. Röstar gör man här!

tisdag 18 oktober 2011

20 år yngre Donna

Med hjälp av högre matematik kan jag konstatera att favorittidningen Donna Hay från Australien är exakt tjugo år yngre än jag. Donna firar minsann tio år som tidning med det här senaste numret, som är om möjligt ännu finare än tidigare utgåvor. Det bästa i tidningen är behind the scenes-reportaget om dem själva, där man får se hur det ser ut på tidningsredaktionen. Ordningen är imponerande; varje blå färgnyans på tallrikar och annan rekvisita har en egen hylla. Och med tanke på hur många olika färgnyanser det egentligen finns, kan jag inte annat än hoppas att tidningens lokaler slipper vara med om en jordbävning.

Drinken till höger är jag sugen på att prova! Basilika och hallon kan knappast gå fel. Jag lovar att återkomma med en seriös resultatrapport när detta har inträffat. Kanske till helgen? Innan dess ska jag dock hinna med en snabbvisit till Göteborg med jobbet, och mycket eventuellt en tur till gymmet. Bäst att inte lova för mycket. Och då syftar jag på gymmet.

måndag 17 oktober 2011

Höstfin dukning

När man fyller 30 får man ju bjuda till lite, och en säsongsinspirerad och vacker dukning förhöjer alltid stämningen. Tur att man har en syster som man kan lämpa över sådant på, och som dessutom tycker att det är roligt! Syrran gick in helhjärtat för dukningen och åkte till blomsteraffären och köpte rekvisita...

...som hon sedan skar till och gjorde flera olika små arrangemang av.

Hon klippte ner vanliga vita engångsmuggar av plast, tryckte ner en uppblött oasis i varje där hon sedan stack ner allsköns blommor som rosor och gerbera, blandat med kvistar och annat höstfärgat som hon hittade i trädgården. Ormbunkar och murgröna är lika tacksamma utfyllare som marshmallows är i en godisskål.

Sedan gjorde hon ett enda avlångt bordsarrangemang av alla de små "kopp-arrangemangen", där hon dolde de vita plastmuggarna med kvistar, pumpor och lyktor. Det blev jättefint senare på kvällen när det var mörkt i rummet och lyktorna lyste upp mellan pumporna och de höstfärgade växterna. Ännu finare skulle det nog bli om vi fick ändan ur vagnen och satte upp lite tavlor i köket... Det ser ju ut som att vi är nyinflyttade, trots att vi har bott i huset i över två år nu. Lite matrelaterade bilder skulle vara fina att förstora upp och ha på väggen, kanske några ur bloggens fotoarkiv?

I övrigt kan jag meddela att det har varit hyvens att fylla 30! Jag har fått förstaklassig uppvaktning och massor av fina presenter, som kokböcker, saker till hemmet, och piffiga saker till mig!

lördag 15 oktober 2011

Förrätt på bresaola och kantareller

Här kommer ett prima förslag på en förrätt som är helt i säsong just nu! Inspirationen har jag hittat hos min kompis Remsan, som dessutom hade kokt, skivad rödbeta på sin tallrik. När den här förrätten tillagades här hemma fanns ingen tid för rödbetor, men det går precis lika bra utan dem. Receptet är precis det ni ser på tallriken; bresaolaskivor (finns färdigförpackade i charkdisken), ruccola, smörfrästa trattkantareller, ett par skivor västerbottenost och rostade pinjenötter. Avsluta varje tallrik med att dra några varv med pepparkvarnen och ringla lite olivolja över. Den här förrätten tar inte alls lång tid att göra, men kan ändå förberedas, plastas in och förvaras i kylen (eller utomhus på ett balkongbord så länge utomhustemperaturen tillåter.)

fredag 14 oktober 2011

Fredagsmys och en vinnare!

Äntligen fredag! Här kommer några bilder från förra veckans fredagsmys då Lena och jag gjorde tacotårta. Lena kollar receptet i Iphonen, det är tacksamt med Iphone när man lagar mat, man behöver inte springa in i datorrummet hela tiden för att kolla receptet. (Dagens I-landsproblem, för övrigt.) Ikväll blir det ännu lugnare än förra fredagen - jag ämnar sitta i min favoritfåtölj och dricka fredagsvin och bläddra i kokböcker medan Olof tillagar italiensk pasta. Känns som ett lagom upplägg, och något jag har sett fram emot hela dagen.

Lena la minsann ner hela sin själ i tacotårtan. Det är kul att laga mat!

Och något annat som är kul är att presentera en vinnare av den lila Rice-formen från Nordljus! Vad många ni var som var med och tävlade, 100 stycken! Jag önskar att jag kunde låta alla vinna. Men - den som vann blev Anna. Grattis Anna! Maila mig din adress så kommer du att få en piffig form på posten! Trevlig fredagkväll, allihopa!

torsdag 13 oktober 2011

Kantarellcarbonara

Den här maträtten är som en blandning av kantarellpastan och spaghetti carbonara, och ett perfekt användningsområde för de förvällda, frysta trattkantarellerna man har i frysen. (Om man nu har turen att ha några.) Det här åt vi härom veckan, och det är också vad som står på matsedeln i afton denna torsdag. Men först ska jag åka och träna. Ja, ni hörde rätt. När min kompis Lena var här i helgen och hade med sig joggingskor för att hon ville ut och jogga en runda på Öland (alltså frivilligt) blev jag faktiskt lite inspirerad. Inte så att jag följde med på rundan - någon måtta får det ju vara, men nu när det har hunnit bli torsdag och jag har haft nästan hela veckan på mig att samla mig såväl psykiskt som fysiskt inför detta event så ska det faktiskt bli trevligt att komma iväg. För att inte tala om hur trevligt det ska bli att komma hem igen och äta kantarellcarbonara!

Kantarellcarbonara, 4 pers
2 pkt bacon
kantareller (så mycket du får tag i  :-) 
3 schalottenlökar
4 dl vispgrädde
3 äggulor
1 dl parmesan + 1 extra dl till servering
rejält med svartpeppar
spaghetti för fyra personer

Koka spaghettin al dente. Strimla baconet i småbitar och fräs det en stund. Låt det rinna av på hushållspapper. Hacka schalottenlökarna och fräs dem samtidigt som du fräser kantarellerna. (Har du helt färska kantareller som aldrig varit förvällda - fräs dem ensamma först så att vätskan får gå ur dem.) Blanda spaghettin med löken, de frästa kantarellerna och baconet. Blanda grädden med äggulorna i en bunke ihop med 1 dl parmesanost och massor av svartpeppar. Blanda detta med spaghettin precis innan servering. Garnera varje tallrik med riven parmesanost och nymalen svartpeppar.

Och hörni - ni missar väl inte tävlingen? Klicka här så kommer ni direkt till tävlingen där ni kan vinna en sådan här lila form från Rice i samarbete med Nordljus. Tävlingen pågår till imorgon lagom fram till fredagsmyset börjar, sedan presenteras en vinnare under fredagkvällen!

onsdag 12 oktober 2011

Uppvaktad med Barbietårta

Har ni sett vilken fin tårta jag uppvaktades med på jobbet igår? Att fylla år har sannerligen sina fördelar! Det är min gulliga kollega Marija som har bakat tårtan. Som synes hade jag en riktigt bra födelsedag igår, med presenter, fika, god mat och finvin. Det var nästan så att jag tyckte det var tråkigt idag när jag kom till jobbet att det inte var min födelsedag längre, när gårdagen hade bjudit på så mycket kvalitetsfirande. Men som tur var så fanns det en hel del kvar av tårtan att fortsätta fika på, och det räcker nog till imorgon med! Marija har bidragit med receptet:

Marijas Barbietårta, 10-15 portioner
1 Barbiedocka
----------
5 ägg
5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,25 dl kokande vatten
----------
ca 6 dl vispad grädde
några droppar röd karamellfärg
piffigt strössel/tårtdekoration/silverkulor

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner det kokande vattnet i äggsmeten, och därefter de blandade, torra ingredienserna. Fördela smeten i två smörade och bröade formar, och ställ in dem i ugnen båda två samtidigt ifall du har en modern ugn som fixar det, på 175C i ca 35 min. Har du en vanlig ugn (som jag) är det bäst att först göra halva satsen av smeten och fylla en form med den och grädde den ensam, och sedan göra andra halvan av smeten och göra likadant med den. (Det kokande vattnet sätter igång bakpulvret lite, därför ska man inte låta halva smeten stå och vänta medan den andra gräddas.) Dela sedan bottnarna på mitten så att du totalt får fyra bottnar, alternativt i tre delar så att du totalt får sex bottnar, det beror lite på hur bra tålamod man har...

Mellan bottnarna läggs sedan valfri fyllning. Marija rekommenderar färdiga mousser på pulver i smakerna jordgubb och choklad samt marsankräm - smidigt och gott! Vill man göra egen moussefyllning finns recept på hallonmousse här, chokladmousse här och vaniljkräm här.

Ta av benen på stackars Barbie och linda in henne i lite folie. Gröp ur bottnarna lite i mitten, stoppa ner benlösa Barbie och använd urgröpet till att stadga henne lite så att hon sitter still. (Man kan även använda mandariner till detta ändamål hälsar Marija.) Forma tårtan lite med en kniv så att Barbie får den formen på kjol du vill ha, lägg gärna på lite urgröp högst upp för en toppigare form. Garnera sedan med vispad, spritsad grädde, både vit grädde och grädde som blivit infärgad med karamellfärg. Garnera gärna med silverkulor och andra piffiga små tårtdekorationer som man kan hitta på burk nuförtiden.
Alternativt - skaffa dig en jobbarkompis som Marija!

tisdag 11 oktober 2011

30!

Då är man 30 då! Olof och Bally väckte mig med skönsång imorse och Bally var verkligen hur taggad som helst, han älskar födelsedagar. Nu kan man inte längre titulera sig som någon som fortfarande är "tjugonågonting". Inte för att det gör något, jag är helt okej med att fylla 30. Jag kan inte se någon annalkande 30-årskris så långt ögat kan nå, fast sånt kanske kommer retroaktivt? Det finns i alla fall inga planer på att varken tatuera en ryggtavla eller hoppa bungyjump. Det vildaste som lär hända idag är nog ett övervägande stort intag av godsaker. Det är kul att fylla år!

måndag 10 oktober 2011

Dagens tips!


Nu kan man nominera sin favoritblogg till det stora matbloggspriset! För att göra det kan man gå in här. Så presenteras vinnaren på den stora matmässan Mitt kök-mässan 2011 i Stockholm om ungefär en månad.
Det var nog allt för i afton. Jojomänsan. Nu ska jag gå och äta glass.

söndag 9 oktober 2011

Fynd på landsbygden

Den här helgen har det varit precis lika soligt som förra helgen då det var skördefest här på Öland, men inte alls lika varmt. Här kommer några fler bilder från förra helgen, då vi åkte runt på södra Öland. Ett av stoppen blev en loppis där jag fyndade en trälåda med skruvar i för 20 kr. Säljaren tyckte jag var konstig som inte ville ha skruvarna utan den gamla slitna lådan istället, han menade att det var skruvarna som var intressanta. När jag har gjort rent min lilla låda ska jag fylla den med grönsaker och färska kryddor!

Louise försökte locka till sig ett får....

...men rönte större framgångar med shoppingen istället.

Säga vad man vill om Ölands vägar, men vackra är de!

Nere vid Ottenby såg vi kungshjortar...

...och i Grönhögen hittade vi träskor! På självbetjäning, dessutom. Jag har nog aldrig handlat träskor på självbetjäning förut. Det finns en första gång för allt! Kanske vore något för Manolo Blahnik att börja med?

Vi poserar i våra nya träskor. Working it!

Sedan hittade vi en livboj att posera med också...

...i Grönhögens fina lilla fiskehamn. Fastän jag är uppvuxen på Öland hittar jag nya små pärlor hela tiden!

lördag 8 oktober 2011

Höstfint ute

Nu har sommarens vita pelargoner fått vika hädan för höstens pumpor, ljung och någon silverfärgad taggig växt som jag inte vet namnet på. Jag tycker om att säsongsanpassa entrédekorationerna, och är det pumpatider så är det!
Idag har jag som synes planterat och gjort höstfint utanför ytterdörren. Även ljuslyktan har fått åka fram igen, och ska tändas ikväll när vi får middagsgäster.


Bally var självklart med och planterade. Någon måste ju vara arbetsledare också.