torsdag 12 januari 2012

Chiligryta

I söndags var jag hemma hela eftermiddagen och passade på att ägna mig åt ett hederligt långkok. För ett par månader sedan åt jag en så himla god chiligryta på Köttbaren i Stockholm, och ända sedan dess har jag velat laga en egen. Jag ville ha den där konsistensen där allt kött har fallit isär och det inte är några bitar kvar som man behöver tugga. Inte för att jag skulle vara tandlös eller omotiverat lat, men för att det var så den var på Köttbaren. Och så blev den! Den smakade inte riktigt likadant, men minst lika gott. Brödet jag serverade till var samma som jag gjorde på morgonen, det supersnabba fusk-surdegsbrödet. Så är du hemma på söndag eftermiddag, passa på att göra en chiligryta!

Chiligryta, ca 6 port
ca 1,2 kg högrev
1 gul lök
2 burkar krossade tomater
3 vitlöksklyftor
2 st öl (à 33 cl)
2 röda chilifrukter
1 rågad tsk oregano
1 rågad tsk spiskummin
1 knivsudd chiliflakes
ca 0,5 dl oxfond
0,5 tsk chilipeppar Ancho style
0,5 tsk mald koriander
2 tsk flingsalt
lite grovmalen svartpeppar
1 tsk kanel
0,5 tsk liquid smoke (finns på små glasflaskor)
1 tsk socker
2 stora rutor mörk choklad (ca 25 g)
1 pkt knaperstekt bacon
----------
Till servering:
gräddfil
en sallad på hackad tomat, gurka och salladslök
bröd, gärna surdegsbröd
ev. någon färsk krydda att garnera med

Börja med att skära köttet i tärningar och bryn det i omgångar i en stekpanna i lite olivolja. Allt som blivit brynt hälls sedan över i en rejäl gryta eller kastrull. Dissa stekpannan, och gå över till att fylla upp grytan med krossade tomater, öl, en hackad gul lök (behöver inte brynas) och 3 pressade vitlöksklyftor. Hacka chilifrukterna och lägg i dem med. Sedan är det bara att hälla i alla kryddorna. Allt på listan ska i, utom de tre sista ingredienserna; sockret, chokladen och det knaperstekta baconet, de rör jag i precis före servering. Men innan det är dags för det ska grytan koka i minst 4 timmar. Den första timmen luktade min gryta starkt från kanelen, men efter ytterligare en timme hade den doften försvunnit, så var inte rädda för att kanelen ska ta över, det gör den inte. Servera din chiligryta med en klick gräddfil, och en sallad på hackad tomat, gurka och salladslök. Rustikt och vintergott!

15 kommentarer:

  1. Det där såg ju hur gott ut som helst! Och med brödet till också såg det ännu smarrigare ut.

    SvaraRadera
  2. ÅÅH, favoritar! Har länge pratat med sambon om att göra egen chili eller pulled pork, känns omsorgsfullt och pyssligt =)

    SvaraRadera
  3. Du har verkligen vackra bilder, till och med på mat (som är så svårt att fota snyggt)!!! Hur gör du egentligen?
    Kram Anna

    SvaraRadera
  4. Anna - tusen tack! Men det är inte jag som fotar... jag har turen att vara gift med en riktig fotograf, så jag är bortskämd med bilderna. Titta in på www.olofelm.se så förstår du varför... ;-)

    SvaraRadera
  5. Ser ju fantastisk gott ut =)
    Jag vill oxå önska dig en kanon trevlig fredag och speciellt denna fredag ;-)
    Kramkram i massor!!

    SvaraRadera
  6. Så gott! Jag gör nästan alltid någon snabbvariant på chiligryta, men nu känner jag att det är dags för långkok. Vem vill inte ha så mört kött?!

    SvaraRadera
  7. Långkok it is!! Underbart gott! Jamie har ett recept som jag tänkt göra länge. Också lång ingredienslista som skrämmer lite. Härlig bild!

    SvaraRadera
  8. Lenita från Bohuslän13 jan. 2012 16:33:00

    Gudars så gott detta såg ut :-) Började vattnas i mun på mig! Vilket foto sen,kan platsa i vilken läcker kokbok som helst....din egen Helena:-) Han är skicklig din man med kameran! Denna gryta skall jag testa och brödet verkar busenkelt. Söndag låter toppen för brödbak :-) Önskar dig en underbar fredagkväll! Kram.

    SvaraRadera
  9. Tack för fina kommentarer! Lenita - du är världens raraste! Önskar dig en jättehärlig fredagkväll! :-)

    SvaraRadera
  10. En perfekt fredagskväll tycker jag det låter som!

    Kram på dig!
    /Malin

    SvaraRadera
  11. Surdegsbrödet, falskt eller ej, var superdupersmarrigt! Gjort det två ggr redan! :) Måste dock fråga om du låter det vara i kylskåp över natten eller ute i rumstemperatur?

    SvaraRadera
  12. Jag håller med Remsan, dags för ett låmg-chili-kok!

    SvaraRadera
  13. Amy - jag har det i rumstemperatur. :-)

    SvaraRadera
  14. Har snöat in lite på köttgrytor som står och puttrar länge just nu. Smidigt, gott och så känner man sig förbaskat huslig. Ska minsann testa din chiligryta, lät riktigt gott. Kanske tom slår på stort och bakar brödet.

    Trevlig helg! /pernilla

    SvaraRadera
  15. Galet gott med riktig chili!!! Och Köttbaren måste jag bara besöka.

    SvaraRadera