lördag 31 mars 2012

Ägglikörspannacotta 2.0

Den här pannacottan går inte av för hackor, det kan jag lova! Den har en härlig konsistens och en perfekt smak av precis lagom mycket likör. Jag har använt Amarula Cream som går under kategorin ägglikör, men man kan nog använda precis vilken ägglikör som helst. Eller annan typ av likör med, för den delen. Se det här som ett grundrecept på likörpannacotta, jag lovar att det blir jättegott med punsch eller Baileys också. Ska du bjuda många på pannacotta på påskmiddagen, servera dem i små ljuslyktor. Just den här ljuslyktan kommer från Nordljus, men även Ikeas ljuslyktor fungerar fint, speciellt om man är så många att det kan klassas som bufféservering.

Om ni känner igen receptet från förra året så stämmer det att jag kör recycling på det i år igen, miljövänlig som jag är. Jag har dock ändrat i måtten lite, så ni kan se det som ägglikörspannacotta 2.0.

Ägglikörspannacotta, 4 portioner
3,75 dl vispgrädde
2 gelatinblad
0,75 dl ägglikör
1 tsk socker
----------
Godisägg och hyvlad choklad till garnering

Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga där i minst 5 minuter. Koka upp grädden, och ta den sedan av värmen. Rör i socker, ägglikör och gelatinblad. Låt svalna ca 10 min innan du häller upp i formar och ställer in i kylen. Låt stå kallt i minst 5 timmar, men allra helst över en natt, då blir konsistensen perfekt. Precis före servering, gör små fågelbon på varje pannacotta med hyvlad choklad och spräckliga små godisägg. Är man för ivrig och gör garneringen långt i förväg så tappar äggen färg, färg som hamnar på pannacottan istället.

15 kommentarer:

  1. åh perfekt till påsk,ser ju riktig smarrigt ut,och så sött med ägg uppepå.

    SvaraRadera
  2. Lenita från Bohuslän31 mars 2012 18:40:00

    Vilken underart vacker bild! Så påskig:-)Detta verkar mums och måste testas under påskhelgen.Kram!

    SvaraRadera
  3. Hmm, låter ju väldigt gott! Måste nog provas någon dag inom den närmsta tiden!

    SvaraRadera
  4. MUMS : ) vad vacker : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  5. I år ska vi till Holland över påsken, min bror bor där. Kan undra vad vi kommer äta då, spännande!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  6. Det verkar vara en god dessert att planera in till påskens alla lediga dagar.

    SvaraRadera
  7. Låter riktigt gott. Å så vackert!!

    Tack för fin inspiration:-)

    SvaraRadera
  8. hej, jag har försökt göra din citronmarängpaj idag men den verkar bara bli seg o inte så där marräng-krispig. Vad tror du kan ha blivit fel?

    SvaraRadera
  9. Anna - marängtäcke på paj blir aldrig krispigt som de klassiska marängerna man köper på påse, såna där som det frasar och smular om, det blir mycket mjukare. Jag blev också förvånad första gången jag åt marängpaj på konditori. En sådan paj kan aldrig heller ställas in i kylen, då "svettas" marängtäcket, det tränger upp små vattenpärlor, och så sjunker det långsamt ihop (och kan nog bli lite segt). Såg marängtäcket ut som på bilden? Var det fluffigt? För i så fall blev det nog ändå som det skulle. Det man kan tänka på är att vispa äggvitan i marängtäcket riktigt hårt, den ska inte flyta omkring i bunken, utan vara så hård att man kan vända bunken upp och ner utan att det flyter omkring eller rinner ut.

    SvaraRadera
  10. Mmm..påskpannacotta, great minds think alike osv ;) Själv har vi kört massivt på Italienskt i helgen, känner att jag svettas vitlök, rödvin..och amaretto ;)

    SvaraRadera
  11. ok, då blev den kanske som den skule ändå... Jodå jag vispade så hårt att jag kunfe vända bunken upp och ner :-) Den såg nog ut ungefär som på bilden och den gick hem hos dem som blev bjudna ;-)

    SvaraRadera
  12. Låter mycket gott och trevligt när det går med alla sorters likör, bara fantasin (och barskåpet kanske) som sätter gränser:) Återvinning när den är som bäst alltså.

    SvaraRadera
  13. Jag tänkte gör lite ägglikör och ta med som gå-bort-present på påskafton. Ska se till att göra dubbel sats, så det räcker till en sån här efterrätt också...låter ju hur smarrigt som helst :-) Glad påsk! Kram Gourmetmorsan

    SvaraRadera
  14. Jag har riktigt fin vanlig ägglikör från Belgien som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med, men det får nog bli pannacotta. :)

    Amarula har jag ju redan testat!

    SvaraRadera
  15. Jag gjorde den här till efterrätt igår, supergott verkligen! Jag hade inga påskägg hemma så jag toppade med rostad mandelmassa istället, blev också jättegott :)

    SvaraRadera