torsdag 19 januari 2012

Chokladmousse med olivolja, flingsalt och hasselnötter

Alltså det här med att åka på små resor och att gå ut och äta på restauranger ger ju hur mycket inspiration som helst! När vi var i Stockholm förra månaden åt vi middag på en mysig liten restaurang i Vasastan som heter Oljebaren, den ligger precis vid nergången till tunnelbanan vid S:t Eriksplan. Till huvudrätt åt vi en jättegod Toscanagryta, och till efterrätt just en sådan här chokladmousse, som toppats med flingsalt, hackade hasselnötter och olivolja. Just kombinationen olivolja och choklad är ju ganska otippad, men eftersom det ändå säljs dyr och fin choklad med just den blandningen så måste det ju ändå vara en ganska så etablerad kombination. Jag gillar den, i alla fall! Men man bör nog använda sig av en lite finare olivolja av extra god kvalitet. För att kunna stjälpa upp chokladmoussen upp och ner har jag gjort den i små formar som jag helt och hållet klätt med plastfolie, då behöver man bara vända dem upp och ner på serveringsfatet och sedan dra av folien, så får moussen fin form.

Chokladmousse med olivolja, flingsalt och hasselnötter, 4 port:
200 g choklad, hälften mörk block och hälften 70%-choklad
3 ägg
4 rågade msk florsocker
4,5 dl grädde
----------
ca 1 msk olivolja per portion
ca 0,5 tsk flingsalt per portion
ca 1 msk hackade hasselnötter per portion

Vispa grädden för sig, och äggen med florsockret för sig tills det blir ljust och pösigt. Smält chokladen över vattenbad, och häll ner den i äggsmeten under vispning. Rör ner den vispade grädden, och häll upp i folieklädda portionsformar och låt stå kallt i minst 6 timmar. Absolut bäst blir det om det får stå i kylen över natten och serveras dagen efter. Stjälp upp på fat, och garnera med olivolja, flingsalt och hackade hasselnötter

21 kommentarer:

  1. Min lilla gottegris kompis, love you!

    SvaraRadera
  2. Spännande kombination:) Olivolja och choklad, det låter lite knäppt men självklart kommer jag ju prova framöver!

    SvaraRadera
  3. Oh dear. Jag får nog överväga att sluta läsa din blogg om jag ska klara mitt sockerförbud...;-). Men på helgen är ju efterrätt förvisso tillåtet, så jag får spara på mig godsaksrecepten tills dess :-).

    SvaraRadera
  4. Spännande med lite annorlunda recept, den ser jättegod ut!

    SvaraRadera
  5. Hm, verkligen spännande och udda med olivolja. Inget jag vågar mig på, inte med den olja jag har hemma nu i alla fall. Det är ingen finolja och det hade inte smakat bra, helt säker på det.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  6. Låter RIKTIGT gott det där!! Mums=)
    Kram Anna

    SvaraRadera
  7. Hej Helena!

    Vad mycket fint och gott du visar!! Man blir såå sugen att smaka :))

    Jättemysig blogg!!

    Ha det fint!
    Kraam Sofia

    SvaraRadera
  8. Vilken olivolja hade du? *har ingen aning om hur en fin olja ska smaka...:-s... *

    Kram från Lisa som just hittat din härliga blogg!

    SvaraRadera
  9. Låter spännande med olivolja. Kan tänka mig att den är god!

    SvaraRadera
  10. Lisa - jag använde extra virgin olivolja från en lite mindre flaska som jag köpt i en typisk delikatessbutik. Så länge man inte kör på billigaste storpacken så tror jag det blir bra!

    SvaraRadera
  11. Oj, spännande! Jag är ju inte så mycket överlag för chokladmousse, men med salt och olivolja kan det ju liksom inte bli fel!

    SvaraRadera
  12. Såå ljuvligt att traska in hos dig och se dina kreationer! Du är såå inspirerande söta du!
    Kramkram

    SvaraRadera
  13. Kan tänka mig att det är jättegott =) Kika gärna in på min matblogg och tävla om skålar från Ib Laursen =)

    SvaraRadera
  14. Här slår jag upp datorn och möts av detta..Gud så gott det ser ut..åhh, jag får nog ta och festa upp den här Fredagen på något sätt ..slurp!!! kram kram å ge min lilla fybenta favorit en eskimåpuss från mig:))

    SvaraRadera
  15. Har inte testat kombon choklad, olivolja och salt, men ska helt klart testa!

    SvaraRadera
  16. Lenita från Bohuslän20 jan. 2012 23:20:00

    Mums vad gott detta såg ut!Ni är ena riktiga livsnjutare :-) Kram.

    SvaraRadera
  17. Jag har också testat på chokladmousse med olivolja och långpeppar,riktigt gott blev det och din ser supergod ut

    SvaraRadera
  18. Oj oj oj oj oj!! Måste övertala dottern som fyller 5 till helgen att detta är efterrätten hon ska beställa till sin födelsedagsmiddag!! Hon tycker ändå inte om efterrätter, kakor osv. Ibland undrar jag om hon verkligen är min dotter ;o)

    //Linda

    SvaraRadera
  19. Gjorde succé hos flickvännen och hennes kompis som avslutning på middagen med bison till huvudrätt.

    SvaraRadera
  20. Rasmus - vad roligt! Är du i Stockholm måste du gå in på Oljebaren och testa originalet också! :-) Häftigt med bison! Kram!

    SvaraRadera