onsdag 11 januari 2012

Croissanter - inget för den stressade

Beskåda mina första croissanter någonsin! Det var på nyårsdagen när syrrans svärföräldrar från Indien fortfarande var här som vi bakade de här omständiga små bakverken. Vimals mamma ville väldigt gärna prova på att laga croissanter under Sverigevistelsen, och hade förhoppningar på att jag visste hur man gjorde. Det visste jag verkligen inte, men tillsammans fick vi ihop ett gäng riktigt fina croissanter! Men det var i ärlighetens namn till största delen hennes förtjänst. Jag försökte mygla och föreslog färdigköpt deg, eftersom jag hört att det ska vara svårt att göra croissanter från grunden, men blev rejält nedröstad, något som jag är glad för i efterhand. Dessutom kan man inte hitta färdig croissantdeg där hon bor, så det hade ju ändå inte varit någon idé.

Jag ska inte sticka under stol med att det var omständigt, degen skulle jäsa hit och dit och penslas två gånger och kavlas ut ännu fler gånger, och så skulle man lägga smör på den flera gånger, smörbitar som man hyvlade direkt ur smörpaketet med en osthyvel. Vi använde det här receptet från bloggen Food Bible.

Syrrans svärmor var verkligen The Queen of Brödkavel, hon kavlade ut jättefina trekanter som hon sedan rullade ihop till fina croissanter. De som jag rullade ihop såg ut som ett dagisbarns verk i jämförelse med hennes. Man skulle kavla ut trekanter, och ju mer man fick dem till formen av en tomtemössa, ju finare blev de när man sedan rullade ihop dem till croissanter. Mina trekanter var dock långt ifrån tomtemössor, de såg snarare ut som sladdriga stringtrosor ur en rea-låda från Galne Gunnar. Och nej, de kvalade inte in på bild. Men var goda croissanterna blev! Även de fula. Jag trodde det skulle vara svårt att få till den där tunna frasigheten hemma på egen deg, men det var inga problem. Så har du en söndag över - testa att baka croissanter!

19 kommentarer:

 1. Åh, jag gjorde också egna croissanter tidigare i höstas, det är verkligen ett himla jobb. Innan min deg hade jäst klart i omgånger och smör kavlats in tog ungefär tre dagar att få en färdig croissant, men supergoda blev de verkligen!

  /Jessica

  SvaraRadera
 2. En kavlings fundering såhär mot kvällen. Kan man inte kavla ut en stor cirkel som sedan skärs i "tårbitar" precis som när man gör gifflar. Då borde stringtros risken minska ;)
  Inger

  SvaraRadera
 3. Skitsnygga! Inte illa för att vara första gången, eller snarare..vilken jäkla fullträff!

  SvaraRadera
 4. Alltså, jag älskar croissanter. Men det närmsta att baka egna jag kommit är "bake-off" ;) Skulle vara skoj att prova riktiga någon gång, men det får nog dröja lite låter det som.

  SvaraRadera
 5. Den där cirkel med tårtbitar låter ju helt genialisk! No more stringtrosor! :-) Tack för tipset.

  SvaraRadera
 6. Är väldigt impad av att baka egna croissanter!! Tror inte att jag har tålamod till det! Men gott är det!

  SvaraRadera
 7. oj detåter inte somman kan ta sovmorgon om man vill ha dem till frukost. Men vad gott det är....fast är säker på att jag kommer prova den där färdigköpta degen haha.
  Tack för titten o kommentaren på min blogg. Har svarat dig där...
  //V

  SvaraRadera
 8. Jag provade en gång för längesedan, men tyckte att det var lite för pilligt och krångligt. Jag nöjer mig med att åka till butiken och köpa färdiga (fast de är ju inte lika goda förstås)

  Era ser ju jättefina ut, jag kanske skulle ge det hela ett nytt försök trots allt :)

  SvaraRadera
 9. Respect! Baka egna croissanter, det var inte dåligt. Ser väldigt goda ut.

  SvaraRadera
 10. Jag har bakat en gång croissanter och har planer på att baka igen. Har letat olika recept på nätet :) Blev era luftiga inuti och krispiga på toppen? Jättefina ser de ut!

  SvaraRadera
 11. Du är duktig kompis!

  SvaraRadera
 12. Ja, de blev luftiga inuti och krispiga utanpå, mycket lyckat! Men som sagt, förmodligen inte min förtjänst... ;-)

  SvaraRadera
 13. De ser verkligen otroligt goda ut! Hur lång tid tog det allt som allt, ungefär?

  SvaraRadera
 14. Oj, detta tror jag att jag väntar med tills jag blir panshis.

  SvaraRadera
 15. Med jäsning och allt tog det nog nästan 5 timmar innan jag stod och tuggade croissant.

  SvaraRadera
 16. Lenita från Bohuslän12 jan. 2012 18:38:00

  Visst är det gott med dessa ljuvliga små bröden...smakar ljuvligt! Har bakat dessa en gång för många år sen och jag sticker inte under stol med att det var himmelskt gott! Ser så mysigt ut med familjebak :-) Kram!

  SvaraRadera
 17. Gahhhhhhh så gott och så sjukt onyttigt på en och samma gång ; ) kram Sofia

  SvaraRadera
 18. Gjorde crossianter i våras. De blev fina och goda, men inte alls så frasiga som jag hoppats! FYllde dem med hasselnötsmassa och choklad =)

  SvaraRadera