fredag 30 december 2011

Nyårsradio

Idag har Emmy och jag varit med på Sveriges Radio P4 Kalmar igen och pratat mat. Den här gången befann vi oss inte i radiohuset som vi brukar, utan mitt ute i verkligenheten, närmare bestämt utanför Systembolaget och kassorna vid Coop på Giraffens Köpcentrum. Mitt i nyårsruschen, med andra ord. Vi var där vid kl 10.00 när det öppnade, och det var lika lång kö som om det hade varit en nattklubb. När glasdörrarna sedan öppnades vällde folket in som om det varit bartömning på Harrys.

Emmy och jag gav lyssnarna lite olika tips på snittar att servera till fördrinken, och bjöd även de förbipasserande på våra små kreationer. På brickan syns:

Remsans krustader som är fyllda med en röra på philadelphiaost, soltorkade hackade tomater, hackad färsk basilika, salt och peppar, och som toppats med en tomathalva som långsamt fått torka i ugnen på ca 100C i ca 2 timmar.

Remsans gurkbitar som består av en halv skiva gurka som toppats med samma färskoströra som ovan, och en glad liten kräftstjärt.

Helenas crostini med samma färskoströra som ovan (oerhört versatil röra, det där!), där röran bretts på skivor av parmaskinka som sedan rullats ihop på samma sätt som man rullar ihop en rulltårta. Sedan skär man bara rullen i bitar och lägger på crostini.

torsdag 29 december 2011

Tid för godis

Är det någon gång man har tid att ägna sig åt sitt julgodis är det nu! Jag gillar mellandagarna, då julstimmet har lagt sig och man har nyåret framför sig. Lugna dagar som bäst tillbringas i fåtöljen under en filt framför filmer och dvd-boxar. Ja, nu har jag i och för sig jobbat i mellandagarna, men ändå. Godiset slinker ner riktigt bra ändå. Häromkvällen kom Liv förbi med en skål julgodis som hon kokat ihop; det var brända mandlar, mörk choklad med apelsinriv och underbart goda bountybollar. De sistnämnda är så goda att det är svårt att inte bli besatt. Ni ser ju själva hur taggad jag är.

Lycka i en skål! Nu har jag inget eget recept på bountybollar att komma med, men jag vet att det finns ett riktigt bra och tillförlitligt sådant här.

onsdag 28 december 2011

Din fullständiga nyårsmeny!

Våndas du inför nyårsmenyn? Fear no more, här kommer finfina tips på populära grejer att servera på årets sista dag! Vi börjar med välkomstdrinken; Har du gott om tid - gör en vintercocktail. Påminner lite om glögg, fast i drinktappning. Eller varför inte lingoncaipirinha? Den är det ganska mycket ös i. En lite svagare välkomstdrink som går riktigt snabbt att sno ihop är klassikern Kir Royal. En annan snabbis är storfavoriten Äppelmartini.

Sedan är det dags för förrätt! En enkel sådan är kantarellbresaolan, som ser lyxig och festlig ut på tallriken. En förrätt som kräver lite mer jobb är den franska löksoppan. En helt vegetarisk variant är den getostfyllda portabellasvampen med pinjenötter. Min personliga favorit är dock de parmaninlindade färskostrullarna med citronskal, som serveras med skållad, marinerad tomat.

Till huvudrätt på nyårsafton är det mest klassiska att servera kött med sås och potatis. En bra idé är att köpa en lammstek som tillagas i ugnen och som sedan kan skäras upp och serveras till många. Bra kompisar till den är potatisterrinen (en fastare form av potatisgratäng som är enkel att skära i fina bitar) och rödvinssås. De passar lika bra till oxfilé som lamm, eller någon annan trevlig styckdetalj. Ett helt vegetariskt alternativ är svamprisotton med spenat, tryffel och vitt vin.

Efterrätten är ju bland det viktigaste! Därav de något fler förslagen, jag är en sann efterrättsmänniska. Vi börjar med klassikern crème brulée. Går alltid hem. Öppen banoffee pie är inte alls lika vanligt, men minst lika gott. Frozen cheesecake är ett av den här bloggens mest besökta recept, och kan förberedas i god tid innan. Det kan även punschpannacottan med jordgubbstäcke, chokladmoussen och polkaglassen. Den sistnämnda serveras allra helst med hemgjord chokladsås.

När vi ändå är igång kan vi lika gärna ta ett tips på dukning också. Eller centerpiece till dukningen, som det så fint heter; Ta ett tårtfat och ställ mitt på bordet. Lägg på en oasis som fått suga i sig lite vatten och stick ner allsköns blommor, t ex rosor och nejlikor. Dölj oasisens kanter med blomblad, och har du ett avlångt bord - köp gärna till några riktigt avlånga blad som kan stickas ut åt de båda långsidorna.

Det var nog allt för i afton. Lycka till med nyårsplaneringen nu, kära vänner!

tisdag 27 december 2011

Kött, sås och potatis!

Min favoriträtt är kött med sås och potatis. Rejält, rustikt och ruskigt gott. Jag brukar ofta välja det när jag är på restaurang, men då måste det verkligen vara värt pengarna. Att sitta på en restaurang och känna att "det här hade jag verkligen gjort mycket bättre själv, för att inte tala om billigare!" är ju föga upplyftande. Och den bästa restaurangen är nog hemma, ändå, när Olof slår på stort och fjäskar med oxfilé, kantarellsås och potatis, och serverar finrött till det. Det är en jättebra bjudrätt till nyår, om man kommer över en fin bit oxfilé.

Olof brukar tillaga oxfilén i ugnen med en termometer nerstucken i den. Först bryner han filén runt om i en stekpanna, och sedan åker den in i ugnen tills den har uppnått en innertemperatur på 57C, då brukar den bli perfekt medium rare. Hur lång tid det tar beror helt och hållet på köttbitens storlek. Sedan tas den ut, viras in i aluminiumfolie och får sedan vila däri i ca 15 min, så att saften hinner "sätta sig". Sedan är det bara att skiva upp oxfilén (eller den styckdetalj man nu valt att använda) och strö över lite flingsalt och grovmalen svartpeppar.

Kantarellsåsen består av grädde, crème fraiche, kalvfond, lite soya, salt, peppar och kantareller.

måndag 26 december 2011

God fortsättning - och indiskt!

God fortsättning kära läsare! Har ni haft en fin julhelg? Inte för att den skulle vara slut än, annandagen är en toppendag. Lugn och skön, och man kan sitta och umgås med sina julklappar. (Eller sina släktningar.) Mitt julschema är samma varje år; den 23.e firar vi jul med Olofs mamma, den 24:e med Olofs pappa och hans familj, och den 25:e med min familj. I år var vi hemma hos oss den 25:e, och åt den ack så klassiska julmiddagsmaten Rodnande kassler i Bergakungens sås.

Men det är inte bara vi vanliga vid matbordet i år, syrrans svärföräldrar har kommit hit från Indien! Ni kanske kommer ihåg när vi var där på bröllopet i Bombay förra året? Århundratets matförgiftning, för övrigt. Huga. Det är första gången de är i Sverige, och de tycker att det är riktigt trevligt här. Igår åt de inlagd sill, och tyckte att det var jättegott! Eller så är de bara riktigt artiga. De hade med sig godisasken på bilden ovan, ett klassiskt indiskt godis som består av torkad frukt och nötter i olika kreativa former. I eftermiddag ska vi laga indisk mat med syrrans svärmor hemma hos mig. Jag är taggad till tänderna, det ryktas om att hon har med sig flådig mango ändå från Indien! Bilder på detta event kommer längre fram!

fredag 23 december 2011

God Jul!

Hoppas att ni alla har det bra såhär dan' före dopparedan'! Bally, Olof och jag vill passa på att önska er alla kära läsare, en riktigt God Jul!

torsdag 22 december 2011

Sill - jojomänsan!

Jojomänsan, beskåda mitt första inlägg om sill. Ähurm. Som jag inte ens äter. Jag vet - jag är en skymf mot svenska mattraditoner. Men jag bara gillar det inte. Som tur är finns det dock många andra som gör det, som Olof till exempel, som just nu står i köket och fixar med de här båda sillsorterna. Själv dricker jag vin. Är det någon som upprätthåller de klassiska julmatstraditionerna i vår familj är det han. Och mormor. När julmaten tillagas här hemma står jag mest för köttbullar, efterrätt och glada tillrop.

Krämig vitlökssill (vänstra bilden)
1,5 förpackningar (á 420 g/förp.) ínläggningssill
3 schalottenlökar
7 vitlöksklyftor
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
1 kruka dill (gräslök funkar också, det är inte så noga)
2 msk svensk senap
lite salt
lite svartpeppar (vitpeppar går bra)

Skär sillen i lagom stora bitar och hacka vitlöksklyftorna, löken och dillen. Blanda alla ingredienser och förvara i en glasburk. Sillen bör göras 1-2 dagar innan den ska ätas.


Klassisk sill med lök och pepparkorn (högra bilden)
1,5 förpackningar (á 420 g/förp.) ínläggningssill
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten
1 morot
1 rödlök
ca 8 lagerblad
ca 1 msk hela svartpepparkorn
ca 1 msk hela kryddpepparkorn

Koka upp en lag av ättika, socker och vatten. Skär moroten i slantar, skiva rödlöken och skär sillen i lagom stora bitar. Häll allt i en glasburk och tillsätt lagerblad och pepparkorn. (Om man vill kan man även blanda i en skvätt av lagen som inläggningssillen låg i från början.) Sillinläggningen bör göras 1-2 dagar innan sillen ska ätas.

onsdag 21 december 2011

Kladdkaka med pepparkakskryddor

Oj oj oj vad god den här kladdkakan är! Jag ber om ursäkt för min uppenbara brist på blygsamhet, men den här kladdkakan som är spetsad med pepparkakskryddor är helt fantastiskt god! Dessutom innehåller den en hel chokladkaka med havssalt också. Den smakar som pepparkaksdeg blandat med choklad. Ni hör ju, garanterat värd att prova, alltså!

Kladdkaka med pepparkakskryddor, 8 port.
2 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 påse färdigblandade pepparkakskryddor (påsen är på 18 g och kommer från Santa Maria)
1 msk vaniljsocker
100 g smält smör
100 g 70% choklad med havssalt (jag använde den från Lindt, men det går precis lika bra med vilken choklad som helst, och att då istället tillsätta 1 tsk havssalt)

Rör ihop ägg och socker, det behövs inte vispas. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem också, och smält smöret och rör ner det till en jämn smet. Hacka chokladen och rör i den också. Häll upp i en smord form och ställ in den i mitten av ugnen på 175C i ca 15-20 min, den ska vara lite lös i mitten så att det blir en kladdig kladdkaka. Servera med vispad grädde.

Idag finns för övrigt det revolutionerande gröttipset med på Nordljusbloggen där jag gästbloggar idag, dagen till ära!

tisdag 20 december 2011

Aldrig mer vidbränd gröt!

Om man kokar risgrynsgröten i en form i ugnen så bränns den inte vid. Halleluja! Det är en så bra upptäckt att den borde vinna ett pris. Tyvärr är det inte min egen uppfinning, det verkar som att folk har gjort gröt i ugn i åratal, det är bara jag som är lite sen. Jag vet inte hur många gånger jag har stått på julaftons morgon och trott att jag skulle lyckas med tomtegröten, allt för att sedan ändå bränna vid den de sista 10 minuterna. Those days are gone! Nu häller man bara ingredienserna i en form, ställer in den i ugnen i 1,5 timme, och sedan är det klart! Garanterat brännfritt!

Risgrynsgröt, 6-7 portioner
2,5 dl risgryn för grötkok
1,5 liter mjölk
ca 2 msk smör
1 tsk flingsalt

Uppdatering: För en ännu godare gröt, häll även i 2 kanelstänger, 1 tsk vaniljsocker och 0,5 dl strösocker.

Häll allting i en stor, ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen på 175C i ca 1,5 timmar. Gröten kommer som synes på bilden ovan att få ett gyllenbrunt litet "skinn" på ytan lagom till den är klar. Vissa tycker att skinnet är det allra godaste med gröten, men själv brukar jag bara ta bort det. Sedan är det bara att röra om ordentligt i formen, och beskåda sin perfekta, obrända gröt! Om du inte ska äta den direkt, låt den svalna innan du ställer in den i kylen. Medan den svalnar kan den långsamt stelna till lite och bli ganska tjock, rör då bara ner lite kall mjölk så att den späder sig till den konsistens som du vill ha. Perfekt att ha i kylen och plocka fram morgonen efter!

måndag 19 december 2011

Jylpyntat

Jag vann kampen om granen! Höhö! Därmed ligger jag risigt till inför nästa år... Men den här julen får jag i alla fall njuta av en stor och burrig kungsgran. Vi har inte klätt den än, men med tanke på alla hundar som kommer att jaga varandra runt granen får vi nog satsa på en ganska sparsamt pyntad gran. Vitrinskåpet däremot har fått se sig pyntat med kransar - min nya obsession. Kransar är ju hur kul som helst!

Man kan ju hänga kransar i stort sett överallt, har jag kommit fram till. Ovanför öppna spisen, till exempel.

I övrigt är jag inte så förtjust i julpynt, jag har aldrig gillat att ha massa tomtar framme. Jag föredrar att plocka in naturen istället, och trycka ner små hyacinter i skålar eller tekoppar.

Och en och annan köpe-attiralj, så klart! Julkuddarna från HM Home gör sig jättebra i fåtöljen...

...tycker i alla fall Bally som brer ut sig över kuddarna och tar mattes läsfåtölj i besittning. Fåtöljen återfås mot fjäsk och tuggben. Eventuellt.

söndag 18 december 2011

Julgranskampen

Så har det då blivit dags att dra igång den årliga kampen om julgranen. Jag vill alltid att vår julgran ska vara en stor, fin och burrig kungsgran. Olof å andra sidan har en outtömlig kärlek för taniga, tragiska granar som ser ut som den här som vi hittade bakom en husknut när vi var på loppisrunda med Calle och Louise förra vintern. Olof har till sin stora glädje hittat en medkämpe för taniga granar i Calle, medan Louise och jag vill ha lika stora och fluffiga granar som Sue Ellens frisyr i Dallas. Calle har ju utan tvekan fler skäggstrån än den här granen har barr. En perfekt gran, i deras tycke. Den ska andas småländskt svårmod och se lika plågad ut som en manusförfattare på Dramaten. Det återstår helt enkelt att se vem som vinner årets julgranskamp.

lördag 17 december 2011

Helenas Kök - julens desserter

Idag är det återigen dags för Helenas Kök i dagstidningen Barometern. Den här gången handlar det om julens desserter med tonvikt på tacksamma recept som är enkla att förbereda innan, och i krönikan delar jag med mig av lite olika värdinnetips.

Har ni inte testat saffransglassen än - gör det snarast! Så få ingredienser, men så gott!

Ett värdinnetips i sann Martha Stewart-anda, som inte är det minsta matrelaterat, är badrumsblomman, något som jag själv ofta glömmer bort men som min rara syster alltid ser till att fixa åt mig. Hon är ju som bekant grym på blomsterarrangemang, och ser alltid till att göra några extra små buketter att ställa in i badrummen. Kalla mig lättroad, men jag kan inte låta bli att tycka att det är extra trevligt när man är bortbjuden och värden/värdinnan har pyntat lite extra i badrummet.

När vi ändå är inne på värdinnetips - mormors bok Värdinnans ABC från 1930-talet är en riktig klassiker. Här avhandlas hur man hittar rätt umgänge, vad ens tjänstefolk ska ha på sig på bjudningen och hur man tackar för senast. Inga användbara tips, med andra ord, men väldigt rolig att läsa!

fredag 16 december 2011

Lingonkaka på pepparkaksbotten

Det här receptet har jag ruvat på ända sedan förra julen, mest för att det inte har varit säsong för den här godbiten förrän nu. Kakan kan bäst beskrivas som en pannacottapaj, lite i stil med storfavoriten Hallonpannacottapaj, fast med lingon, och med en botten av krossade pepparkakor istället för klassiska digestivekex. Perfekt att servera som efterrätt under julhelgen, den kan göras klar någon dag i förväg och snällt vänta i kylen. Sånt gillar jag.

Och hörni, om ni bor i närheten av Kalmar får ni tjacka er ett exemplar av Barometern imorgon, för då är det återigen dags för Helenas Kök. Då blir det ännu fler efterrätter!

Lingonkaka på pepparkaksbotten, ca 8 bitar
25 st krossade pepparkakor
75 g smält smör
----------
3,5 dl vispgrädde
3 gelatinblad
0,5 dl socker
200 g philadelphiaost
2 dl rårörda lingon
----------
valfri garnerig:
t ex silverkulor, stjärnanis, kanelstång

Börja med att lägga de tre gelatinbladen i en skål med kallt vatten, som du sedan ställer åt sidan. Krossa pepparkakorna och blanda dem med smält smör till en grynig massa, gärna i en matberedare. Tryck ut massan i en pajform med avtagbara kanter, och grädda pajskalet i mitten av ugnen på 175C i ca 8 min. Låt sedan svalna. Koka upp vispgrädde ihop med socker, ta av från värmen och rör ner gelatinbladen. Rör ner philadelphiaost och rårörda lingon, ta eventuellt något varv med elvispen så att allting blandar sig ordentligt. Häll blandningen i pajskalet och låt stå en natt i kylen, servera sedan med någon form av julinspirerad garnering.

torsdag 15 december 2011

Lakritskola med flingsalt

Eftersom jag åt upp all kola från julpysselkvällen i stort sett själv, fick jag helt enkelt koka en omgång till. För det är en riktigt populär present att ge bort såhär kring jul, speciellt i en piffig ask! Receptet på lakritskolan är en klassiker vid det här laget, det innehåller turkisk peppar och kolan smakar helt fantastiskt. Får jag bara välja ett enda julgodis så väljer jag utan tvekan det här!

onsdag 14 december 2011

Julpyssel de luxe

Här pysslas det för fulla muggar! Häromkvällen var min kära jobbarkompis Marija här på lite kvalitativt julmys, vi gör det varje år innan jul; hon kommer hem till mig, vi äter god mat, dricker lite vin, julpysslar, gör godis och myser i största allmänhet. Här är vi i full färd med att trycka nejlikor i oskyldiga små apelsiner. De hänger vi sedan upp på kontoret, alla får varsin apelsin som hänger över skrivbordet. Tur att vi inte är fler än sex personer på Kalmar-kontoret...

Vi kokade kola också! Den är i skrivandets stund ...ähurm... i stort sett redan slut.

Kola och vin! En finfin kombo. Nu ska jag smyga till kylen och rädda sista kolan innan Olof ser mig och hinner före. Hoppas att ni har en härlig onsdagskväll!

tisdag 13 december 2011

På Köttbaren i Stockholm

I lördags åt Olof och jag lunch på Köttbaren i Stockholm. Det är en restaurang som både serverar mat och säljer kött över disk, och som sitter ihop med Melker Anderssons populära restaurang Grill.


Inredningen var genomtänkt och rustik in i minsta detalj, från de rejäla träborden på de kakelsatta golven till industrilamporna som hängde ner från tunga, rostiga kedjor.


Vi fullständigt älskade stället! Om vi bodde i Stockholm skulle vi bli stammisar.

Jag åt en chiligryta på högrev som serverades med salsa, gräddfil och rostat surdegsbröd, och Olof gick loss på råbiff som serverades i en glasburk.

Förutom styckdetaljer kunde man även köpa med sig såser, grönsaker och en hel del annat. Nästa gång jag åker till Stockholm vill jag absolut äta här igen!

måndag 12 december 2011

Pepparkakshus...?

Pepparkakshus i all ära, men ett hus av blodpudding är onekligen det nya svarta. I alla fall om man frågar Bally. 

Presenttips

Den här boken är ett prima presenttips så här i jul. Men den kanske är lite extra rolig att få innan jul, eftersom den innehåller recept man gärna vill laga precis före dopparedagen. Med andra ord är boken en finfin gåva att ge bort till sin partner/förälder/kompis om man vill fjäska lite extra före jul.

Den här boken fick följa med mig hem från Stockholm där jag har varit sedan i torsdags morse, därav den något skrala blogguppdateringen. Under torsdagen och fredagen åkte jag runt på jobb, och sedan kom Olof upp på fredagkvällen och var med resten av helgen. Vi har firat min kompis Lena som har fyllt 30, tittat på julskyltningen, smort kråset på Köttbaren och haft det allmänt trevligt!

Som alltid när jag är borta så har Olof och Bally kalasat på blodpudding i min frånvaro, självklart på ett kreativt sätt som även den här gången har dokumenterats. Bildbevis på detta kommer upp på bloggen ikväll!

lördag 10 december 2011

Lördagsfrukost

Sådan här fin lördagsfrukost blev vi bortskämda med sist vi var i Mariannelund. Årets första risgrynsgröt är alltid den godaste!


Lyxigt surdegsbröd får man också. I Mariannelund finns ett bageri som gör världens godaste surdegsbröd, som drivs av en gammal klasskompis till Olof. I Kalmar är det inte alls lika lätt att få tag i surdegsbröd.


Och så har vi den morgontröttaste av alla - katten Gösta. Den stora, snälla katten som har samma hårfärg som jag. Och vilket hajgap han har! Bally vågar inte gå närmre Gösta än max två meter.

fredag 9 december 2011

Filmtajm!

Härliga fredag! Ikväll får det bli movienight! Olof och jag har som tradition att varje december titta på Love Actually och The Holiday för att verkligen komma i julstämning. Enligt mig är de två av de allra bästa julfilmerna! Vilka julfilmer gillar ni?

torsdag 8 december 2011

Dagens tips!

Är det någon som har testat att baka mjuk pepparkaka? Och om så är fallet, är det någon som har någon halvtorr gammal skiva kvar av den? Då är dagens hetaste tips att stoppa ner den i brödrosten, och sedan lägga en kula glass på den så fort den har poppat upp. Smakar precis lika ljuvligt som det låter!

onsdag 7 december 2011

Decemberfika

Häromdagen var Olof och jag och fikade på favoritfiket i Gårdby på östra Öland. En lugn och mysig söndagsfika, när den är som bäst!

Jag gick loss på varm choklad med marshmallows och vispgrädde...

...och en rejäl bit kladdkaka till det. Olof också, han är inte den man behöver övertala för att äta en kaka till.

Fikautflykten avslutades, som alltid, med ett besök i fikets tillhörande inredningsbutik Sigfrid Rudbergs Diversehandel, som nu var pyntad och laddad till tänderna inför julen.

I butiken finns allt från skyltar med visdomsord...

...till söta koppar som man inte visste att man behövde.

Pastellhörnan!

Gårdby by night. Eller afternoon, i alla fall. Huset har bedrivit lanthandel ända sedan 1923, och det har faktiskt varit öppet varje dag ända sedan dess - alla dagar, alla år.